Barn og Foreldre

Hilmar Hansen

Feite barn skyldes foreldrenes omsorgssvikt

En lege fra Haukeland Universitetssykehus i Bergen mener at feite barn skyldes foreldrenes omsorgssvikt og at foreldrene skulle vært fratatt barna. Jeg er fullstendig enig med denne legen. Overvekt skyldes kun en ting: For mye mat, feil type mat og latskap. Å skylde på arv, medisiner, dårlig stoffskifte og sykdom blir for dumt. Det er foreldrenes ansvar å sørge for at barn får i seg rett type og riktig mengde mat, samt at de får tilstrekkelig mosjon. Barnevernet gjør rett i å frata barna når foreldrene slurver.

1
29 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Overvekt skyldes kun en ting: For mye mat, feil type mat og latskap. Å skylde på arv, medisiner, dårlig stoffskifte og sykdom blir for dumt.

Jøss! Dette har du peiling på.

Det er iallefall en jævlig stor kam du har. For her har du dratt mange under den samme.

Gikk på skole med en som var "overvektig". Han døde av lungebetennelse, pga alvorlig benskjørhet. Men ifølge din logikk var han altså lat og spiste for mye. Eller hva med psykososialt syke? Er de late de å? Bedre å sende dem til fosterhjem?

2

Er vel flere ledd som å prøves ut før man tar ifra foreldre barna sine. Legeundersøkelse, veiledning, undervisning, samtaleterapi osv osv. Fedme kan godt være et symptom på mistrivsel, slik som mobbing, skolevegring, sosial angst blant annet. Blir litt feil å måtte flytte fra familien sin, dersom problemet skyldes mobbing på skolen.

Dersom familien motsetter seg hjelp, eller ikke følger behandlingsopplegget blir saken noe annet. Da må man inn med sterke skyts.

2
Neith Er vel flere ledd som å prøves ut før man tar ifra foreldre barna sine. Legeundersøkelse, veiledning, undervisning, samtaleterapi osv osv. Fedme kan godt være et symptom på mistriv...

Dersom familien motsetter seg hjelp, eller ikke følger behandlingsopplegget blir saken noe annet. Da må man inn med sterke skyts.

Hva med å tilby dekning av utgifter til fritidsaktiviteter? Mange som rett og slett ikke har råd til dette.

I forhold til utgiftene staten har til fosterhjem er jo dette bare barnematen.

1
Dali80_2 [sitat…] Hva med å tilby dekning av utgifter til fritidsaktiviteter? Mange som rett og slett ikke har råd til dette. I forhold til utgiftene staten har til fosterhjem er jo dette b...

Ja, det skulle vel gå an, pluss en støttekontakt to dager i uken til å følge opp og motivere til aktivitet.

Mye man kan gjøre før man går så langt at man forflytter barna. Men det blir som sagt noe annet dersom foreldrene ikke samarbeider.

1

Selvfølgelig er livsstilen hovedgrunnen til overvekt i de fleste tilfeller. Men det er ikke til å komme bort i fra at enkelte har mye lettere for å legge på seg enn andre. Det gjelder også barn. Jeg vet om mange barn som har veldig god appetitt eller som får godteri og brus så og si daglig. De er likevel slanke. Andre barn med samme kosthold ville kanskje blitt overvektige. Jeg jobber i barnehage, og ser at det er veldig stor forskjell, både på hva slags mat barna har i matboksen sin (kjeks, kaker, muffins, karamellpudding og sukkerspinn er eksempler på hva jeg har sett barn ha med seg), og hvor mye de spiser. Det er ikke alltid sammenheng mellom dette og barnas vekt. Jeg ser mange barn som får usunn mat og lite fysisk aktivitet, de er likevel slanke.

Noen barn har et vektproblem, og selv om foreldrene sørger for å servere sunn mat, ikke lar dem spise ubegrenset, og sørger for at de er i fysisk aktivitet, så er de likevel tyngre enn jevnaldrende. De er også ofte tyngre enn sine søsken.

