Fotball - Norsk

Uraren

Solskjær, et geni?

I fjorårets sesong for Molde gikk det nok ikke som planlagt. De var nærme nedrykk enn toppen. Men så kommer det en mann fra Manchester United. Han snur det hele med sin filosofi om å rotere på laget hele tiden, ligt som Sir Alex Ferguson som har lykkas så bra med det. Ole Gunnar Solskjær tar tippeligaen med storm, og ligger nå på toppen av tabellen og alle snakker om seriegull.

Men da er spørsmålet: Er det Ole Gunnar Solskjær sin trenerevne som gjør at de leder tabellen, den geniale filosofien som han har hentet fra Manchester? Eller er det innsprøytningen for spillerne at det kommer en som har lykkes i Manchester både som spiller og trener, som gjør at de spiller så bra? Jeg vil gjerne høre meninger fra dere som interesserer dere for det somhar skjedd med Molde den siste sesongen.

3
78 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

http://www.dagbladet.no/2011/08/28/sport/fotball/tippeligaen/molde/mark_dempsey/17857256/

I denne artikkelen står det tydelig hva Solskjær har brakt med seg av disiplin til Molde. Spillerne hans lever som proffer, og får dermed fram kvalitetene de har i seg. Han er også utrolig flink på å la alle i troppen få bidra, og er dermed ikke så sårbar for skader, i og med at då er alle spillere på tå hev og klar for å bidra! 2OLEGEND

3

Jeg er enig i hva du sier, davidonilson, men likevel så skal det vel ikke være mulig å bruke alle 20 spillerne i troppen regelmessig, og likevel ligge på topp hele tiden?

1

Klart det går an! Han gjør det jo, gjør han ikke det?

2

Ja det er dette jeg vil ha en diskusjon om. Hvordan er det mulig at han får det til?

1

Solskjær var tvers gjennom profesjonell som spiller, og har tatt med seg denne holdningen i trenerkarierren. Han er skolert i kanskje den mest profesjonelle klubben i verden over mange år. Han har fokus på de små detaljene utenfor banen som kan utgjøre de siste nødvendige prosentene for å skape et topplag. Så Solskjær er nok et geni ja, Uraren!

3

Men da er spørsmålet: Er det Ole Gunnar Solskjær sin trenerevne som gjør at de leder tabellen, den geniale filosofien som han har hentet fra Manchester? Eller er det innsprøytningen for spillerne at det kommer en som har lykkes i Manchester både som spiller og trener, som gjør at de spiller så bra? Jeg vil gjerne høre meninger fra dere som interesserer dere for det somhar skjedd med Molde den siste sesongen.

Å få spillerne til å tro ett hundre prosent på prosjektet sitt er alfa og omega, dernest å få hele troppen til å føle at de er en del av samme unit. Så kommer selvfølgelig det han har lært av SAF å ta ut rett lag ut fra hvilken motstander en skal møte . Men det er klart at også holdninger til det en driver med og å ta vare på kroppen sin så en kan yte det opptimale under kampene og på trening er en veldig viktig faktor. Alså at en er i en konkuransesituasjon hele tiden og lærer seg å leve som en individuell toppidrettsutøver.

1

Tror ikke Ole Gunnar er et geni i det hele tatt. Fotballfaglig tror jeg mange trenere i Norge er på det samme nivået eller høyere.

Resultatene til Molde kommer nok av flere faktorer enn bare godt spill uten at jeg skal diskutere dem.

Den største forskjellen fra Solskjær og andre er etter min mening respekt til personen Solskjær.

Med det som basis for Ole Gunnar så har det vært enkelt å overføre det han mener må til for å prestere. Nå er det ingen som protesterer når de blir bedt om å legge seg tidlig, spise riktig, oppføre seg osv. Med Bosse tidlig på 2000 tallet så ble det til surmuling i gruppa, men ikke nå. Det de får tilbake er ærlighet og respekt.

- Når Ole Gunnar sier han skal gjøre noe så gjør han det selv om det hadde vært enklere å la være. Du vet hva som forventes av deg og du vet at det er opp til deg selv å prestere.

Det er vanskelig å ikke være motivert når du har Mark som trener, hvem blir ikke positivt påvirket av holdningene hans?

