Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Kaufman... Anomalisa... tanker

Anomalisa er uten tvil den 2015-filmen som har gjort mest inntrykk på meg.

Hovedkarakteren vår i Anomalisa er på desperat jakt etter... noe.. I likhet med karakterens hovedperson klarer jeg ikke helt å beskrie nøyaktig med ord hva det er han leter etter (jeg har brukt 4 min bare på å prøve å formulere den), men å si at han jakter på "lykken" blir på en måte feil. Han er bare ute etter å "føle". Å føle "noe". Bare å kjenne seg i live, I guess. I filmen høres alle mennesker han møter helt like ut... (de er også spilt av samme skuespiller). Han er nummen til livet han lever, og ingenting er lenger spennende eller interessant. Helt til han en dag hører stemmen til en kvinne utenfor hotelrommet hans. En stemme han aldri har hørt før. En stemme som skiller seg fra alle de andres. Dette, i det store og hele, er basisen for den forholdsvis lille historien som tar oss på en heller stor følelsemessig berg-og-dal-bane, som selv om den etterlater oss nummen og forvirret, absolutt etterlater oss med en økt innsikt til "the human condition" (hva faen er det norske ordet?).

Alle som er kjent med Kaufman's filmer (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Being John Malkovich, Adaptation og Synecdoche, New York) vet at han besitter et enormt talent til å formidle noe unikt, men inderlig gjenkjennelig og universalt i filmene sine. Er du kjent med filmografien hans vet du nok også at ingen av filmene hans er streite, rett fram-filmer, forlater oss med et smil om munnen, og en inderlig tro på alt det gode i verden. Jeg tror aldri han har hatt mål om å lulle inn filmene sine i forklaringer og tydelighet, kanskje i frykt for å miste det som er essensielt for å ha en så rå og personlig opplevelse av filmen som overhode mulig. Jeg tror også det kanskje rett og slett bunner i at Kaufman er en deppresiv fyr, men et kynisk menneskesyn.

Til tross for dette, og at Anomalisa er en film med dukker i hovedrollene, er det unektelig en veldig human og ærlig film. Den skildrer på så utrolig godt vis hvordan det må oppleves å føle seg alene i verden, selv om man er omringet av mennesker som bryr seg om dem, og hvordan denne følelsen av "tomhet" hindrer mennesker i å ta det innover seg at hva de egentlig leter etter - menneskelig connection kanskje(?) - står rett forran nesa dem.

I likhet med Synecdoche, New York, er Anomalisa en film som er vanskelig å bryte ned til noe konkret, og i det store og hele vil opplevelsene din av filmen være knyttet til de følelsene du gjorde deg der og da. Det er uten tvil en film som skal oppleves, den skal føles.

Det er alltid en fare for å høres ut som en pretensiøs, ufordragelig, high brow, tåpe av en tufs når man prøver å skrive om ens personlige opplevelse av filmer som dette, men det er kanskje bare fordi vi ikke er komfortable og særlig vant med å prøve å beskrive dem, og resultatet blir kun et pinlig forsøk. If even that. Jeg er jo heller ingen psykolog, hva faen vet jeg? Jeg kjenner jeg famler i blinde når jeg prøver å beskrive hvorfor akkurat denne filmen gjorde sånn inntrykk på meg. Det samme har jeg egentlig gjort hver gang jeg har prøvd å skrive om filmene hans, noe som har resultert i at jeg har latt være.

Det eneste jeg vet er at det er ikke mange filmskapere som rører ved meg på samme måte Charlie Kaufman. Ikke mange filmskapere prøver å si noe... noe som er større enn dem selv... uten å bruke store ord eller store dramatiske set pieces. Det er utrolig spennende med filmskapere som han, nettopp fordi klarer å skildre mennesker fra unektelig unikt og perspektiv. Sikkert fordi de er så sære og egne i utgangspunktet. Det er som om han har et innsyn til "the human mind", som ingen andre helt ser ut til å matche. Det er vel egentlig kun Charlie Kaufman som lager filmer som føles akkurat som dette. Passende nok betyr spiller tittelen på ordet "anomali", som betyr betyr "en avvikelse fra det forventede".

I motsetning til Synecoche, New York - som i mye større gard lar narrativet være nesten like komplekst som følelsene, tankene og ideene den prøver å formidle - er Anomalisa en film som gjør dette i en langt mer "down-to-earth" skala, og derfor også min favoritt av filmene hans til nå. Blir jeg for forvirret, klarer jeg rett ikke å få like mye ut av filmen.

Jeg håper flere har planer om å se filmen i nær framtid, og la meg høre hva dere synes når dere har sett den. Jeg er nysgjerrig på å høre hva andre fikk ut av den.

PS. Beklager for antallet med totalt meningsløse og innholdsløse setninger, som helt åpenbart avslører hvor lite jeg er istand til å gjøre rede for meg selv. Over og ut!

3
3 svar

3 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Mindy_4

Denne så veldig interessant ut. Jeg hadde ikke hørt om filmen før jeg leste innlegget ditt.

Jeg har vært inne på Oslo kino sine nettsider, men den står ikke på lista over kommende filmer. Disse listene er antageligvis ikke komplette, så vi får håpe den settes opp, eller at filmklubber og cinemateker rundt omkring i landet viser den.

Jeg er også glad i Kaufman sine filmer (har ikke sett Eternal Sunshine). Den som har gjort størst inntrykk er Synecdoche, New York. Jeg har ennå ikke bestemt meg for om jeg liker den, men det er et kvalitetstrekk i seg selv synes jeg. Det er bra med filmer som "yter litt motstand".

Jeg ble imponert over dukkene i traileren, de så ganske menneskelige ut. Eller - de så ut som dukker, men de hadde menneskelige ansiktsuttrykk og formidlet følelser.

1

LANGEMANN-1968

Alle som er kjent med Kaufman's filmer (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Being John Malkovich, Adaptation og Synecdoche, New York)

For ei perlerad med filmer! Jeg bruker som regel 2-3 år på å se nye filmer..men Anomalisa skal selsagt sees etterhvert.

Min Kaufman favoritt er being John Malkovich.

1

liverpo__ole

Min Kaufman favoritt er being John Malkovich.

Morsomt hvor opptatt Kaufman er av dukker!

1

Lignende temaer

Bilde

TV-program

TV-program

Bilde

YouTube

YouTube

Bilde

Wrestling

Wrestling

Bilde

Tegneserier

Tegneserier

Bilde

Shopping

Shopping

Laster...