Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Etter søk i den fantastiske søkemotoren til VGD fant jeg ingen klubbtråd til mitt kjære RBK.

Hadde vært greit med en samletråd så vi slipper å leite under hver stein etter RBK-relaterte saker og hendelser. Også slipper vi kneldring fra andre supportere som klager over hvor mange RBK-tråder som er på førstesiden.

Kan vel starte tråden med å snakke om Hoftuns stilling som sportslig leder. Er han kvalifisert nok til å lede Norges beste lag? Litt mange bomkjøp og Jarstein-saken er ikke akkurat tillitsvekkende, og synes han er veeeeeldig treig på overgangsmarkedet

http://fotball.adressa.no/eliteserien/article189749.ece

Også styret på brakka har jeg mine tvil til. Opptil flere ganger har vi sett pinlig behandling av personer og saker. Eks: Tørum, Lago, Annan episoden og NAE tiraden til media i etterkant.

Og til slutt, pratet fra brakka om Topp 30 målet. Skal dette nåes bør ikke bare spillerene være god nok, styret bør også evalueres. Kjøp av kaliber Trond Olsen burde være bøtelagt som i tillegg hever inn To MILLIONER KRONER I ÅRET, ikke rart vi sliter økonomisk.

Kan vel også nevne at årets første kamp blir mot Las Palmas. http://www.rbk.no/incoming/article189446.ece har ikke sett noen steder om den sendes på TV.

3
61,4k kommentarer
Trådvisning
Hele diskusjonen

troll-1917

Vadefugl: Kødder du? Motstanderne gir oss ikke lov til å dominere?

Dette handler bare om RBK. Det handler om timing i overlapper, det handler om hvordan vi ikke får til å sette opp et kollektivt press i forsvar, det handler om at de nye spillerne absolutt ikke har slått til og det handler om at laget aldri får tid til å sette seg fordi spillerne brukes i feil og forskjellige posisjoner gang på gang. Og ikke minst handler det om at Roseborgs oppkjøring og plan for dette året så langt har slått feil.

Om motstanderne ikke ville la oss dominere så hadde de ikke latt oss gjøre det i fjor. Da klarte de det ikke. Ikke året før heller. I fjor spilte vi mot dette Lillestrøm-laget på Lerkendal, og da var de (LSK) i langt bedre flyt enn de er nå. Toppscorer Friday hadde de på laget også. På Lerkendal kom de for å forsvare seg, og de lå lavt med mange mann. Til tross for at de overbefolket kantene sine så ble de rett og slett rundspilt, og da spesielt på kantene. Sammendrag av det som må være tidenes mest fortjente 2-1-seier kan du se her. Den fotballen vi spilte da hadde ikke et eneste lag i tippeligaen vært i nærheten av å stoppe på sin beste dag engang. Ikke Brann om de så kom i en 5-5-0-formasjon heller.

Men hva har skjedd siden den gang? For å forstå det tror jeg vi må litt tilbake i tid. (Innlegget er langt, og det er ikke bare et svar til deg, så du skal få slippe å lese alt sammen om du vil).

Det er i hvert fall ikke sånn at motstanderne har funnet ut hvordan man plutselig kan stanse oss. De kommer til Lerkendal med samme lag, samme spillestil og de avgir samme mengde rom til kantene våre nå som før.

Med andre ord har Rosenborg fortsatt veldig gode spilleforhold, om vi (ja, jeg sier vi) klarer å utnytte dem.

Men det gjør vi ikke. Og det er veldig innlysende å se hvorfor. Samhandlingen er borte. Angrepsmønsterne som var veldig tydelige og definerte har forsvunnet. I løpet av 10 kamper har jeg fortsatt til gode å kjenne igjen to like angrep som bygger på samme mønster og prinsipp. Det skremmer meg, og det irriterer meg noe grenseløst. Og det er så anti-Rosenborg som man kan få det. Per dags dato ligner vi mer på et Perry-RBK enn på noe annet RBK, og det kan bare tilskrives det vi gjør, ikke hva resten av lagene i tippeligaen gjør.

