Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Viking FK [Klubbtråd]

Hallo. Da vil jeg bare ønske alle sammen velkommen til denne tråden. Mitt navn er Reidar, og jeg skal fortelle dere litt om denne flotte klubben jeg har hatt gleden av å spille for i 46 sesonger. Min godeste storebror, Arthur, skal krydre det hele med litt statistikk. Håper dere setter pris på slik.

Da vi ble kontaktet av vgd-brukeren Fygaren (som faktisk er Jon Klemetsen) gjennom en ouji-brettseanse, var vi ikke vanskelige å be. Jeg mener, alt jeg har å gjøre her på den "andre siden" er å passe på at det alltid skinner litt sol på blomstene i vinduskarmen til Henry, og bre dynen over lille-Gisle når han har sovnet. Arthur bruker dagene på å fly rundt å spionere på Charlotte Thorstevdt. Så det er med stor glede jeg har valgt å ta på meg dette ærverdige oppdraget.

Det var en tid for forandring. I 1880-årene falt de gamle stavangerske handelshusene. Silda stakk til Haugesund. Seilskutefarten hadde mistet all medvind. Nå, like før århundreskiftet, økte befolkningen igjen. Telefonkabler ble strukket på kryss og tvers av Stavanger. Jærbanen og hjulbåten ”Ryfylke” knyttet Stavanger sammen med distriktene. Og til teateret strømmet folk fra land og strand for å se Mia Gundersen fremføre "Eg e fydde på straen eg". Stavanger var blitt en sitrende havnemetropol.

Også de idrettsinteresserte gikk mot en ny tid. Noen av dem brøt ut av roklubben og turnforeningen. I Martin Egelands auksjonslokale, på hjørnet mellom Verksgata og Fiskepiren, stiftet de Viking. Først var man litt skeptisk til å la turnerene melde seg inn i klubben, men etterhvert ble det vedtatt at også pikene skulle få bli med, å se på i det minste.

På begynnelsen av 1900-tallet var fotballkampene for det meste lokale oppgjør. Kampene varte i 2x4 dager, og man brukte en død kattunge som ball. De fleste kampene endte 0-0, da man ikke hadde forstått konseptet med mål, og derfor ikke spilte med hverken målmann eller målbur. Det var først i 30-årene at laget begynte å markere seg på landsplan. I 1933 spilte klubben sin første cupfinale, men måtte dessverre se seg slått med 1-3 av Mjøndalen. Det ryktes at de brunkledde hadde bestukket dommeren med en eske IFA-pastiller, men påstanden ble aldri påvist. Det var det samme året klubben fikk sine første landslagsspillere, legendariske Bernhard Lund, Reidar Kvammen og Arthur Kvammen. KNEL, undersåtter, KNEL.

Gjennom hele 30-årene nådde laget høyt opp i cupsammenheng, dog uten å gå helt til topps. Endelig, i 1953 vant klubben sitt første cupmesterskap da de slo Lillestrøm med 2-1. En fantastisk kamp hvor Håkon Kindervåg og Kåre Ingvaldsen var målscorere. Reidar Kvammen hadde tjue skudd i treverket, og en tabbe fra Arthur Kvammen gjorde at Lillestrøm kunne utligne. Det første seriemesterskapet vant klubben i 1958. Året etter ble det cupmesterskap for andre gang med 2-1 seier over Sandefjord. Good times.

I 1965 var det nærmest offentlig sorg i Stavanger da Mia Gundersen ikke lenger var fri og frank, etter å ha giftet seg med lensmann Fredrik Theokar Salicath. I tillegg rykket Viking ned i 2.divisjon. Denne tilværelsen varte imidlertid bare i 2 år før Mia skilte seg. Visstnok fordi den godeste Salicath slet med å opprettholde "brekkas". I tillegg var Viking igjen klar for spill i Toppdivisjonen.

1970-årene ble vårt tiår. De såkalte gullårene ble innledet med seriemesterskap i 1972. Denne bragden gjentok vi i de 3 påfølgende år. I 1974 var vi også i cupfinalen, men måtte se oss slått av Skeid med 1-3. Host,host, IFA pastiller.

Som en følge av seriemesterskapene ble det også spilt mange europacupkamper i 70-årene. Internasjonal fotball var noe nytt i Stavanger, noe som skapte ytterligere fotballfeber i byen. Spesielt var det kjempestemning på Stadion når det tyske storlaget FC Köln ble slått 1-0 i 2.runde i E-cupen i 1972. Samme året som den tyske klubbens målmann Reinardt Zalohanschke giftet seg med Mia Gundersen. Selvsagt helt tilfeldig. Takk, Mia.

