Nye VGD er lansert! Mer informasjon

God grunn til at barna skal grave i jorden.

Det er spesielt én god grunn til at barna skal grave i jorden (aftenposten.no)

Sørg for et mangfold av mikrober. Interessant artikkel av lege og spaltist i Aftenposten, Carina Saunders

Vi ønsker ikke all smitte velkommen; i hvert fall ikke covid 19. :)

1
3 svar

3 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

TURBRA

For eks. så har barn som har vært i kontakt med dyr, mindre sjanse for å bli allergiske ovenfor kjæledyr i voksen alder. Dette har vi nå visst om i lengre tid. På samme måte er det en del "snille" mikrober som kroppen trenger, som er bra for helsa. Istedenfor å bare tenke på at vi skal bli behandlet for all sykdom, er det å forebygge viktigere! ;)

1

GARDSDATTRA

Det er spesielt én god grunn til at barna skal grave i jorden (aftenposten.no)

Sørg for et mangfold av mikrober. Interessant artikkel av lege og spaltist i Aftenposten, Carina Saunders

Og det gjør de fleste småbarn. De graver i blomsterpotter, balkongkasser, blomsterbed i hagen eller i jorda på en potetåker - og putter fingrene i munnen etterpå.

Eller de velter seg i alt av sølepytter slik min datter gjorde da hun var lita. Nå er hun midt i førtiårene og sterkt plaget av eksem og allergi.

Jeg selv voks opp på gård med alt det medfører av mikrober og sånt noe. Jeg var plaget av eksem og allergi. Og var mye syk som barn, akkurat som noen av mine barn var.

Så alle teorier holder ikke vann.

1

TURBRA

Linken funket ikke i innlegget mitt.

Ja barn graver i jorda, og det er spesielt en god grunn til at barna skal grave i jorda.

Mange tror at barn trenger mange infeksjoner for å trene opp immunforsvaret, Det er andre viktige måter å gjøre det på, mener Carina Saunders, lege og spaltist i Aftenposten.

Vi ønsker ikke all smitte velkommen. Immunforsvaret vårt og det som påvirker det, er veldig komplekst og sammensatt. Alle blir født med et umodent immunforsvar. Barna beskyttes i stor grad av mors antistoffer de første seks levemånedene. Deretter må de klare seg selv. Det tar over to år før immunforsvaret modnes. Derfor opplever mange småbarnsforeldre en tilsynelatende endeløs serie av forkjølelser, feberperioder og omgangssyke når barna begynner i barnehagen.

Fordelen med å komme i kontakt med forskjellige luftveisvirus, er at immunforsvaret utvikler "huske-celler" som lagrer informasjonen. Dermed kan kroppen lære hvordan den effektivt skal bekjempe et spesifikt virus eller bakterier neste gang de møter dem. Man barna blir forkjølet igjen, selv om de har vært det før. Det finnes nemlig hundrevis av forskjellige virustyper som kan gi luftveisinfeksjoner. Dessuten gir ikke alle infeksjoner, livslang beskyttelse. Så vi ønsker ikke å bli smittet av dem alle.

Det er derfor bra at vi er flinke til å vaske hendene. Da reduserer vi risiko for å bli smittet av farlige virus og unngår annen unødvendig smitte. Så vær derfor ikke redd for at barnet ditt ikke er blitt utsatt for all slags smitte og forkjølelsesvirus i barnehagen. Det er mye viktigere at barnet kommer i kontakt med det mangfold av mikrober som finnes i det naturlige miljøet rundt oss.

Mikrober eller mikroorganismer, er bittesmå levende vesen som inkluderer bakterier, virus, parasitter og mange sopparter. Dessverre har mikrober fått et dårlig rykte, selv om det bare er et fåtall som forårsaker sykdom. Mesteparten er harmløse og er med på å holde oss friske. Det er først nylig vi har begynt å forstå hvilken betydning de små organismene har for vår helse og velvære.

Forskning viser at et stort mangfold av bakterier i kroppen er forbundet med bedre helse gjennom hele livet. En mindre variert bakterieflora er forbundet med allergi, fedme, hjerte-karsykdommer og autoimmune sykdommer. 70% av immunforsvaret sitter i tarmen. Det er vår tarmflora. Friske mennesker kan ha over tusen ulike sorter bakterier på og i kroppen.

Vi må tenke på tarmen som en nøkkel. Det ser ut til at perioden fram til treårsalder er den viktigste fasen i livet for å utvikle en mangfoldig tarmflora, men sammensetningen kan påvirkes resten av livet.

La barna få bli skitne.

Spis fiberrik mat.

God søvn er viktig.

Begrens antibiotika

Vaksiner; er blant de beste verktøyer for å trene barns immunforsvar

2

Lignende temaer

Bilde

Psykologi

Psykologi

Bilde

Hus, Hage og Oppussing

Hus, Hage og Oppussing

Bilde

Jul og høytid

Jul og høytid

Bilde

Likestilling

Likestilling

Bilde

Samliv og kjærlighetsrelasjoner

Samliv og kjærlighetsrelasjoner

Laster...