Fotball - Norsk

PapaSmurf

Fotball - annenrangs?

I en annen diskusjon tok brukeren Antonz opp hvilken annen kulturinstitusjon enn Lerkendal som trekker 15.000 tilskuere eller mer 15 ganger i året. Det er et godt spørsmål. Jeg velger å se litt større på det. Norsk fotball. 30 ganger i året møter det opp rundt 100.000 mennesker for å se Tippeligaen. Tar vi med OBOS og divisjonene under får vi et rimelig høyt tall. Norsk fotball er en kulturinstitusjon som burde blitt tatt bedre vare på og mer satt pris på.

Man klager på antall tilskuere og ser tilbake på toppårene da og da. Ja, potensialet er større enn det man leverer, men for et langstrakt land med store avstander og ustabilt vær er folk flinke til å gå på kamp.

Men fotball er liksom andreklasses kultur. Og det irriterer meg.

Hver gang jeg ser kamp fra nasjonalarenaen Ullevaal live eller på TV blir jeg irritert og litt forbanna. Det er en stusslig nasjonalarena for en sport som betyr så mye for så mange. Operaen i Oslo kostet over 4 milliarder å bygge. Fire tusen millioner! Javisst er det et flott signalbygg. Og enhver hovedstad med respekt for seg selv har et flott operahus.

Men med den interessen som er for fotball i forhold til ballett og opera er det intet mindre enn en skam at vi må ha det lappeteppet vi har som nasjonalarena.

Se på Friends Arena i Sverige. 2,8 milliarder for en fantastisk flerbruksarena. Men dette kan vi bare glemme. Fotball er ikke flott nok. Bermen får greie seg med shoppingsenteret på Oslo Vest. NFF bygde jo ut et merksnodig påbygg, en glassbalkong til 200 millioner for et par år siden, men det gjorde i mine øyne alt bare verre.

Ullevall har ikke lenger noe sjel å snakke om som bør bevares. Når jeg så Viking - Molde i 1989 var det litt historisk sus over stadion, men nå er det bare trist.

Fotball er kanskje det flotteste vi har av kultur i dette landet. Og vi som elsker norsk fotball fortjener mer enn det vi får.

20
50 svar
Slettet-AMX_QA

Enig i alt, rett og slett.

Fotball-Norge fortjener en nasjonalarena å være stolt av. Det har vi ikke. Operaen er et bygg for 'eliten', nasjonalarenaen er for mannen i gata. Hvem er det flest av?

Norske byer liker jo å la arkitektene sine gå bananas med store nye prosjekter, så hvorfor ikke gi oss en stadion som skiller seg litt ut internasjonalt og som kan huse 35-40 000 mennesker?

3
StueRehn [sitat…] Operaen har flere tilskuere gjennom ett år enn hva Ullevaal har....

Påstanden din blir veldig feil ettersom Enga nå bruker Ullevaal, men blir også mest sannsynlig feil om vi sammenligner operaen med et nytt nasjonalstadion.

I fjor hadde Operaen betalende 320 000 tilskuere.

Enga hadde på sine 30 kamper et snitt på 10 099 betalende tilskuere. Det utgjør alene 302 970 betalende tilskuere.

I tillegg har vi landskampene 26 659 mot Sverige 21 228 mot Aserbajdsjan 26 174 mot Kroatia 27 120 mot Malta

101 181 tilskuere fra landskampene.

I tillegg kommer konserter som er arrangert der og cupfinalen.

Dessuten blir det veldig feil å sammenligne et nytt operahus med et sliten Ullevaal. Nytt stadion gir høyere tilskuertall, det er bare å spørre samtlige klubber som har byttet stadion de siste årene. Et nytt stadion vil også gi større muligheter for andre arrangementer, med større kapasitet.

Jeg tror at en ny og moderne nasjonalarena vil knuse Operaen når det kommer til besøkstall.

Med kapasitet på 40 000 både på konserter og cupfinale, så vil det holde med en cupfinale og syv konserter i løpet av et år, så er besøkstallene til Operaen slått. Med Vålerenga ute av bildet, så tror jeg ikke det blir noe problem å få det til. I tillegg kan de ha andre arrangementer som rally og andre show.

