Data og Internett

Lolzalot

PC'en sluttet å virke

Hei, har noen måneder gammel laptop som kortsluttet etter at jeg plugget inn laderen, og nå får jeg ikke slått den på i det hele tatt. Vet ikke helt hva som skjedde.

Har jeg rett på ny? Eller hvilke eventuelle rettigheter har jeg?

1
8 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Du bør ha en god sak overfor selger. Hadde du ønsket en pc som ikke virket, hadde du funnet en gratis på dynga, ikke betalt ham for den.

1

Hei, har noen måneder gammel laptop som kortsluttet etter at jeg plugget inn laderen, og nå får jeg ikke slått den på i det hele tatt. Vet ikke helt hva som skjedde.

Du skal ikke trenge å tenke på evt. garantier du har fått/ikke fått.

Som forbruker har du krav på at maskinen skal svare til visse standarder (blant annet hva varighet angår), og det synes helt klart at maskinen din ikke svarer til kravene.

Når det er mindre enn seks måneder siden du kjøpte maskinen, trenger du heller ikke å tenke på om du kan ha forskyldt feilen (hvilket jeg antar du ikke har gjort).

Femårsfristen gjelder, som nevnt, for PCer.

Du har krav på gratis retting eller ny PC. Hvilke av de to det blir, kan selger bestemme.

1
shaukat23B Ofte er dette avgjort av om du har betalt ekstra for garanti for fysisk skade

Nei.

Spørsmålet er om dette er en mangel på selve PCen, eller om feilen skyldes brukeren.

Mangel på PCen er det hvis det er noe feil i PCen eller laderen som gjorde at den kortsluttet, eller økte sjansen for kortslutning, ved vanlig bruk. Det kan være at noe er festet, men festet løst, og dette løsner etter noen måneder. Da er det en mangel at dette var laget slik at det løsnet. Tilfeldigheter og sjansespill finnes ikke.

Det inkluderer altså vanlig bruk. Om den en varm sommerdag med høy luftfuktighet kortslutter på grunn av situasjonen er dette også dekket, fordi bruk på varme sommerdager er vanlig bruk. Det skal særskilte omstendigheter i form av kulde, vibrasjon eller annet før det er utenfor vanlig bruk.

Men om brukeren har forårsaket feilen forsettelig med skrutrekker eller ved bruk utenfor det vanlige er den ikke dekket.

Unntaket er stort sett om man har betalt ekstra, men da er det heller snakk om forsikring. Innboforsikring dekker uaktsomme skader så lenge de ikke er grovt uaktsomme.

Opp til at laptopen er 5 år gammel er det altså sånn at om man plugger inn kontakten og PCen kortslutter har man rett på ny. Det gjelder uansett hva man har betalt eller ikke betalt for.

Inne i denne femårsfristen er det en seksmånedersfrist om bevisspørsmålet. Hvis det er mindre enn seks måneder har selger hele bevisbyrden og må enten bevise at det er brukerens skyld, eller gi pengene igjen.

Og det er klart at dette er svært vanskelig å bevise, spesielt for forretninger, og med tanke på at en ekspert på dette som kan granske elektronikk med mikroskop koster en laptop i timen vil de færreste "grave" for å finne feil. Stort sett vil de bruke et par minutter på å åpne denne og se om det er noen åpenbare feil (spor etter at noen har stappa en skrutrekker inn der; spor av vannsøl el.) og finnes ikke det regnes det som en produksjonsfeil.

Så hvis han faktisk har forårsaket feilen på en måte som beviselig er forsettelig eller utenfor vanlig bruk får han ikke pengene igjen selv innenfor 6-månedersfristen.

Etter 6 måneder er bevisbyrden delt, dvs. at han er ansvarlig for å sannsynliggjøre at dette var en produksjonsfeil, og selger er ansvarlig for å sannsynliggjøre at dette var en brukerfeil.

Men i praksis er bevisbyrden havnet på selger da også, fordi bruker ikke har noen forutsetning for å kunne granske elektroniske kretser. Så i spørsmål om forbrukerelektronikk er han på helt trygg grunn selv etter 6+ måneder. At bevisbyrden er delt spiller mer inn hvis det er dyre ting eller omstendighetene tillater det.

1

Lignende innlegg

Datahjelp gilean Publisert

Hjelp til kjøp av stasjonær gaming pc

Hei. Vurderer å kjøpe en stasjonær gaming pc. Budsjettet mitt er rundt 20 000 -27 000. Jeg ønsker at PC-en skal kunne spille 4k spill. Vurderer denne 3080 ti fra Elkjøp til 23 000 kr men litt bekymret...
Bilde

HP Omen 30L i7-11/16/1000/3080TI stasjonær gaming-PC - Elkjøp

Med HP Omen 30L GT13-1837no stasjonær gaming-PC får du et rent og stilig design med en rå kraft. Nestegenerasjons grafikk fra NVID


Bilde www.elkjop.no
1
0 svar

Personvernerklæring

Jeg har begynt å ta litt spørreundersøkelser på nett, og de er ofte fra forskjellige byråer selv om de kommer fra samme nettside. Siden de kommer fra ulike byråer må jeg noen ganger godkjenne og huke...
1
0 svar
Datahjelp cesilie123 Publisert

Svart skjerm og lyd

Hei! Jeg har fått er problem med pc min, den skrur seg ikke på. Den funket helt fint i går og har stått med laderen i hele natt. Jeg skulle starte pc for noen minutter siden, men den ville ikke på og...
1
0 svar
Elbil vandreren Publisert

Nissan Leaf 2017 USA-modell

Måtte koble fra batteriet og etter gjeninkopling er den over på miles, miles per hour osv. I menyen under "Language" har jeg satt "English" (norsk er ikke tilgjengelig) og "Metric" men fortsatt vises...
1
0 svar
Laster...