Fotball - Norsk

Ultima

Betydningsløst

Jeg mener - hvorfor engasjerer folk seg her inne?

Å heie på uprofesjonelle, dårlig trente idrettsutøvere - som de norske fotballsparkerne er - må da være noe av det minst tilfredsstillende i verden å være interessert i.

Best i Norge, men dårligst i Europa, hvilken "tilfredsstillelse"?

Slike dårlige resultater ville aldri tilhengere av individuelle idretter vært entusiastiske til.

1
116 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Slike dårlige resultater ville aldri tilhengere av individuelle idretter vært entusiastiske til.

Ok for å svare dg litt på det da.

Europa er gøy. Men folk blir entusiastiske til mange klubber i mange idretter uavhengig av hvorvidt de er internasjonalt best.

Hvorfor bry deg? Tror uansett du vet det.

1
keizersoze [sitat…] Ok for å svare dg litt på det da. Europa er gøy. Men folk blir entusiastiske til mange klubber i mange idretter uavhengig av hvorvidt de er internasjonalt best. Hvorfor br...

Hvorfor bry deg?

Jeg støtter aldri uproffe, userisøe personer som norske fotballsparkere. Generasjonen som har blitt kjørt på alle treninger, og vært mer opptatt av stygge hanekam-frisyrer og tatovereringer - fremfor å bli gode idrettsutøvere.

Synes du dette er helt forferdelig?

1
Ultima [sitat…] Jeg støtter aldri uproffe, userisøe personer som norske fotballsparkere. Generasjonen som har blitt kjørt på alle treninger, og vært mer opptatt av stygge hanekam-frisyrer...

Generasjonen som har blitt kjørt på alle treninger

Ikke bare har de blitt kjørt på alle treninger, de har fått alt på sølvfat hele veien. Fotballbaner og treningsutstyr i topp stand, mens mange av de som bedriver individuelle idretter hele tiden må finne på finurlige løsninger for i det hele tatt få trent. Penger er ingen bekymring for fotballspillerne, mens de som driver med individuelle idretter må trygle og be om sponsorkroner og bruke masse verdifull tid på utenomsportslige ting, når de heller vil trene.

2

Jeg mener - hvorfor engasjerer folk seg her inne?

Selv heier jeg på City, Barcelona(noen sesonger Real Madrid hvis de leder) og Bayern München. Har både vært i Spania og kjørt gjennom Tyskland før, så jeg anser meg selv som en ekte patriot.

1

Fotball holder et ufattelig mye høyere nivå, rent sportslig, enn de fleste individuelle idretter. Å komme på Landslaget i f. eks langrenn er en prestasjon på linje med å spille noenlunde fast i norsk 2.divisjonsfotball.

1

Jeg bryr meg om fotballen i Norge fordi jeg bryr meg om fotball generelt. Og jeg finner langt flere grunner til å bry meg om norske lag enn utenlandske lag.

For det første ønsker jeg å oppleve fotball live så ofte som mulig. Jeg har hverken råd eller tid til å reise til Old Trafford, Vicente Calderon eller San Siro hver helg. Derfor ser jeg heller Ranheim i 1. Divisjon eller Rosenborg i tippeligaen.

For det andre ligger mye av underholdningsverdien i fotballen i det følelsesregisteret som man gjenopplever igjennom en kamp. Nå skal det sies at det er fullt mulig for et menneske å oppleve de samme følelsene for et lag i utlandet som for et lag i Norge, men personlig synes jeg det er enklere å identifisere meg med et lag fra Norge. De representerer hjemstedet mitt. De tar byen/regionen min ut i krigen og representerer den på en fredelig måte (fotball altså, ikke faktisk krig). De setter oss på kartet når de gjør det bra. Når Rosenborg taper gjør jeg også det - og resten av Trøndelag. Derfor dras jeg ut i en vanvittig berg- og dalbane av følelser hver eneste gang de spiller kamp. Dette er med på å bidra til at jeg, personlig, underholdes mer av å se Rosenborg enn av å se Barcelona, til tross for at fotballen til Barcelona er på et helt annet nivå.

