Fotball - Internasjonal

Sotiris_Ninis

Hotshot - Xherdan Shaqiri

Xherdan Shaqiri - 1991 - Midtbane - Basel - Sveits

Xherdan er en ung og talentfull spiller som har gjort seg bemerket med godt spill det siste året, og blir beskrvet som en spiller som kan bli meget god. Dette bekreftes gjennom stor interesse fra flere storklubber ute i Europa. Som man skjønner utifra navnet, er ikke gutten helsveitsisk. Han er født i Kosovo og har albanske foreldre, men kom til Sveits og Basel som unggutt.

Xherdan har gått gradene i Basels ungdomsakademi, og har på de ulike alderstrinnene alltid tiltrekt seg stor oppmerksomhet på grunn av sitt gode spill. Da han spilte på U15- laget i Nike Cup 2007, ble han belønnet med prisen "beste spiller" i turneringen, og flere gode klubber skal ha vært ute etter å sikre seg han i etterkant. Men gutten var lojal mot Basel, og signerte to år senere sin første proffkontrakt med klubben.

Xherdan debuterte for Basel i 09-10 sesongen, etter et innhopp i bortekampen mot St. Gallen den 12. juni 2009, bare 17år gammel. Og debut- sesongen ble av det vellykkede slaget, hvor han etterhvert spilte seg til fast plass på laget og ble en viktig brikke i det offansive spillet til klubben. Da status skulle gjøres opp etter endt sesong, hadde stortalentet spilt 32 seriekamper, hvor 20 av dem kom fra start. Han scoret også 4 mål og noterte seg for flere assist.

Han fikk også med seg 6 kamper i Europa League- kvalikken, hvor han scoret 2 mål. I selve gruppespillet i turneringen gikk det litt tråere, både for Shaqiri og laget, hvor han fikk med seg 4 kamper som innbytter. Sesongen ble allikevel en stor opptur for angrepstalentet, hvor det hele ble kronet med serie og cup- gull. Det var ingen tvil om at han hadde fått en kjempestart på karrieren i Basel etter dette.

I 10- 11 sesongen var det duket for den vanskelige "andre sesongen" for Xherdan. Det begynte med Champions League- kvalikk. Dette gikk greit for Basel, hvor de kvalifiserte seg til selve turneringen. Han fikk med seg 4 kamper og 1 scoring. I gruppespillet fikk Basel det som ventet tøft mot topp internasjonal motstand, hvor de var i gruppe med Bayern Munchen og Roma.

Men unggutten var nok fast bestemt på å vise seg frem i selskap med de store. I hjemmekampen mot Bayern Munchen ble han faktisk sett på som banens kanskje aller beste spiller, og det i godt selskap. Det holdt ikke helt for Basel, som tilslutt tapte 1-2 etter heroisk innsats fra laget. Og som om ikke det var nok, fikk Xherdan også med seg scoring i bortekampen mot Roma.

Etter disse kampene ble han nok notert på blokka til flere storklubber.I serien gikk det også bra for stortalentet, hvor han spilte 29 kamper for Basel, 26 av dem fra start. Dette ga han 5 scoringer og like mange assist- samt nok et seriemesterskap. Dermed hadde han bevist at han ikke bare var en "one season wonder".

Årets sesong har også startet brukbart for Shaqiris del, hvor han igjen befester sin plass på lagets høyre flanke. Han har spilt 6 av 7 kamper fra start og notert seg for 1 scoring så langt. Ved siden av å gjøre det godt for Basel, har Xherdan også representert de landslag som er å representere for nasjonen, helt fra U17 og opp til senriorlandslaget.

For sistnevnte lag debuterte han den 3.mars 2010, i en kamp mot Uruguay. Han var også med da Sveits dro til VM i 2010, som en av troppens store overraskelser. Der fikk han ett innhopp i 0-0 kampen mot Honduras. Til nå står han bokført med 11 landskamper og 1 scoring. Målet kom forøvrig i en kvalikk- kamp mot England og var en skikkelig perle av et langskudd.