Dersom det er helt åpenbart at et overvektig barn har foreldre som ikke bryr seg om problemet, og lar dem spise mengder med potetgull, sjokolade og junkfood hver eneste dag, er jeg enig i at barnevernet bør gripe inn, men andre muligheter bør prøves før barna tas ut av hjemmet.

1

. Overvekt skyldes kun en ting: For mye mat, feil type mat og latskap

Dette er ikke èn ting, dette er tre ting ;)

1
Thyra Selvfølgelig er livsstilen hovedgrunnen til overvekt i de fleste tilfeller. Men det er ikke til å komme bort i fra at enkelte har mye lettere for å legge på seg enn andre. Det gjel...

Jeg jobber i barnehage, og ser at det er veldig stor forskjell, både på hva slags mat barna har i matboksen sin (kjeks, kaker, muffins, karamellpudding og sukkerspinn er eksempler på hva jeg har sett barn ha med seg), og hvor mye de spiser. Det er ikke alltid sammenheng mellom dette og barnas vekt. Jeg ser mange barn som får usunn mat og lite fysisk aktivitet, de er likevel slanke.

Hva gjør dere i barnehagen med dette problemet? Dere kan vel ikke bare godta slikt?

Jeg legger til grunn for spørsmålet at det skal være ett utstrakt samarbeide mellom barnehage og hjem.

1
GARDSDATTRA [sitat…] Hva gjør dere i barnehagen med dette problemet? Dere kan vel ikke bare godta slikt? Jeg legger til grunn for spørsmålet at det skal være ett utstrakt samarbeide mellom bar...

Hos oss har vi ingen spesielle regler på hva barna får lov til å ha med seg i matboksen. Vi oppfordrer til sunn mat, men har ikke noe "forbudt" mat. Men finner vi f.eks. sukkerspinn eller godteri i matboksen til barna, sier vi at det får de ta med seg hjem igjen. Har de f.eks. med seg brødskive og kjeks, sier vi at de må spise brødskive først.

Det har vært en del diskusjoner når det gjelder mat i barnehagen, men vi har fått beskjed fra ledelsen i barnehagen at vi skal servere sunnest mulig mat i barnehagen, men at vi ikke kan forby noen typer mat i matboksen. Jeg vet at enkelte barnehager "beslaglegger" f.eks. yoghurt, brødskive med sjokoladepålegg eller prim o.l. Og det synes jeg også blir litt feil.

1

Nå, det synes jeg ble et vel drastisk forslag.

Overvektige barn kan ha et like godt forhold til sine foreldre og være like elsket (for å si det enkelt) som sine noget slankere klassekamerater og venner. Jovisst skal foreldre legge tilrette slik at poden skal spise sunt og godt, men man skal samtidig ikke "mase" for mye rundt dette med mat og vekt, for da kan det gå for langt andre veien igjen. Og det kan bli et like ille (eller verre) alternativ.

Å foreslå å flytte barna pga av overvektighet, er å ta alt for lett på hvor traumatisk det faktisk oppleves for barnet å bli flyttet fra sine foreldre. Det kan i verste fall, gi mer skader på sikt, enn en (mulig midlertidig) overvekt.

1
missversus Nå, det synes jeg ble et vel drastisk forslag. Overvektige barn kan ha et like godt forhold til sine foreldre og være like elsket (for å si det enkelt) som sine noget slankere klas...

Å foreslå å flytte barna pga av overvektighet, er å ta alt for lett på hvor traumatisk det faktisk oppleves for barnet å bli flyttet fra sine foreldre. Det kan i verste fall, gi mer skader på sikt, enn en (mulig midlertidig) overvekt.

Kanskje barnet til og med begynner å trøstespise\trapper opp trøstespisingen pga det. Selv om barnet kommer i fosterhjem eller institusjon, kan de ikke passe på barnet 24 timer i døgnet. Ungdommer under barnevernets omsorg klarer jo å få tak i narkotika, så da klarer de sikkert å få tak i junkfood og søtsaker også...

