Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Deres favoritter innen filmmusikk og soundtracks

Tenkte å starte opp ei egen tråd til hyllest for all den minneverdige og uforglemmelige filmmusikken som er blitt, og der en kan diskutere, poste, dele eller komme med sine egne tips/anbefalinger av favoritt komponister og soundtracks, eller bare slenge ut noen tøffe og fengende låter, som ble benyttet i filmens verden.

Her er det jo litt av hvert å velge blant, og selv er jeg nok svakest for film soundtracks der ble til på 70 og 80-tallet, og særlig da fra skrekk, action og sci-fi filmens verden, og hvor man ofte favoriserer de mer minimalistiske, kjølige og pulserende synth-scorene til komponister og artister som John Carpenter, Alan Howarth, Tangerine Dream, Vangelis, Brad Fiedel, Howard Shore osv, fremfor de mer klassiske orkestrale soundtrackene.

Skal forsøke å fylle på med favoritter fremover, men tiden den strekker ikke til her og nå. Men håper jo at man ikke er alene om å sette pris på god og heftig filmmusikk, og valgte å starte tråden i filmforumet, fremfor musikk, og håper det går greit.

Uansett, ei av disse nær perfekte og utrolig gufne synth-scora, fra tidlig 80-tallet, der har gått igjen utallige ganger denne høsten, og selv om filmen antageligvis aldri vil bli like elsket som resten av filmserien, er jo mye av grunnen til at den tredje Halloween filmen står igjen som den store favoritten, nettopp takket være dets urovekkende og creepy stemning, som jo herrene Carpenter og Howarth sørget for å sette, allerede fra første sekund av, da med lyden av de iskalde og kalkulerende maskinene fra helvete:

Halloween III: Season of the Witch - Main Theme

Til dens langt mer pulserende og heftige motpart som avsluttet det hele:

Chariots of Pumpkins

Ikke vanskelig å høre at Brad Fiedel og flere andre 80-talls komponister, sikkert hentet mang en ide om å gjøre lignende, onde og minimalistiske dommedags soundtracks, med tung bruk av synther, og det ville jo fungere utmerket i The Terminator (1984), et par år senere.

Antar at Halloween III: Season of the Witch vil mest sannsynlig for alltid bli stående igjen, som det "sorte" fåret i Halloween sagaen. Men for min del fungerer den i grunn best på egen hånd, som en der skiller seg ut, men på en interessant og kul måte, der planen til Carpenter og Debra Hill var visstnok å kvitte seg for godt, med Michael Myers, allerede etter film nummer 2, og i stede gjøre forskjellige Halloween relaterte skrekkhistorier, hver bidige høst. Men det stoppet jo rimelig kjapt opp, i det fansen savnet Myers, og produsentene savnet billettinntektene.

14
213 svar
Trådvisning
Hele diskusjonen

staaalisen

Musikken til filmen Limelight fra 1952, er også helt spesiell. Ikke minst gjelder det for historien som både filmen og musikken bærer med seg om filmskaperen og komponisten, Charlie Chaplin.

1952 ble et vanskelig år for Chaplin. Ett var nå at filmen hans ikke ble noen suksess - men verre var det at han selv ble utsatt for både personforfølgelse og trakassering fra den tidens Deep State og MSM. Omfattende kampanjer for boikott av den nye filmen ble igangsatt, og i praksis ble Chaplin forvist fra USA.

Først 20 år senere, i 1972, under den republikanske presidentens Richard Nixons regime, var klimaet for utøvende kunstnere blitt normalisert i den grad at Chaplin kunne komme på et kort besøk til hans tidligere hjemland. Limelight ble relansert, og filmen ble for første gang (!!!) satt opp i Los Angeles i 1972. Ved Oscar utdelingen vant den prisen for beste filmmusikk! 20 år etter at den burde vunnet.

Ved prisutdelingen ble Chaplin møtt med det som trolig var tidens mest langvarige applaus fra filmfiffen og mediene i California. Nå applauderte de han skamløst - alle de som noen få år tidligere hadde forfulgt han, og jaget han ut av landet. Chaplin selv så nok hykleriet, og vendte aldri tilbake til Los Angeles og USA.

Se på bildene, lytt til musikken og opplev smerten til en av de aller største i filmhistorien, Charlie Chaplin.

5

Lignende temaer

Bilde

TV-program

TV-program

Bilde

YouTube

YouTube

Bilde

Wrestling

Wrestling

Bilde

Tegneserier

Tegneserier

Bilde

Shopping

Shopping

Laster...