Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hviterussland - Belarusbank-Vysshaya Liga 2020

Som eneste europeiske liga som har holdt det gående under hele corona-perioden fortjener vel nesten denne flotte ligaen en egen tråd. Samtlige kamper er tilgjengelige gratis på nett og har bidratt til en kraftig reduksjon av manges, inkludert undertegnedes, fotball-abstinenser i denne perioden.

Det er nå spilt en snau tredjedel av sesongen og vi begynner å se en del tendenser:

BATE Borisov

Fremstår som det soleklart beste laget. Etter 13 seriegull på rad fra 2006 til 2018, glapp gullet i fjor overraskende til Dinamo Brest. Laget har deltatt i gruppespillet i CL fem ganger de siste tolv årene, samt vært fire ganger i gruppespill i EL. Senest 14. februar 2019 vant laget 1-0 hjemme mot Arsenal i 16-delsfinalen i EL (tapte 3-0 borte i returoppgjøret). Sommeren 2019 spilte laget CL-kval mot Rosenborg og røk ut etter to jevne kamper (2-1 seier hjemme, 0-2-tap borte). I årets serie startet BATE med to overaskende tap før de nå har 7-1-0 på de åtte siste og har kommet seg opp på tabelltoppen. Troppen prises til EUR 11,5 mill på Transfermarkt (høyest i ligaen) og består av en rekke gode spillere som for eksempel midtbanespilleren Stanislaw Drahun som har 66 landskamper for Hviterussland. Et spennende nordisk innslag er midtbanespilleren Willum Thor Willumson. Etter å ha sett en del kamper er inntrykket helt klart at dette er det laget i serien med både høyest toppnivå og stabilitet. Soleklar tipsener!

Dinamo Brest

Fjorårets overraskende seriemester har kommet skjevt ut i fra hoppkanten og står med skuffende 4-1-5 på sine første ti kamper. Var tidvis på høyde spillemessig i gårsdagens storkamp hjemme mot BATE, men virker å komme til kort mot storlaget fra Borisov både på ferdigheter innenfor begge 16-meterne og på stabilitet. Troppen verdsettes til EUR 10,1 mill på Transfermarkt - nest høyest i ligaen etter BATE. Dinamo Brest er det laget i ligaen som trekker flest tilskuere (snitt 8800 i fjor). Det kan også tilføyes at samtlige lag har betydelig færre tilskuere i år - angivelig på grunn av et virus. Det jeg har sett av Dinamo Brest i år har ikke imponert. I beste fall en medaljekandidat.

Shakhtyor Soligorsk

Fjorårets bronsevinner kom i likhet med BATE skjevt ut helt i starten av sesongen, men har siden hentet seg kraftig inn. 3-1-0 på de fire siste og er oppe på femteplass. Troppen prises tredje høyest på Transfermarkt, EUR 9,3 mill, og består blant annet av sterke serbiske navn som Igor Ivanovic og Nikola Antic. Av det jeg har sett virker dette laget å ha et meget høyt toppnivå, men å mangle litt på stabiliteten. Min favoritt til sølvet.

Dinamo Minsk

Den tidligere storklubben fra hovedstaden har nå ikke vunnet ligaen siden 2004. Som eneste hviterussiske lag har faktisk Dinamo også et seriemesterskap fra den Sovjetiske toppdivisjonen, som ble vunnet i 1982. Sesongstarten har vært så som så med 4-0-5 på de ni første kampene. Laget fremstår tidvis bra og har et relativt høyt toppnivå, men sliter veldig med stabiliteten - spesielt på bortebane har det tidvis vært veldig tynn suppe. Troppen prises fjerde høyest på Transfermarkt - EUR 6,1 mill. Medaljekandidat hvis de tar seg i nakken. Sparke treneren?

Torpedo Belaz

En positiv overraskelse i årets sesong som i øyeblikket er helt oppe på andreplass. Troppen prises til kun EUR 4,2 mill, som er omtrent på snittet i ligaen. Fra de kampene jeg har sett har laget kanskje totalt sett fått litt godt betalt ut i fra spill og sjanser, men det er som kjent ikke ulovlig å være effektiv. Har mulighet til å legge seg helt i ryggen på BATE med seier i kveldens bortekamp mot bunnlaget Neman Grodno. Her er det bare å benke seg klokken 18:00 og finne frem popcorn og Peroni. Torpedo Belaz er en outsider i årets medaljekamp.

Energetik-BGU

Årets kanskje aller største og mest positive overraskelse så langt. Startet sesongen med tre seiere, blant annet 3-1 hjemme mot BATE i seriepremieren. Deretter fulgte tre tap før laget nå igjen har vunnet tre strake. Sjarmerende lag å se på som skaper mye sjanser og faktisk kunne fått enda bedre betalt ut i fra spill og sjanser hittil. Troppen er kun verdsatt til EUR 3,1 mill. på Transfermarkt, men har ut i fra det jeg har sett veldig spennende spillere i f.eks. David Tweh (3 landskamper for Liberia) og Djasur Yakhshibaev (2 landskamper for Usbekistan). Sistnevnte er for øyeblikket delt toppscorer i ligaen med seks mål på tross av middels effektivitet. Har bommet flere ganger både på åpent mål og alene med keeper i de kampene jeg har sett. Definitivt en spiller som på sikt vil kunne hevde seg i bedre ligaer enn dette. Spennende lag som kan ta en overraskende medalje i 2020 - tipper de på bronse.

Isloch Minsk, Slutsk, Vitebsk, Slavia Mozyr, FK Minsk

Dette er alle lag som virker å skulle kjempe på midten av tabellen. Alle disse har tropper som prises rundt EUR 3 - 4 mill. Fremstår ikke gode nok til å sloss om medalje, men heller ikke så svake at de vil blande seg ned i noe nedrykksstrid.