Gullårene fikk en fantastisk avslutning. I 1979 vant nemlig klubben The Triple ved å bli både seriemester, cupmester og cupmester for juniorer. Bragden ble slått sammen med Henry Hinnas 100-års lag og feiret på Dickens. En, da, femten år gammel Kjartan Salvesen inntok scenen for første gang og sang "Edelweiss" for stinn brakke.

Når det gjelder 80-tallet så meg jeg ærlig inrømme at jeg fulgte veldig lite med på Viking. To ord; Miami Vice. Så i stedet for at jeg skal prøve å snuble meg gjennom dette tiåret, har jeg fått en annen god venn jeg har her til å fortelle dere om denne epoken. Mine turnere og herrer; Svein Kvia.

Hallais.

Det skulle noe til å leve opp til de forventningene som ble stilt av byens fotballtilhengere etter Gullalderen. Men laget markerte seg positivt også den første delen av 1980-årene med seriemesterskap i 1982 og sølvmedaljer i serien og tapt cupfinale mot Fredrikstad i 1984.

Men ingen trær vokser inn i himmelen, og i 1986 var det nok en gang sorg i Stavanger. Klubben måtte ta den tunge veien ned i 2.divisjon. Men allerede i 1988 ble det opprykk til Toppdivisjonen igjen, og klubben slo dermed ettertrykkelig fast at det laget som topper Adelskalenderen i Norge har sin naturlige plass blant topplagene i landet.

1989 var det klart for et nytt cupmesterskap med finaleseier over Molde, og i 1991 ble det nok et seriemesterskap. Også i Europacupene markerte vi oss sterkt i 90-årene, hvem husker ikke de fantastiske kampene mot Barcelona i 1992, Auxerre i 1995 og Sporting Lisboa og Werder Bremen i 1999!

Et annet stort høydepunkt i 1999 var feiringen av 100-års jubileet, og dette markerte også overgangen til et nytt årtusen.

Eh, 1999 ja. KA ME DET SOM SKJEDDE I 98? Takk til deg Svein, jeg tror potetene er ferdige. Jeg kommer om litt.

Klubben innledet det nye årtusenet med en god 2000-sesong. Bronsemedaljer i serien og tapt cupfinale 1-2 mot Odd Grenland. Det var et tungt tap, men det hele ble litt lettere å svelge da jeg oppdaget at tidligere Viking-spiller Erik Pedersen hadde på seg samme truser som de Mia Gundersen brukte når hun danset til Tom Jones svisker i Arthurs bisettelse på Corvetten, sommeren 1968. Finurlig. Sesongen 2001 ble enda bedre med seier 12-0 i cupfinalen mot Broynæ som det store høydepunktet. I Tippeligaen ble det bronsemedaljer bak Rosenborg og Lillestrøm.

2002-sesongen.. Chelsea!

I 2004 var det sørgetid her på den mørkeblå delen av "den andre siden". Stavanger Stadion døde og mitt elskede bysbarn flyttet til Ålgård, så og si.

Vi valgte og boikotte klubben en stund, men da vår favoritt her oppe- Egil Østenstad- returnerte klarte vi ikke å dy oss lenger. "Me gjer di en sjanse te"

5. November!

Bronse.

Jonevrets hjemkomst.

Sånn oppsummerer jeg tiden til nå på Gulliver Arena på Ålgård. Har troen på at det blir bedre til neste år da. Kjelle fikse biffen han!

Da tror jeg du kan overta Arthur? Arthuuuuur? ARTHUR? AAAAAAARTHUUUUUUUUR!

eh, FLEST KAMPER

1. Svein Kvia 551

2. Sigbjørn Slinning 523

3. Erik Johannessen 501

4. Torbjørn Svendsen 500

5. Sverre Andersen 482

6. Thomas Pereira 431

7. Bjarte Lunde Aarseheim 425

8. Olav Nilsen 414

9. Isak Arne Refvik 407

10. Reidar Goa 404

FLEST MÅL

1. Arthur Kvammen 202

ARTHUUUUUUR!

1. Reidar Kvammen 202

2. Trygve Johannessen 182

3. William Danielsen 180

4. Arthur Kvammen 176

5. Egil Østenstad 167

6. Åsbjørn Skjærpe 146

7. Erik Nevland (Lykke te videre, Erik) 139

8. Arvid Knutsen 118

9. Torbjørn Svendsen 117

10. Håkon Kinderegg (lol) ARTHUUUUUUR! Kindervåg 116

LIGATITLER: 1958, 1972, 1973, 1974, 1975, 1979, 1982, 1991

CUPMESTERSKAP: 1953, 1959, 1979, 1989, 2001

Var det alt, Arhur?

??

?

Ok, da. Da gjenstår det bare å si som Kjartan Salvesen. Heia Viking.

46
93,5k kommentarer

Paddvart

Han har vært middels, men i hvertfall levert to fine målgivende. Syns det er litt tidlig å gi han opp. Tror og håper at han hever seg snart.

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...