Nei, bare interessert i klubbhistorikk. Kindervåg var en kjent Viking-kjempe. Litt spesielt å se det som kan være ham i Brann-drakt.

Takker for responsen, skal prøve å finne det ut.

1
glady Nei, bare interessert i klubbhistorikk. Kindervåg var en kjent Viking-kjempe. Litt spesielt å se det som kan være ham i Brann-drakt. Takker for responsen, skal prøve å finne det ut...

Takker for responsen, skal prøve å finne det ut.

Skulle gjerne hjulpet deg, men har desverre aldri hørt om denne spilleren og jeg har desverre heller ikke noen stor detaljkunnskap om historien til noen av disse lagene. Det finnes flere smarte og oppegående brukere fra både Stavanger og Bergen på dette forumet (Jeg kommer til å nekte på denne uttalelsen hvis jeg noensinne blir konfrontert med den i det virkelige liv) og noen av dem kan muligens være behjelpelig i din søken. Håper du oppdaterer hvis du finner ut av noe :)

1

Håkon Kindervåg var som kjent en gammel kjempe i Viking der han spilte over en periode på 20 år

som kjent ?

1

Men uansett, på et lagbilde fra Branns lag anno 1940 ser vi en mann som heter Håkon Kindervåg. Er det samme fyr? I så fall, hva gjør han der? På samme bildet ser vi en keeper som er lånt fra Stavanger IF.

Hvor så du dette bildet forresten ?

Bladde for moro skyld opp i "ett århundre i bilder" her . Dog så begynner det i 1942 , men ikke noe spor av noen Kindervåg fra 42 til 50 på noe lagbilde der i alle fall

1
KaffeOrginal [sitat…] Hvor så du dette bildet forresten ? Bladde for moro skyld opp i "ett århundre i bilder" her . Dog så begynner det i 1942 , men ikke noe spor av noen Kindervåg fra 42 til 5...

Hvor så du dette bildet forresten ?

Her

Kindervåg står som nummer tre fra venstre. Han scoret ingen mål for Brann i cupkampene i 1940. Skal jeg tippe så var han gjestespiller for en bestemt kamp på grunn av at Brann manglet spillere, men det hadde vært kjekt om noen visste om det.

Helt til venstre står forresten Eilert Eilertsen, mannen som senere skulle bli motstandsmann, cupmester for Lyn og ordfører i Bergen.

1

Får jeg poeng for å gjette at det har med krigen å gjøre? Uansett spennende med fotballhistorie.

1

Det beste der var at ene sto som "ukjent". En målvakt som var på utlån fra SIF.

1

Jeg vet forsåvidt ikke om Kindervåg var innom Brann i starten, men tviler egentlig på det.

Når det gjelder det såkalte oppholdet han hadde fra1940-50 kan dette forklares ved at fra 40-45 så var det krig, og den organiserte fotballen var lagt ned i perioden, og alternativene var nazifotball eller såkalt illegal jøssingfotball. Kindervåg begikk her en feil ved at han brøt idrettsstreiken, og spilte fotball i regi av nazistene i krigsperioden. Resultatet her var at han ble utestengt fra fotballen etter krigens slutt, og først flere år etter fikk ta del her igjen. Da Viking tok ham og andre som gjorde det samme inn i varmen vet jeg at andre spillere protesterte ved å melde seg ut av klubben. Et eksempel her er Inge Paulsen, som både hadde hatt og ville ha en merkverdig karriere i framtiden (proff i Frankrike, ble ilagt 7 års karantene da han kom tilbake, etter 7 år spilte han igjen i øverste divisjon, og kom også på B-landslaget).

Kindervåg var etter 1950 i mange år en av Vikings mest framtredende spillere, og scoret bl.a. et av målene i cupfinalen 1953, da klubben tok sin første tittel. Han fikk dog et ublikt endelikt som spiller, da han på slutten av 50-tallet fikk en alvorlig skade, som førte til amputasjon av det ene beinet.

Han spilte forøvrig sammen med sin bror Bjarne i Viking, og døde en gang på 80-tallet.

4
clavin Jeg vet forsåvidt ikke om Kindervåg var innom Brann i starten, men tviler egentlig på det. Når det gjelder det såkalte oppholdet han hadde fra1940-50 kan dette forklares ved at fra...

Takk for et langt og godt svar. Så han var altså en av de som ikke streiket under okkupasjonen. Det forklarer nok hvorfor han tilsynelatende ikke fikk noen kamper før det hadde gått 5 år etter krigen.

Jeg har linket et bilde av en Håkon Kindervåg i Branndrakt lengre oppe. Kan du kjenne igjen om det er samme fyr?

1
clavin Jeg vet forsåvidt ikke om Kindervåg var innom Brann i starten, men tviler egentlig på det. Når det gjelder det såkalte oppholdet han hadde fra1940-50 kan dette forklares ved at fra...

