Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Deres favoritter innen filmmusikk og soundtracks

Tenkte å starte opp ei egen tråd til hyllest for all den minneverdige og uforglemmelige filmmusikken som er blitt, og der en kan diskutere, poste, dele eller komme med sine egne tips/anbefalinger av favoritt komponister og soundtracks, eller bare slenge ut noen tøffe og fengende låter, som ble benyttet i filmens verden.

Her er det jo litt av hvert å velge blant, og selv er jeg nok svakest for film soundtracks der ble til på 70 og 80-tallet, og særlig da fra skrekk, action og sci-fi filmens verden, og hvor man ofte favoriserer de mer minimalistiske, kjølige og pulserende synth-scorene til komponister og artister som John Carpenter, Alan Howarth, Tangerine Dream, Vangelis, Brad Fiedel, Howard Shore osv, fremfor de mer klassiske orkestrale soundtrackene.

Skal forsøke å fylle på med favoritter fremover, men tiden den strekker ikke til her og nå. Men håper jo at man ikke er alene om å sette pris på god og heftig filmmusikk, og valgte å starte tråden i filmforumet, fremfor musikk, og håper det går greit.

Uansett, ei av disse nær perfekte og utrolig gufne synth-scora, fra tidlig 80-tallet, der har gått igjen utallige ganger denne høsten, og selv om filmen antageligvis aldri vil bli like elsket som resten av filmserien, er jo mye av grunnen til at den tredje Halloween filmen står igjen som den store favoritten, nettopp takket være dets urovekkende og creepy stemning, som jo herrene Carpenter og Howarth sørget for å sette, allerede fra første sekund av, da med lyden av de iskalde og kalkulerende maskinene fra helvete:

Halloween III: Season of the Witch - Main Theme

Til dens langt mer pulserende og heftige motpart som avsluttet det hele:

Chariots of Pumpkins

Ikke vanskelig å høre at Brad Fiedel og flere andre 80-talls komponister, sikkert hentet mang en ide om å gjøre lignende, onde og minimalistiske dommedags soundtracks, med tung bruk av synther, og det ville jo fungere utmerket i The Terminator (1984), et par år senere.

Antar at Halloween III: Season of the Witch vil mest sannsynlig for alltid bli stående igjen, som det "sorte" fåret i Halloween sagaen. Men for min del fungerer den i grunn best på egen hånd, som en der skiller seg ut, men på en interessant og kul måte, der planen til Carpenter og Debra Hill var visstnok å kvitte seg for godt, med Michael Myers, allerede etter film nummer 2, og i stede gjøre forskjellige Halloween relaterte skrekkhistorier, hver bidige høst. Men det stoppet jo rimelig kjapt opp, i det fansen savnet Myers, og produsentene savnet billettinntektene.

14
213 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

staaalisen

Musikken til filmen Limelight fra 1952, er også helt spesiell. Ikke minst gjelder det for historien som både filmen og musikken bærer med seg om filmskaperen og komponisten, Charlie Chaplin.

1952 ble et vanskelig år for Chaplin. Ett var nå at filmen hans ikke ble noen suksess - men verre var det at han selv ble utsatt for både personforfølgelse og trakassering fra den tidens Deep State og MSM. Omfattende kampanjer for boikott av den nye filmen ble igangsatt, og i praksis ble Chaplin forvist fra USA.

Først 20 år senere, i 1972, under den republikanske presidentens Richard Nixons regime, var klimaet for utøvende kunstnere blitt normalisert i den grad at Chaplin kunne komme på et kort besøk til hans tidligere hjemland. Limelight ble relansert, og filmen ble for første gang (!!!) satt opp i Los Angeles i 1972. Ved Oscar utdelingen vant den prisen for beste filmmusikk! 20 år etter at den burde vunnet.

Ved prisutdelingen ble Chaplin møtt med det som trolig var tidens mest langvarige applaus fra filmfiffen og mediene i California. Nå applauderte de han skamløst - alle de som noen få år tidligere hadde forfulgt han, og jaget han ut av landet. Chaplin selv så nok hykleriet, og vendte aldri tilbake til Los Angeles og USA.