I Rosenborg er det et vedtatt faktum at angrep er det beste forsvar. Det var også den instillingen som gjorde at Kåre så til de grader slo seg inn blant hjertene til RBK-fansen, nemlig det at man skulle begynne å vinne ved å angripe. Det kostet oss et par stygge tap, men mot slutten av sesongen i 2014 dro man i land 9 av 10 mulige seire, og man skapte i tillegg 10 sjanser i snitt per kamp. Slik fortsatte det også utover neste sesong. Sesongoppkjøringen bydde på kamper mot enkel motstand, men hvor man så til de grader fikk øvd inn et relasjonsmønster og en tanke for spillet. Motstanderne ble stort sett feid av banen, deriblant Østersund med 8-0 (i dag ville vi antagelig spilt helt jevnt med dem). Serieinnledningen ble ikke noe dårligere, med 11-0 i målforskjell de første to kampene. Rosenborg var igjen blitt et godt fotballag, og vi feide egentlig over alt av motstand i tippeligaen med ganske god kontroll. Det eneste laget som faktisk klarte å vinne sjansestatistikken mot Rosenborg i 2015 var Strømsgodset, som fikk gjøre som de ville i en omgang på Marienlyst (hvor RBK sov). Hva skjedde etter pause? Joda, Rosenborg kom utpå som et nytt lag, hentet inn 2 mål og vant sjansestatistikken 4-2 i 2. omgang (mot 8-2 for godset i første), og tok hjem seriegullet. Den gangen, som nå, handlet det om Rosenborg. Var Rosenborg påskrudd visste vi alltid at Rosenborg kom til å skape mer enn motstanderen, fordi vi rett og slett var mye bedre - selv om det så var Godset på sitt aller beste som stod på motsatt side.

Med godt angrepsspill tok vi oss også til Europa. Vi var 1 av 2 lag i hele Europa som klarte å komme oss helt fra 1. kvalifiseringsrunde og fram til gruppespillet. En periode i løpet av Juli-August vant vi 12 (!) kamper på rad i alle turneringer. Dette inneholdt blant annet to seirer mot Debrecen (som vi var langt bedre enn over 2 kamper) og en 3-0-seier borte mot Steaua Bucuresti. Dette greide vi fordi vi var farlige hver eneste gang vi kom framover. Fordi alle spillerne var så klar over hva de skulle gjøre når de fikk ballen at de spilte på autopilot. Debrecen, som man tydelig kunne se at hadde mange kvalitetsspillere, ble totalt kjørt over på Lerkendal. Og som en St. Etienne-fan sa etter kampen i Frankrike: Dere var jo farlige hver eneste gang dere kom framover.

Helland var forøvrig like ofte skadet da som nå, men fordi alt rundt ham fungerte så fint, fikk også han muligheten til å skinne. Resultatet av det var forøvrig 18 målpoeng på sine første 11 kamper i tippeligaen.

Den sensommeren der var det så utrolig mye høyere kvalitet på RBK enn jeg har sett på lenge. Joda, 0-3 borte mot Steaua var nok ganske ufortjent i forhold til spillets gang og alt det der, men hadde vi spilt samme kampen i dag hadde vi kommet til å tapt med mange mål, og gjerne uten å skape en eneste sjanse. De tre målene kom fordi vi visste hvordan vi skulle angripe, ikke fordi vi var kyniske eller sto godt i ramma, som man sier.

Det var heller ikke bare Molde som viste at det er mulig å spille godt mot god motstand i Europa den høsten. Vår første kamp i gruppespillet, borte mot St. Etienne, burde vi egentlig vunnet. Selv om de hadde ballen i mesteparten av kampen skapte vi minst like mye sjanser. Hadde det ikke vært for et helt håpløst straffespark som vi ga bort rett før slutt (seriøst tidenes mest unødvendige straffespark) hadde vi dratt hjem seieren der.

I neste kamp kontrollerte vi kampen mot Dnipro, som bare lå og forsvarte seg. I stedet for at Holmar Eyolfsson scoret 1-0 på en kjempesjanse (som gikk i tverrligger og ned på strek), scoret heller Dnipro på sin aller første sjanse i kampen, bare et minutt senere. Og da var klokka passert 80 minutter og vel så det. Da tapte vi den også.