Når det gjelder det såkalte oppholdet han hadde fra1940-50 kan dette forklares ved at fra 40-45 så var det krig, og den organiserte fotballen var lagt ned i perioden, og alternativene var nazifotball eller såkalt illegal jøssingfotball. Kindervåg begikk her en feil ved at han brøt idrettsstreiken, og spilte fotball i regi av nazistene i krigsperioden

Interessant historie .

Så lang tid som nå har gått etter krigen så kan man vel se tilbake på en del personer som i ren uvitenhet / naivitet deltok på ting de ikke så like alvorlig på som andre . Nekter å tro f.eks at alle de som deltok i slik organisert fotball gjorde dette fordi de var nazister .

De fikk en lærepenge i 45 for å si det sånn mange av disse

1
glady Takk for et langt og godt svar. Så han var altså en av de som ikke streiket under okkupasjonen. Det forklarer nok hvorfor han tilsynelatende ikke fikk noen kamper før det hadde gåt...

Jeg har linket et bilde av en Håkon Kindervåg i Branndrakt lengre oppe. Kan du kjenne igjen om det er samme fyr?

Tja, vanskelig å si. Han er muligens ikke helt ulik, men samtidig er jeg heller ikke sikker.

Hvis Kindervåg var 67 år i 1990 så var han 17 år i 1940. Det er mulig at slik "utlån" var vanlig på denne tida, uten at jeg har detaljene her.

1
KaffeOrginal [sitat…] Interessant historie . Så lang tid som nå har gått etter krigen så kan man vel se tilbake på en del personer som i ren uvitenhet / naivitet deltok på ting de ikke så like...

De fikk en lærepenge i 45 for å si det sånn mange av disse

Det gjorde de absolutt. Samtidig viser dette hvilke følelser det å involvere seg med tyskere i ulike sammenhenger framprovoserte under krigen. Et annet og mer kjent eksempel er jo de såkalte tyskertøsene.

En skal uansett ikke ikke "dømme" dem som "dømte" i denne perioden. Sett i lys av at man sto overfor en brutal og forhatt fiende er det forståelig at mange reagerte på dem som bidro til å opprettholde moralen hos okkupasjonsmakten. Det blir noe dumt når såkalte snusfornuftige personer i mange tiår etterpå skal fortelle hvor "utdaterte" og primiteive de som levde på slutten av 40-tallet var, uten å ha det minste begrep om de forholdene de faktisk hadde levd under.

4

Dette var interessant. Men jeg tror definitivt vi har fått svaret her også, jeg har selv besteforeldre som spilte fotball på denne tiden, og hvis jeg vil tippe vil jeg tro det var snakk om ett utlån siden det selvfølgelig på den tiden ikke var like enkelt å ta seg fra A til B som det er nå.

1
clavin [sitat…] Det gjorde de absolutt. Samtidig viser dette hvilke følelser det å involvere seg med tyskere i ulike sammenhenger framprovoserte under krigen. Et annet og mer kjent eksemp...

Selvsagt skal man ikke si noe på de følelser som var i sving .

Poenget var bare at når man ser litt mer rasjonelt på det så var nok dette en prosess som ikke alltid gikk helt ordentlig for seg .

Tyskertøsene er nevnt - kjenner til en som var i denne klassen . Hun fikk det ikke lett . Ett lite barn født rett etter krigen som ikke hadde gjort noe feil ( annet enn at mor hadde en tysk kjæreste ) hadde tunge dager pga dette .

Andre næringslivskjemper i Norge kom godt ut av det etter krigen uten at de ble kritisert for dette heller .

Følsomt område der man skal trø forsiktig på alle mulige måter for å ikke fornærme noen . Annet enn å si at en ung naiv gutt lett kan tenke "det er ikke så farlig med en fotballkamp - det er jo bare en lek" .

1
KaffeOrginal Selvsagt skal man ikke si noe på de følelser som var i sving . Poenget var bare at når man ser litt mer rasjonelt på det så var nok dette en prosess som ikke alltid gikk helt orden...

Tyskertøsene er nevnt - kjenner til en som var i denne klassen . Hun fikk det ikke lett . Ett lite barn født rett etter krigen som ikke hadde gjort noe feil ( annet enn at mor hadde en tysk kjæreste ) hadde tunge dager pga dette .

Har faktisk et nå avdødt familiemedlem som giftet seg med en tysk soldat rett etter 2.verdenskrig. De ble kjent og kjærester under krigen, når han var utstasjonert i Haugesund.

De bosatte seg etter hvert i Tyskland, og jeg hadde den store glede av å bli kjent med disse menneskene når jeg var ung (selvfølgelig lenge etter krigen, bare så det er nevnt). Hørte mange historier fra dem, og han ga meg forståelsen av at mange tyske soldater gjorde sin plikt for fedrelandet på tross av nazismen, ikke på grunn av den. Må være vondt å leve et helt liv med dårlig samvittighet fordi du har vært i krig for noe du ikke støttet i utgangspunktet. Nå skal det også sies at tyskerne som var utplassert på vestlandet ikke var i noen alvorlige krigshandlinger mens de var her nede.

1
Laster...