Se på bildene, lytt til musikken og opplev smerten til en av de aller største i filmhistorien, Charlie Chaplin.

5

GimleSag

Musikk i film og serie er noe jeg lever for. Har utallige spillelister på Spotify om temaet, og jeg kommer aldri utenom det når jeg skal lage en ny tur- eller jobbliste. Her er mine bidrag, og kudos til den som gidder å høre på alt. OBS: Listen er noenlunde rangert etter hva jeg hører mest på under hver komponist. Jeg tar kun med mine absolutte favoritter hvor hver film, selv om det er flere godbiter der. Legger ved filmklippet der jeg føler det gir en ekstra effekt.

James Horner

Braveheart

Freedom/The Execution Bannocburn

A Gift of a Thistle

For The Love og a Princess

Titanic

Hymn to the Sea

Avatar

Jake's First Flight

John Murphy

Sunshine

Adagio in D Minor (filmscene)

28 Days Later

In the House, In a Heartbeat

Alan Silvestri

Cast Away

End Credits

Avengers

The Avengers

Forrest Gump

I'm Forrest... Forrest Gump

Howard Shore

The Breaking of the Fellowship

Concerning Hobbits

Evenstar

The Bridge of Khazad Dum (tar med biten som ble brukt i Man of Steel-traileren, siden det er den vakreste delen)

James Newton Howard

Blood Diamond

Archer & Solomon Hike

Trevor Jones

The Last of the Mohicans

The Kiss

Main Title

Vince DiCola

Rocky IV

Training Montage

John Powell

How To Train Your Dragon

Test Drive (filmscene)

Bill Conti

Rocky

Going The Distance

Redemption

Steve Jablonsky

The Island

My Name Is Lincoln

Transformers

Arrival to Earth

Autobots

Philip Glass

The Truman Show

Truman Sleeps

Koyaanisqatsi

Koyaanisqatsi - aldri hørt om filmen, men denne dukket opp i en Scrubs-episode for årevis siden. Ble umiddelbart lagt til i listen.

Daft Punk

Tron

The Son of Flynn

Hans Zimmer - The man of the hour

The Thin Red Line

God Yu Tekem Laef Blong Mi

Journey to the Line

Pearl Harbor

Tennessee

The Da Vinci Code

Chevaliers De Sangreal

Pirates of the Caribbean

Drink Up Me Hearties Yo Ho

Interstellar

Cornfield Chase

Mountains - spesielt siste del

No Time for Caution (filmscene)

Inception

Time (filmscener)

Blade Runner 2049

Mesa - spesielt første del

The Amazing Spider-Man 2

I'm Spider-Man

The Lion King

This Land

Planet Earth II

Suite

The Dark Knight Rises

Why Do We Fall

Bonus - ikke nødvendigvis filmmusikk (men sterkt forbundet med):

The Blood Of Cu Chulainn - The Boondock Saints

Helvegen - Wardruna (kjent fra Vikings)

Cara Mia Addio - Portal 2 (hehe, ops)

Pokémon - aner ikke komponisten. Gidder ikke søke opp

SÅNN DA. Fytti katta. Har sikkert glemt mye. Men i frykt for å miste innlegget tror jeg at jeg poster. Har også latt være å poste de opplagte (Star Wars, Harry Potter, Jurassic Park etc.). Har også droppet serier for denne gang. Håper listen kan glede, selv om jeg tror det er best å se filmen først for å få samme feelingen som jeg har.

4

PapaSmurf

Forrest Gump

Den Theme-melodien der hadde det vært fint å hatt som sin egen themesang en fin sommerdag man går ut døra på vei til jobb. :)

2

Magiii

Pearl Harbor

Tennessee

Den er fantastisk nydelig. Du nevner også "This Land" fra Løvenes Konge. Helt fantastisk, den også. Den blir litt glemt fra all den andre gode musikken i filmen.

1

Frank.N.Steen

Forrest Gump

Også et fantastisk soundtrack, særlig bruken av såpass mange velkjente klassikere, og husker at når pappa kjøpte ei ny VHS spiller, fikk han med 4-5 VHS filmer (deriblant Forrest Gump) samt soundtracket til nevnte film, med 2 CDer av utrolig fin og fengende musikk fra 50-60-tallet.