I tredje kamp gikk turen til Lazio. Der turte vi absolutt å spille fotball, og til tider kjørte vi dem godt rundt. Nå hører det med til historien at Lazio fikk en mann utvist veldig tidlig, og at de også vant kampen 3-1 til slutt, men i nok en kamp fikk vi vist gjennom godt angrepsspill at det var mulig å bryte ned motstanderne, også på et høyere nivå. Om denne kampen viste noe som helst, var det at angrepsspillet til Rosenborg var mer enn godt nok til å skape sjanser og by motstanderen på problemer.

Etter 3 kamper hadde vi skapt flere målsjanser enn motstanderen i alle 3, vi hadde 3 stangskudd og vi hadde bommet på en straffe. Utfra spill kunne vi stått med 9 poeng om vi hadde hatt marginer/avslutningsferdigheter, men i stedet stod vi med 1 (9 poeng ville faktisk ikke gitt et mindre riktig bilde om hvordan kampene hadde vært enn 1 poeng). Da var Europaferden i praksis over, og de siste kampene bar etterhvert preg av at vi hadde altfor tynn stall (spilte omtrent to kamper i uka gjennom hele den høsten), og at vi også måtte kjempe lenge om seriegullet fordi Godset gjorde sine saker bra bak oss.

Poenget mitt med denne lange digresjonen er at dette gruppespillet bar bud om at vi ikke var så langt unna europa at vi ikke hadde noe der å gjøre. Gruppespillet bar faktisk bud om at det ikke var veldig mye som skulle til før vi ble gode nok til å hamle opp med topplag i langt større ligaer enn vår egen. Men det bar også bud om at vi måtte bli mer kyniske og mer kloke i stilen.

Dette var trenerne veldig tydelig på at man skulle gjøre noe med. Spesielt dette med å slippe inn mindre mål mot lagene i Europa ble et slags hovedfokus for å gjøre oss bedre rustet for Europa. Plutselig skulle vi trene forsvar mot Østersund, Aalborg og andre lag fra utlandet. Vi skulle øve oss i en 4-5-1 og ligge kompakt før vi skulle gripe overgangsmulighetene våre. På Lerkendal skulle vi dog spille som vanlig hver eneste gang.

I fjor virket det nesten som om vi skulle ligge bakpå i HVER eneste bortekamp og ha kontroll i en slags 4-5-1. Fikk vi mer kontroll på denne måten? Overhodet ikke. Ble vi noe tryggere bakover? Snarere tvert i mot.

Først kom Norrkøping til Lerkendal. Det visste vi kom til å bli grei skuring OM vi turte å angripe. Heldigvis turte vi det, og svenskene ble sendt hjem med 3-1, forholdsvis utspilt i den kampen. Så dro vi til Sverige. Der var målet helt tydelig at vi skulle ha en scoring eller to for å trygge avansementet. Det fikk vi, og alt så fantastisk bra ut der jeg fra min tilskuerplass kunne vinke med 5 fingre i været til svenskene som da trengte 5 mål. Men så skjedde det noe. Nå skulle vi forsvare oss igjen. Hvordan gikk det? Joda, du gjettet riktig, Norrkøping scoret 3 mål og det hele ble fryktelig mye mer spennende enn noen kunne drømt om.

Dette gjorde på nytt at trenerteamet følte at vi måtte snøre igjen bakover. Derfor ble fokuset på at ledelser skal kontrolleres inn til seier enda større.

