Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Klubben sliter. Først taper de 5-0 mot Tranmere, så blir kampen mot Doncaster i helgen ble utsatt på grunn av "welfare concerns" for klubbens yngre spillere. Det kan jo kanskje forstås... mot Tranmere starter Bolton med tre seniorspillere, resten var urutinerte ungdomsspillere, tydeligvis ikke klare for nivået. Gjennomsnittsalderen var 19 år. Det gikk som det gikk. Resultatet er mest sannsynlig straff i form av poengtrekk. Klubben er under administrasjon, og får ikke signere nye spillere.

Det er ikke uventet. Det ble advart mot dette for år siden. Bury sliter tilsvarende. Flere klubber sliter. Macclesfield og Oldham undersøkes for manglende utbetaling av lønninger.

Litt tall:

Championship wages as % of revenue 2016-17: 99 2017-18: 106

Wages as % of revenue 2017-18 League One: 94 (highest ever) League Two: 78 (highest since 2001)

Premier League wages:

2013-14 Premier League big six as % of revenue: 56.48 Rest of the Premier League as % of revenue: 59.49

2016-17 Premier League big six as % of revenue: 51.01 Rest of the Premier League as % of revenue: 59.05

2017-18 Premier League big six as % of revenue: 52.27 Rest of the Premier League as % of revenue: 67.41

Bolton Wanderers ble stiftet i 1885. Jeg husker det som klubben til Jay Jay Okocha, som på 90-tallet spilte i Europa. Med poengtrekk nå blir veien kort ned til League Two. Er det slutten for Bolton?

4
28 svar
Trådvisning
Hele diskusjonen

mikemodano

Bury kommer nok tilbake som klubb, men når det skjer, hvordan og så videre, det er naturligvis i det blå enda. Det er vel heller ingen selvfølge at Gigg Lane vil bestå som arena for et framtidig føniks-Bury. Er det noen som har hørt noe om stadionets skjebne oppi dette sørgelige endeliktet?

Dersom Bolton slår følge i løpet av et par ukers tid, og sjansene for det virker dessverre å være store, så vil League One-sesongen avvikles med kun 22 klubber, der bare to vil rykke ned. Visstnok har det ikke hendt siden 1992/93-sesongen at en ligaklubb er blitt slått konkurs underveis. Den gang gjaldt det Maidstone United, som ikke hadde vært medlem i det gode selskap i lenger enn tre sesonger. I 92/93 rakk de ikke en gang spille en eneste ligakamp før likvidasjonen inntraff. Det gjorde imidlertid Aldershot sesongen i forveien, også det på fjerde nivå. Først i mars i 1991/92-sesongen fikk de nådestøtet, og slik sett var det forrige gang en Football League-klubbs resultater ble visket vekk.

En sier gjerne i kjølvannet av slike nyheter at "dette kun er toppen av et isfjell" og at "flere klubber snart vil slå følge". Vel, denne gangen virker et slikt scenario å være en langt mer sannsynlig konsekvens av den skrekkelige fordelingen av TV- og premiepenger man opplever mellom deltakerne i Premier og Football Leagues. Samtidig tar man for gitt at det knapt er noen blant de store klubbenes tilhengere som hever på øyenbryna av den nyheten vi ble servert i går kveld, om de i det hele tatt har hørt om et Bury FC. Utviklingen er for lengst irreversibel, og mitt eneste håp for engelsk fotball er at det startes en europeisk superliga, der de store klubbene kan gå sin egen dans, og hvor de naturligvis blir ekskludert fra hjemlig ligaspill. Et slikt utfall vil åpenbart ikke gi noen større fjernsynsavtale for de gjenværende klubbene i det engelske seriesystemet, men jeg har i det minste tro på en langt jevnere fordeling av pengesummene.

Jeg antar det finnes en god del VGD-ere som etter hvert har lagt kursen innom Gigg Lane i forbindelse med weekendtur til enten Liverpool eller Manchester. For min egen del kom visitten i 2007/08, tror jeg. Ikke at jeg på noe tidspunkt har hatt noe spesielt forhold til nettopp Bury, for, om noe, så har jeg holdt av Rochdale i rivaliseringsforholdet mellom disse to, men jeg rakk å stifte bekjentskap med en særs ålreit Bury-tilhenger for en del år tilbake, en kar jeg har møtt igjen og som dessuten går med tanker om Oslo-tur i løpet av denne høsten eller vinteren, og man unner selvsagt ingen man har et kjennskap til å oppleve at egen klubb forsvinner under tørva.

Hvem vant forresten innbyrdesstatistikken mellom Rochdale og Bury? Det er vel trygt å si at disse møtene er et avsluttet kapittel nå.

Hvil i fred, Bury.

