Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Bjørnbyes innspill i debatten om ståa...

.... i norsk fotball. Artikkelen er bak en beskyttelsesmur så æ har kopiert teksten.

TROMSØ: Rosenborgs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye mener det er lite konstruktivt å slakte norsk fotball. Samtidig ser han med sterk skepsis på foreslåtte endringer i toppfotballen.

- Toppklubbene, fagmiljøet og eksperter bør sørge for en fagdebatt som handler om å tette gapet til Europa, i stedet for å gjøre det større, sier Bjørnebye til Adresseavisen.

Tidligere Rosenborg-trener Per Joar Hansen slo tidligere denne uken alarm og mente norsk fotball er akterutseilt på de fleste områder. Dette skjer etter at han har besøkt en rekke europeiske klubber i løpet av det siste drøye året.

Kritisk til svartmaling- Det er kjempebra at han i sin situasjon bruker denne tiden på besøk for å få impulser. Det vil bidra til å skape noen andre perspektiver i fotballdebatten. Det er en utviklingsreise som det ligger mye selvransakelse og innovasjon i, sier Bjørnebye.

Samtidig er han klar på at han mener svartmalingen av norsk fotball er lite konstruktiv.

- Du blir ikke bedre av å slakte ditt eget produkt. Du må ha tro på produktet ditt og kommunisere entusiasme. Når vi ryker ut av Europa kan vi ikke skylde på foreldretrenere og kunstgress. Det kan ikke være slik at vi skal fremstille oss selv best mulig, fraskrive oss selv skyld for det som gikk dårlig, og kritisere de eksterne faktorene uten å se på oss selv.

Tidligere i høst har de labre norske fotballprestasjonene internasjonalt blitt heftig debattert. Både Kjetil Rekdal og Ole Gunnar Solskjær har uttalt seg kritisk til den utstrakte bruken av kunstgress.

Hva er galt med norsk fotball? Bjørnebye er opptatt av at flere klubber enn Rosenborg må ha en ambisjon om å lykkes i Europa. Derfor ser han kritisk på forslag som etter hans mening vil bidra til å gjøre eliteserien jevnere, i stedet for å heve nivået til hele ligaen.

- Tendensen er at forslag til norske særordninger, som redusert antall frispillere (fra ni til seks spillere utviklet utenfor Norge) og en mer komprimert liga, fører til at avstanden øker sammenlignet med det som skjer i Europa.

- Plasker i andedamBjørnebye mener den fotballfaglige diskusjonen bør handle om hvordan norsk fotball totalt sett kan nærme seg nivået i Europa.

- Vi plasker i vår egen andedam. Dersom forslaget om reduksjon på antall frispillere får gjennomslag, øker vi selv avstanden til Europa og forverrer våre egne konkurransevilkår. Det kan for eksempel føre til at vi må selge enten Mike Jensen eller Mathias Vilhjalmsson, sier Bjørnebye og fortsetter:

- Det vil i så fall være en katastrofe for vår egen spillerutvikling, når vi ser hvilken innsats de to leverer overfor eksempelvis Erlend Dahl Reitan. Vi er nødt til å ha rollemodeller. Det er nå sendt ut forslag til høring som vil sørge for at 16-lagsligaen blir jevnere. Paradokset er at de norske særordningene blir en ulempe i kampen mot europeiske konkurrenter, og at vi stabiliserer oss selv som en utpost, i stedet for å melde oss på som en ambisiøs fotballnasjon.

2
6 svar

6 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

StueRehn

Det kan se ut som om mod sensurerte/fjernet åpningsinnlegget. Kan jo forsåvidt være forståelig.

1

zetta

Det jeg er enig med Bjørnebye i, er at denne debatten ikke handler kun om barnefotball og kunstgress. Men også om hvordan klubbene drives og hvor gode trenerne i toppklubbene våre er.

1

BigGeorge

hvordan klubbene drives og hvor gode trenerne i toppklubbene våre er.

Vil heller si hvor dristig trenerne er. For du må være villig til å ta sjanser for å gi unggutta sjansen.

Siste året har så få nye fått sjansen i Tippeligaen at de fleste av dem vil ende i utlandet innen noen år og da står vi nesten uten unggutter i Tippeligaen på sikt.

Lista for unggutta har blitt lagt altfor høyt.

1

zetta

Jeg tenker mest på kvaliteten på arbeidet som gjøres i toppklubbene. Det er uklart hvor mye som er å hente der.Kanskje veldig mye. Når det gjelder kvaliteten på talentspeidingen i inn og utland. Og når det gjelder individuell ferdighetstrening, kollektiv ferdighetstrening og trening på fotballstyrke akselerasjon og hurtighet.

1

Nødutgang

Artikkelen er bak en beskyttelsesmur så æ har kopiert teksten.

Takk :)

Jeg er sikker på at Bjørnebye har noen bra poeng men han er på Høgmo-nivå når det gjelder å komplisere ting slik at jeg ikke forstår det.

Hvilket forøvrig er en bra prestasjon. Fotball er egentlig veldig enkelt.

1

Skrtel

Jeg er sikker på at Bjørnebye har noen bra poeng men han er på Høgmo-nivå når det gjelder å komplisere ting slik at jeg ikke forstår det.

Her var han da (unormalt) forståelig.

Jeg er forøvrig helt enig, det blir for dumt å skulle gjøre en masse drastiske endringer å tro at vi kan ta igjen "europa" ved å gjøre ting annerledes. Vi må først og fremst lære av andre nasjonene.

1

helgekarl

Vi må først og fremst lære av andre nasjonene.

Det kan du glemme. Når Høgmo om ikke lenge får fyken, så får vi nok høre fra Semb & co at vi må finne oss en ny landslagssjef som kjenner og vil videreføre den norske fotballkulturen. Vi vet best hvordan fotball skal spilles. Norsk fotball har gått inn i en hundreårsdvale. Jeg regner ikke med i min levetid oppleve at landslaget går til et sluttspill i EM eller VM, eller at et norsk klubblag kvalifiserer seg til CL-puljespill. :-))

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...