Nye VGD er lansert! Mer informasjon

I en annen diskusjon tok brukeren Antonz opp hvilken annen kulturinstitusjon enn Lerkendal som trekker 15.000 tilskuere eller mer 15 ganger i året. Det er et godt spørsmål. Jeg velger å se litt større på det. Norsk fotball. 30 ganger i året møter det opp rundt 100.000 mennesker for å se Tippeligaen. Tar vi med OBOS og divisjonene under får vi et rimelig høyt tall. Norsk fotball er en kulturinstitusjon som burde blitt tatt bedre vare på og mer satt pris på.

Man klager på antall tilskuere og ser tilbake på toppårene da og da. Ja, potensialet er større enn det man leverer, men for et langstrakt land med store avstander og ustabilt vær er folk flinke til å gå på kamp.

Men fotball er liksom andreklasses kultur. Og det irriterer meg.

Hver gang jeg ser kamp fra nasjonalarenaen Ullevaal live eller på TV blir jeg irritert og litt forbanna. Det er en stusslig nasjonalarena for en sport som betyr så mye for så mange. Operaen i Oslo kostet over 4 milliarder å bygge. Fire tusen millioner! Javisst er det et flott signalbygg. Og enhver hovedstad med respekt for seg selv har et flott operahus.

Men med den interessen som er for fotball i forhold til ballett og opera er det intet mindre enn en skam at vi må ha det lappeteppet vi har som nasjonalarena.

Se på Friends Arena i Sverige. 2,8 milliarder for en fantastisk flerbruksarena. Men dette kan vi bare glemme. Fotball er ikke flott nok. Bermen får greie seg med shoppingsenteret på Oslo Vest. NFF bygde jo ut et merksnodig påbygg, en glassbalkong til 200 millioner for et par år siden, men det gjorde i mine øyne alt bare verre.

Ullevall har ikke lenger noe sjel å snakke om som bør bevares. Når jeg så Viking - Molde i 1989 var det litt historisk sus over stadion, men nå er det bare trist.

Fotball er kanskje det flotteste vi har av kultur i dette landet. Og vi som elsker norsk fotball fortjener mer enn det vi får.

20
50 svar

50 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Dewaz

Enig i alt, rett og slett.

Fotball-Norge fortjener en nasjonalarena å være stolt av. Det har vi ikke. Operaen er et bygg for 'eliten', nasjonalarenaen er for mannen i gata. Hvem er det flest av?

Norske byer liker jo å la arkitektene sine gå bananas med store nye prosjekter, så hvorfor ikke gi oss en stadion som skiller seg litt ut internasjonalt og som kan huse 35-40 000 mennesker?

3

StueRehn

Operaen er et bygg for 'eliten', nasjonalarenaen er for mannen i gata. Hvem er det flest av?

Operaen har flere tilskuere gjennom ett år enn hva Ullevaal har....

2

FlGARO

Påstanden din blir veldig feil ettersom Enga nå bruker Ullevaal, men blir også mest sannsynlig feil om vi sammenligner operaen med et nytt nasjonalstadion.

I fjor hadde Operaen betalende 320 000 tilskuere.

Enga hadde på sine 30 kamper et snitt på 10 099 betalende tilskuere. Det utgjør alene 302 970 betalende tilskuere.

I tillegg har vi landskampene 26 659 mot Sverige 21 228 mot Aserbajdsjan 26 174 mot Kroatia 27 120 mot Malta

101 181 tilskuere fra landskampene.

I tillegg kommer konserter som er arrangert der og cupfinalen.

Dessuten blir det veldig feil å sammenligne et nytt operahus med et sliten Ullevaal. Nytt stadion gir høyere tilskuertall, det er bare å spørre samtlige klubber som har byttet stadion de siste årene. Et nytt stadion vil også gi større muligheter for andre arrangementer, med større kapasitet.

Jeg tror at en ny og moderne nasjonalarena vil knuse Operaen når det kommer til besøkstall.

Med kapasitet på 40 000 både på konserter og cupfinale, så vil det holde med en cupfinale og syv konserter i løpet av et år, så er besøkstallene til Operaen slått. Med Vålerenga ute av bildet, så tror jeg ikke det blir noe problem å få det til. I tillegg kan de ha andre arrangementer som rally og andre show.

Så en ny nasjonalarena vil altså mest sannsynlig ha større tilskuertall enn operaen bare på grunn av andre arrangement enn fotballen. Legg på 4-5 hjemmekamper med tett opp til 40 000 tilskuere i tillegg, så er nasjonalarenaen overlegen operaen.

I tillegg kan en slik arena lokke til seg større fotballarrangementer, som for eksempel finalen i Europa League, slik som Friends Arena får til neste år. Det kan også være vert for internasjonale treningskamper slik som Inter - Tottenham i år.

3

poeten2

Slutt å ødelegg debatten med fakta :P

1

KaffeOrginal

Bare på grunn av mange flere forestillinger ..

-----

299 647 publikummere besøkte en av Den Norske Opera & Balletts forestillinger og konserter i fjor. Året før var det 309 765 publikummere

501 forestillinger Det har aldri vært så mye å se og høre i Operaen som nå. Publikum kunne velge i 206 forestillinger og konserter på Hovedscenen. Det totale antallet opera- og ballettforestillinger på Hovedscenen var 176, derav 89 operaforestillinger og 78 ballettforestillinger

http://www.dagbladet.no/2014/02/14/kultur/operaen/ballett/konsert/31814158/

1

PapaSmurf

Ja

2

sambasamba

Hvis vi fortsetter den galeien vi er på nå med rettigheter og summen for betalingskanaler og bilettpriser er snart fotball også for Oprah folket.

Det irriterer meg mest.

Fotball blir ikke almenn lenger, kun for spesielt interesserte. Det er veldig synd

2

KingKongHalvor

I en annen diskusjon tok brukeren Antonz opp hvilken annen kulturinstitusjon enn Lerkendal som trekker 15.000 tilskuere eller mer 15 ganger i året. Det er et godt spørsmål. Jeg velger å se litt større på det. Norsk fotball. 30 ganger i året møter det opp rundt 100.000 mennesker for å se Tippeligaen. Tar vi med OBOS og divisjonene under får vi et rimelig høyt tall. Norsk fotball er en kulturinstitusjon som burde blitt tatt bedre vare på og mer satt pris på.

Mange er glad i fotball, men det blir litt enkelt å måle kultur i antall tilhengere. Fotballen tar stor nok plass i vårt samfunn.

Og nei, vi trenger ikke noen ny nasjonalarena, selvom Ullevaal ikke er noe praktbygg utvendig. Det er en fin intim stadion.

Er vel forøvrig nærmere 50 000 hver uke, ikke 100 000.

2

PapaSmurf

Noe annet som irriterer meg er UBC eller hva det heter. Denne losjebiten som gjør at alle landskamper som ikke er mot arabiske eller andre fillelag ikke kan gå andre steder enn på Ullevaal.

Brann stadion og Lerkendal burde vært brukt i kvalifiseringskamper til EM og VM i stor grad. Se for dere trøkket i Bergen om Norge skulle spille en avgjørende kvalikkamp. Slikt trøkk har man ikke i Oslo.

Så enten skaffer man oss et nasjonalanlegg å være stolt av, og hva ikke må man flytte kampene rundt og gjøre landslaget mer tilgjengelig

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...