Neste uke spilte vi mot Apoel på Lerkendal. De første 45 minuttene hadde vel ikke Apoel ballen på vår banehalvdel engang. De ble så rundspilt over de første 45 minuttene at ikke engang den fjerneste kyproter turte å drømme om avansement. På ny fikk Rosenborg en ledelse å forsvare (2-0 var ikke et mål for mye), og det laget som kom ut fra pausen på Lerkendal var av en helt annen karakter enn det laget spilte de første 45. I stedet for at vi fortsatte å dure på, lot vi Apoel få spillle litt mer ball, vi lot dem få føle at dette var mulig, og til slutt slapp vi inn et mål på deres første mulighet i kampen. Vi var like før slutt også veldig heldige som ikke slapp inn 2-2. Nok en gang hadde vi gått bort ifra det å angripe motstanderen, og vi hadde helt unødvendig sluppet dem inn i kampen. Var Apoel blitt så mye bedre i pausen? Antagelig ikke. Rosenborg angrep de første 45 minuttene av denne kampen akkurat som de gjorde i alle andre kamper på Lerkendal den våren. Det er usannsylig at Apoel plutselig fant ut hvordan de skulle stoppe oss i løpet av pausen på Lerkendal, hvis de ikke hadde klart å se det på video i forkant.

Resultatet av et 2-1-resultat ble at Rosenborg hele den neste uken gikk rundt og snakket om hvordan de skulle forsvare ledelsen på Kypros. Nok en gang la vi oss bakpå, angrep kun sporadisk, og vi tapte til slutt 3-0. Fordi vi var feige. Dette Apoel-laget hadde vi slått om vi hadde turt å spille Rosenborgfotball i mer enn 45 minutter over to kamper. Det kan jeg garantere. Apoel var ikke noe bedre enn de beste lagene vi møtte i Eliteserien det året.

Så hva i helvete har dette å gjøre med årets dårlige spill? Det lurer dere kanskje på.

Nok et år med for mange innslupne mål i Europa gjorde nemlig at trenerteamet i år valgte å legge om hele sesongoppkjøringen. I stedet for å trene angrepsspill, videreutvikle relasjoner eller bygge videre på en den velfungerende spillestilen, bestemte trenerteamet seg for å tenke kynisme. Derfor valgte man spesifikt vanskeligere motstand i sesongoppkjøringen, og man valgte også å gå inn i disse kampene med en ide om at man måtte forsvare seg godt før man skulle slippe seg løs. Har det lønt seg?

Antagelig ikke. Nå er det jo slik at vi spilte helt OK kamper både mot Salzburg (2-0-tap), FCK (0-2 seier) og Malmø (1-1). Og hvorvidt det lønner seg i forhold til Europa eller ikke kan vi jo ikke bastant mene noe om før vi er ferdige med kvaliken til Europa.

Men det vi kan se, er at denne sesongoppkjøringen virkelig har gått ut over relasjonene på banen. Spesielt kantspillet har forsvunnet helt, overlappene er borte og vi kommer nå svært sjelden rundt på kantene sånn at vi får slått 45 eller skutt fra indreløper/kant-posisjon. At vi har lagt angrepsspillet såpass på hylla, finner jeg merkverdig og bekymringsfullt. Dette, kombinert med at vi samtidig har mistet noen veldig viktige spillere (spesielt Svensson) gjør at det virkelig går trått fremover på banen. Hedenstad har i sine 10 første kamper ikke fått til noe som helst som tyder på at han skal bli noen fullverdig erstatter for Jonas Svensson, som etter min mening kanskje var den aller viktigste offensive drivkraften i fjor og året før. Samtidig er det tydelig at relasjonene heller ikke sitter på andre deler av banen, og det er skremmende. Skal Rosenborg ut i Europa må vi virkelig finne ut av hvordan vi skal skape sjanser. Akkurat nå ser ikke det veldig lyst ut.

Nå kommer kampene fortsatt tett som hagl, og i slike uker er det vanskelig å drille relasjoner, da kamper som regel innebærer rolig trening både dagen før og dagen etter kamp. Jeg mener helt oppriktig talt at vi nå bør vurdere å legge om alle treningsplaner, og flytte fokuset inn mot hvordan vi kan bli bedre i angrep. Det er der skoen trykker. Og det er der den trykker helt fram til vi igjen rundspiller lagene i eliteserien (for det har vi faktisk stort sett gjort i to år).

Trenden er urovekkende, og den må snus. Per nu er vi milevis unna Europakvalitet, både hva gjelder forsvarspill og angrepsspill.

25

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...