For det tredje er underholdningsverdien ofte like høy selv om nivået er lavere. Joda, stemningen er dårligere. Betydningen av kampene er mindre. Spillerne kan færre triks. Scoringene er styggere. Likevel: det spilles flere minutter fotball i løpet av en nitti minutter lang kamp i tippeligaen enn i utlandet. Det er mindre skitne triks, færre drittunger og færre spillere som får deg til å spy av oppførselen sin. Ikke minst er kampene mer åpne. Jo høyere nivået blir, jo mer defensive og forsiktige blir lagene. Jo mindre risiko tør de å ta, og derfor scorer de også sjeldnere. Det virker i hvert fall slik for meg, og med tidenes kjedeligste EM friskt i minne har jeg vel kanskje et poeng også?

Etter at "alle" sammen begynte å spille possesion-orientert har i tillegg fotballen blitt kjedeligere. Flere lag parkerer bussen foran mål, og spillet blir derfor kjedeligere. Etter at lag knakk koden på hvordan man skulle stoppe possesion-orientert fotball (tiki-taka om du vil), har denne stilen endt opp med å gjøre fotballkamper like interessante som å se maling tørke. Til og med Spania, som har noen av verdens beste spillere, kan være dørgende kjedelige å se på. I Norge får vi ikke de samme kampforløpene i like stor grad, og her er i tillegg de lagene som spiller slik gjerne mer dyktig til å skape ting framover enn motstanderne er til å forsvare seg.

For det fjerde er fotballen mer kompleks og har flere aspekter enn alle de andre idrettene du nevner. Den er kanskje ikke mest utfordrende i forhold til treningsmengde og utmattelse, men den er likevel like vanskelig å oppnå suksess i som i andre idretter. En fotballspiller må være i stand til å gjøre taktiske valg i løpet av få desisekunder kontinuerlig i løpet av en kamp. Han/hun må være relativt rask, ha god utholdenhet, være sterk, og ha evne til å utføre et bredt spekter av ulike teknikker ned til millimeterpresisjon. Det er langt vanskeligere å lære seg å spille en pasning på 30 meter med foten enn med handa, f. Eks. En god fotballspiller må også fungere godt i et lag, og han må være i form 10 måneder i løpet av et år, i stedet for to uker i løpet av fire år (som i de fleste andre idretter, hvor OL er alt).

Jeg tror ikke helt du (trådstarter) har fått med deg hvor mange folk som faktisk ønsker å bli god til å sparke fotball kontra hvor mange som ønsker å bli god i de andre idrettene du nevner. I tillegg er det jo sånn at fotballspillere sjelden blir best fordi de har genetiske egenskaper som passer til å bli god, f. eks. I utholdenhetsidrett er genetiske egenskaper ofte svært viktige. Også i friidrett. I fotball kan nesten alle bli gode, så lenge de trener nok/har nok dedikasjon. Man kan være høy, la, rik, fattig, skoledum, skolesmart, naturlig treg eller naturlig rask. Alle kan bl godei fotballspillere, med unntak av de som av naturlige fysiske årsaker (skader, sykdom, bevegelseshemmede osv) ikke ville hatt sjans til å bli god.

