Data og Internett

knatten

Internett er ikke truet slik VG påstår

VG publiserte idag en artikkel der de påstår at "internett er truet". (artikkel 1022249) Jeg vil bare få avkrefte denne tåpelige påstanden.

Først vil jeg gi en kort introduksjon til public key kryptering. Public key kryptering baserer seg på sertifikater som er bygd opp av primtall. Det er to matematiske problemer involvert i dette. Det første er å generere store primtall som kan brukes til sertifikatet. To slike genereres, og sertifikatet består av produktet av disse. Det andre problemet består i å knekke denne algoritmen. For å gjøre dette må man løse problemet å faktorisere dette store tallet. Nå har Prof. Manindra Agarwal funnet en rask algoritme for å løse problemet å generere slike tall. Han har ikke funnet en algoritme for å faktorisere, og dermed ikke for å knekke public key kryptering. Dette opplyser han uttrykkelig om på sin side der han forteller om sin oppdagelse. Altså er VGs antakelse om at public key kryptering er i fare feil. De påstår også at dette "setter netteksperter i alarmberedskap". Ingen som har noe som helst greie på nett, kryptering eller algoritme-teori vil la seg bekymre av dette funnet.

Den andre antakelsen VG gjør er at internett bygger på kvaliteten til public key kryptering. Dette er ikke riktig. Internett fungerer fulstendig uavhengig av kryptering. Men de har rett i at _dersom_ public key ble brutt, ville en del _tjenester_ på internett måtte legges om.

Artikkelen bygger altså på to antakelser som er feil. Den første er fullstendig uten grunnlag, mens den andre i beste fall kan unskyldes som dårlig formulert.

Og en siste liten sak, det finnes allerede gode algoritmer for å finne primtall, så selv om Agarwals funn er svært interessant innen algoritme-teori, vil den nok ha svært liten praktisk betydning.

-------------- ing. Anders Schau Knatten

1
12 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Helt enig med deg. Det er slett ikke Internett som saadan, som er truet, bare visse bruksomraader der.

Ashtead

1
Ashtead Helt enig med deg. Det er slett ikke Internett som saadan, som er truet, bare visse bruksomraader der. Ashtead

Da har du nok oppfattet meg feil, det at visse bruksområder av nettet (de som bygger på public key kryptering) er truet bygger på antakelsen som jeg motbeviser i mitt første avsnitt.

Nå har forresten VG endret på artikkelen sin, så de tar "mindre feil" enn de gjorde først. Kanskje de har lest innlegget mitt? :) VG påstår forøvrig fortsatt at krypteringsalgoritmene på sikt er truet av dette resultatet. Jeg har to argumenter mot dette. 1: Agarwals algoritme er ikke stort bedre i praksis enn alerede eksisterende algoritmer, selv om det er et stort teoretisk gjennombrudd. Dermed kan det ikke ha store konsekvenser for noe som helst. 2: Det å avgjøre at et tall helt sikkert er et primtall hjelper like mye de som lager nøkkelen som det hjelper de som skal knekke den. Altså får begge sider den samme hjelpen, og utfallet blir at ingen får et overtak. Og som sagt er denne hjelpen av minimal betydning uansett.

ing. Anders Schau Knatten

1
knatten Da har du nok oppfattet meg feil, det at visse bruksområder av nettet (de som bygger på public key kryptering) er truet bygger på antakelsen som jeg motbeviser i mitt første avsnit...

"verdens første bil var ikke en racerbil."

Det er sant at algoriment har liten pratisk nytte (ennå), men når man skal løse sånt må man starte et sted

Foresten, hva slag ingeniør er du (yrkesrettning og om du er utdannet ingeniør eller ikke)? Bare ingeniør sier meg lite. Selv driver jeg å fullfører en dataingeniør grad som jeg skal påfølge med enten Master eller Ingeniør.

<kan skje at jeg kommer å tukler med maskina di ;-) >

1
glæfsvik Skal du påfølge dataingeniør-graden din med en "ekte" ingeniørutdanning? hehe,

"glæfsvik skrev: Skal du påfølge dataingeniør-graden din med en "ekte" ingeniørutdanning? hehe"

Pass på ellers kommer jeg å "reparer" datamaskinen din.

Muligens dataingeniør kan virke litt falsk, men det er EN grunn til at det kalles "programmerings utdannelse". Her går det i alt som har en prossesor eller er nettverket i mellom (pluss en haug med mate, økonomi og annet "smågodt").

Å siden du lurer. Skal muligens oppfølge utdaningen med master eller siv.ing i data/nettverk sikkerhet.

BTW. Du har ennå ikke sagt hvilken gren du er ingeniør i. En dataingeniør burde vite mer om data enn f.eks. byggingeniør.

---------------------------------------------------------------------------------------

Klarte meg faktisk lenge med bare sunn fornuft, men sunn fornuft sa jeg burde også ha virus skanner.

1

Lignende innlegg

Intel Core i7-6700K

Hei. Har en stasjonær pc med Intel Core i7-6700K, som ikke støttes av win 11. noen som hva som skjer hvis en installerer win 11 på denne? Blir du "bannlyst"fra alle oppdateringer? tpm 2 og sikker opps...
1
1 svar

Hvilemodus

Sliter det mye på pcen (bærbar) at jeg sjelden skrur den av? Men setter den i hvilemodus når jeg ikke bruker den, fra dag til dag (fordi jeg ofte har oppe noen faner).
2
2 svar
Laster...