Fotball - Internasjonal

Plat0n

En trist historie fra fotballverden

Jeg reiser mye rundt om på kontinentet, ser spillere, ser kamper osv. For to uker siden var jeg i Gent, hvor jeg møtte på en afrikansk gategutt. Jeg kom helt tilfeldigvis i kontakt med han, hvor han spurte hvor jeg var fra siden jeg ikke så helt belgisk ut. Jeg sa Norge. Da sa han at hadde vært på prøvespill i Odd sammen med Tchoyi før 2005-sesongen. Tchoyi hadde fått kontrakt, og historien siden kjenner de fleste: Tchoyi tjener sine millioner i kanskje verdens beste fotballiga.

Med denne afrikanske gutten, som trolig er 26, 27, 28 år sitter på gaten i Gent. Han sa han hadde vært på prøvespill mange steder, en norsk 1.divisjonsklubb, en klubb i Danmark, en klubb i Nederland, hvor til slutt en agent lurte han til Belgia med lovnader om kontrakt med Gent. Dette fikk han selvsagt ikke, og han endte opp med å spille for en amatørklubb. Nå står han uten noenting, og går gatelangs ved metroen i Gent, sovende i en pappeske med et skittent teppe over seg iført en svart og hvit Addidas-joggebukse, mens kameraten er å se på TV i butikkvinduene. Han sa han fikk frem et smil når Tchoyi scoret forrige sesong, spilleren han en gang satt i gardebroben sammen med....

Har også kommet i kontakt med to ivorianere i Paris, som sa de hadde vært på prøvespill i Start og Tromsø. De hadde blitt fanget opp av et byrå som drev vedledighet mot fattige. De kjente blant annet Edu (Hoffenheim), sa de, og spurte meg om de kunne få prøvespille for en norsk klubb. Jeg måtte selvsagt si "dessverre". Utrolig trist å se deres sjebne, der de tigger penger i store Paris, med enda et håp om å spille fotball.

Fotballens bakside...

1
61 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Mulig jeg er i overkant kynisk, men hvordan vet du at de ikke lyver?

2

Hva hadde de fått hvis de ikke hadde forlatt Afrika? Sannsynligvis det samme. De tok en sjanse, og tapte. Det er ikke fotballen det er noe galt med.

1

Det har vært skrevet lengre saker om dette problemet i fotballen. Husker det var en veldig godt skrevet sak om dette.

1

Din egen opplevelse dette her eller? Minner meg veldig mye om en artikkel rundt dette jeg leste for noe når tilbake, ja nesten prikk lik.

1

Jeg reiser mye rundt om på kontinentet, ser spillere, ser kamper osv. For to uker siden var jeg i Gent, hvor jeg møtte på en afrikansk gategutt.

Tvilsomme saker

1
El_Rey Din egen opplevelse dette her eller? Minner meg veldig mye om en artikkel rundt dette jeg leste for noe når tilbake, ja nesten prikk lik.

Ja, er min historie. Har lest den artikkelen tror jeg, i forbindelse med boken som ble lansert. Mange triste sjebner ute og går der ute, bak stjernesiden av fotballverden. Finnes dusinvis av afrikanere som går rundt i de europeiske storbyene, vraket etter prøvespill, lurt av agenter eller folk som har prøvd fotballykken i Europa men ikke lykkes.

Mens de tidligere fotballkollegaene fra barnefotballen - guttene de spilte på løkka med på en jordåker i slummen med en plastball - nyter stjernelivet, nattklubbene, har nummeret til David Beckham og tjener sine millioner i store ligaer, er det tapere som ikke har penger til mat for onsdag og torsdag. Den eneste kontakten som er vedvart er fra butikkvinduene disse taperne kan se de nye stjernene, de gamle kollegaene, spille fotball. Så langt unna, så like drømmer.

1
Plat0n Nja, joda, kanskje hvis noen hadde gitt dem en sjanse. Ekstremt mye handler om tilfeldigheter i fotball. Ekstremt mye.

Ekstremt mye handler om tilfeldigheter i fotball. Ekstremt mye.

Ekstremt mye blir en kraftig overdrivelse, fotball handler hovedsaklig om hvorvidt man er god nok eller ikke. Disse guttene har fått sine sjanser på prøvespill og dessverre ikke funnet gode nok. Sånn er verden, ikke alle kan lykkes.

Dette gjelder i aller høyeste grad i det normale liv, hvorfor skal fotballen være ett unntak?

1
Figo8921 [sitat…] Ekstremt mye blir en kraftig overdrivelse, fotball handler hovedsaklig om hvorvidt man er god nok eller ikke. Disse guttene har fått sine sjanser på prøvespill og dessverr...

fotball handler hovedsaklig om hvorvidt man er god nok eller ikke.

Men veldig mye handler også om tilfeldigheter og flaks.

Jeg tror f. eks at det finnes kanskje 100+ brasilianere i dag i de lavere divisjoner/på løkkene/stranden/slummen som kunne spilt for europeiske toppklubber, noen få kanskje for de aller aller største gigantene. Men av ulike grunner blir de aldri oppdaget, eller har ikke klart, av tilfeldige årsaker, å spille seg inn på en brasiliansk kurant klubb som gjør at de blir oppdaget.

1

Lignende innlegg

Laster...