Usikker på hvor det ble av den CDen, men fikk litt lyst til å høre den igjen, for gikk utallige ganger i CDspilleren på 90-tallet.

1

Magiii

Kun jeg som liker filmmusikken til Braveheart? Jeg elsker filmmusikk og for meg er det ingen over og ingen ved siden av når det gjelder filmmusikken til Braveheart. NYDELIG musikk og bra film. Anebfales på det sterkeste for de som ikke har sett den.

Jeg liker mye av det James Horner laget. Anbefaler som sagt Braveheart, men hovedsoundtracket til Legends of the Fall er også veldig fint. (må også bare nevne Titanic og Avatar bare for å ha nevnt de) Men ellers er vel Gabriel's Oboe noe av det fineste Horner har laget, etter min mening.

Andre soundtracks jeg hører regelmessig på: Gladiator, Dances with Wolves, LOTR (the breaking of the fellowship), Gladiator, Slumdog Millionaire, Gravity, The Shawshank Redemption

Forresten en helt nydelig tråd. Her fikk jeg mange gode musikktips og filmtips. Skal prøve å få sett Days of Heaven og Local Hero i løpet av nærmeste fremtid.

4

GimleSag

Kun jeg som liker filmmusikken til Braveheart? Jeg elsker filmmusikk og for meg er det ingen over og ingen ved siden av når det gjelder filmmusikken til Braveheart

Kan (delvis) skrive under på denne. Hører daglig på Braveheart-soundtrack når jeg er ute å jogger eller på fjelltur. Får frysninger hver. Eneste. Gang. Et soundtrack som klarer å gjøre det må sies å være perfekt. A Gift of a Thistle er kanskje favoritten, men jeg klarer aldri å bestemme meg helt, men ikke er det nødvendig heller.

Jeg sier delvis, fordi jeg har flere soundtracks jeg rangerer like høyt. Howard Shore sitt verk til Ringenes Herre, Angelo Badalamenti - Twin Peaks og John Murphy - Sunshine for å nevne noen i farta. Men kan ikke si at det er mange jeg setter like høyt nei.

2

CrazyBrunost

Gift

Wow den var aldeles nydelig. Takk :)

1

Altimeter

Men ellers er vel Gabriel's Oboe noe av det fineste Horner har laget, etter min mening.

Gabriel's Oboe er nok Ennio Morricones verk, men antar det var en ren forglemmelse i opplistingen av fin filmmusikk :)

1

Magiii

Ennio Morricones verk

Selvfølgelig! Gikk litt fort i svingene. :)

1

Mister_Morisette

Først vil jeg rose deg for en glimrende tråd, trådstarter.

Mine favoritter er kanskje litt for enkle valg, men jeg har alltid hatt en soft spot for Braveheart, Titanic og The Lord of the Rings-soundtrackene. The Lion King er også en favoritt.

3

Frank.N.Steen

Takk, :) Det var moro å se hvordan tråden nærmest eksploderte på såpass kort tid, og det vitner vel mest om at film og tv-musikk har tydeligvis betydd/betyr veldig mye for veldig mange, og har rent inn så mye gode og interessante tips, at en har dessverre ikke fått tid til å gå over alt, enda.

Synes ikke det er noe "enkelt" over dine valg, disse er jo storslagne soundtracks, og har vurdert å dra frem de Extended Lord of the Rings utgavene i romjulen, der har ofte fungert som utmerket underholdning på denne tid av året.

Kjøpte vel alle 3 offisielle soundtrackene til Howard Shore, i sin tid, og tror nok at jeg falt aller mest for musikken fra Two Towers, særlig overgangen fra Two Towers og Return Of The King, da mot de dype farlige grottene/hulene og lyden av Gollum som leder følget på ville veier, i retning "her", og når låta Gollum's Song slo til, da fikk man en av de ytterst få gåsehudfremkallende stundene en kan huske i ei mørk kinosal.

Et par døgn etter, og man så filmen på ny, etterfulgt av enda et besøk noe senere. Kan vel si at man var ganske så fornøyd med filmopplevelsen ja. Men musikken, den var helt klart en viktig del av det hele.

