Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Kritikk av Lise Klaveness og kjønnsdebatten

Denne måtte selvfølgelig komme;

Reagerer mot Klaveness-hets: – Skittent og feigt, sier NRK-sjef

Ansettelsen av Lise Klaveness i NFF ble møtt med unison hyllest av alle forståsegpåere. Og det hadde selvfølgelig ikke noe med kjønn å gjøre. Når Klaveness av noen nå kritiseres som ekspertkommentator, har det like selvfølgelig ikke noe annet enn med kjønn å gjøre. Det er nettopp slike forsvarstaler som er med på å opprette status quo om kvinner har noen plass som fotballkommentator. Lise Klaveness må som alle andre vise hva hun duger til, og selv da kommer ikke alle til å bli fornøyd. Det har med det menneskelige vesen å gjøre. Ikke kjønn. Bare se på VAR-diskusjonen, hvor riktige avgjørelser blir kritisert fordi det fjerner diskusjonselementet i etterkant! Fortballsupportere er irrasjonelle, og man kan ikke gjøre alle til lags.

Som eksempel på at Klaveness hetses, vises det til twitter-meldinger som "Kjære Lise Klaveness. Du er et irritasjonsmoment og intet mer.", "Ørene mine blør.", "Kan noen som har studert kommunikasjonsteknologi lage en knapp som kun muter Lise Klaveness?". Twitter er et sted for punch-lines og konklusjoner, så om dette er irrasjonelt eller kritikk bygget på synspunkter og argumenter, er jo umulig å ta stilling til. Men eksempler på kjønnskritikk er de ikke. De som hevder det burde google Olav Traaen og Karl Petter Løken. Den sistnevnte er et oppkomme av selvfølgeligheter og irriterer livet av minst halvparten av de som ser på. Andre igjen liker stilen hans. Arne Scheie har heller ikke bare fans, og selv har jeg lite til overs for Tom Nordli, Bengt Eriksen og Thomas Myhre med sin tabloide og skråsikre tilnærming.

Som en kuriositet kan man jo også nevne Sølve Grotmol, Terje Dalby og ikke minst Øyvind Johnsen, hvis eskapader bak mikrofonen er legendariske mange år etter deres død. Parodiene av førstnevnte ville vel i dag blitt klassifisert som mobbing, og hadde Klaveness blitt parodiert på samme måte ville det blitt baluba. Men vær så snill; ikke trekk kvinnekortet.

Lise Klaveness er utvilsomt flink, men fotball på TV er underholdning og en imponerende fotball-CV er ikke noen garanti for at du fungerer som ekspertkommentator. Og selv om man fungerer, er det ikke alle som vil være enige i nettopp det, og de lar deg få høre det med all mulig tydelighet.

7
196 svar

196 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

guru

Mitt inntrykk er at det har gått en usunn sport i å kritiserere kommentatorene, ikke bare Klavenes. Tråder her på vgd blir fullstendig ødelagt av syting på kommentering. Det gjør at jeg i allefall ikke gidder å engasjere meg like mye. Mange seriøse innlegg forsvinner i diskusjonen pga all "spammingen" med sutring på kommentatorene. Det er liksom opplest og vedtatt at han er elendig ferdig med det.

Og hovedregelen er at klagingen er ubegrunnet og usaklig. Det er svært få som føler noen som helst forpliktelse til å fortelle hvorfor de mener han/hun er så elendig. Smaken er som baken, som alt annet her i livet. Jeg har også mine favoritter blant kommentatorene, men klarer helt fint å nyte kampen, uavhengig av hvem som kommenterer.

Jeg forstår heller ikke denne voldsomme trangen til å spy ut dette i en kamptråd? De som synes det er fruktbart og givende å sitte og diskutere dette, kunne i det minste ha opprettet en egen tråd for de ulike kommentatorene, så hadde de som finner sport i dette ha funnet seg en felles plattform, og fått masse medhold og støtte fra sine meningsfeller. En vinn-vinn-situasjon med andre ord.

Så kan vi som aller helst vil diskutere selve kampen gjøre nettopp det. I kamptråden.

4

HuiBuorre

Mitt inntrykk er at det har gått en usunn sport i å kritiserere kommentatorene

Så har vi også den lille gjengen som går inn i kamptrådene for å slenge rasistisk dritt om mørkhudede spillere.

1

guru

...selvsagt enda verre.

1

sexxes

Jeg må faktisk innrømme at det skal mye til for at kommentatorene ødelegger kampen for meg, men en fordel at de vet hvilket lag som er hvilket, og også positivt om de kan navnene. Negativt er hvis kommentator åpenbart mener noe feil om en situasjon, og heller ikke gir seg etter reprisen. Også at man favoriserer et av lagene når ikke Norge spiller(kan akseptere det i en viss grad om det er at de andre nordiske landene, selv om jeg misliker Danmark).

Og heller en litt overentusiatisk kommentator, enn en som er monoton og stille. Husker i hvertfall fra gamle dager at jeg så på svensk TV og lurte på om kommentatorlyden hadde falt ut. Det hadde den ikke.