Så en ny nasjonalarena vil altså mest sannsynlig ha større tilskuertall enn operaen bare på grunn av andre arrangement enn fotballen. Legg på 4-5 hjemmekamper med tett opp til 40 000 tilskuere i tillegg, så er nasjonalarenaen overlegen operaen.

I tillegg kan en slik arena lokke til seg større fotballarrangementer, som for eksempel finalen i Europa League, slik som Friends Arena får til neste år. Det kan også være vert for internasjonale treningskamper slik som Inter - Tottenham i år.

3

I en annen diskusjon tok brukeren Antonz opp hvilken annen kulturinstitusjon enn Lerkendal som trekker 15.000 tilskuere eller mer 15 ganger i året. Det er et godt spørsmål. Jeg velger å se litt større på det. Norsk fotball. 30 ganger i året møter det opp rundt 100.000 mennesker for å se Tippeligaen. Tar vi med OBOS og divisjonene under får vi et rimelig høyt tall. Norsk fotball er en kulturinstitusjon som burde blitt tatt bedre vare på og mer satt pris på.

Mange er glad i fotball, men det blir litt enkelt å måle kultur i antall tilhengere. Fotballen tar stor nok plass i vårt samfunn.

Og nei, vi trenger ikke noen ny nasjonalarena, selvom Ullevaal ikke er noe praktbygg utvendig. Det er en fin intim stadion.

Er vel forøvrig nærmere 50 000 hver uke, ikke 100 000.

2

Hvis vi fortsetter den galeien vi er på nå med rettigheter og summen for betalingskanaler og bilettpriser er snart fotball også for Oprah folket.

Det irriterer meg mest.

Fotball blir ikke almenn lenger, kun for spesielt interesserte. Det er veldig synd

2
KaffeOrginal Bare på grunn av mange flere forestillinger .. ----- 299 647 publikummere besøkte en av Den Norske Opera & Balletts forestillinger og konserter i fjor. Året før var det 309 765 pub...

Bare på grunn av mange flere forestillinger ..

Det er jo ingenting "bare" ved det?

Skal man først bruke 4. mrd på et publikumsbygg, så må det da være bra at man bruker bygget hyppig og at det er et anlegg som kan bli mye brukt og til mange formål?

Sånn sett er jo et "nasjonalanlegg" for fotball helt idiotisk, bare pga. den naturlig (gress...) relativt lave bruksfrekvensen.

Totale publikumstall for bygget per år er et godt og relevant tall i en slik sammenheng.

2

Helt enig med deg papa. Husker jeg ble glad når jeg hørte Ullevaal skulle bygges ut. Første tanken min var ny kapasitet på 40 000. En økning på ca 15 000. Men NEIDA, utvide ned skarve 2500. De kunne spart seg det. Hvor mange "seriøse" land i Europa har en nasjonalarena med så liten kapasitet.

er det behov ja? Nå kjenner ikke jeg til pågangen for cupfinalebilletter hvert år. Men i 2014 mente Odd de kunne solgt 20 000 billetter uten særlige problemer. I tillegg er det rift om landskampene hvis motstanderen er greit attraktivt eller laget mot formodning gjør det bra.

1

Spent å se hva som skjer med Ullevål fremover når Vålerenga forlater den. Kan bli en spøkelsesarena som brukes en håndfull ganger i året på norske landskamper og cupfinalen.

1

Enig. Vi trenger en ordentlig nasjonalarena med spektakulær arkitekur, flotte fasiliteter og (litt) høyere kapasitet. Friends ArenA er flott, liker også Irlands nasjonalarena, Parken i KBH er jeg ikke fan av.

Josimar oppsummerte det bra i en artikkel; Ullevaal er et kjøpesenter med et fotballstadion midt i. Det eneste positive er vel at Ullevaal er nokså intim.

1

Uenig. At fotballen blir sett ned på og er annenrangs er det ingen tvil om. Det irriterer meg også.