Kunne sikkert skrevet en avhandling men ser ikke poenget. Ole Gunnar er ikke et geni, han bare oppfører seg ordentlig og fremsender et budskap om hva som må gjøres for å bli god. Med den respekten han har så lytter spillerne og de utfører det de blir bedt om som et lag, lite ego-tenking.

1

Det er sikkert også ett pluss at han er så respektert, og har eit så godt omdømme fra før. Han tiltrekker seg spillere, og spillerne som er i klubben har lyst å gi alt for Solskjær. Men dette er vel fortjent, da det er en grunn til at han er så respektert som person

1

Sett fra mitt ståsted så har Solskjær gjort alt rett etter at han kom tilbake til Molde.

Men likevel hører det også med i regnestykket at han tok over et lag som hadde 6-2-0 på de åtte siste kampene i 2010-sesongen.

1
HarryH Sett fra mitt ståsted så har Solskjær gjort alt rett etter at han kom tilbake til Molde. Men likevel hører det også med i regnestykket at han tok over et lag som hadde 6-2-0 på de...

Men likevel hører det også med i regnestykket at han tok over et lag som hadde 6-2-0 på de åtte siste kampene i 2010-sesongen.

Og det tror eg er veldig viktig å ha med i mente, at Rosler ga spillerne et wakeup call som de tok med seg inn i den her sesongen, og at det da var lettere for Solskjær å legge nye stener til byggverket mer smertefritt enn det ellers ville ha vært,

1
Floppeti-Flipp

Moldes stall var god da Solskjær tok over. Rösler viste det, da Molde tok 6 seire og 2 uavgjorte på siste 8 kamper i 2010. Så har Solskjær hentet inn en skokk med unggutter, og noen få etablerte. Noen velger da å kalle Molde et kjøpelag, eller at Røkke har gitt Solskjær alt han peker på. Dette er selvsagt amatørmessige påstander. Molde har hentet 5 unggutter for en slikk og ingenting (Gatt (19), Cunningham (18), Eikrem (20), Ulvestad (20), og Tripic (18/19)), samt unge Berget (20) for noen millioner. Angan (23) og Steenslid (26) ble også hentet inn for noen millioner, men der Steenslid ikke har fått bidratt noe enda pga skade. I tillegg har brasilianeren Dantas (21) kommet inn i overgangsvinduets siste dag, gratis. Ikke mye etablerte stjerner og "gullgrossister" her.

Som artikkelen det linkes til sier, så er Dempsey en viktig mann for Molde og Solskjær. Og som det nevnes er det også respekten mellom spillere og trenere som gjør at kvaliteten på treningene blir så ekstremt god, spillerne lytter virkelig, legger alt i å utføre på ypperste måte, og dermed fører til økt utvikling hos spillerne, og videre bedre prestasjoner på banen.

Tror ikke Solskjær er noe geni, men han har alltid vært ekstremt ivrig på å lære. Da han var ung, terpet han øvelser til det kjedsommelige. Som spiller var han også eksepsjonell på å lese spillet da han ikke spilte. Dette er også en av de viktigste grunnene til at man tidlig trodde Solskjær kunne bli et sabla godt treneremne. Da han satt på benken i United, så studerte han kampen..analyserte..så hvordan forsvarerne beveget seg. Så kom han innpå, og utnyttet hva han hadde lært. De andre spillerne han delte benk med satt kanskje å fleipet, så på tribunene, og håpte laget deres skulle score mål.. Og når man kombinerer dette fotballhodet med den respekten personen Solskjær nyter så og si overalt i fotballverdenen, så er det kanskje ikke så rart at Solskjær lykkes med det han gjør. :-)

At Solskjær gjør det for Molde, er ganske naturlig, siden det var i Moldes fotballregion og nedslagsfelt han vokste opp, og det var i Molde han fikk sjansen på toppnivå i Norge. Han vokste opp og spilte med og konkurrerte mot bl.a Petter Rudi, Tarje N. Jacobsen, etc. Nå jobber de sammen i samme klubb. Knallbra! Man høster som man sår.. :-)

2
Floppeti-Flipp Moldes stall var god da Solskjær tok over. Rösler viste det, da Molde tok 6 seire og 2 uavgjorte på siste 8 kamper i 2010. Så har Solskjær hentet inn en skokk med unggutter, og noe...