1

Leste nettopp at barn "Plynder seg fete" i timene de er alene hjemme etter skoletid. Her er en artikkel rundt dette og noen tips til hva man kan gjøre:

Plyndringstimen

1

Foreldre som sender ungen fulltid i barnehagen fra ettårsdagen, foreldre som stabler ungen foran barne-tv fra klokken 6.30 i helgene, foreldre som aldri leser for barna sine, foreldre som leser interiørblader heller enn god litteratur, foreldre som ser på amerikansk søppel og som tror VG er en bra avis, foreldre som aldri pirrer nysgjerrigheten til ungene sine, det er de som burde bli stilt i søkelyset for å påføre barna ubotelige skader og mangler. Fett kan man alltids slanke av seg, for et stusselig hysteri dette her er.

1
Dushanbe Foreldre som sender ungen fulltid i barnehagen fra ettårsdagen, foreldre som stabler ungen foran barne-tv fra klokken 6.30 i helgene, foreldre som aldri leser for barna sine, forel...

Hvordan kan du si at fedme ikke er et problem hos unge? Fedme rammer jo stadig flere samtidig som høy BMI, feil kosthold og for lite mosjon er knyttet til hjerte og karr sykdommer som er det største helseproblemet vi har i Norge hvor ca 50% av årsaken til død skyldes dette. En trend er at yngere mennesker også får disse sykdommene. Jeg kan godt skjønne at legen kan si noe slikt når man ser på alle de negative konsekvensene som kommer senere i livet. Dessuten er det slik at kroppen sannsynligvis "husker" den tidligere høyeste vekten som har vært og vil prøve å vende tilbake til denne.

1

som en person som er overvektig og vert det siden jeg var liten. jeg turnet, danset, speida og elsket aktivitet. gikk/sykla alltid på skolen og spiste akkurat det som alle andre gjorde. men slik som jeg har forstått det i senere tid, spiste jeg for sjeldent. blir litt provosert når man sier overvektige barn ikke driver med aktivitet, leser bøker..

er ikke alltid fysisk aktivitet og godteri som er problemet, men foreldre og barn blir ikke oppdratt i hvordan spise. ikke si til barna: du må spise opp alt, tenk på barna i afrika.

det er kanskje på tide vi undervise barn og foreldre i å spise ofte, og ikke så mye. men også hvordan takle følelser. for mange trøster spiser fra ung alder. det er mange som er overvekt har også andre problem de "døver" med mat slik som andre gjør med rus.

og som ei datter av ei mor som prøvde alt for å hjelpe meg, var det ikke mye hjelp å få hos helsevesen. jeg var hos lege, sykehus og helsestasjonen. jeg fikk bare beskjed om å kutte ut smør og bevege meg mer. det hjalp veldig lite, spesielt siden jeg ikke spiste smør en gang.

1

Det finnes selvfølgelig de som er fete på grunn av andre årsaker enn feil mat og lite aktivitet. Men jeg tror nok at det gjelder for veldig mange av de barna som er fete.

1

En lege fra Haukeland Universitetssykehus i Bergen mener at feite barn skyldes foreldrenes omsorgssvikt og at foreldrene skulle vært fratatt barna. Jeg er fullstendig enig med denne legen.

Jeg er også delvis helt enig. Jeg er forøvrig overvektig selv så da har jeg vel kanskje mer lov til å uttale meg.

Dvs. jeg også mener at praktisk talt all som er overvektige barn så skyldes dette foreldrene.

Men å ta fra de barna er jeg uenig i. Det må vel kun skje i ekstreme tilfeller. I de aller fleste tilfeller burde kurs/møter/oppfølging løse problemet.

2
Thyra Hos oss har vi ingen spesielle regler på hva barna får lov til å ha med seg i matboksen. Vi oppfordrer til sunn mat, men har ikke noe "forbudt" mat. Men finner vi f.eks. sukkerspin...