Men å svi av milliardbeløp på ny nasjonalarena bare for å få litt mer fancy arkitektur er jeg ikke med på. Ullevaal er funksjonell og holder mer enn god nok standard. Nevnte Friends Arena er jo også en grå kjip boks. Fin inni, kjip utenpå.

At det kastes bort idiotisk mye penger på Opera og ballett er et dårlig argument for å kaste bort enda mer.

1
Windsor Uenig. At fotballen blir sett ned på og er annenrangs er det ingen tvil om. Det irriterer meg også. Men å svi av milliardbeløp på ny nasjonalarena bare for å få litt mer fancy arki...

Nevnte Friends Arena er jo også en grå kjip boks.

Ligner i grunn på Telenor Arena på dagtid, men bedrer seg med lys på kvelden.

Det brukes milliarder på kultur i året, og er noe vi "skal" bruke penger på. Operaen tiltrekker seg rundt 300 000 publikummere. Det er vel omtrent det samme som fotballen alene vil tiltrekke seg med landskamper og cupfinalen. Et nytt stadion vil sikkert få plass til 40 000 tilskuere eller mer.

I tillegg vil jo nytten av en flerbruksarena gjøre at en mengde ikke-fotballrelaterte arrangementer vil tiltrekke seg mer. Sleng på ti konserter på et år og man har doblet antall publikummere i forhold til operaen.

Planleggingen av arenaen i Groruddalen ble skrotet, heldigvis egentlig, for en arena bør ligge i sentrum. For min del kan den bli lagt til Filipstadkaia. Kort vei til sentrum. Eller over Oslo S slik Enga så på som en mulighet.

1

KingKong: Fotballen får aldri stor nok plass i samfunnet ;)

Ullevaal er intim, men langt fra fin i mine øyne. Det nye glassburet bare forverret hele opplevelsen av å gå på kamp der.

Jeg ser for meg en like intim stadion med rundt 32.000 tilskuerplasser. Et moderne anlegg der selve stadion blir en opplevelse i seg selv. Samme med uteområdet, jeg er vant til å gå på kamp på Ullevaal, men jammen ta er det mange som løper forvirret rundt og leter etter innganger under landskamper og cupfinaler.

Vi trengte ikke noen ny opera heller. Folketeateret er også en flott sal. Etter min mening er behovet for en ny landslagsarea som kan brukes som flerbruksarena stort. En arena der uteområdet moderniseres og det innvendig blir en mer uniform stil. Og at den er litt større en dagens arena.

1
PapaSmurf KingKong: Fotballen får aldri stor nok plass i samfunnet ;) Ullevaal er intim, men langt fra fin i mine øyne. Det nye glassburet bare forverret hele opplevelsen av å gå på kamp der...

Etter min mening er behovet for en ny landslagsarea som kan brukes som flerbruksarena stort.

Sååå stort er ikke dette behovet nei....men jeg hadde mine tanker om Ullevaal når jeg besøkte Friends Arena i Stockholm ifm en konsert med Coldplay i Juli. Noe sånt får vi aldri til i Norge...Jeg mener, vi trenger ikke en arena med en kapasitet på 50 000 ved fotballkamper og 60 000 ved konserter men hvis vi hadde fått til en arena som tar 35000/45000 så er vi der. Og den arenaen skal selvfølgelig oppføres i Oslo.

1
PapaSmurf KingKong: Fotballen får aldri stor nok plass i samfunnet ;) Ullevaal er intim, men langt fra fin i mine øyne. Det nye glassburet bare forverret hele opplevelsen av å gå på kamp der...

Jeg ser for meg en like intim stadion med rundt 32.000 tilskuerplasser. Et moderne anlegg der selve stadion blir en opplevelse i seg selv.

Jeg syns ikke det er det vi bør bruke fellesskapets penger på. Jeg syns ikke vi burde ha bygd operaen heller, så for meg er ikke at vi har et middels fint operabygg et argument for å bygge en ny nasjonalstadion.

