Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Ja jeg veit dette har vært tatt opp mange ganger.

Men ser nå på VGTv og der tas det op igjen, 5 år maks... For da er dekket gammelt og dårlig.

Men dekk-forhandlere sier jo att dette ikke stemmer når du handler dekk, sett noen selge 4 år gamle dekk til nypris. For dekk eldes ikke.

Noen sier det er på grunn av lagring metodene. Men ser jo att de fleste har dkk liggende på kaldt lager, mange i telt ute og til og med endel har dekkene stablet i paller ute, uten noe annet en presenning over. Og så også noen som hadde uten pressening.

Men likevel selger gamle dekk og sier att aldringen ikke starter før dem er på felg.

Så, hva skjer da. Er det noe magisk som skjer med en gang dekk settes på felg, slik att aldringen starter? Fleste jeg kjenner lagrer hjula inne i garasjen eller i en oppvarmet kjeller. Altså i snitt lagres hjul hos private bedre en fleste dekkforhandlere lagrer dekk før salg.

Det som derimot slurves med er vask av hjul før lagring..

Men hvorfor denne påstanden fra dekkforhandlere, jeg tror rett og slett ikke på dem. Jeg mener aldringen starter med en gang dekkene kommer ut fra forma, og att dekk som ikke selges samme år som produksjonen burde selges med reduksjon i pris. For leve tiden for kunden er da tilsvarende redusert.

Altså kjøper du dekk produsert samme mnd, så har du dem i 5 år (om dem ikke er slitt ned før) Kjøper du dekk som har vært lagret i 2 år, så har du dem trygge i kun 3 år (Om du ikke sliter dem ut fortere)

Alternativt er att dette med 5 år alders greie bare er tull.... Men min erfaring er att dekk endrer seg med alder, men muligens det er lengre en 5 år som skal til...

1
6 svar

6 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

hillebillys

Du har større tiltro til dem en jeg har sett av lagring. Den såkalt innendørslagringen er etter hva jeg har sett, en ganske vid oppfatning av hva som er innendørs.

Og silikon er ikke noe magisk stoff som kan stoppe aldringen, bare se på damer som fikk silikonpupper tidlig åtti tallet.....

2

sl500

Og silikon er ikke noe magisk stoff som kan stoppe aldringen, bare se på damer som fikk silikonpupper tidlig åtti tallet.....

dagens.....he he

1

hillebillys

:D

Egentlig for oss bilførere, så kan vi kanskje konkludere med og legge oss ett sted midt i mellom NAF og dekkforhandlernes ord..

Og så annen ting, jeg tror en kan med fordel vaske vekk veiskitt, støv og salt fra hjula før en lagrer dem. For la det ligge på dekk og felg hele sommeren/vinteren vil i hvertfall ikke bedre noe som helst..

(Sier jeg som nå faktisk ikke har gjort det, siden vi har problemer med vannet. Får rett og slett ikke spylt hjemme nå)

1

sl500

Men likevel selger gamle dekk og sier att aldringen ikke starter før dem er på felg.

Så, hva skjer da. Er det noe magisk som skjer med en gang dekk settes på felg, slik att aldringen starter?

Et dekk som kommer i fra støpeformen har et belegg med silicon på seg som blir brukt som slipp middel i støpeformen. Dette belegget beskytter og hemmer aldringsprossesen av gummien. Sies det. Et lagret dekk blir heller ikke utsatt for UV stråling som akselerer aldringsprossesen av gummien voldsomt. Så er det vel noen andre faktorer som også spiller inn. Et dekk som er i bruk utvikler varme som er med på å tørke ut gummien. Endel utsetter også dekkene sine for kjemikalier fra vaskeanlegg osv. Alt dette slipper et dekk som bare står lagret med en beskyttelsehinne av silicon. Dog aldres nok et lagret dekk også men antagelig i beskjeden grad enn om det var i bruk. Et år gammle dekk hadde kjøpt uten diskusjon. To år gammle ville jeg krevd ekstra rabatt. Tre år gammle hadde jeg kanskje kjøpt hvis prisen var riktig. Noe eldre dekk enn det ville jeg ikke kjøpt og muligheten for at dette hadde vært forrige generasjons modell er også stor.

1

sl500

Få dekk som er produsert i samme sesong er ikke lett. Fabrikkene i Europa lager vinterdekk på sommeren og sommerdekk på vinteren. Jeg har til gode å se dekk lagret ute på paller og i telt men så bruker jeg kun seriøse dekkforhandelere med en kjede tilknytting. De har dekkene sine lagret innendørs og når de trenger flere dekk så får de det levert fra hovedlagret. Dekkforhandlere som lagrer enorme mengder av grå importerete dekk styrer jeg unna.

1

rosmebraad

Selvsagt har lagring noe å si: Man burde be om å få dekk som er produsert samme år/sesong eller så gå et annet sted og handle.

1

Lignende temaer

Bilde

Motorsport

Motorsport

Bilde

Båt og Sjø

Båt og Sjø

Bilde

Motorsykkel

Motorsykkel

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

OL

OL

Laster...