Tror ikke Solskjær er noe geni, men han har alltid vært ekstremt ivrig på å lære. Da han var ung, terpet han øvelser til det kjedsommelige. Som spiller var han også eksepsjonell på å lese spillet da han ikke spilte. Dette er også en av de viktigste grunnene til at man tidlig trodde Solskjær kunne bli et sabla godt treneremne. Da han satt på benken i United, så studerte han kampen..analyserte..så hvordan forsvarerne beveget seg. Så kom han innpå, og utnyttet hva han hadde lært.

Det tror jeg også er helt sentralt for hva Solskjær har oppnådd som trener. At han er så god å analysere motstander, å ha fokus på rett plass. Men jer mener også at det er Manchester United som har gjort han til den treneren han har. Han skifter ut laget sitt for nesten hver kamp, tar ut en spiller som spilte solig forige kamp, og setter innpå en ny som presterer like bra. Han har lært det Ferguson er best på. Vite hvilket lag som vil prestere best mot motstanderen!

1
Floppeti-Flipp Moldes stall var god da Solskjær tok over. Rösler viste det, da Molde tok 6 seire og 2 uavgjorte på siste 8 kamper i 2010. Så har Solskjær hentet inn en skokk med unggutter, og noe...

Moldes stall var god da Solskjær tok over. Rösler viste det, da Molde tok 6 seire og 2 uavgjorte på siste 8 kamper i 2010. Så har Solskjær hentet inn en skokk med unggutter, og noen få etablerte. Noen velger da å kalle Molde et kjøpelag, eller at Røkke har gitt Solskjær alt han peker på. Dette er selvsagt amatørmessige påstander.

Fakta var at Molde i 2009 hadde en god stall og sikret seg en velfortjent medalje. Rössler viste at det ikke var mannskapet som det var noe i veien med og at man i teorien kunne fint konkurrere om medaljer også ifjor, om Rössler f.eks. hadde ledet laget gjennom hele sesongen.

Til nå er Molde et av ytterst få lag som har sterkere stall høsten '11 enn høsten '10. Man kan godt si at spillerne ikke var de mest etablerte, men dette var talentfulle spillere som har kostet sine millioner å hente og lønne. Så må vi se også huske hva som har skjedd med konkurrentene:

- RBK mistet hele sentrallinjen sin etter sesongen og hullene er først dekket opp sånn noenlunde nå på sensommeren. Den eneste reelle forsterkningen før sesongstart etter å ha mistet Stadsgaard, Iversen og Annan var Jim Larsen, og han kom en hel uke før seriestart og ble kastet inn på laget sammen med en gjeng tenåringer.

- Brann sto ribbet tilbake for profiler etter forrige sesong, men de har vært enda lurere enn Molde og hentet gode spillere som har slått til direkte.

- Stabæk har solgt unna sine største profiler og sliter med mye utenomsportslig støy og dårlig økonomi

- TIL har slitt med dårlig økonomi lenge, hentet Mos og Reginiussen på lån og fylt på med unggutter. Økonomien gjorde at Høgli og Reginiussen forsvant og stallen ble for tynn

Klubber som SIF og LSK har også trang økonomi og har sett sine stjerne blitt solgt unna.

Den eneste som har skuffet ut fra forventningene og som realistisk burde gitt Molde match om gullet fra vårsesongen var VIF. De hentet inn (på papiret) erstattere for Moa og ellers styrket seg med spillere som Stoor. De har floppet totalt.

Jeg er fremdeles usikker på om man kan tilskrive Moldes suksess til Solskjær og Moldes egen dyktighet mer enn trøbbel hos alle deres konkurrenter. Man har jo sett hvordan f.eks. RBK relativt lett tok seg av Molde i seriekampene i år, så toppnivået deres har jo ikke vært allverdens.

At de har fått være i fred, ikke mistet viktige spillere i vinter men fikk hente spillere og utvikle seg uten bekymringer for økonomien er nok faktorer som bedre forklarer Moldes suksess enn en eventuelt genialitet hos Solskjær.

1

Solskjær gjør det som er lurest å gjøre når han leder en klubb som Molde: han må hente ungt, billig, godt og lavtlønnet som han kan utvikle, dra nytte av ferdighetene og selge videre med fortjenteste.

Grunnen til sportslig suksess? Espen Bugge Pettersen. I 2009 tok vi sølv med Larsen/Lillebakk. I 2010 slet vi voldsomt med Larsen. Hadde flere gedigne brølere. Bugge kom vel inn ca. samme tid som Rösler. I tillegg hadde vi Fall. En matchvinner i mål, og en matchvinner på topp. Da ble det resultater.