1

Man klager på antall tilskuere og ser tilbake på toppårene da og da. Ja, potensialet er større enn det man leverer, men for et langstrakt land med store avstander og ustabilt vær er folk flinke til å gå på kamp. Men fotball er liksom andreklasses kultur. Og det irriterer meg.

Et annet aspekt med dette er uansett, at TL samler folk i Norge.

Hvilke arrangementer samler like mange folk i Bergen som når Brann spiller?

Mellom Stavanger og Oslo, er det hjemmekampene på Skagerak som samler mest mennesker annenhver helg fra mars til november.

Trondheim har blitt nevnt.

1
GoingKronos [sitat…] Jeg syns ikke det er det vi bør bruke fellesskapets penger på. Jeg syns ikke vi burde ha bygd operaen heller, så for meg er ikke at vi har et middels fint operabygg et arg...

Jeg syns ikke det er det vi bør bruke fellesskapets penger på.

Nei vel. Jeg for min del mener dette noe vi fint kan bruke fellesskapets penger på når vi ser hva pengene ellers går til.

Nå skal snart Lambdamuseet ferdigstilles. Edvard Munch. Det er altså snakk om malerier og kunstverk. 3 milliarder

Operaen er nevnt. Opera og ballett. 4 milliarder

Nye Deichmanske bibliotek. Litteratur. Kostnadsstipulert til 3,1 milliarder

Nye nasjonalmuseet. Kunst, kunstverk 5,3 millarder

Holmenkollutbyggingen. Vintersport. 2 milliarder.

Og hva står fotballen igjen med? Fint lite. Fordi fotball tydeligvis ikke er like mye verdt.

Selv om jeg er enig i at man kan bygge noe som er litt sprekere enn Friends arena er kostnadene interessante. Det anlegget kostet rundt 2 milliarder SEK. Og da snakker vi et anlegg som tar 50-60000. I Norge hadde det holdt med 35.000 for fotball og 45.000 for konserter. Da snakker vi et tredjedels museum!

Det er ikke slik at pengene som ikke går til en fotballstadion går til skoleutbygging og eldrepleie. Ting som alle skjønner må prioriteres. Det går til andre kulturprosjekter.

1
PapaSmurf [sitat…] Nei vel. Jeg for min del mener dette noe vi fint kan bruke fellesskapets penger på når vi ser hva pengene ellers går til. Nå skal snart Lambdamuseet ferdigstilles. Edvard...

Selv om jeg er enig i at man kan bygge noe som er litt sprekere enn Friends arena er kostnadene interessante. Det anlegget kostet rundt 2 milliarder SEK. Og da snakker vi et anlegg som tar 50-60000. I Norge hadde det holdt med 35.000 for fotball og 45.000 for konserter. Da snakker vi et tredjedels museum!

Nå er det vel ikke slik at det er et lineært forhold mellom tilskuerplasser og kostnader.

Ellers kan det fort bli dyrt å bygge i Oslo, noe de nevnte prosjektene viser.

1

En interessant debatt er jo hvorvidt det er god kultur- og idrettspolitikk å først og fremst støtte opp om det som allerede er populært og som allerede har store inntekter - eller om man heller burde bruke fellesskapets midler på å utvide tilfanget og tilbudet av ulike kulturuttrykk og idretter.

Akkurat nå (men det går over...) skulle jeg f.eks. ønske at man i Norge brukte litt mer penger på å få Norge til å bli gode i flere olympiske idretter enn å sløse bort penger på fotball på ganske middelmådig nivå.

1
johab En interessant debatt er jo hvorvidt det er god kultur- og idrettspolitikk å først og fremst støtte opp om det som allerede er populært og som allerede har store inntekter - eller...

ønske at man i Norge brukte litt mer penger på å få Norge til å bli gode i flere olympiske idretter enn å sløse bort penger på fotball på ganske middelmådig nivå.

Ess... Vi sliter jo nok med for stort fokus på tulleidretter som vi tilfeldigvis hevder oss i allerede i Norge.