Ruh Brest

Nyopprykket lag som har overrasket stort hittil. Har kun sluppet inn fem mål (færrest i ligaen) og har plassert seg tilsynelatende trygt midt på tabellen. Tropp - EUR 3,2 mill. Så gode som Ruh har vist seg å være defensivt virker det ikke å være noen nedrykksfare her.

Gorodeya

Krige-lag. Ikke vakkert å se på og kvalitetsmessig så där, men har en forbausende sterk evne til å få med seg jevne og tidvis gode resultater. 1-0 seiere hjemme mot Dinamo Minsk og borte mot Energetik-BGU kan nevnes i denne forbindelse. Tropp - EUR 3,0 mill. Nedre halvdel, men tipper de berger plassen.

Neman Grodno

Har startet med åtte poeng på åtte kamper og er dermed godt plantet i nedrykksstriden. Det er fortsatt kort vei opp, men laget virker ustabilt og må opp noen hakk kvalitetsmessig om dette skal gå. Viktig kamp hjemme mot Torpedo Belaz i kveld som med seier kan få ting til å se lysere ut. Tropp - EUR 4,0 mill. Tips: Nedrykkstrid helt inn. Sparke trener?

Belshina Bobruisk

Nyopprykket lag som har slitt resultatmessig hittil. Fasit så langt: 0-3-6 og tre poeng på ni kamper. Tropp - EUR 2,8 mill. Av de kampene jeg har sett har laget tidvis vært spillemessig bedre enn resultatene skal tilsi, men slitt med effektiviteten. Tips: Vil heve seg utover og kan utfordre lagene foran, men trolig vanskelig å unngå nedrykk etter den poengmessig svært svake starten.

Smolevichi

Nok et nyopprykket lag som har slitt og har 0-4-5 på de første ni kampene. Tropp - EUR 2,8 mill. Spillemessig har dette virket som det svakeste laget i ligaen ut i fra de kampene jeg har sett. Tips: Sist og rett ned igjen.

Runder av med et oppsummert tabelltips:

1. BATE

2. Shakhtyor Soligorsk

3. Energetik-BGU

4. Torpedo-Belaz

5. Dinamo Brest

6. Dinamo Minsk

7. Slutsk

8. Islosh Minsk

9. Ruh Brest

10. Vitebsk

11. FK Minsk

12. Slavia Mozyr

13. Gorodeya

14. Neman Grodno (kval)

15. Belshina Bobyruisk (nedrykk)

16. Smolevichi (nedrykk)

1
28 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

P_Bateman

For et drama! 0-0 i Minsk og 2-2 i Soligorsk etter 90 min. Shakhtyor med knallhardt press mot FK Minsk (som er redusert til 10 mann) og klarer å få inn to mål på overtid. Med 4-2 seieren går Shakhtyor forbi BATE og vinner Belarusbank-Vysshaya Liga 2020 med et poengs margin. BATE kan skylde seg selv som ikke leverer varene i en så viktig kamp. Gratulerer til seriemesterne fra Soligorsk!

Torpedo Belaz tar tredjeplassen etter å ha avgjort til 2-3 borte mot Vitebsk i det 86. minutt.

Da gjenstår kun nedrykkskvalen Slutsk - Krumkachy før sesongen i Hviterussland rundes helt av.

2

P_Bateman

Alle kamper i helgen utsatt inntil videre pga den spente situasjonen i landet. Enorme protester og demonstrasjoner etter at president Lukashenko kammet hjem 81% i et valg som var like fritt og demokratisk som Rune Rudberg er jomfru.

Kommer fotballen i gang igjen neste helg mon tro?

2

Johnsli

Enig i topp 2.

Har sett en del, men å skille alle lagene fra hverandre slik som du stort sett har klart får jeg ikke helt til. Slutsk har et spennende angrep og kan være med i medaljekamp helt inn. Torpedo BelAZ virker solide og stabile. Jeg tror fort de tar 3. plassen, kanskje til og med 2. plass. Dinamo Brest er jeg enig i at har skuffet, men de har tidvis spilt på et høyt nivå, eksempelvis i starten av 1. cupkamp mot Shaktyor. Utelukker ikke de fra medaljekampen heller.

Energetyk tror jeg faller av etterhvert uten at jeg helt klarer å peke på hvorfor. Dinamo Minsk har sett fryktelig ustabile ut og har pådratt seg utvisning i flere av kampene jeg har sett de. Skal dog sies at kortene generelt sitter løst i denne ligaen.

2

P_Bateman

Siste å tilføye til denne tråden er at Slutsk berget plassen ganske greit ved å vinne 4-1 sammenlagt i kvaliken mot Krumkachy Minsk rett før jul (seier 2-0 borte og 2-1 hjemme).

Da er det bare å se frem i mot Belarusbank Vysshaya Liga 2021 som sparkes i gang i mars.

1

P_Bateman

Pause i siste serierunde og uavgjort for begge topplagene. Shakhtyor kom under 0-1 hjemme mot FK Minsk, men ulignet raskt til 1-1. Dinamo Minsk - BATE fortsatt 0-0, men hjemmelaget har brent et straffespark. På ingen måte gitt at BATE klarer å avgjøre denne kampen og da har Shakhtyor alle muligheter til å kamme hjem dette seriegullet.

Kampen mellom Slutsk og Smolevichi spilles for øvrig ikke pga kinavirus-smitte i Slutsk-troppen. Da kampen i prinsip er betydningsløs er det vel sannsynlig at denne bare avlyses.

1

Lignende temaer

Bilde

Lillestrøm

Klubben som ikke samler på fjerdeplasser.

Bilde

Fotball - Norsk

Fotball - Norsk

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

OL

OL

Laster...