Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Er ikke så inne i rivaliseringen i spansk fotball. Er dette et såkalt "hatoppgjør", på samme måte som United - Liverpool, eller er dette vennskapelig rivalisering?

1
trlz Er ikke så inne i rivaliseringen i spansk fotball. Er dette et såkalt "hatoppgjør", på samme måte som United - Liverpool, eller er dette vennskapelig rivalisering?

Her snakker vi om ett oppgjør hvor flere tiår med regionale koflikter og kulturforskjeller har gjort sitt med forholdet mellom Madridistas og culè. Under Franco tiden ble katalanere undertrykt, fengslet og i noen tilfeller drept dersom de var politisk aktive. Franco sin posisjon i sentralstyret fra Madrid og hans bruk av de helhvite i hans politiske kampanjer gjorde sitt til at katalanere virkelig fikk ett hat til Real Madrid. Barcelona ble ett symbol for mange katalanere under denne tiden og etter Franco sin død, og til og med i våre dager lærer en del unge culèer i Katalunya hvordan man skal hate Real Madrid og koblingen med Franco regime.

Så ja, hatet er der og det er lite vennskapelig.

Raul07 http://www.realmadrid.no Pena Madridista Escandinavia

1
trlz Er ikke så inne i rivaliseringen i spansk fotball. Er dette et såkalt "hatoppgjør", på samme måte som United - Liverpool, eller er dette vennskapelig rivalisering?

Kan ikke sammenlignes med Man utd - Liverpool. Det er et hat oppgjør som er skapt av media og delvis av supportere.

Barsa - RM er snakk om spansk historie. Katalanere mot Spanjoler. Barcelona er og har alltid vært det store symbolet på Catalunya, mens Real Madrid har fått på seg å være general og diktator Francos lag. Borgerkrigens sår og minner dukker derfor opp hver gang el Clasico nærmer seg.

I forkant av denne kampen dukker det opp nye og gamle historier fra fortidens skygger, og historiene blir verre og verre for hvert år som går. Grunnen til at dette gjøres er i den hensikt å samle katalanerne og sørge for å få mest mulig samhold og støtte rundt katalanernes stolthet, FC Barcelona. Selv om historienes innhold ikke bestandig er like vanntette og mer basert på følelser enn fakta, så tjener de sin hensikt med å engasjere mer enn bare vanlige fotballentusiaster.

Barcelona opplevde en veldig tøff periode under borgerkrigen som lag, med drap på presidenten Joseph Suñol, tap av spillere og utmarsj til Mexico. (Skylden for det legges på Franco og Real Madrid). Di Stefano overgangen og påståtte kampfikseringer er også gjenstand for diskusjon mellom disse klubben. Det er derfor snakk om mye mer enn en kamp mellom 22 spillere og to fotballklubber, det er katalanere mot madrilenoser...

Når kampen spilles i barcelona er det ikke uvanlig med banner som sier "Barcelona er ikke Spania", mens det i Madrid i år stod "Heia Spania".

Florentino http://www.realmadrid.no Peña Madridista Escandinavia

1
FIorentino Kan ikke sammenlignes med Man utd - Liverpool. Det er et hat oppgjør som er skapt av media og delvis av supportere. Barsa - RM er snakk om spansk historie. Katalanere mot Spanjoler...

Ikke glem baskerne. I san Sebastian i sommer stod det et gigantisk banner i sentrum: Husk, du er ikke i Spania nå, du er i baskerland! ETA jobber for et "fritt" Baskerland. Helt utrolig at det landet har klart å holde seg samlet så lenge. Det står sterkt i baskerland som i Catalunya.

1

Både Real Madrid - Barcelona og Manchester United - Liverpool er store, hatfulle kamper!

1

Men det gjør seg med en god klem kapeinene i mellom..Det er ren høfflghet og takke for kampen..Uansett hva slags syn du har på motstanderne!

