Datahjelp

mindprint

Finn.Rad i Excel oppdaterer seg hinsides

Jeg har en liste på cirka hundre i en fane. Informasjonen i listen bruker jeg i en annen fane i samme regneark.

Problemet blir når jeg legger til flere linjer på listen.

Eksempel:

Rad 1 - Rad 2

Geir - 124 Ola - 200 Heidi - 201 Gjørdis - 411

Og så videre. Så vil jeg legge til Petter - 355 under disse. Da vil av en eller annen ufattelig irriterende grunn Excel sende ut feilinformasjon i mange av cellene jeg har brukt, så når jeg går tilbake til fanen jeg plotter inn i så vil det nå stå:

Geir - 355 Ola - 200 Heidi - 355 Gjørdis - 355

Flere av navnene har altså fått tallet til Petter som jeg la inn sist, men ikke alle. Jeg har brukt FINN.RAD til å trekke ut informasjonen, og den fungerer hvis jeg lager listen med navn og tall komplett først, men det skurrer altså helt tilfeldig med en gang jeg legger til noe på listen.

Hvor oppdaterer jeg selve regnearket? Prøvde å lagre og så gå inn igjen, men ingen forskjell. Jeg fatter ikke hvorfor Excel skal gjøre dette. Det har da INGEN funksjon over hodet for noen brukere at den oppfører seg sånn.

1
8 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Så, bare fordi jeg hadde sortert kildelisten, så skulle altså dette skje. I steden for å legge siste navn nederst, måtte jeg sette det inn i der den kronologisk hørte hjemme og da ble alt riktig.

Er det mulig å lage det så kronglete?

1

Som nordmarka sier, bruk usann til slutt.

Jeg ville uansett brukt INDEX MATCH metoden i stedet for VLOOKUP (eller finn.rad som det kalles i norsk excel). Hva index match heter på norsk må du evt. finne ut av.

INDEX(kolonnen du vil vise info fra;MATCH(Verdien du vil søke opp mot; kolonnen du vil søke i; 0))

1
Nordmarka Hei, Om du ikke har en sortert liste må du bruke : Finn.rad(søkeverdi;matrise;indeks;USANN)

Eventuelt kan du bruke 0 i stede for usann, eller 1 for sann.

Grunnen til at dette skjer er at ved sluttargumentet satt til sann / 1 så tar en det som ligger nærmest, og en antar derfor at listen er sortert.

Normalt så bruker jeg alltid 0 til slutt for å sikre at jeg får oppslag på rett verdi, eventuelt en feilmelding.

Det eneste unntaket jeg kan komme på er en gang jeg skulle slå opp valutakurs på dato. På enkelte transaksjonsdatoer så var det ingen kurs (f.eks. stengt børs). Da skulle Excel ta kursen fra den dagens som lå nærmest. Men husk da at listen må være sortert.

1
Glee Eventuelt kan du bruke 0 i stede for usann, eller 1 for sann. Grunnen til at dette skjer er at ved sluttargumentet satt til sann / 1 så tar en det som ligger nærmest, og en antar d...

Grunnen til at dette skjer er at ved sluttargumentet satt til sann / 1 så tar en det som ligger nærmest, og en antar derfor at listen er sortert.

Jeg ville ha skjønt at det ble slik om jeg skrev inn en navn som ikke var i listen med informasjon, men at den bytter ut fasiten med ukorrekt informasjon fordi en nytt navn kommer i listen skjønte jeg lite av. Akkurat det er ikke logisk.

Hvis det i listen er slik at Birger = 6890, og dette kommer korrekt opp når jeg skriver inn Birger, så skal jo ikke dette endres til noe helt annet fordi jeg legger inn flere navn i den opprinnelige listen. Birger er jo fortsatt 6890, ikke et annet tall.

1
mindprint [sitat…] Jeg ville ha skjønt at det ble slik om jeg skrev inn en navn som ikke var i listen med informasjon, men at den bytter ut fasiten med ukorrekt informasjon fordi en nytt nav...

Jeg ville ha skjønt at det ble slik om jeg skrev inn en navn som ikke var i listen med informasjon, men at den bytter ut fasiten med ukorrekt informasjon fordi en nytt navn kommer i listen skjønte jeg lite av. Akkurat det er ikke logisk.

Problemet er, som det sies over at om man ikke angir noen verdi for sann/usann så antar finn.rad at den er sann. Det vil si at listen er sortert. Så om du har følgende liste ett sted som du skal hente ut et annet sted: A=1 B=2 C=3 F=6

Så vil den bli gjengitt korrekt. Om du da prøver å søke etter D, vil du få opp 3, fordi C er det nærmeste den finner. Om du prøver å søke etter E, vil du tilsvarende få opp 6.