2

Mister_Morisette

Ingen årsak :) Vel, du fortjener at tråden din eksploderte på såpass kort tid. Og ja, det beviser at film betyr mye for mange (noe som det skal gjøres). Og takk for at du ikke synes at mine valg var for enkle.

2

Borchers

Det var moro å se hvordan tråden nærmest eksploderte på såpass kort tid, og det vitner vel mest om at film og tv-musikk har tydeligvis betydd/betyr veldig mye for veldig mange, og har rent inn så mye gode og interessante tips

Innlegget ditt har ligget som "dagens innlegg" på forsida av forumet helt siden du skrev det. Er nok mye av grunnen til at det har fått mange innlegg.

1

May25

For en helt nydelig tråd for oss som liker musikk, film og blandingen av det. Jeg ser allerede at det er mange her som er på et helt annet nerdenivå enn det jeg er, men jeg slenger meg med likevel.

Som flere andre her er jeg veldig begeistret for Hans Zimmer, John Williams, Trevor Jones, Ennio Morricone, Steve Jablonsky, Ramin Djawadi, Ludwig Goransson osv osv. Samtidig er det også veldig kult å se hvordan filmer som Django Unchained, Pulp Fiction, Stranger Things, Top Gun, Deadpool osv klarer å implementere sanger og løfte filmene basert på riktig sangvalg og timingen av de sangene. Helt fantastisk.

Uansett, her er et par favoritter fra meg som jeg enten har bladd forbi eller som ikke har blitt nevnt. Ingen vits å nevne mange av de beste i hver post, vel?

Håper uansett noen finner en ny eller gammel favoritt blant disse.

Ennio Morricone:

The Ecstasy Of Gold (The Good, The Bad And The Ugly, også kjent som inngangsmelodien til Metallica)

Per Qualche Dollaro In Più (For A Few Dollars More)

Joe Harnell:

The Incredible Hulk (Lonely theme)

Alan Silvestri:

The Avengers

The Quick And The Dead

John Williams:

Flight to Neverland (Hook)

The Tale of Viktor Navorski (The Terminal)

Jurassic Park

Cavatina (Theme from Deer Hunter)

Schindler's List

Yann Tiersen:

Comptine d'un autre été, l'après-midi (Amelie)

La Valse d'Amélie - Version Piano (Amelie)

Hans Zimmer:

Leaving Wallbrook (Rain Man)

You're so Cool (True Romance)

Hummell Gets The Rockets (The Rock)

Trevor Jones:

Promentory (Last Of The Mohicans)

Randy Edelman:

To The Stars (Dragonheart)

Ludwig Goransson:

The Mandalorian

POSTERITY (Tenet)

3

Frank.N.Steen

Trevor Jones:

Promentory (Last Of The Mohicans)

Randy Edelman:

To The Stars (Dragonheart)

Får ikke tid i kveld (VGD stenger jo dessverre om ikke lenge, men alltids en ny mulighet i morgen) til å gå over alt, men følte jo at en måtte sette av tid til de to flotte bidragene av Trevor Jones og Randy Edelman.

Last Of The Mohicans planla jeg faktisk å se i går, men så kom jeg på at fikk jo en tv miniserie av onkelen min, der ble til på 70-tallet (BBC produksjon) og tenkte at det er kanskje lurt å "varme" opp med denne, og så gå videre til filmen til Michael Mann. For den har jeg ikke sett på lenge, mulig en må tilbake til 2003, så spent på om den stadig leverer.

Randy Edelman og To The Stars, er fin nostalgi, da fra en noe "glemt" 90-talls film, eller så det virker. Synd, for Dragonheart er en av ytterst få eventyrfilmer fra andre halvdel av 90-tallet som jeg synes har holdt seg, eller levd opp til mine barndomsminner, og mye skyldes jo musikken og stemmen til Sean Connery.

Tror det kom et par "oppfølgere", men tviler på at de er noe å kaste bort tiden på.

Uansett, takker for et fyldig innlegg med mange flotte film themes og bidrag, skal forsøke å sjekke ut litt flere fremover.

