(Hei, beklager men så ikke innlegget ditt før nå Ankarn)
Ankarn skrev:" Du er tydeligvis en tilhenger av determinisme, og ser på kvantemekaniske fenomener som irrelevant i forhold til spørsmål om fri vilje eller ei."
--Svar : Nei og niks! :-) Jeg har vist at jeg ikke er en tilhenger av determinisme. Jeg er heller ikke noen tilhenger av troen på "frie" viljer, og jeg regner ordet "tilfeldig" som fordummende i et stort perspektiv. Jeg aksepterer skjebnens virkninger uten å måtte kunne tolke/beskrive dem "determinasjonelt" og innholdsmessig detaljert. Altså sier jeg at vi er produkter av skjebnen, noe som ikke automatisk skaper noe "determinert" eller "tilfeldig". De sistnevnte ordene er kun beskrivelser baserte på bestemte tolkningskonsepter.
Jeg er heller ikke noen motstander av disse 3 paradigmene, men jeg mener at de er for enkle/for usmarte i forhold til hvordan vi kan forstå virkeligheten. En liknende holdning som min kan finnes delvis f.eks.hos toltekerne i det gamle Amerika og hos deler av buddhismerelatert filosofi (den ikke-religiøse), uten at jeg kopierer eller er helt på rams med noe der.
Dette i seg selv er ikke spesielt viktig annet enn at handlinger påvirkes annerledes av nye forståelser. I så måte kan mental og kulturell evolusjon betinges av at vi utvikler nye forståelser, og slik sett mener jeg at faktisk at aksepten av "den ubeskrevne skjebne" er mye klokere enn å følge determinisme eller troen på fri vilje (eller for den saks skyld beskrivelsen av det tilfeldige).
Legg merke til at jeg tidligere har klassifisert skjebne og det determinerte som to totalt forskjellige konsepter som er på grensen til motpoler.
************************************************
ankarn skrev: "Jeg har prøvd å dytte determinismen på veldig mange som svarer med "men hva med de kvantemekaniske lovene som sier possisjon og fart ikke kan determineres?". Dette kan kanskje brukes mot determinisme som sådan, men grunnen til at jeg syns determinisme er interessant er at det får konsekvenser for begrepet "fri vilje". Med mindre fri vilje sniker seg inn i de rommene hvor den fysiske naturen ikke kan forutsies eksakt, så fører dette til en del konsekvenser."
--Igjen, hvis vi tar for oss de 3 paradigmer som du her berører: 1.Det tilfeldige 2.Det determinerte 3.Det selvbestemte (fri vilje), mener jeg altså at ingen av disse konseptene er gode nok på sikt og i et pragmatisk lys, ettersom de alle 3 er altfor sentrerte i rasjonelle forklaringskonsepter.
De følger alle 3 veldig subjektivistiske tenkemønstre, der menneskets idé om virkeligheten har blitt vektet mer enn at man erkjenner at mennesket alltid må være subjektivt (Det er en betydelig forskjell mellom å være subjektivist(gjerne kalt objektivist) versus å kun akseptere et minimum av artsbestemt, kulturell og individuell subjektivitet).
Derfor, ettersom "alt er relativt" ,er det bedre å erkjenne at vi er produkter av skjebnen enn å begi oss ut på utålmodige konsepter som "determinert verden" eller "fri vilje" eller "tilfeldigheter". Det er først når mennesker erfarer, tolker og beskriver (og lager ideer) at noe blir enten determinert, eller fritt/valgt, eller tilfeldig.
Alle disse 3 elementene er illusjoner. Skjebnen er der imidlertid likefullt. Det er derfor jeg sier at virkeligheten "blåser i" hva mennesker mener om den.
Å se noe som "determinert" eller "fritt viljebestemt" eller "tilfeldig" er ikke noe særlig mer enn et resultat av meninger. Dette er selvsagt i en nødvendig og på mange måter praktisk relasjon med virkeligheten. Sannhet er det imidlertid kun i det subjektive lys. Etter mitt syn kan for mye subjektivisme/objektivisme og klassifikasjonisme lede oss vekk fra fokus på handlekraft og funksjonalitet.
I deler av buddhismen finnes da også et tidligere nevnt uttrykk: Hogg ved og bær vann -----> opplysning ---> hogg ved og bær vann. Punkt 3 er selvsagt helt ulikt pkt.1 konsekvensielt men ordene er av gode grunner de samme.
Religionens og vitenskapens tid, såvel som det høyt analyserende/refleksive vesenets tid ligger i epoken "opplysning".
******************************
ankarn skrev:
"For det første, er ikke personlige pronomen litt spesielt å bruke når vi ser på oss selv som like forutbestemt av naturen som possisjonen og fasongen på en gråstein? En gråsteins oppførsel er bestemt av gitte parametere, og det er også vi. Hva skiller oss fra steinen annet enn byggematerialene?"