At ekspertkommentator kommer med selvfølgligheter for meg er jo ganske naturlig. Mener jo at jeg har en viss greie på fotball :)

3

-k9b_

Lise Klaveness er blant VMs beste kommentatorer på norsk TV (det sier også litt om nivået, men ikke mye). Det er helt åpenbart at hun har gjort langt mer forarbeid enn alle de andre, og hun både prøver og klarer å komme med vettuge kommentarer.

Eneste grunnen til at hun ikke hylles unisont er at hun er kvinne, og det gjør at en stod andel av folk som ser fotball tror at det er kult og riktig å kritisere henne for alt som skjer.

Hadde en hvilken som helst mann sagt det samme som Klavenes, ord for ord, så ville ingen reagert på noen annen måte enn positivt.

3

Art-Vandelay

Eneste grunnen til at hun ikke hylles unisont er at hun er kvinne

Dette nekter jeg å tro på.

Det finnes vel knapt noen kommentator som ikke blir hetset av noen, og de dårlige blir hetset av de fleste..

Smålig av deg å dra kvinnekortet.

2

-k9b_

Smålig av deg å dra kvinnekortet.

Ikke når det er så treffende.

1

Mc_lovin

Lise Klaveness er blant VMs beste kommentatorer på norsk TV (det sier også litt om nivået, men ikke mye). Det er helt åpenbart at hun har gjort langt mer forarbeid enn alle de andre, og hun både prøver og klarer å komme med vettuge kommentarer.

Jeg ser at flere hevder dette, men har fremdeles til gode å se noen av dere Klaveness-supportere trekke frem konkrete eksempler på hennes suverene fotballfaglige kunnskap. For eksempel hvilke taktikk-analyse syntes du har vært Klaveness sin beste hittil i mesterskapet? Når har hun i det hele tatt kommentert spillestil og taktikk-valg? Myhre gjør blant annet dette flere ganger i de fleste kamper.

Litt som at det er kult å kritisere Klaveness, er det like kult å hevde at Klaveness dominerer på TVen.

2

-k9b_

Jeg ser at flere hevder dette, men har fremdeles til gode å se noen av dere Klaveness-supportere trekke frem konkrete eksempler på hennes suverene fotballfaglige kunnskap. For eksempel hvilke taktikk-analyse syntes du har vært Klaveness sin beste hittil i mesterskapet?

Igår kunne hun fortelle meg en hel del om keepersituasjonen til Tunisia som helt åpenbart var researchet. 3. keeperen hadde lenge vært førstekeeper, men hadde spilt seg ut nylig.

Hun kommenterte også jevnlig hvor store avstander det var mellom førstepresset til Tunisia og resten av laget. Meget bra.

Det er ikke lett å kommentere fotball. Du har sjeldent tid til lange analyser, det er ingen andre kommentatorer som gjør dette i særlig større grad enn Klaveness, og jeg klarer meg veldig fint uten det meningsløse pjattet til flere av de andre.

4

Toetoe244

spillestil og taktikk-valg

I flere av kampene jeg har sett med henne pleier da hun å gjøre dette etter ca. de første 5 minuttene, å sammenligne faktisk spillestil med det oppsettet FIFA har satt opp.

1

Hansaguden

Eneste grunnen til at hun ikke hylles unisont er at hun er kvinne, og det gjør at en stod andel av folk som ser fotball tror at det er kult og riktig å kritisere henne for alt som skjer.

Ikke den eneste grunnen tror jeg. Leste at hun også ble mislikt p.g.a. dialekten.

1

deleted3041664

Tror det er der hunden er begravet. Dåsa hennes er det ingen som bryr seg om.

Det er bare et vikarierende argument for å vende fokus bort fra det virkelige "problemet". Bæærgenser.

1

runenoreg

Sitat Lise; Bolaños var min favorittspiller i Tippeligaen. Han hadde pannebånd og scorte mye mål.

Klasse.

2

jofl

Har måttet se VM på engelsk tv (BBC og ITV).

Der har damene Eni Aluko og Alex Scott virkelig levert bra saker. Siden de vet de får kritikk nettopp pga deres kjønn så er de maks forberedt, de kommer med gode analyser og info av spillere på alle lag.

Motsatt har man eksspillere som Danny Murphy, Phil Neville, Alan Shearer, Patrice Evra m.fl som er helt forferdelige. De har fått jobben fordi de har spilt fotball på høyt nivå, og gjør null forberedelser. Evra sa bl.a at han ikke kjente til Pavard og Hernandez, spillere på landslaget han representerte for kun kort tid siden.

2

startelver

Har måttet se VM på engelsk tv (BBC og ITV).

Der har damene Eni Aluko og Alex Scott virkelig levert bra saker. Siden de vet de får kritikk nettopp pga deres kjønn så er de maks forberedt, de kommer med gode analyser og info av spillere på alle lag.

I VM 2014 var det ikke en eneste ekspert-dame i studio , hverken i England eller NRK.

De siste 4 årene har endret mye ?

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Norsk

Fotball - Norsk

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Laster...