Fotball - Norsk

Heborres

Gratulerer FK Haugesund!

Nei, har ikke tatt bronsemedaljen på forskudd, men i kveld kl 20.32 ble FK Haugesund 20 år.

(Kommentar som oppsummerer historien fra dagens Haugesunds Avis av Øystein Eide):

20 år er jo ingen alder for en fotballklubb, men du verden for noen innholdsrike år det har vært. Cupfinale, fem opprykk, tre nedrykk.

Som en hvilken som helst annen 20-åring er FKH i den fasen der de kan beskrives som voksne. Men 20-åringer har ofte et forskjellig modenhetsnivå. Noen mener de har lært alt de trenger å lære, noen er jakt etter ny kunnskap, og noen lurer på om den veien de har valgt er den riktige og om det er for sent å velge på ny.

FKH er definitivt i kategorien «på jakt etter ny kunnskap». Det er et sunnhetstegn at klubben i dag fremstår som erfaren samtidig som de har en god porsjon ungdommelig pågangsmot. De utstråler en kledelig selvsikkerhet, og er langt unna den bråkjekke fremtoningen andre klubber har i medgang. For å bli en moden og kunnskapshungrig 20-åring har FKH selvsagt måttet lære av feil som har blitt gjort i oppveksten. Og for å kunne gjøre det, er kontinuitet viktig. Mange av beslutningstakerne i klubben i dag har vært i klubben lenge, både på og utenfor banen. De vet hvor skoen trykker.

La oss starte med begynnelsen. FKH var et kjærlighetsbarn. Født av Djerv 1919 og Haugar, og med Vard som en misunnelig onkel uten påvirkningskraft. Det var en sjarmerende fotballklubb som vokste fram etter fødselsdagen i oktober 1993. Etter hvert ble klubben en bortskjemt liten drittunge. Du vet, den typen som har rike foreldre og som får nesten alt den peker på. Det var likevel noen sjarmerende barneår. Det FKH lærte av de tidlige barndomsårene var at man ikke bør prøve å løpe før man har lært og gå.

Trassalderen er noe mange som vokser opp må gjennom. Den slår inn når egenviljen utvikler seg og ønsket om å mestre noe ikke stemmer overens med evnen til å mestre det. FKH levde greit gjennom den første trassalderen, de fikk til det de ville. FKH lekte og badet seg gjennom barnehageårene, men da 5-åringen FKH skulle leke med de store gutta varte det ikke lenge før de fikk erfare at livet ikke var en jevn opptur. En mer enn godkjent debut i det gode selskap (eliteserien), ble fulgt opp av et år med motbakke, og klubben måtte ta et skritt tilbake. Nedrykket ble fulgt opp med opprykk, før det bar ned igjen med et smell.

8-åringen FKH var rik på erfaringer og klok av skade. Forskjellige lærere hadde lært dem forskjellige ting (selvsagt), og blikket var rettet mot neste utfordring. I årene som fulgte ble det litt mindre ukepenger, mer motgang enn medgang, og vennekretsen var synkende. Det er jo slik at mange vil henge med den populære gutten i klassen, men populariteten har en tendens til å gå i bølgedaler. Heldigvis hadde FKH en trofast gruppe venner som støttet dem uansett resultater. Som 11-åring var FKH tilbake til utgangspunktet. 2. divisjonsfotball. Det var på en måte som å ta ett år om igjen på skolen. Man kan lære mye av det.

Hva så med puberteten? Som tenåring var FKH som de fleste andre tenåringer. Litt bråmoden, hodet fullt av urealistiske drømmer, og muligens uten evne til å forstå at hardt og målrettet arbeid er det eneste som nytter om man skal nå de mål man har satt seg. Det er slett ikke sikkert at det naboen eller sidemannen gjør er det riktige og det krever ryggrad å stole på egne valg. Gjennom store deler av FKHs pubertale år var pengesekken tilnærmet tom, og da må man gjerne ta en litt lengre vei mot det målet man har satt seg. Man kan vel si at FKH kom seg gjennom disse årene uten å skjemme seg ut, selv om noen av partnervalgene var litt tvilsomme. 14 år gamle FKH kom seg helt til cupfinalen, 16-åringen rykket opp. Med en 16-årings pågangsmot tok de eliteserien med storm. Siden har de ikke sett seg tilbake. Ofte er det slik at når man fyller 20 år, så er feilvalg fra ungdomsårene og glemt og tilgitt. Slik det er også med 20-åringen FKH. Klubben er voksen, den er klok og planene for fremtiden er basert på en stor dose realisme og en passelig porsjon drømmer.

