Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Helt tullete. Ikke bare er det en falliterklæring å si at man ikke klarer å ha kontroll på poden uten bruk av "hundebånd".

Jeg tror også effekten blir at ungen blir enda mindre vant til å være i større forsamlinger senere siden den alltid er vant med å bli holdt igjen hvis den gjør noe den ikke skal.

Hva med god gammel oppdragelse? Er det helt ute av vinduet?

Dette er en løsning som kun gagner foreldrene og gjør at de ikke trenger være like oppmerksom på hva ungen holder på med.

1

Kommer helt an på når og hvor selen brukes. Hjemme, på lekeplassen eller dagligvarebutikken er det helt unødvendig.

På en overfylt flyplass adskillig mer hensiktsmessig.

1

Selv mener jeg dette er... galskap... sånn for å moderere meg. Barn skal ikke behandles som dyr. Nei, ikke engang for at mamma skal føle seg trygg når hun tar småen med ut.

Helt enig. Er man redd for å dra f.eks på tur med 18 barn til byen; ikke ha barna i bånd - LA VÆR Å DRA!! Barn i bånd er helt forkastelig, og strider mot mitt pedagogiske grunnsyn.

2

Der er jo forskjell på situasjoner, og barn.

Min yngste hadde i noen sitasjoner sele.

Jeg er veldig høy og det er svært ubehagelig for et lille barn og gå med armen over hodet i lengere tid. barn har også større bevegelses frihet i sele end de har når de går i hånd.

Der er faktisk en del barn der får skulderen revet ut av led, fordi de falder og foreldrene pr, refleks holder igjen. Dette unngår man.

Så selen brukt i sitasjoner hvor man vanligvis ville holde i hånd er en ganske god ide.

Men hvis man skulle finne på å skjære ned på barnehage personale og holde styr på dem ved å sette dem i samlet band, da synes jeg det ville være enn veldig dårlig ide.

2

Hva mener andre om denne utviklingen?

Hvilken utvikling? Tror du dette er noe nytt?

Selv brukte jeg seler på ettåringene når de ikke ville sitte i vogna, men gå selv, når vi var ute og gikk. Ofte hadde man da barnevogna full av varer etter å ha handlet, og man hadde også flere småunger med seg. Alle skulle passes, og da passet det dårlig med en ettåring i fri dressur.

Gåselene var helt ypperlig, og ungen fikk da ha hendene frie, istedet for å ble leid og dradd i etter arma. Tenk bare på hvor kjapt en liten unge kan løpe og komme bort på en flyplass, eller på ett kjøpesenter? Det er nok å slippe de i to sekunder, så vips er de vekk. Har man da ungen i en sele, så slipper man å slippe ungen når man får behov for å bruke begge hender. Det er bare å tre remmen inn over håndleddet, og dermed kan man både passe ungen, og betale i kassa, eller gjøre noe annet.

Men klart ungene fikk leke fritt uten seler når vi var hjemme, eller på steder det det var trygt å leke.

Jeg fødte min første i 1975.

Men også da jeg ble født i 1954 var det vanlig med gåseler, husker vi fikk den fravokste selen til dukkene.

På femtitallet var det også fortsatt noen mødre som bandt småungene sine, mens de selv gjorde unna arbeid som kunne være farlig for ungen. Det var ikke alltid husmødrene hadde tilgang til barnevakt.

Og på gårdene måtte mange binde småungene under de travleste onnene, dersom de ikke hadde barnevakt.

1

Merker jeg blir forbanna at slike folk har barn, det er nok slike folk som skal beskytte barn under lek for alt det er vært fordi de er redd barna skader seg. Barnevernet burde kobles inn.

1
GARDSDATTRA [sitat…] Hvilken utvikling? Tror du dette er noe nytt? Selv brukte jeg seler på ettåringene når de ikke ville sitte i vogna, men gå selv, når vi var ute og gikk. Ofte hadde man da...

Det er nok å slippe de i to sekunder, så vips er de vekk.

Herregud ja. For ikke å snakke om hvis du har flere enn ett barn. Ikke alle bor i stille og rolige borettslag, med fartsdumper. Skal ikke mer til enn at du skal knyte skolissene på det yngste barnet, før det andre er over alle hauger. Og hvor ble det av nr 3??

2
RichiRich Nei jeg har ikke sett det, men nå har ikke jeg brukt noen barne-vogn før, og ja jeg leste nok meldingen litt fort, for jeg trodde hun mente noe annet. Uansett synes jeg det er på g...

Uansett synes jeg det er på grensen til barnemishandling å gå med barn i bånd.

Som Sanila skriver lengre oppe i tråden, det er mer skadelig for barnet at man holder det i hånda eller i arma.

For det første må da ungen gå med arma i en litt vond stilling, og for det andre kan det være fort gjort å dra skuldra til ungen ut av ledd dersom ungen faller og du automatisk trekker ungen til deg.

I en sele har barnet full bevegelsesfrihet, og får holde armene på en naturlig måte.

1
GARDSDATTRA [sitat…] Som Sanila skriver lengre oppe i tråden, det er mer skadelig for barnet at man holder det i hånda eller i arma. For det første må da ungen gå med arma i en litt vond still...

Vel, ikke helt enig, hvis ikke foreldre bruker unødvendig makt, så kan barnet slippe hånda hvis barnet ønsker det.