5

ChristianEminger

den skrekkelige fordelingen av TV- og premiepenger man opplever mellom deltakerne i Premier og Football Leagues.

Som jeg forutså allerede i 1992, så ville utbryterligaen på toppen av næringskjeden (PL) år for år føre til stadig større grøft mellom de priviligerte på toppen og resten av røkla. Glamoren rundt Premier League har derfor alltid bydd meg kraftig i mot, og jeg skulle gitt svært mye for at vi fortsatt hadde divisjon 1-4 med en langt mer rettferdig fordeling av midlene. Engelsk fotballs store styrke i alle år har ikke på noen som helst måte bare vært appellen til toppklubbene, men selve jevnheten i ligaen som totalitet og den unike egenarten til hver enkelt klubb i systemet. Husker f.eks. godt hvilket mareritt det var for enhver 1. divisjonsklubb i f.eks. 1989 å bli trekt borte mot et lag fra andre eller tredjenivået i FA-cupen. Selv om det presumptivt beste laget stilte toppet (selvsagt gjorde de det), så var avansementet alt annet enn en formalitet.

De tidene har forandret seg. Ettertrykkelig. For å ta det grelleste eksempelet: Bare for få år siden konkurrerte og knivet Manchester City mot Stockport, Oldham, Bury og Bolton på om lag samme nivå om dyrebare poeng og tilskuere, mens City nå ikke bare er på en annen planet, men på et annet galaksesystem. For å sette det i et perspektiv: det sprøeste her er at bare et par ukelønner til Aguero eller Alexis Sanchez ville ha berget de historiske naboklubbene som nå sliter ræva av seg for å holde hodet over vannet. Måtte Bolton og Oldham klare nettopp det.

Det verste er at 99 % av oss stillesittende og tiende anerkjenner utviklingen der forskjellene har blitt så gigantiske mellom Salamon og Hattemaker'n. Så lenge en får sitte der med popcornet og pilsen og se sitt glamorøse PL-lag hver eneste serierunde på tv'en, så er alt greit. Nesten ingen tenker på konsekvensen av nettopp en slik tilnærming. Konsekvensen ser vi nå med full tydelighet for de nevnte klubbene i denne tråden. I Norge finner vi fans av svært mange engelske lag, men blant den yngre og oppvoksende garde finner vi nesten kun fans av de aller største klubbene. Bare det faktum er nok til å illustrere hvorfor engelsk fotballs tidligere særtrekk og styrke (jevnheten, historikken, appellen og særegenheten til de ulike klubbene) nå virkelig er truet. Det er sitt eget favoritt lag for alle penga. Mens da jeg vokste opp på åttitallet var (nesten) like interessant og gøy å følge alle de andre klubbene i de ulike divisjonene.

Så jeg støtter forslaget ditt om å la de største klubbene danne seg en superliga, mikemodano. Bli kvitt dem. Så kan vi heller forsøke å bevare det som da vil bli igjen på best mulig vis. En befriende tanke, egentlig.

For Bury er det nå uansett ute. Trist som f..., som en eller annen sa en gang. Jeg har vært på Gigg Lane tre ganger på kamp, og om jeg ikke tar feil, har jeg også 2006-modellen av den hvite drakta liggende i en eller annen skuff.

3

mikemodano

Fikst innlegg, herr Eminger, og det er ikke så rent få punkter du trykker på underveis. Det er så en formelig ser gørra tyte ut når du presser, men du vet å lette på fingertrykket før pusset tar seg helt til overflata.

for få år siden konkurrerte og knivet Manchester City mot Stockport, Oldham, Bury og Bolton

Få enkeltseire i moderne tid er mer omtalt i Stockport enn den gang de feiet Man City til side i seriespillet (3-1). Og det er så vidt over 20 år siden: 29.november 1997 inntraff det som nå til dags ville vært en umulighet. Stockport vil med bortimot 100 % sannsynlighet ikke igjen oppleve å spille mot en rein førstebesetning fra Manchester City. Om det nå skulle ha seg slik at de trekkes mot hverandre i FA-cupen, så vil selv et utvalg av perifere B-spillere og juniortasser fra City stille som favoritter i møte med Stockport. En så under fjorårssesongen hvor ille det kan gå for en klubb fra lavere nivåer når de stilles mot skjerpet motstand fra teten i Premier League: Man Citys 9-0 mot Burton Albion i første semifinalemøte i ligacupen var en parodi på en fotballmatch. I hvert på hva en fotballmatch så sent i ei nasjonal cupturnering burde være. Men nå skjer det jo av og til at også divisjonskollegene får ordentlig stryk, både i serie og i cup. 6-0 i selveste FA-cupfinalen ga enda en påminnelse om den enorme avstanden mellom de største og de noe mindre.

da jeg vokste opp på åttitallet var (nesten) like interessant og gøy å følge alle de andre klubbene i de ulike divisjonene