De fotballspillerne du her omtaler som lite profesjonelle, og dårlig trente, er alt annet enn det. De er godt trente til akkurat det de skal holde på med, stort sett. De kan ikke trene ren fotball i 1000 timer i året, fordi det ikke er mulig for kroppen å tåle slikt. Man kan ikke sammenligne denne sporten med andre sporter folk bedriver i Norge, fordi den er så forskjellig. Der hvor det finnes en oppskrift i Skisporten for hvordan man skal bli god (mest mulig trening, best mulig kosthold og best mulig detaljfokus), finnes det i fotballen ikke en bestemt oppskrift. Ja, jeg skal gå med på at norske spillere stort sett ikke trener nok, og at de har mye å lære, men det handler ikke om at de er uprofesjonelle eller sånt. Jeg har selv opplevd hvor mye tid Jonas Svensson har lagt ned for å bli en god fotballspiller, på og utenfor banen, og jeg vil absolutt si at han er minst like profesjonell som mange av de aller best trente idrettsutøverne vi har her i landet, når det gjelder alt ifra kosthold til trening og hverdagsliv.

Så for å oppsummere: fotball er en idrett som for min del inneholder så mange elementer at den rett og slett blir så mye mer krevende og interessant for meg som publikummer. De tekniske, taktiske og fysiske kravene lagt sammen gjør den svært krevende for de som holder på med den profesjonelt. Tilhørigheten til lag i Norge gjør det mer interessant, og muligheten til å se den hele året bidrar selvfølgelig også. Og for å være helt ærlig kunne jeg bare fortsatt og ramset opp hvorfor den er så interessant, men jeg tipper du (trådstarter) er lei allerede. Håper jeg fikk tydeliggjort litt bedre hva som gjør fotballen til det den er for meg, selv om norsk fotball er relativt dårlig i forhold til toppnivået internasjonalt.

5

Man kunne snu spørsmålet og spørre Ultima hvorfor han bruker halvparten av sin våkne tid på forumet Innvandring, rasisme og flerkultur. Men det er ikke min sak, la han kaste bort tiden på hva han vil. Selv synes jeg det er mer meningsfullt å diskutere fotball enn å slenge dritt om innvandrere og rakke ned på folk med andre religiøse og politiske oppfatninger enn meg.

3

Slike dårlige resultater ville aldri tilhengere av individuelle idretter vært entusiastiske til.

Det er ikke resultater som gjør at folk elsker fotball, i motsetning til andre "folkeidretter" som curling, spydkast, kulekjøring, etc.

Men noen diskusjon om dette er det selvfølgelig ingen vits i å begynne med. Du skjønner ikke en dritt, og det skal du få lov til å fortsette med.

5

Felles for oss alle er at vi digger fotball. Det er et "godt" fotballag i nærheten, og jeg føler dermed en tilhørighet. At TS føler nivået er lavt og at det spilles av uproffe spillere får være din mening.

spillerne i TL er profesjonelle. For å snu det, så kan ikke jeg helt forstå hvordan man kan føle nærhet med eksempelvis Liverpool hvis man er oppvokst i Norge? Personlig foretrekker jeg å se en middels TL-kamp fremfor PL 7 dager i uka.

2

Hvis kvalitet skal bli det parameteret som gjør om du holder med et fotballag eller ikke, så er du ikke i nærheten av å være fotballsupporter. Da er du fotballinteressert. Og slik er det ofte med de overanglofile folkene som kun har valgt seg et lag i England å holde med (stakkars, de aner virkelig ikke hva de går glipp av...).

Et sykdomstegn på overanglofili er også å ha et merkelig behov for å rakke ned på norsk fotball for å på en eller annen merkelig måte prøve å presse frem at de selv sitter på fasiten til hva andre mennesker bør gjøre med fritiden sin.

3
suckeronthevine Fotball holder et ufattelig mye høyere nivå, rent sportslig, enn de fleste individuelle idretter. Å komme på Landslaget i f. eks langrenn er en prestasjon på linje med å spille noe...

Du har virkelig peiling.

For å komme på landslaget i langrenn hvor nivået er utrolig høyt, så er det ikke nok å være langrennsløper 24/7 og trene rundt opp mot 1000 timer i året - det kreves resultater også, ellers er det rett ut.

Og bak denne lille håndplukkede gruppen er det tusenvis av 24/7 langrennsløpere som holder et svært høyt nivå.