Selv er jeg for at barn skal ha frihet og ikke overbeskyttes. Noen vise ord om dette tema fra Neil Degrasse Tyson http://www.youtube.com/watch?v=AIEJjpVlZu0

1
RichiRich [sitat…] Selv har jeg aldri sett noen ha barn i bånd, så klarer ikke helt tro dette noen gang har vært vanlig..

Det kan skyldes at det er sjelden å se noen som lar småbarna få gå på fortauene eller langs veien. Eller har med barn uten vogn på kjøpesentre el l.

Vil ikke barna sitte i vogna, så lar folk heller være å ta med småttingen når de skal gå noen steder, eller de tar bilen.

Men unger har nå engang godt av å gå utendørs, og da kan en sele være ett godt hjelpemiddel dersom går langs en trafikert vei/gate.

Har også sett barnehagebarn på tur som har gått i en rekke festet i livet til ett langt tau, mens en voksen foran og en voksen bak holder i hver sin ende.

1
RichiRich [sitat…] Selv har jeg aldri sett noen ha barn i bånd, så klarer ikke helt tro dette noen gang har vært vanlig..

Du er kanskje ikke gammel nok? Vi hadde gåsele hjemme, jeg husker at jeg holdt i den da lillesøsteren min gikk i den. Men jeg tror det var mest for å holde henne oppe mens hun lærte å gå. Kan ikke huske så mye mer. Jeg var ikke gammel selv.

Siden har jeg ikke sett mye av det, at det kommer igjen er bra, så slipper man å kue barn altfor tidlig. Det er sikkert mulig å oppdra en toåring til å være forsiktig, men ikke uten å ødelegge den litt..

Enig med mødrene her, Sanila, Gardsdattra og Neith.

1
RichiRich Vel, ikke helt enig, hvis ikke foreldre bruker unødvendig makt, så kan barnet slippe hånda hvis barnet ønsker det. Selv er jeg for at barn skal ha frihet og ikke overbeskyttes. Noe...

Vel, ikke helt enig, hvis ikke foreldre bruker unødvendig makt, så kan man slippe hånda hvis barnet ønsker det.

Man kan ikke slippe ett lite barn løs på en flyplass, i ett kjøpesenter, ut på en parkeringsplass, ut i trafikken.

Småunger er veldig kjappe, og kommer lett ut av syne. Det er også en risiko for at noen kan stjele barnet.

Så nei, man kan ikke slippe små unger når man er ute på slike steder.

2
RichiRich Vel, ikke helt enig, hvis ikke foreldre bruker unødvendig makt, så kan barnet slippe hånda hvis barnet ønsker det. Selv er jeg for at barn skal ha frihet og ikke overbeskyttes. Noe...

Selv er jeg for at barn skal ha frihet og ikke overbeskyttes

Det er snakk om ett- og toåringer her. Du kan ikke bare la dem gå på egen hånd, det er vanskjøtsel. Helt uansvarlig. Alternativet er, som det sies her, å holde dem i hånden. Da må du gå krumbøyd eller barnet må gå med hånden i været lenge (prøv selv!) Med sele har barna hendene fri.

1

Lignende innlegg

Oppsigelse

Har fått oppsigelse på leieforholdet etter husleielovene §9-5/6 at boligen skal bygges om, men så får jeg høre at så fort jeg har flyttet skal noen andre inn. Altså ingen ombygging. Jeg har fått meg e...
1
0 svar
Psykologi Slettet-7EYA3G Publisert

Hvordan takle Angst? Psykologens Verktøy

Hvis du sliter med stress og angst, så vil denne samtalen hjelpe: https://youtu.be/5HT3vsg3PVI Psykologen Ida er spesialist på Angst, og forklarer på en god måte både hva det er og hvordan du blir kvi...
1
0 svar
Hus, Hage og Oppussing Wigarth Siste svar

Elektrohjelp

Hei! noen med litt elektro-kunnskap her? Har en gammel el motor fra 60 tallet (3 fas) med fire ledninger. grønn - rød - svart - brun. Hvem ledning er egentlig hva? Noen som vet?
2
2 svar
Psykologi Script Publisert

Warholm

Se bort fra moralen, så er Warholm og Northug litt av samme typen, smarte, følsomme (det er her hemmeligheten ligger), som gjør det utrolige ved de største anledninger.
1
0 svar
Psykologi Script Publisert

Bråthen

Bråthen er simpelthen uavsettelig, det må skiforbundet forstå. De er nødt til å nøye seg med en advarsel, noe sånt, dette er en tapt sak for dem. Bråthen kan vel også roe seg litt. Det må komme til et...
1
0 svar
Psykologi Script Publisert

Bråthen

De som vil sparke Bråthen, kan alle skiftes ut, uten at noe av større verdi for norsk hoppsport går tapt. Bråthen derimot (og Støckl), er enestående ressurser for hopplandslaget. At Bråthen kanskje h...
1
0 svar
Psykologi JOlsen Siste svar

Depresjon som aldri tar slutt.

Jeg har vært mer eller mindre deprimert siden 70 tallet Jeg har vært deprimert siden tidlig på og er det fremdeles, mer eller mindre. Går på antideppresiva men det tar ikke alt. En ødelagt barndom har...
1
3 svar
Laster...