Alle bursdagsbarn fortjener en gave, og for å få det de ønsket seg mest har FKH selv vært med på spleiselaget. Nye Haugesund stadion et meget pent stadionanlegg. Endelig har byen fått en arena som kler tiden vi lever i, en arena som er en eliteserieklubb verdig. En bedre gave enn det kan vanskelig tenkes.

-----------

Her er 20 minneverdige kamper i løpet av disse 20 årene:

24.04.1994 Haugesund - Vedavåg 3-1 Tidenes første seriekamp for FKH. Og tidenes første målscorer i serien for FKH? Jostein Grindhaug.

28.09.1996 Haugesund - Sogndal 2-1 10000 galne Haugalendinger presset seg sammen på Gamlå i opprykksfinalen til Tippeligaen mot Sogndal. Og hvem ble matchvinner? Jostein Grindhaug.

13.04.1997 Haugesund - Tromsø 1-1 Tidenes første Tippeligakamp for FKH. Poeng fikk de også med seg på første forsøk etter mål av Jørgen Hammersland. Ole Martin Årst scoret for Gutan.

13.06.1999 Haugesund - Lyn 4-3 Sesongen i 1. divisjon var nær ved å gå i vasken, og da Lyn gikk opp til 3-2 ved Frode Birkeland 10 minutter før slutt hadde de fleste skrinlagt hele sesongen. Men så fant plutselig Toni Tervonen nettmaskene tre minutter før fulltid, og i tillegg fire minutter på overtid får Steinar Lein, med kampens siste spark på ballen, sørget for at snuoperasjonen var komplett. 4-3 til FKH og sesongens vendepunkt som førte til at FKH rykket opp igjen til Tippeligaen.

01.07.2001 Haugesund - Tromsdalen 9-1 Til nå klubbens største hjemmeseier i seriesammenheng.

16.09.2001 Byåsen - Haugesund 2-8 Og klubbens største borteseier noensinne i seriesammenheng kom to og en halv måned etterpå.

06.08.2003 Viking - Haugesund 1-2 FKH rystet "storebror" og sendte Viking på hodet og ræva ut av cupens 4. runde. At dette i tillegg skjedde midt i Sildajazzen første til en heidundrende fest og basar da laget kom triumferende hjem. Rune Wiken og Christian Grindheim scoret målene for FKH.

22.10.2005 Flekkerøy - Haugesund 1-1 FKH har rotet seg ned i 2. divisjon og spiller seriefinale mot Flekkerøy. FKH måtte for alt i verden unngå tap for å rykke opp til 1. divisjon. Flekkerøy tok ledelsen først, men Espen Skogland dukket heldigvis opp til slutt og sørget for at FKH fikk meg seg ett poeng, opprykk og opprykksfest. Sistnevnte er det nok ingen som har noen minner fra :P

26.09.2007 Haugesund - Odd 1-0 Semifinale i cupen og FKH slår ut Tippeligalaget Odd etter scoring fra Rodolfo "Foffo" Rodriquez. En helt magisk kamp der Odd bombarderte alt de hadde mot FKH i løpet av kampen.

11.11.2007 Lillestrøm - Haugesund 2-0 Første og til nå eneste cupfinale for FKH endte med tap, men det folk flest husker var Oslo som var badet i hvitt og blått.

13.07.2008 Sandefjrod - Haugesund 0-1 Sesongen i Adeccoligaen egynte å gå på tverke og spillergruppen ytret misnøye mot Rune Skarsfjord. Kampen mot Sandefjord ble et aldri så lite vendepunkt der Per Morten Kristiansen spilte sin hittil beste kamp i FKH-drakten.