Oj, glemte jo nesten å nevne, men siden man er først inne på Randy Edelman, så tenkte jeg å nevne bidraget hans fra Jim Carrey filmen The Mask (1994), som jo også er spekket med nostalgi (for meg da).

Uansett, musikken til Edelman hinter tidlig ut om en høy dose av spenning, fare og moro, da via det tidvis flotte men også noe mørke åpnings themet:

Origin of The Mask

Deretter bærer det rett ut i det sensuelle og forførende themet til debutanten (ei 20 år gammel Cameron Diaz) der gjør sin inntreden med:

Tina

Transformation er litt igjen i samme stil som åpnings themet, mørkt og mystisk, men hele tiden ei liten leken forvarsel på hva en har i vente i det Stanley Ipkiss tar på seg masken.

A Dark Night er nok en av de sporene jeg kommer oftest tilbake til, og igjen, får litt gåsehud/nostalgiske grunner, når den gjentar det herlige åpningsmelodien, halvveis ut. Synd dette ikke varer mer enn knappe 2 minutter.

Og, tja, typisk, når man først mimrer på Youtube, er det lett å bli "fanget" i alt sammen, spesielt når en hører igjen filmmusikk man liker så godt, og der er full av nostalgi, og umulig (for meg da) å nevne Edelman og ikke ta med hans herlige arbeid med Arnold Schwarzenegger filmen Kindergarten Cop (1990), der innehar et deilig feel-good preg, men likevel, som med The Mask, hintes det tidlig ut om at alt er ikke bare fryd og gammen, noe som jo kommer greit frem i det den slimete skurken (Richard Tyson) og mora hans ankommer scenen.

Uansett, man kan si mye om Arnie, men han lyktes i å gå fra actionstjerne til filmstjerne, mye takket være den vellykkede overgangen med type filmer som Twins (1988) og nettopp Kindergarten Cop, som begge var jo Ivan Reitman filmer, og han virket å få det beste ut av actionhelten, både som tøffing men også å bringe frem litt mykere sider, og for min del er Kindergarten Cop en fullverdig Arnold klassiker.

Men nok om det, her er en av flere fine Randy Edelman Kindergarten Cop stunder:

Children's Montage

Rain Ride

Love Theme (Joyce)

Closing

Dæven, tror jeg faktisk jeg må se denne igjen om ikke lenge. Husker den var bænkers på våte høstkvelder, under et varmt pledd i sofaen med pappa og varm pizza på søndagskveldene.

Og til sist, litt annerledes stemning, der Cullen Crisp (Tyson) ankommer, og filmen viser til en langt mørkere side av seg og dens handling:

Stalking Crisp

3

May25

Får ikke tid i kveld

Hvordan har du hatt tid gjennom et langt liv til å se så mange filmer og høre så mange soundtrack kan jeg ikke forstå, ei heller når en ser spennvidden på de filmene du ser. Men takk for svar og gode tips til nye sanger.

1

GimleSag

Oj, glemte jo nesten å nevne, men siden man er først inne på Randy Edelman, så tenkte jeg å nevne bidraget hans fra Jim Carrey filmen The Mask (1994), som jo også er spekket med nostalgi (for meg da).

Apropos filmmusikk som man ikke tenker over; for noen fantastisk stemningsfulle låter det faktisk er i The Mask, men som jeg aldri har sjekket opp i ettertid! Fikk frysninger av sangene du linker til, og har aldri tenkt over hvor gode de er, selv om jeg så filmen på nytt på juleaften.

1

PapaSmurf

Ennio Morricone:

The Ecstasy Of Gold (The Good, The Bad And The Ugly, også kjent som inngangsmelodien til Metallica)

Per Qualche Dollaro In Più (For A Few Dollars More)

I tiden før Spotify og til og med før Napster så kjøpte jeg CD’er med disse soundtrackene.

Det er rett og slett mesterlig filmmusikk og strålende bilmusikk.

2

Lignende temaer

Bilde

TV-program

TV-program

Bilde

YouTube

YouTube

Bilde

Wrestling

Wrestling

Bilde

Tegneserier

Tegneserier

Bilde

Shopping

Shopping

Laster...