Bil esc

Innlegg

Bil

PapaSmurf

Viften går etter at motoren er slått av

Hei

Jeg har en Ford Mondeo 2011-modell.

Kjøpte den i sommer, og i dag gikk viften i et par minutter etter at jeg hadde slått av motoren. Er dette normalt?

Dette var etter en kjøretur på 2 mil på flatt terreng og i 14-15 grader. Jeg tenkte at det kanskje var en slags nedkjølingsfunksjon, men det virker merkelig siden jeg ikke har opplevd det før, selv om jeg har kjørt både lengre og i langt høyere temperaturer tidligere i sommer.

1
12 svar

Er dette normalt?

Ja.

Temperaturføleren i radiatoren styrer vifta og virker ofte uavhengig av om tenninga er på eller ikke.

Når bilen er i bevegelse er det nok luftgjennomstrømming så da er ei vifte oveflødig. Det er kun når du kjører sakte eller står stille at vifta starter ved beghov.

Varmen fra selve motoren kan få vifta til å starte flere minutter etter at den er stoppet.

2

Hvis dette fortsetter når det blir 18 minusgrader i januar kan du sjekke det nærmere. Hvis ikke kan du slå deg til ro med at det er 100% normalt og at det er sånn dagens biler fungerer.

2

Kjøpte den i sommer, og i dag gikk viften i et par minutter etter at jeg hadde slått av motoren. Er dette normalt?

Om det er normalt etter turen du beskriver vet jeg ikke, men viftene i dag(vel de siste 20 år) er vel elektronisk om styres av temperaturen. Så unormalt er det ikke.

Kan være en defekt termostat, men du kan jo enkelt selv sjekke oljetemp og se om det er en sammenheng om viften starter.

1

Kjøpte den i sommer, og i dag gikk viften i et par minutter etter at jeg hadde slått av motoren. Er dette normalt?

JA

Viften er termostatstyrt og er motoren veldig varm fortsetter viften en periode etter at motoren har stoppet.

1

Takk for svar folkens.

Siden det er kjølig augustvær og jeg ikke kjørte særlig langt eller hardt for den saks skyld, og jeg ikke har opplevd dette i varmere vær, er det noe jeg bør sjekke eller er det litt random når motoren trenger nedkjøling?

1

Det er faktisk vanlig at motoren er varmest opptil flere minutter etter den stoppes, når varmen går ut av metallet i motoren og over i kjølevæska. Så ser det at vifta går som helt uproblematisk, og en fordel.

Det kan også være pga klimaaanlegget. Da går viftene på lav fart istedenfor høy. Så slå av klimaanlegget (hvis du kan) og sjekk om det samme skjer.

Men sjekk gjerne kjølevæskenivået, det er jo greit å sjekke i alle fall.

1

Jeg har en del erfaring med samme generasjon Mondeo, og jeg har opplevd ved 6-7 tilfeller i løpet av 130 000 km at kjølevifta går et par min etter kjøring selv om dette er etter normal kjøring hjemme i Norge. Finner ingen logikk i dette, da den ikke står og kjøler etter mange harde mil på Autobahn i 35 plussgrader, men har ikke opplevd turbo- eller motorhavari enda.

1

Hei

Jeg har en Ford Mondeo 2011-modell.

Kjøpte den i sommer, og i dag gikk viften i et par minutter etter at jeg hadde slått av motoren. Er dette normalt?

Ja,ved høy utetemp og belastning av motoren. Men...ikke uvanlig at sensoren får lavere starttemp med tiden. Belegg i kjølevannet slår seg også ned på sensoren. En kjøleveske bytte inkludert rensing av radiator og motorblokk kan være lurt dersom bilen har gått over 100 000km. Blanding av glykol typer (nyere biler) kan forårsake stadig start av kjølevifte. Personlig tror jeg opå sensor feil. Ganske hyppig.

1

Lignende innlegg

Bil MLilet Siste svar

Kode vekk US-blink Audi a4 2012?

Hei! Jeg har en Audi a4 b8 2012 modell. Den har blinklys (us blink?) som lyser hele tiden, vart stoppet i teknisk kontroll og må vise bilen med dette fikset. Har vært innom et MECA verksted som ikke g...
1
1 svar
Bil MartinwetlesM Siste svar

Lading av Passat GTE hybrid.

Hei. Jeg har en ladbar hybrid, men for at jeg skal kunne lade den, må jeg bruke en skjøteledning. Jeg har lest alle advarsler der ute om bruk av skjøteledning til elbil lading, men jeg ønsket å høre m...
1
1 svar
Bil Tradem Siste svar

Hei,

Jeg lurer på hva dere tenker om reprasjon på en bil. Jeg har en Hyundai 2012 modell som har kjørt ca 182 000km og har nettopp vært hos et verksted. De ville bytte klosser, skiver og El caliper bak på...
1
1 svar
Bil add Siste svar

Noen med peiling på bil? (Hjulbolt)

Jeg har en Skoda Karoq. Skulle til å stramme hjulboltene, men manglet verktøyet. Jeg kjøpte da et tradisjonelt hjulkryss hos Biltema for 69 kr som støtter 17, 19 og 21 mm. Når jeg søker opp størrelse...
1
5 svar
Bil Mustang2015 Siste svar

Spesielle nummerskilter

Spørsmål om verdi på biler med spesielt registeringsnummer. Tror dere en helt "vanlig" bruktbil har mer verdi enn tilsvarende biler hvis den har en spesiell bokstavkode på nummerskiltet? for eksempel...
1
1 svar
Bil e_1955 Siste svar

Samme bil i 18 år; når blir jeg lurt?

Har hatt samme bil i 18 år; en 2004 Honda HR-V, kjøpt ny i september 2004, bare kjørt av meg. Fra september 2004 til desember 2021 har jeg kjørt 83000 km. og forstår at jeg kjøpte meg en utrolig drift...
1
1 svar
Laster...