Jeg blir pinlig berørt når kvinneboksing er det som skaper overskrifter i norsk idrettspresse. Da vet man at man har truffet rock bottom. Ikke for det, hun er dyktig hun Brækhus, men det er uansett kvinneboksing. Og vi som har vokst opp i småbyer med stor innslag av bygdefolk på lørdagskveldene vet at det er en høyst unaturlig idrett. Kvinner lugger og klorer hverandre mens de strigråter når de sloss. De går absolutt ikke for knock out.

Du ønsker at vi skal få mediemas om synkronsvømming og kanoslålom i årene som kommer? Grøss.

(Jeg er svært farget av at jeg er mer enn middels fortballinteressert, det er jeg klar over)

1
PapaSmurf [sitat…] Ess... Vi sliter jo nok med for stort fokus på tulleidretter som vi tilfeldigvis hevder oss i allerede i Norge. Jeg blir pinlig berørt når kvinneboksing er det som skaper...

Du ønsker at vi skal få mediemas om synkronsvømming og kanoslålom i årene som kommer? Grøss.

(Jeg er svært farget av at jeg er mer enn middels fortballinteressert, det er jeg klar over)

Jeg regner meg selv som veldig mye over middels fotballinteressert, men også generelt sportsinteressert. Ja takk begge deler. Jeg må innrømme jeg kjenner større glede over enhver OL-medalje, uansett idrett, enn det faktum at det finnes fulltidsbetalte trenere og spillere i andredivisjon som ikke bidrar med en tøddel i det store bildet i utviklingen av norsk fotball.

Jeg har for liten innsikt i hvordan idretten finansieres, men hvis det er mulig å sløyfe en tre-fire ballbinger på steder hvor det ikke bor mennesker eller tvinge en Notodden-trener eller to til å jobbe frivillig ved at sponsorene heller prioriterer annerledes - og man heller kan gi en million eller to til Norsk svømmeforbund som resulterer i en OL-bronse i synkronsvømming - ja da velger jeg meg synkronsvømmingen.

Ja; jeg skjønner at motsetningen er kunstig. For all del. Men det er for mye penger i fotball som benyttes på en helt ubegripelig dårlig måte. Da er det morsommere med norske utøvere i idiotiske idretter i OL.

1

Toppfotballen har fått nok av penger. Både privat og kommunalt. Det meste har blitt kastet bort. Den norske "stadionparken" er også veldig imponerende. At Ullevål ser ut som et kjøpesenter klarer jeg ikke å se er et problem. Når Enga endelig kommer seg vekk fra stadion vil det være kun for NFF uansett.

Kapasiteten er mer enn nok. At det blir rift om billettene ved cupfinalen og enkelte landskamper er viktig uansett. Med en gang cupfinalen ikke lenger er utsolgt vil det ødelegge mye av det cupfinalen er i dag. Så får det heller være at man på enkelte cupfinaler kunne solgt det dobbelte.

1
PapaSmurf [sitat…] Nei vel. Jeg for min del mener dette noe vi fint kan bruke fellesskapets penger på når vi ser hva pengene ellers går til. Nå skal snart Lambdamuseet ferdigstilles. Edvard...

Nei vel. Jeg for min del mener dette noe vi fint kan bruke fellesskapets penger på når vi ser hva pengene ellers går til.

Men hele argumentet ditt står og faller altså på "Vi sløser bort masse penger på andre ting, derfor kan vi bruke penger på dette også" fremfor at prosjektet er godt isolert sett.

Selv om fotballen hadde fått 2 milliarder til bruk så ville jeg ikke laget ny nasjonalarena. For samme sum kan man f.eks:

- Gi de 58(2017) klubbene i de tre øverste divisjonene 30 millioner hver til anleggsutvikling.

- Bygge 2 innendørshaller i hvert eneste fylke med full-size bane (eller enda flere om man går for litt mindre bane).

Legg til at fancy-stadion opplegget trolig hadde kostet mer i drift enn kjøpesenter-Ullevaal så NFF måtte nok tatt enda mer av mediepengene fra TL-klubbene for å drifte saken.

1

Lignende innlegg

Laster...