Filosofi

hissigproppen_1

den strukturelle diskrimineringen

vårt samfunn har lover som beskytter oss mot krenkelser , iaktagelser og andre former som reduserer individets rett til frihet. vi har straffelovens §266 a , menneskerettigheter , diskrimineringslov og personvernlov.. men disse lovene avhenger av at folket er subjektivt og objektivt fristilt til å ikke ha egne fordommer. og slik er ikke tilfelle..vi har både bygdedyret og janteloven som kommer i direkte konflikt med beskyttelsen i disse lovene. og dette er særlig for små nasjoner som er vokst frem på en bygdestand. som f.eks Norge.

nordmenn har nedarvet et fenomen som kallers sosialkontroll..dette innebærer at nordmenn føler at de har en rett og plikt til å blande seg inn i livet til andre nordmenn.. og opphavet til slarveri , rykter , baktaling osv blir en del av sosialkontrollen.. til og med Gro snakket om "nabokjerringa" på 90-tallet, der hun oppfordret mødre til å ha et øye åpent for andres barn, noe som ikke nødvendigvis er en dårlig ide, men som gir et dårlig utslag i andre enden av skalaen.

sosialkontrollen kan medføre en fullstendig frarøving av et menneskes frihet og være innledning til utstøtelse og mobbing i samfunnet.

den iboende diskrimineringen i nordmenn gjør at folk omtales etter sosial status , og hvem og hva de kommer ifra.. her kommer janteloven også sterkt inn mot den som stikker nesa si frem .. et annet aspekt av sosialkontrollen er " omdømme" , omdømme vil gå igjennom generasjoner.. på godt og vondt...dvs at hvis en har gjort noe dumt engang så vil ens barn få vite om synden... denne mentaliteten i å hauke over hverandre har vært lukrativt for ideologier som forfekter kollektivisme og ikke individualismen, slike ideologier er også basert på sosialkontroll , internjustis og moralisering. et resultat er også at vi ikke våger å skille oss ut , ha egne meninger osv.. unge jenter som stikker nesa si ut og blir bloggere og influensere møter fenomenet med engang, på sitt verste..

1
2 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Er ikke bloggere og influensere frie selvom de blir møtt med iakttagelser, krenkelser og skepsis? Hvordan definerer du fri her?

Jeg ser det slik at disse krenkelsene og iakttagelsene er noe som er med på å sile ut de som faktisk vil noe og har meninger de faktisk kan stå for. De har alle muligheter til å fortsette å skrive, men janteloven vil ha folk tilbake i rekka. Så de er frie, men det krever altså en del å være fri (og da er de kanskje ikke frihet allikevel ser jeg nå hehe). Spennende tema uansett. Skriv gjerne mer om hva du tenker rundt frihet!

Det at folk omtales etter sosial status, er dette noe som er spesielt for nordmenn? Min erfaring er at dette er veldig vanlig internasjonalt også av rent praktiske grunner.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk Arrcab Siste svar

"Noen har snakket sammen"

Dette er tradisjon, men før var det en rotur, i dag "snakker de sammen" på tur rundt Songsvann, eller mens de spiser en bedre middag hos en felles partifelle. Etter en utlysning med målrettet beskrive...
2
13 svar
Politikk - Norsk silas Siste svar

Klimahysteriets svingdør

"Alle" vil legge ned atomkraft, kull, olje og gass. 2020 ble det året den berømmelige svingdøren traff klimahysteriet midt i fleisen. i 2019 hadde vi følgende globalt konsum i TWh (ca.): Olje - 53.000...
3
7 svar
Politikk - Norsk silas Siste svar

Betal per kilometer kjørt

Arbeiderpartiet og andre avgiftskåte partier ivrer etter å innføre veiprising i Norge og det kan fort dyrt, og selfølgelig mye dyrere for "folk flest" som har behov for et fleksibelt transportmiddel....
Bilde

Veiprising prøves ut i Norge

Veiprising som et alternativ til bompenger har stått på den politiske dagsordenen siden bompengeopprøret. Nå skal Statens vegvesen for første gang teste det ut.


Bilde www.nrk.no
1
6 svar
Laster...