1
Hysteria3 Raul07 skrev: trlz, du kan jo se på denne videoen. Får i hvertfall ett lite innblikk i stemningen før El Clasico. Syns ikke den videoen viste noe særlig annet enn at bluss er kult,...

Hehe ja, men den viser selve stemningen utenfor stadion før kamp, og den er veldig bra med Ultras Sur som fyrer opp bluss og andre som blåser med disse gasshornene og synger. "Real Madrid ale ale, Real Madrid ale ale".

Raul07 http://www.realmadrid.no Pena Madridista Escandinavia

1
Hysteria3 For all del, jeg tviler ikke på at det er en spesiell stemning :-) Skulle jeg noen gang dratt til Spania for å se på fotballkamp, måtte det blitt dette oppgjøret. Uten et snev av t...

Ja, det er en flott stemning ved dette oppgjøret. Jeg kan også anbefale el Derbi i Madrid som ikke er veldig langt unna. Selv om dette er risikoppgjør i Spania, så er det ikke noe særlig med bråk og man føler seg trygg - mye grunnet sikkerhetsrutinene man har.

Raul07 http://www.realmadrid.no Pena Madridista Escandinavia

1
Raul07 Her snakker vi om ett oppgjør hvor flere tiår med regionale koflikter og kulturforskjeller har gjort sitt med forholdet mellom Madridistas og culè. Under Franco tiden ble katalaner...

Så ja, hatet er der og det er lite vennskapelig.

Det er nok det, men först og fremst blant "folket" fra Madrid (Spania) og Catalunya. Blant spillerne er det nok ikke det, selv om det er árets kamper. Sá ogsá pá Canal+ för kampen i spillertunellen, der Puyol, Xavi, Guti, Raul etc var meget vennligsinnede mot hverandre. Vil tippe at den eneste som föler "hat" i disse kampene er Oleguer.

1
Gaditano24 Så ja, hatet er der og det er lite vennskapelig. Det er nok det, men först og fremst blant "folket" fra Madrid (Spania) og Catalunya. Blant spillerne er det nok ikke det, selv om d...

Tja, det er vel bare til å se på den videoen som viser noen episoder under kampene Gaditano24. Det er lite tvil om at spillerene også er veldig oppildnet, men de har nok ikke dette hatet som man finner blandt enkelte supportere da man ser fotball nok på en litt annen måte enn supporterene. Nå er det jo også en del utenlandske spillere på disse lagene også selvsagt, og det hadde vel stilt seg litt annerledes om dette ikke var tilfellet.

Raul07 http://www.realmadrid.no Pena Madridista Escandinavia

1
ElZurdo23 Det er jo åpenbart fordi de er lagkamerater og kjente fra det spanske landslaget. Sikkert mange i Madrid/Catalunya-leiren som misliker sterkt dette vennskapet :)

ElZurdo23 skrev: Det er jo åpenbart fordi de er lagkamerater og kjente fra det spanske landslaget. Sikkert mange i Madrid/Catalunya-leiren som misliker sterkt dette vennskapet :)

Klart det er det og for disse gutta er det om og gjöre á ta 3 poeng. De tenker nok ikke politikk. Det fár Laporta stá for, selv om det irriterer meg grenselöst.

1
Gaditano24 Klart man blir revet med i kampens hete. Men for spillerne er dette först og fremst en jobb, og som du sier er halvparten utlendinger og disse vil aldri föle dette "hatet".

Helt enig i det, og som jeg sa, de ser på fotballen og fotballkamper på en litt annen måte enn supporterene. For dem er dette er stor kamp og man har ekstra motivasjon grunnet dette. Man vet også at dette er en viktig kamp for supporterene, og man blir revet med i kampens hete. Men poenget er at selv om de fleste spillere ikke vil føle ett slikt hat som enkelte supportere har, så er det heller ikke noe tvil om at denne er en kamp hvor stemningen ofte er til dels amper blandt spillerene også.

Raul07 http://www.realmadrid.no Pena Madridista Escandinavia

1

Lignende innlegg

Laster...