----Det er først når vi skiller virkelighetens innhold klassifikasjonsmessig (på ulike subjektive nivåer), at vi oppnår konsepter som kan gi oss en oppfatning av "determinasjon", eller for den saks skyld "tilfeldig" eller "selvvalgt". Som sagt: Skjebnen er skjebnen. Når vi begynner å erfare, tolke og beskrive den skapes grunnlaget for ideene om determinerthet, valg, tilfeldigheter. Dette har å gjøre med hva vi har av muligheter såvel som hva vi har av subjektive faktorer i vår opplevelse og beskrivelse av virkeligheten.
***************************************
Ankarn skrev:
"Veldig mange vil her si, "vi er levende, det er ikke steinen". Hvordan er vi egentlig levende når alt vi gjør er forutbestemt fra lenge før vi ble unfanget? Når vi aldri kan bestemme selv om vi vil gå til høyre eller venstre?. Hvem er "Jeg" når jeg ikke har en fri vilje?"
---Vi er som nevnt resultater av skjebnen uansett - dette er ikke dermed noe som må kalles eller ses som "determinert". Det er ikke noen motsetning mellom aktiv og skapende vilje vs.skjebne. Tvert om: Menneskets skjebne inneholder/skaper muligheter (eller rettere sagt opplevelsen av dem). Grunnen til at jeg unngår begrepet determinert, er at det søker å beskrive noe eksakt sannhetsmessig. Jeg mener at vi ikke kan ta noe "erfart, tolket og beskrevet" for gitt. Heller ikke det som er felles akseptert eller automatisk antatt.
Praktisk sett har dette å gjøre med funksjonstenkning og å bruke livet som en sjanse, i stedet for å "eie sannheter" (hvis sannhet er det idemessige).
************************************
Ankern skrev:
"(..) En annen ting jeg syns er veldig vanskelig er dette med "bevissthet". Hvordan og hvorfor har vi denne følelsen av bevissthet?"
--Det er ikke noe "hvorfor" annet enn det man gjør det til i det smale hverdagsperspektiv. "Hvordan" er dog noe annet, om man ser "hvordan" her som at vi og vår bevissthet er resultater av prosesser i vekselvirkninger (om man ser disse som tilfeldige eller ikke spiller ingen rolle for min del).
*******************************
Ankarn skrev: "Det jeg kaller bevissthet er vel gjerne det kristne vil kalle "sjel". Vi har en slags sjel. Vi har en bevissthet, jeg ser ingen grunn til at mennesket, sett fra et evolusjonistisk ståsted, skulle behøve bevissthet. Vi trenger den for å overleve, for å innta mat, for å styre unna farer osv. Vi har jo nettopp slått fast at vi ikke har noen fri vilje, kroppen styres utifra forutbestemte fysiske reaksjoner. Jeg hadde ikke sett noe i veien med en evolusjon uten bevissthet. Følelsen av bevissthet virker overflødig og ikke minst merkelig i seg selv. Det er ett av mine to store spørsmål, det ene er hvor kommer alt fra, det andre er hvorfor har vi bevissthet."
-----Evolusjonen tar som regel vare på det funksjonelle. At noe er funksjonelt er ikke i motsetning til at noe er skjebneavgjort. Funksjonalitet er noe årsaksbestemt både helhetlig for jordens økosystem såvel som på mindre og mer detaljerte plan. Jeg tenker at du har gjort "bevissthet" om til noe litt for spesifikt, men det er muligens mest det norske språkets feil : Jeg vil helst unngå det norske uttrykket bevissthet, og heller bruke de engelske relaterte ordene: consciousness og awareness. Consciousness=what you are aware of.
Se for deg følgende (en "stjålet" lignelse som jeg synes er noenlunde brukbar) : Du er en liten gutt som står i en bakke/hellende gate. Din far står bak og holder deg på skulderen. Selv holder du fast en fotball med foten.
Ditt awareness er ballen. Slipper du ballen, flyter den fritt ved å rulle nedover gaten. Inntil den før eller senere stopper et sted. Stopper den ikke, er det fordi du er dau :-)
Ditt consciousness er gutten, du selv. Faren din som holder deg fast, er årsakssituasjonen ditt consciousness befinner seg i. Byen dere står i, er utgangspunktet for årsakssituasjonens eksistens. Osv.
Foten din som holder ballen fast, er her en metafor for de menneskelige typiske, kulturelt skapte og individuelt typiske faktorene som sammen sørger for at ditt awareness (ballen) befinner seg i en bestemt posisjon.
Instinktet og analytisk vurdering skaper sammen dette bestemte posisjonspunktet.
Dette kan også beskrives rent fysiologisk/biokjemisk sett ang.hvordan impulser i hjernen virker på eksakte måter i relasjon med noe annet, men det er kanskje litt kjedeligere :-)