Som spiller kan han beskrives som liten, men kraftfull. Han er ikke høyere enn 1.69m på strømpelesten, men det hindrer han ikke fra å bite skikkelig fra seg. Xherdan er en tettbygd og eksplosiv spiller, med mye fart og tekniske ferdigheter å by på. Han spiller stort sett ute på høyrekanten for Basel, selv om han er anvendelig nok til å kunne brukes på backen også. Shaqiri er forøvrig venstrebent, hvor han ofte trekker innover i banen fra sin høyrekant- posisjon. Det er heller ikke noe å utsette på kraften i skuddfoten.

Det er ikke noe å utsette på potensialet og råvarene til denne gutten, så da gjenstår det bare å se om han klarer å fortsette den gode fremgangen. Det kan jo legges til at Xherdan ble sett på som en av de aller beste spillerne i sommerens U21-EM, hvor blant andre spanias Thiago briljerte. Finalen ble spilt nettopp mellom Spania og Sveits, hvor spanjolene tilslutt vant 2-0.

Noen youtube- snutter med Xherdan:

- Klipp 1

- Klipp 2

3
54 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Nice!

Har du sett eller i det hele tatt hørt om den 19 år gamle tyrkeren Gökhan Töre som spiller for HSV(spilte på ungdomsavdelingene til B.Leverkusen og Chelsea). Hvis du vet noe om spilleren så lurer jeg på om du kan lage en tråd om han. Ville vært interesant å følge med utviklingen hans.

1

God import-sveitser dette, som nok imidlertid har stoppet en anelse opp i utviklingen de siste 7-8 månedene, med mange mediokre forestillinger for Basel. Blir artig å se han i Champions League denne høsten. Om han forbedrer seg ytterliggere blir han nok ikke lenge i Sveits.

Ellers ville jeg på ingen måte følt meg trygg med den godesto Shaqiri på backen, hvor har du sett dette Sotiris?

1
PortoLeone7 God import-sveitser dette, som nok imidlertid har stoppet en anelse opp i utviklingen de siste 7-8 månedene, med mange mediokre forestillinger for Basel. Blir artig å se han i Cham...
Sotiris_Ninis

Ja, om han klarer å dra på litt i Champions League blir han nok ikke lenge i Sveits. Har ikke sett Xherdan på backen selv, men han spilte noen kamper der i fjor. Han scoret faktisk to mål fra venstreback- posisjon. Ser for meg han er blansen i laget er litt dårligere med han på backen, men det bør bli bra med action fremover.

1

Den sveitsiske pressen og en Baselbasert avis skumlet og virket sikre i sin sak på at en avtale med Bayern var nesten klar her for en måned eller to siden (for neste år), men det har blitt avvist og siden har man ikke hørt noe særlig om den saken.

1
Sotiris_Ninis Ja, om han klarer å dra på litt i Champions League blir han nok ikke lenge i Sveits. Har ikke sett Xherdan på backen selv, men han spilte noen kamper der i fjor. Han scoret faktisk...

Ja, om han klarer å dra på litt i Champions League blir han nok ikke lenge i Sveits. Har ikke sett Xherdan på backen selv, men han spilte noen kamper der i fjor. Han scoret faktisk to mål fra venstreback- posisjon. Ser for meg han er blansen i laget er litt dårligere med han på backen,

Ja snakket med en kompis som er Basel-fan om det ikveld, og han kunne bekrefte dette. Det var imidlertid snakk om to andreomganger etter at lagets faste venstreback Behrang Safari ble skadet. Show blir det ihvertfall med den gutten, og som den kraftpakken han er er det vel heller ikke helt utenkelig at han kunne gjøre det brukbart også på back.

1

Oy, ja da va det nok han som tok feil. Uansett, tror jeg ville følt meg tryggere på seier med småen lengre frem i banen :)

1

Kommer du til å lage en topp 20 liste, eller lignende, i en nær framtid Sotris_Ninis?

1

Shaqiri blir god, begynner å bli en stund siden jeg hørte om han.

1

Med Alan Pardew på tribunen forventer jeg han er Newcastle-spiller før eller siden.

1

La merke til han i U21 VM hvor han imponerte meg kraftig. Hattrick i kveld, noen snapper han vel opp snart?

1

Utrolig kraft og trøkk i spillet hans. Kommende storstjerne!

1

Lignende innlegg

Laster...