En spiller i 2. divisjon kan se på "jobben" sin som en hobby. Heller ikke i tippeligaen er de toppidrettsutøvere. Ikke i nærheten en gang. De er fornøyd med å være best i Norge - og akterutseilt av Island.

1
Ultima Du har virkelig peiling. For å komme på landslaget i langrenn hvor nivået er utrolig høyt, så er det ikke nok å være langrennsløper 24/7 og trene rundt opp mot 1000 timer i året -...

For å komme på landslaget i langrenn hvor nivået er utrolig høyt, så er det ikke nok å være langrennsløper 24/7 og trene rundt opp mot 1000 timer i året - det kreves resultater også, ellers er det rett ut.

Forskjellen på langrenn og fotball er for det første at fotball er artig å se på. For det andre kreves det i fotball mer sammensatt talent enn å dundre i vei med et par planker på beina på snø på et eller annet gudsforlatt sted. Dødfødt diskusjon er dette uansett, og det er som vanlig ganske utrolig at noen skal sette seg til dommer over hva andre bruker tiden sin på. Jeg kritiserer vel ikke at du sannsynligvis ser på horrible ting som skishow på sommerføre?

2
Fishstick [sitat…] Det er ikke resultater som gjør at folk elsker fotball, i motsetning til andre "folkeidretter" som curling, spydkast, kulekjøring, etc. Men noen diskusjon om dette er det...

Har da selv spilt aktiv fotball i en årrekke, riktignok i aldersbestemte klasser opp til juniornivå. Hva er det jeg ikke forstår, mener du?

Fotball og ishockey har alltid vært proletarenes idrett. Når den voksne arbeideren kan ta på seg ei fotballtrøye med nummeret til sitt idol, skylle ned noen halvlitere på den lokale puben før kampen - og brøle i kor med apeberget - da er han i sitt ess. De søker fellesskap - noen å brøle med.

Slik er temmelig fjernt fra publikum i langrenn, skiskyting og alpint f.eks. De som liker individuelle idretter.

1

Jeg mener - hvorfor engasjerer folk seg her inne?

Fordi vi er gode nordmenn. Trodde det var di greie.

2
Ultima Du har virkelig peiling. For å komme på landslaget i langrenn hvor nivået er utrolig høyt, så er det ikke nok å være langrennsløper 24/7 og trene rundt opp mot 1000 timer i året -...

For å komme på landslaget i langrenn hvor nivået er utrolig høyt, så er det ikke nok å være langrennsløper 24/7 og trene rundt opp mot 1000 timer i året - det kreves resultater også, ellers er det rett ut.

Jeg glemte å legge til.

I motsetning til f.eks. langrenn, der det kreves resultater av utøveren - så er det trenerens hode som kreves på et fat i fotball, dersom utøveren (spilleren) ikke gjør jobben sin.

Dersom en høy lønnet fotballspiller bommer gjentatte ganger på "ferdigscorede mål", så er det treneren som får all skyld for dette. Spilleren blir aldri klandret av klubben eller fansen. Slik er mentaliteten hos proletarer. De har aldri ansvar for noe selv.

1

men dårligst i Europa

Tja, ikke såååå dårlige. Har jo både Andorra og Gibraltar bak oss. Fra spøk til alvor: Man gidder å bry seg fordi man faktisk heier på et norsk lag. Så enkelt. Når det gjelder landslaget så gidder man å bry seg fordi det er Norge. Så enkelt igjen.

1

Antall aktive langrennsløpere i verden på seniornivå : ca. 6000

Antall aktive profesjonelle spillere i fotball: ca. 1.600.000

Tar vi med barn og unge i bildet blir forskjellene astronomiske. Det sier seg selv at å spille i Fotball-VM for Norge slik vi gjorde i 1994 og 1998 er en langt langt større prestasjon enn å vinne VM-gull i FIS-regi.

1

Lignende innlegg

Laster...