Dyr esc

Innlegg

Dyr

Niklasabj

Hund som røyter, tisser og bæsjer inne

Jeg er en eier av en 10 mdner gammel Tibetansk spanielgutt. Han er en fin liten kar men har sine bakdeler. Han har nettop hatt sin ordntlige røyteperiode siden vi fikk han i hus, og jeg syntes den lille kroppen droppet veldig mye hår, hår på stoler og bord. Så det første spørsmålet mitt er om det kan grunnes at han skifter fra babyhår til tjukkere voksenhår eller evt. noe annet.

Hunden er alene fra klokken 9 om morgenen til klokken 3 på dagen, i 3tiden slippes han ut for å gjøre fra seg. Men alikevel greier han å tisse og noen ganger bæsje innendørs. Vi går turer med han om kvelden men ofte greier han å ha lagt igjen presanger til oss om morgenen når han ligger oppe å "sover". Så det andre jeg skal spørre om er råd, jeg trenger sårt hjelp til å avvende den lille hunden fra å gjøre fra seg inne. Det veldig uhygienisk og samtidig veldig ekkelt!

1
7 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

De fleste hunder har en røyteperiode nå på høsten i skifte fra sommer- til vinterpels (tidspunkt er noe avhengig av hvor man bor i landet). I tillegg kan det, som du skriver, skyldes at han skifter fra valpepels til voksenpels. Fôrkvaliteten kan også virke inn på pelskvalitet og røyting, så pass på at han får et fôr som er tilpasset alder og størrelse på hunden.

Er hunden ikke renslighetstrent? Hvis ikke må dere ta treninga på nytt. Og da er det for lenge å være aleine hjemme i seks timer. En 10 mnd gammel hund burde klare å holde seg i seks timer eller natta gjennom, men å skifte hjem kan være en stressfaktor som virker inn. Sykdom kan også være en innvirkende årsak, så om problemet vedvarer bør dere ta en tur til veterinær for å sjekke bl.a. for urinveisinfeksjon.

Renslighetstrening foregår så "enkelt" som at man tar bikkja ut etter måltid, før og etter lek, etter søvn, i det hele tatt ofte, også roser man den opp i skyene når den gjør fra seg ute. Gjør den fra seg inne så kjefter man ikke, for bikkja har for lengs glemt hva den har gjort galt.

2

enig med Ugress, ta hunden med ut oftere, husk at en hund har en liten blaere og ikke kan holde pa vaeske like lenge som mennesker:)

1

Ditt spørsmål 1. Hunden skifter pels i 9 mnd alder. Nå er det også høst og da forbereder pelden seg til vinterpels. Det er da viktig og børste vekk de døde hårene slk at ny pels får plass. Da vil den heller ikke slippe døde hår rundt hele huset.

Ditt spørsmål 2. HUnden er alen hjemme fra kl. 9.00-15.00. HVilke rutiner har du lært hunden din om renslighet? Når den er alen hjemme går den fritt i huset? I 9 mnd alder kan det gå galt for en unghund. Den er ikke ferdig utviklet fysisk.

Skal man trene hunden på renslighet må man være sammen med den. Ut når man ser at den skal gjøre fra seg. Gjerne på en fast plass slik at den skjønner at på stedet gjør den fra seg uten stressfaktorer fra eier.

Øving gjør mester. Hunden vil markere seg ute overfor andre hunder. Det starter i voksen alder.

Når hunden din nå har skjønt at det er OK å gjøre fra seg inne, (Noe som ikke er naturlig for hund på eget område) Så må du trene unoten vekk. Derfor må du føølge den opp som beskrevet. Begynne på nytt. Rose når den gjør fra seg ute. Ikke stresse eller ta den for hardt nå. Hunden vil ikke forstå siden den allerede har en vane for å gjøre fra seg inne.

Min egen shetland Sheepdog var renslig da hun var 2 1/2 mnd. Fordi jeg leste henne og løftet henne ut på stedet sitt hver gang hun skulle gjøre fra seg. (Noen raskere på valp?) hun er dønn renslig i dag og sier fra til oss fra utgangsdøra, og rett ut i hagen.

Jeg vet også at noen sier: de minste hunderasene er det problemer med å få helt renslig. (Avhenger av raseb) Men dette er dressur.

Lykke til!

1

Er hunden trent på å være renslig? Hvis ikke må dere starte på'n igjen. Altså: ut med hunden etter at den har spist, drukket, lekt og sovet. NÅR den tisser ute: skryt, hopp, sprett, gjør det gøy! Det kalles å forsterke en ønsket adferd. Gjør du det attraktivt for hunden å tisse ute vil den naturlig nok ønske å gjøre det igjen. Trene, trene, trene. Å bare forvente at en hund blir renslig er litt for lettvint..

1

Lignende innlegg

Laster...