Det har vært en del diskusjoner når det gjelder mat i barnehagen, men vi har fått beskjed fra ledelsen i barnehagen at vi skal servere sunnest mulig mat i barnehagen, men at vi ikke kan forby noen typer mat i matboksen. Jeg vet at enkelte barnehager "beslaglegger" f.eks. yoghurt, brødskive med sjokoladepålegg eller prim o.l. Og det synes jeg også blir litt feil.

Her er det vel også veldig mange innvandrerbarn som har veldig usunne varer. Samboeren min jobber i barnehage og der er det sjokoladepålegg daglig og kaker og både det ene og det andre. Stort sett bestandig innvandrerbarn.

1
susilu Da jeg gikk på skolen, hadde vi ikke engang lov å ha syltetøy på brødskivene hjemmefra.

Det hadde vi. Jeg hadde stort sett Nugatti på min. Men det var jo nesten det eneste sukkeret jeg fikk i meg på hverdager også. Det var ikke mye godteri, brus og saft hjemme hos meg. Og å ta med brus, godteri eller kaker i matpakken på skolen, var ikke lov.

Forøvrig så er vel ikke brunost og prim noe bedre enn syltetøy og sjokoladepålegg. Men brunost og prim var jo regnet som sundt i "gamle dager"...

1
Thyra Det hadde vi. Jeg hadde stort sett Nugatti på min. Men det var jo nesten det eneste sukkeret jeg fikk i meg på hverdager også. Det var ikke mye godteri, brus og saft hjemme hos meg...

Forøvrig så er vel ikke brunost og prim noe bedre enn syltetøy og sjokoladepålegg. Men brunost og prim var jo regnet som sundt i "gamle dager"...

Ja, hva som er sunt, endrer seg tydeligvis. Hvis jeg fikk i meg sukker i hverdagen, var det vel gjennom geitost, melk, gulrøtter, eple og banan.

Men jeg husker også havregryn med sukker på...

Det var likevel ingen ting i forhold til det jeg ser barn forlange i butikkene:-)

1

Lignende innlegg

Psykologi Script Publisert

Sinne

Jeg har tidligere påpekt hvordan ydmykelser fremkaller sinne. hos strandberg og mange av oss, dersom andre stetter oss i en ydmykende situadsjon. Og hva med sjalusi? Hva er det annet enn tanken på utr...
1
0 svar

Oppsigelse

Har fått oppsigelse på leieforholdet etter husleielovene §9-5/6 at boligen skal bygges om, men så får jeg høre at så fort jeg har flyttet skal noen andre inn. Altså ingen ombygging. Jeg har fått meg e...
1
0 svar
Psykologi Slettet-7EYA3G Publisert

Hvordan takle Angst? Psykologens Verktøy

Hvis du sliter med stress og angst, så vil denne samtalen hjelpe: https://youtu.be/5HT3vsg3PVI Psykologen Ida er spesialist på Angst, og forklarer på en god måte både hva det er og hvordan du blir kvi...
1
0 svar
Hus, Hage og Oppussing Wigarth Siste svar

Elektrohjelp

Hei! noen med litt elektro-kunnskap her? Har en gammel el motor fra 60 tallet (3 fas) med fire ledninger. grønn - rød - svart - brun. Hvem ledning er egentlig hva? Noen som vet?
2
2 svar
Psykologi Script Publisert

Warholm

Se bort fra moralen, så er Warholm og Northug litt av samme typen, smarte, følsomme (det er her hemmeligheten ligger), som gjør det utrolige ved de største anledninger.
1
0 svar
Psykologi Script Publisert

Bråthen

Bråthen er simpelthen uavsettelig, det må skiforbundet forstå. De er nødt til å nøye seg med en advarsel, noe sånt, dette er en tapt sak for dem. Bråthen kan vel også roe seg litt. Det må komme til et...
1
0 svar
Psykologi Script Publisert

Bråthen

De som vil sparke Bråthen, kan alle skiftes ut, uten at noe av større verdi for norsk hoppsport går tapt. Bråthen derimot (og Støckl), er enestående ressurser for hopplandslaget. At Bråthen kanskje h...
1
0 svar
Laster...