Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hva var den beste filmen dere så i 2016? Gjerne legg med en begrunnelse, gjerne rank noen filmer i en liten liste. Jeg liker lister.

Her er min topp 3;

3. Captain America: Civil War. Fanboys unite!

2. Arrival. Kreativ, tenkende, gjennomført sci-fi.

1. The Witch.

The Witch er teknisk sett en 2015-film, men siden den fikk sin store lansering I 2016, sammen med det faktum at jeg har sett veldig lite film I år, og enda færre bra filmer, så velger jeg å ikke bare ta den med i tankegangen, men også likesågodt kåre den til årets film.

The Witch er et mesterverk, den første filmen på kanskje fem år som fortjener å bli kalt det. Det er per i dag den nest beste skrekkfilmen jeg har sett, med et håndverk, en dedikasjon til mediumet og ikke minst en kreativitet som ikke bare kan sammenlignes med det jeg mener er det fremste skrekk har å tilby – Kubrick’s The Shining – men også på visse steder overgå den.

Når man ser The Witch, er det enkelt å tro at regissøren, Robert Eggers, er en mann som har drevet med dette i flere tiår. Han får det til å virke som om han har dyrket og tenket film i et langt liv – han har rett og slett blitt en mester i sitt yrke. Men neida. Eggers er litt over 30 år og dette er hans første film. Kall han hva du vil – heldig, genial, særdeles lovende – men det han har fått til med The Witch kan ikke sees bort ifra. Det er såpass imponerende.

The Witch er en film hvor hvert sekund virker å ha blitt sammensatt og filmet og vinklet og skrevet med ytterste omhu. Den får frem en følelse av isolasjon, desperasjon og ren, skjær frykt som få – veldig få – filmer kan skryte på seg å få frem. Alle deler av produksjonen skinner og komplimenterer hverandre til stor suksess; En musikk som går under huden på deg, velvalgte kameravalg som for eksempel sekvenser gjort i ett tak og ikke minst filmens fokus på sine karakterer og deres forståelse av situasjonen de befinner seg i. Det er ikke nødvendigvis det bokstavelige som gjør filmen så veldig effektiv – selv om det ingen på noen måte hindrer det – det er følelsen av paranoia, usikkerhet og tvilsomhet som trenger seg innpå den stakkars familien, som en tvangstrøye som stadig blir trangere og trangere.

The Witch er stille, metodisk, atmosfærisk og lidenskapelig. Manuset går den ekstra milen med sin periodeautentiske dialog. Skuespillerne, spesielt barna, gir alt for å portrettere frykten og nervøsiteten på best mulig vis. Musikken er skrekkelig, filmingen og produksjonsverdien mesterlig. Det er øyeblikk i den filmen som jeg aldri, aldri kommer til å glemme. Den fortjener å bli sett, den fortjener å bli diskutert, og den fortjener å bli hyllet. Det er årets beste film.

Det skal sies at jeg ikke har sett La La Land - som jeg virkelig brenner etter å se. Kan raskt hende listen endrer seg når den er sett.

2
0 svar

Bli den første til å svare.

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Lignende temaer

Bilde

TV-program

TV-program

Bilde

YouTube

YouTube

Bilde

Wrestling

Wrestling

Bilde

Tegneserier

Tegneserier

Bilde

Shopping

Shopping

Laster...