17.08.2008 Haugesund - Alta 5-4 En mildt sagt sinnsyk kamp der det florerte med mål og kontroversielle dommeravgjørelser.

25.07.2010 Haugesund - Viking 4-0 Tor Arne Andreassen store kamp. To mål og en assist som selv Fabregas hadde blitt blank i øynene av. Prikken over i'en: Nikola Djurdjic på elegang og frekt vis chipper ballen over en forfjamset Runde A. Jarstein rett før dommeren blåser for pause.

16.05.2011 Rosenborg - Haugesund 0-1 Første borteseier for FKH i Tippeligaen mot et "storlag", og attpåtil på 16. mai! Forøvrig en kamp der FKH var uheldige som ikke vant med flere mål enn Thomas Sørums nettkjenning. RBKs første store sjanse i kampen kom forøvrig et par minutter før full tid.

29.05.2011 Haugesund - Molde 5-0 Solskjærs første besøk til Haugesund som Molde-trener. FKH spiller en bortimot prikkfri kamp og sørger for Solskjær største bortetap i Tippeligaen til nå.

27.11.2011 Haugesund - Strømsgodset 5-1 1. søndag i advent, og vintersesongen er allerede i full gang. Godset jaget bronsemedalje, men det ender med grisebank og to plasser bak FKH på tabellen.

03.08.2012 Haugesund - Vålerenga 4-2 FKH slet med en litt tung periode i Tippeligaen og hadde fem kamper uten seier før denne kampen, og da Vålerenga hadde hentet inn 2-0-ledelsen til FKH var det nok mange som nok en gang spådde nok en kamp uten seier. Men bursdagsbarnet Alexander Søderlund ville det annerledes og dundret et frispark i ren Roberto Carlos-stil i nettet på slutten av kampen. Pontus Engblom fikk æren av å avrunde ballet med 4-2-målet.

16.05.2013 Molde - Haugesund 1-5 Nok en nesestyver for Molde og Solskjær, og FKH sørger også får Solskjærs største hjemmetap som Molde-trener. At dette i tillegg skjedde på fotballens nasjonaldag var ikke direkte feil heller.

25.08.2013 Haugesund - Tromsø 1-0 Mange milepæler ble brutt i 2013, men da Tromsø ble beseiret sørget også FKH for at de hadde slått alle lagene som de har spilt mot i Tippeligaen fra og med 2010-sesongen.

04.10.2013 Brann - Haugesund 0-1 Her kunne jeg også nevnt forrige kamp mot Vålerenga i Oslo, men jeg tar kampen mot Brann i Bergen i stedet. Ny barriere brutt og FKH har nå slått de slemme naboene i nord og sør både på hjemmebane og utebane.

To kamper igjen av serien i 2013 og vi ligger an til å bryte nok en barriere. Å krone 20 års jubileet med medalje og Europacupspill hadde vært intet mindre enn fantastisk, men kampene skal spilles først.

Gratulerer med dagen til alle FKH-fans, og måtte de 20 neste årene bli enda bedre! :)

16
21 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Først av alt: gratulerer til klubben.

Er det dine eller Eides 20 favorittøyeblikk? Om jeg får hakke litt, synes jeg det er litt mange ferske øyeblikk der. Blant oppturene jeg personlig husker godt var opprykket som ble sikret mot Tromsdalen (må det ha vært, det var i hvert fall et lag fra langt i nord), en kamp som av alle ting ble direktesendt på Tv Haugaland.

Men det har vært noen nedturer også, la oss ikke stikke det under en stol. Nedrykket hjemme mot Kongsvinger, i et "basje vér" og en direkte blytung matte var, ja nettopp, blytungt. Det samme var kvartfinaletapet mot Godset i -97, etter en håpløs keepertabbe og mål fra Lasse Olsen om jeg ikke husker feil. Selv hadde jeg avtalt at fattern skulle hente meg etter kampen, det var før mobilens tid, og den som måtte tusle fra stadion etter ordinær tid og se vinnermålet fra broen over Karmsundsgata var meg.. Et annet vondt minne er da Panzer Hagen ødela karrieren til Blomquist. Norsk fotball mistet en profil den dagen, Andreas Blomqust kunne blitt Haugesunds beste spiller gjennom tidene, med en salgsverdi på flere titalls millioner. Så god var han...