Om vi nå endrer listen til: A=1 B=2 C=3 F=6 D=4

Så vil vi fremdeles få D=3 i den tilsvarende listen hvor man bruker finn.rad, fordi funksjonen leter seg gjennom fra toppen, finner C og F. Den konkluderer da med at D ikke eksisterer og velger da den korresponderende verdien for C, siden det er nærmest.

2
andreasmj Som nordmarka sier, bruk usann til slutt. Jeg ville uansett brukt INDEX MATCH metoden i stedet for VLOOKUP (eller finn.rad som det kalles i norsk excel). Hva index match heter på n...

INDEX(kolonnen du vil vise info fra;MATCH(Verdien du vil søke opp mot; kolonnen du vil søke i; 0))

Aldri hørt om - men ikke dumt.

Etter å ha lest litt om det virker det smart for store databaser, eller om man skal søke andre steder enn i første kolonne.

For regneark med mindre enn noen hundre verdier(altså beregningstid er neglisjerbart), hvor man vet at man skal søke i venstre kolonne(eventuelt øverste rad) tror jeg likevel jeg ville brukt lookup, da jeg syns syntaxen er mer oversiktlig.

Argumenter mot tas imot med takk.

1
Nordmarka [sitat…] Problemet er, som det sies over at om man ikke angir noen verdi for sann/usann så antar finn.rad at den er sann. Det vil si at listen er sortert. Så om du har følgende lis...

Så vil vi fremdeles få D=3 i den tilsvarende listen hvor man bruker finn.rad, fordi funksjonen leter seg gjennom fra toppen, finner C og F. Den konkluderer da med at D ikke eksisterer og velger da den korresponderende verdien for C, siden det er nærmest.

Det har jeg for så vidt skjønt, selv om det ikke virker logisk at den ikke finner D=3 når jeg faktisk har bedt den søke i hele feltet.

Men, det var egentlig det som var problemet her. Den endret jo også tidligere riktige celler.

En liste, hvor jeg har skrevet inn første rad for å få frem andre rad vil da før se slik ut:

A - 550 D - 553 B - 551 C - 552 A - 550 D - 553

Så går jeg inn på listen med kilden og legger til E - 554 og listen blir da plutselig noe a la dette:

A - 554 D - 553 B - 554 C - 554 A - 554 D - 553

Den legger altså verdien til E som jeg har lagt inn til helt andre celler. Det er det jeg overhodet ikke skjønner hvorfor den gjør.

1

Lignende innlegg

Vitenskap Script Publisert

Minoriteter

Minoriteter vil gjerne fremme at de har en særlig tilgang til den vitenskapelige sannheten utenom den vitenskapelige. Kvinnelige forskere som hevder at når en erkejennelsesfilosof gjetne tar trivielle...
1
0 svar
Vitenskap Aztalon Siste svar

Genier

Genier oppstår fra tid til annen. Da mener jeg de som skiller seg ut blandt folkemengden betraktelig og kan anses som geni altså geni begavet. Det er en skala fra 160 IQ og oppover til supergeni som e...
1
10 svar
Datahjelp gilean Publisert

Hjelp til kjøp av stasjonær gaming pc

Hei. Vurderer å kjøpe en stasjonær gaming pc. Budsjettet mitt er rundt 20 000 -27 000. Jeg ønsker at PC-en skal kunne spille 4k spill. Vurderer denne 3080 ti fra Elkjøp til 23 000 kr men litt bekymret...
Bilde

HP Omen 30L i7-11/16/1000/3080TI stasjonær gaming-PC - Elkjøp

Med HP Omen 30L GT13-1837no stasjonær gaming-PC får du et rent og stilig design med en rå kraft. Nestegenerasjons grafikk fra NVID


Bilde www.elkjop.no
1
0 svar
Datahjelp cesilie123 Publisert

Svart skjerm og lyd

Hei! Jeg har fått er problem med pc min, den skrur seg ikke på. Den funket helt fint i går og har stått med laderen i hele natt. Jeg skulle starte pc for noen minutter siden, men den ville ikke på og...
1
0 svar
Vitenskap Script Siste svar

Media

Nå pågår et program på Discovery Science som tilbakeviser von Dänichen og den slags sine teorier, til fordel for rasjonelle forklaringer basert på kunnskap. Det er alldeles ubegripeluig hvordan mureri...
2
2 svar
Laster...