Filosofi

Evolution123

Epokene

jeg tar et fag som privatist som heter Historie og Filosofi 2.

Og i den boka så hennvises mange av oppgaven til epokene fra 1500 tallet og fram til idag. Og siden det er noen år siden jeg gikk på skolen så lurte jeg på om noen kunne ramse opp epokene fra 1400-1500 tallet å skrive litt om de, bare de viktigste punktene om hver epoke. Håper på hjelp : )

1
3 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Dette var overgangen fra senmiddelalderen til renessansen.

Vel og merke grovt forklart.

Etter 900 år med sterk frykt for viten og filosofi, våknet verden til live igjen fra skarpe og tvilende individer. Kanskje svartedauen og vulkanutbrudd spilte roller ,da man fikk en viss "utrenskning" av menneskeheten.

De samme typer individer står i dag i fare for å for alvor bli distraherte og/eller konformiserte og/eller henviste til bortgjemte meningsplasser.

Sosialiststatsmakten og høyrekonservatismen benytter politisk makt, konformiseringskultur og kapitalisme for å drive mennesket inn i stadig mer kollektivisme. En ny mørk middelalder ser ut til å være på vei.

1

Renessansen ja. Startet i Italia på 1300-tallet etter at tekstene til Platon var blirr henta opp fra midt-østen. Spredde seg over Europa i løpet av et par hundre år. Ordet betyr gjenfødelse (av antikkens idealer). Humanismen vokste fram, religionen mistet mye makt (reformasjon, vitenskapelig revolusjon, osv.), malekunsterne ble opptatt av menneskelig anatomi og en korrekt (og vakker) gjengivelse av verden - sentralperspektivet ble oppfunnet. Kort sagt masse nytt etter 1000 kjipe år.

Men jeg bare lurer: går du rett på historie og filosofi 2, eller har du tatt 1'ern først?

1
soulshaker Renessansen ja. Startet i Italia på 1300-tallet etter at tekstene til Platon var blirr henta opp fra midt-østen. Spredde seg over Europa i løpet av et par hundre år. Ordet betyr gj...

Kom til å tenke på at Europa mistet ingeniørvirksomheten og filosofien i slutten av Antikken: En tidsepoke da religionene tok over, imperialismen hadde herjet en del, og krigskåte folkestammer av ymse slag herjet ,og hadde herjet en stund.

Delvis kom det tilbake først via muslimske filosofer og scholars, bl.a.til spania, ungarn og søreuropa under arabertida og osmannerimperiene. Se f.eks.Al Jazari ,Takyüddin og 1000-1300 e.kr.

Dog sørget jo muslimene for å kverke alt som var av kunnskapsutvikling så effektivt, at de oppnådde det Europas pavemakt ikke greide; å skape et totalitært samfunn der prestestyret ble totalt og all rasjonell atferd og tenkning forsvant. Men de kristne prøvde ganske kraftig de også.

Tenk bare på pietismen.

Så vi skal være glade for renessansen, og kanskje opplysningstida. Selv om slutten av den gikk i en helt feil retning og endte i sentralpolitikk og storindustrialisme. Så langt.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk frode57 Siste svar

SAS konkurs

Det hadde vært bedre om SAS gikk konkurs så gjelda hadde kommet bort. Norwegians var der nesten men trikset med mange emisjoner som vatnet ut aksjeverdiene ned motnull. Det som forbauser meg er at sta...
1
23 svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
23 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Liberale samfunn sin skyld

Det som skjer på Kongsberg og i København viser svakheten ved det noen kaller det liberale samfunn. Jeg kjenner begge land og det som slår i mot meg er den dårlige psykiatrien. Unge som ikke komme ut...
1
8 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
41 svar
Laster...