2

25.07.2010 Haugesund - Viking 4-0

Har sjelden vært mer forbanna enn etter den førsteomgangen der. Endte opp med å pælme drakten over gjerde og forlot Haugesund stadion i det pausesignalet gikk. En søt og ikke minst ekstremt dyktig bartender på NB Sørensen på brygga var vel egentlig noe av det eneste positive med den turen til nordfylket.

:-)

1

Gratulerer til FK Haugesund og Haugesund by.

At en kommune med 36.000 innbyggere har ett lag på 3. plass i Tippeligaen, og ett lag som meget vel kan overleve årets sesong i Adeccoligaen tilsier at Haugesund er Norges fotballby nr. 1.

Intet annet enn imponerende!

2
Cobi Først av alt: gratulerer til klubben. Er det dine eller Eides 20 favorittøyeblikk? Om jeg får hakke litt, synes jeg det er litt mange ferske øyeblikk der. Blant oppturene jeg perso...

Er det dine eller Eides 20 favorittøyeblikk? Om jeg får hakke litt, synes jeg det er litt mange ferske øyeblikk der. Blant oppturene jeg personlig husker godt var opprykket som ble sikret mot Tromsdalen (må det ha vært, det var i hvert fall et lag fra langt i nord), en kamp som av alle ting ble direktesendt på Tv Haugaland.

Det er mine utvalgte.

Kunne selvfølgelig tatt mer fra tidligere år også, som for eksempel kampen mot Lofoten som du var inne på.

Ellers så har vi jo også parademarsjen mot Start i 1999, en helt ellevil kamp mot Bodø/Glimt i 1998, kampen mot Leeds i 2005 osv.

Grunnen til at jeg hovedsaklig har nye kamper på min liste er pga fotballinteressen min ikke slo ut i full blomst før 2007 :)

1
min_elskede Gratulerer til FK Haugesund og Haugesund by. At en kommune med 36.000 innbyggere har ett lag på 3. plass i Tippeligaen, og ett lag som meget vel kan overleve årets sesong i Adeccol...

Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger regnes gjerne som de store fotballbyene i Norge, men kun førstnevnte kan vise til å ha hatt like mange innslag i norsk toppserie samt sendt avgårde like mange representanter på vegne av byen til cupfinalen på Ullevaal som det Haugesund kan fremvise.

Fire lag fra Haugesund by har vært innom toppdivisjonen og tre av lagene har til sammen vært i fem cupfinaler.

Det sier sitt.

1

Alt dette med en trener som nærmest var et "kan ikke du ta jobben nå som vi ikke har noen i kikkerten" og som er helt annen type en disse trenerne med fokuset på system.

En flott bekreftelse på at fotball ikke skal overlates til folk som ser på spillerne som brikker i et taktisk spill.

1

Gratulerer!

At en by med like mange innbyggere som mitt kjære Lørenskog, der de har 2 lag i de 2 øverste divisjonene, er jo utrolig bra. I motsetning til Lørenskogs beste fotballag Lørenskog IF, der de mener at de satser så mye på talenter. Men de rykker jo aldri fra 2.divisjon, og har ikke hatt en egenproduserte spillere i TL siden Kim Holmen og John Carew.

Gratulerer!

1
ChrisK Gratulerer! At en by med like mange innbyggere som mitt kjære Lørenskog, der de har 2 lag i de 2 øverste divisjonene, er jo utrolig bra. I motsetning til Lørenskogs beste fotballag...

At en by med like mange innbyggere som mitt kjære Lørenskog, der de har 2 lag i de 2 øverste divisjonene, er jo utrolig bra.

Joda...selvsagt er det bra, men dog litt missvisendes å si at det kun er Haugesund by som er "nedslagsfeltet" til FKH. Fkh er laget for hele Haugalandet der det bor godt over 100000 personer. Man kan muligens ta med litt av sunnhordaland og.....