Det skulle bety at vi ikke er langt unna å være jevngamle. Også under min oppvekst var det vanlig å følge bredt med, og da også utover den øverste divisjonen. Selvsagt. For oss gamliser er det ikke alltid like enkelt å ta innover oss at tidene har forandret seg. Det mangfoldet man hadde den gang er for lengst erstattet av andre elementer og en ny og mer sneversynt fanskare. Det sier jeg ikke fordi alt nødvendigvis var så mye bedre før (selv om det var det); det er kun å konstatere et faktum. I dag handler det å vite alt om: 1) favorittklubben, 2) de nærmeste utfordrerne/de største rivalene, og kanskje 3) et assortert utvalg fra resten av divisjonen. Den økonomiske avstanden som skiller Premier League fra Football League skildres på mange måter gjennom Premier League-klubbens supporterstereotyp: Det som foregår i avgrunnen under skjer i en helt annen verden, eller i en ganske annen galakse, for å benytte din terminologi.

Nå skal jeg vokte meg for å være for kul. Jeg sitter et støkke nedi storklubbreiret med det ene beinet selv. Nå har jeg nok et avslappet forhold til det hele sammenliknet med en del andre, både hva gjelder Liverpool, Bournemouth og flere av de andre klubbene jeg stadig holder av. Ikke er jeg like engasjert som jeg var tidligere i forhold til både lavere divisjoner og den engelske nonligapyramiden heller. Likevel: Det hadde vært stas å se Liverpool klå Man City i tittelkampen helt der oppe. Når det gjerne skjer på tampen av denne sesongen, så kan denne europeiske superligaen gjerne komme. Det er helt, helt greit.

3

YingYang

Det verste er at 99 % av oss stillesittende og tiende anerkjenner utviklingen der forskjellene har blitt så gigantiske mellom Salamon og Hattemaker'n. Så lenge en får sitte der med popcornet og pilsen og se sitt glamorøse PL-lag hver eneste serierunde på tv'en, så er alt greit. Nesten ingen tenker på konsekvensen av nettopp en slik tilnærming. Konsekvensen ser vi nå med full tydelighet for de nevnte klubbene i denne tråden. I Norge finner vi fans av svært mange engelske lag, men blant den yngre og oppvoksende garde finner vi nesten kun fans av de aller største klubbene. Bare det faktum er nok til å illustrere hvorfor engelsk fotballs tidligere særtrekk og styrke (jevnheten, historikken, appellen og særegenheten til de ulike klubbene) nå virkelig er truet. Det er sitt eget favoritt lag for alle penga. Mens da jeg vokste opp på åttitallet var (nesten) like interessant og gøy å følge alle de andre klubbene i de ulike divisjonene. Så jeg støtter forslaget ditt om å la de største klubbene danne seg en superliga, mikemodano. Bli kvitt dem. Så kan vi heller forsøke å bevare det som da vil bli igjen på best mulig vis. En befriende tanke, egentlig.

Hva skal man gjøre?

Markedet bestemmer. Det er naturligvis i den øverste divisjonen hvor man finner villigheten til sponsorer, investorer og hvor 99% er villige til å betale for å følge kvaliteten eller sitt kjære lag.

Fordelingen av tv pengene er også meget sosialistisk i forhold til andre ligaer.

Media, publikum og ikke minst spillere vil alltid favorisere ligaen hvor det er høyest nivå. Det er ikke like eksotisk som på 70-80 tallet, i dag har man det meste tilgjengelig grunnet dyre tv avtaler.

Det vil alltid være en desperasjon for klubbene på nivået under for å komme seg dit. Og med årene ser det ut til å ha forverret seg, med tanke på at det er blitt mere kapital i fotballen. Man kan kalle det en naturlig utvikling, selv om jeg personlig gjerne skulle sett at det var mindre penger i fotballen.

Men en superliga tror jeg ikke er veien å gå. Både for ligasystemet og storklubbene. Europacupene vil også miste all sin glamour og effekt.

1

Eksberten

Hvem vant forresten innbyrdesstatistikken mellom Rochdale og Bury? Det er vel trygt å si at disse møtene er et avsluttet kapittel nå.

26-21-22 til Bury ifølge denne statistikken: https://www.11v11.com/teams/bury/tab/opposingTeams/opposition/Rochdale

1

mikemodano

Ja, visst. Jeg ser at den inneholder 17 kamper i diverse cupturneringer i tillegg til ligaoppgjør. Serierivaliseringen strekker seg ikke lenger tilbake enn til 1957/58-sesongen, og totalt hadde begge klubber 17 serieseire hver seg, mens 18 matcher endte uavgjort. Så da står det på målforskjell.

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Norsk

Fotball - Norsk

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Laster...