Datahjelp

annmag

Forringelse av bilder

Jeg har nå overført bilder fra mac til ekstern harddisk. Jeg opplever at antall overførte GB er langt lavere i den mappen som nå ligger på den eksterne harddisken, enn i den mappen jeg overførte fra på mac'n. Antall filer er det samme.

Jeg har tidligere overført bilder fra windows-pc til ekstern harddisk uten å oppleve slik forringelse.

Noen som vet hva en slik forringelse skyldes? Jeg vil jo ikke ha det sånn.

1
10 svar

Sjekk heller størrelse på enkeltbilder, og ikke totalen. Det kan være ulike måter å regne dette på.

2

Noen som vet hva en slik forringelse skyldes? Jeg vil jo ikke ha det sånn.

Ulik formatering på den eksterne harddisken og den du har i macen din. Ulike formateringer har også ulike måter å regne filstørelser på. I MacOS regnes vel 1GB = 1.000.0000.000 bytes mens den i f.eks en NTFS formatert disk (som det kan hende den eksterne harddisken din er formatert som) vil 1GB = 1.073.741.824 bytes. Så filene dine er neppe forringet, men deres størelse beregnes på ulik måte på macen og på den eksterne disken din.

Som det heter seg så har GB både en binær og desimal definisjon som du jo lese litt om i wikipediartikkelen om nettopp gigabyte.

2
annmag Formatet på den eksterne harddisken er: "Mac OS Extended (journalført)"

Tja... mulig mitt tips til forklaring ikke er riktig da.. får se om det dukker opp noe bedre svar.. lykke til. Klarer uansett ikke helt å komme utenom at det må være ulik definisjon på GB på din mac og din eksterne disk. Kan du sammenligne størrelsen på det du har overført til disken med det du hadde på macen. Kan den forskjellen sammenfalle med binær/desimal definisjon av gb ?

Her er nå en side som kan være til hjelp en slik sammenligning.

2

For å dra en analogi, så bør det med bildene og macen din og det hele bli litt som hvis du går på vekta i norge og nåla peker på 75... og du drar til england og den peker på 165... da bør den peke på 75 igjen når du kommer tilbake til norge... med mindre du har spist mye fish and chips og drukket mye øl. Ulike enheter/definisjoner på vekt... men fremdeles samme innholdet/kvaliteten. .Du er ikke blitt feitere av å dra til england, og neppe blitt slank av å komme hjem igjen fordi om vekta viser ulike tall i de ulike landene. Filene din er nok av samme kvalitet med mindre du har åpnet de i et program hvor du kan endre kvaliten på disse.

2

Forklaring 1:

Har du "eksportert" bilder fra eks IPHOTO til en mappe så kan billedkvaliteten endres noe og derfor bli større og mindre om hverandre. litt ettersom hva slags alternativer du har valgt. Noen kameraer legger også til noe HDR info på bildene som kan gjøre at de krymper litt når de eksporteres. Dette betyr ikke at bildene nødvendigvis har blitt dårligere bare så det er sagt.

Forklaring 2:

Noen eksterne disker er satt opp til å kjøre ting som kryptering av data og komprimering som også vil kunne forårsake temaet du beskriver. Eksterne disker er jo gjerne "Lagringsdisker" som ikke er avhengig av den "raske" tilgangen til ting som der programmer og operativsystemet ligger.

Håper dette hjalp noe

1
Laster...