I år har vi ingen klar matchvinner på topp, men Bugge har levert varene. Moldes viktigste spiller.

1
Sandaas [sitat…] Fakta var at Molde i 2009 hadde en god stall og sikret seg en velfortjent medalje. Rössler viste at det ikke var mannskapet som det var noe i veien med og at man i teorien...

RBK relativt lett tok seg av Molde i seriekampene i år, så toppnivået deres har jo ikke vært allverdens.

Poenget med kampene mot RBK var vel at Molde IKKE leverte på toppnivå, mens RBK gjorde det motsatte.

Toppnivået til Molde er virkelig bra, men bunnivået er tilsvarende dårlig. Så langt har det vært bra nok til å lede serien, men de må klare å spille på sitt beste lenger enn en halvtime. Ellers blir det en trist høst.

1

Så det du sier er at det er keeperen som er suksessen til Molde? Og ikke Ole Gunnar Solskjær? At hvilken som helst trener kunne klart det Solskjær har kalrt med Molde bare Bugge var i mål?

1
GunnarBull [sitat…] Poenget med kampene mot RBK var vel at Molde IKKE leverte på toppnivå, mens RBK gjorde det motsatte. Toppnivået til Molde er virkelig bra, men bunnivået er tilsvarende dår...

Poenget med kampene mot RBK var vel at Molde IKKE leverte på toppnivå, mens RBK gjorde det motsatte.

Det er helt sant, for toppnivået til Molde viser at de er blant norges beste lag. Det kunne en se mot Aalesund når de scorte sitt andre mål. De lekte seg.

1
Sandaas [sitat…] Fakta var at Molde i 2009 hadde en god stall og sikret seg en velfortjent medalje. Rössler viste at det ikke var mannskapet som det var noe i veien med og at man i teorien...
Floppeti-Flipp

Til nå er Molde et av ytterst få lag som har sterkere stall høsten '11 enn høsten '10. Man kan godt si at spillerne ikke var de mest etablerte, men dette var talentfulle spillere som har kostet sine millioner å hente og lønne.

Man hadde Djiby Fall i 2010... De etablerte spillerne som Molde har hentet i 2011, er Berget og Angan. Steenslid "teller ikke" siden han ikke har spilt. Angan høyst usikkert kort, og Berget er nylig ankommet. Eikrem visste man var knall, men trengte noen runder før han dominerte. Han kom for en symbolsk sum er det sagt. Utover disse er det spillere som Tripic fra 3.divisjon, Ulvestad fra 2.divisjon, Gatt fra østerriksk 2.divisjon, Cunningham har kun spilt på junior og andrelag, og ingen av disse kostet særlig. Dantas som nå kom inn gratis har spilt Futsal og collegefotball.

Bl.a Andreasson har dratt sin vei, i tillegg til nevnte Fall. Det tilsier på papiret svakere forsvar og angrep enn i 2010.

Det er Angan, Steenslid og Berget som har kostet litt penger. Noen mener f.eks Angan kostet altfor mye ifht kvalitet. Berget kostet nok i overkant av 4 millioner. Steenslid rundt 2-2,5 mill. Lønningene i Molde kan ikke sammenlignes med andre klubber som liker å omtales som ledende.

Men ja, Molde har penger både fra sponsorer og spillersalg. Men har ikke brukt spesielt mye, og er relativt nøkterne.

1
Uraren Så det du sier er at det er keeperen som er suksessen til Molde? Og ikke Ole Gunnar Solskjær? At hvilken som helst trener kunne klart det Solskjær har kalrt med Molde bare Bugge va...

Hvilken som helst trener hadde vel kanskje ikke greid det. Men mange trenere hadde nok greid det. Vi har savnet en god målvakt i mange år. Når den brikken falt på plass begynte resultatene virkelig å komme. Rösler greide vel 8 kamper uten tap. Mye takket være Bugge.

1

Ganske utrolig egentlig, Djiby Fall ut - en av de beste spissene som noensinne har vært i tippeligaen. En haug med ukjente inn og alt i alt ble vi ett mye bedre lag... Selv etter salget av Pape Pate Diouf... (Som virkelig slo til iår)

1

Lignende innlegg

Laster...