1

Men Lørenskog ligger jo midt i Oslo regionen også med nærmere en million mennesker

1

27.11.2011 Haugesund - Strømsgodset 5-1 1. søndag i advent, og vintersesongen er allerede i full gang. Godset jaget bronsemedalje, men det ender med grisebank og to plasser bak FKH på tabellen.

Gratulerer så mye med dagen til araberne. Ser mange likhetstrekk mellom våre klubber.

Når det gjelder kampen jeg har sitert fra, både håper og tror jeg at den har gitt oss mye læring, som vi forhåpentligvis veksler inn i det edleste metallet allerede til helgen.

1
BigGeorge Alt dette med en trener som nærmest var et "kan ikke du ta jobben nå som vi ikke har noen i kikkerten" og som er helt annen type en disse trenerne med fokuset på system. En flott b...

Alt dette med en trener som nærmest var et "kan ikke du ta jobben nå som vi ikke har noen i kikkerten" og som er helt annen type en disse trenerne med fokuset på system.

Det var jo det samme som i sin tid også førte Drillo i landslagsstolen..

suksess det og.

1

Husker da vi slo Haugesund i hallen i 2008, og Rune Skarsfjord bitcha om alt etter kampen.

Samme kamp som Haugesund bomma på straffe, og vi scorte på overtid :)

1

Gratulerer med 20 år.

Det første jeg kan huske som har noe med FK Haugesund å gjøre, tror jeg må være da en tribune raste sammen på Haugesund stadion i 1997 da FKH scoret. Et stort bilde fra hendelsen er også å se i Sportsboken samme år.

Første gang jeg så Brann vinne en kamp, var Haugesund motstander. Dette var høsten 1997. Haugesund tok ledelsen etter 17 sekunder, men Brann vant 3-2.

1

27.11.2011 Haugesund - Strømsgodset 5-1 1. søndag i advent, og vintersesongen er allerede i full gang. Godset jaget bronsemedalje, men det ender med grisebank og to plasser bak FKH på tabellen

Vi ledet etter første omgang, og lå på bronse 45 minutter før sesongen slutten så vidt jeg husker?

Det er ikke over før det er over! Så får begge lag ta med seg den lærdommen i år!

Gratulerer med de første 20!

1
6347 Gratulerer med 20 år. Det første jeg kan huske som har noe med FK Haugesund å gjøre, tror jeg må være da en tribune raste sammen på Haugesund stadion i 1997 da FKH scoret. Et stort...

Det første jeg kan huske som har noe med FK Haugesund å gjøre, tror jeg må være da en tribune raste sammen på Haugesund stadion i 1997 da FKH scoret. Et stort bilde fra hendelsen er også å se i Sportsboken samme år.

Stemmer. Det var faktisk den første seieren vår i Tippeligaen.

Kampen ble spilt mot Sogndal i den tredje serierunden og situasjonen oppstod etter at FKH fikk corner. Asbjørn Helgeland (som også scoret to mål i kampen) slo ballen inn i feltet og Trond Bjørndal steg til værs og headet ballen i mål.

Det ble enorme gledescener hos Maakeberget som stormer fremover for å juble i vilter glede. Plutselig bryter gjerde sammen foran de og et tjuetalls personer deiser i bakken, to meter rett ned. Elleve personer ble sendt til sykehus og tre ambulanser gikk i skytteltrafikk.

2
sambasamba [sitat…] Vi ledet etter første omgang, og lå på bronse 45 minutter før sesongen slutten så vidt jeg husker? Det er ikke over før det er over! Så får begge lag ta med seg den lærdom...

Vi ledet etter første omgang, og lå på bronse 45 minutter før sesongen slutten så vidt jeg husker?

Stemmer at dere ledet til pause ja.

Men dere fikk hvertfall hevnet dere det neste året da Kovacs dukket opp på over overtid og sørget for at dere vant 3-2.

Det var eneste gang jeg reiste meg opp og gikk fra stadion før dommeren blåste av kampen :P

1

Lignende innlegg

Laster...