Fotball - Norsk

ElJucan

Norsk fotball - Hvor gikk det galt?

23.06.1998: Tidenes største kveld for norsk fotball var et faktum! Vi hadde slått Brasil 2-1 under VM i Frankrike, og gått videre til åttendedelsfinalen,(hvor vi røk mot Italia) og landet var i en eneste stor fotballrus, som hadde pågått i nesten et tiår siden en litt snål fotballprofessor fra Østfold tok over landslaget. Jeg var selv en av de mange tusen som tok til gatene i Oslo Sentrum denne vakre sankthanskvelden, selvom jeg kun var 15 år, og kanskje ikke helt forsto omfanget av hva vi akkurat hadde opplevd, og at vi sannsyligvis aldri ville oppleve noe slikt igjen...

08.10.2016: Over 18 år er gått siden den fantastiske kvelden i Marseille. Jeg har selv blitt godt voksen og sett norsk fotball bli dårligere og dårligere i løpet av disse årene, og nedturen kuliminerte i lørdagens gedigne skuffelse mot Azerbajdsjan. Vi har nå fått en ny type fotballprofessor som trener, en som er opptatt av diktlesning, sprettballer og svulstige drømmer, fremfor å få frem en taktikk og noen holdninger som spillerne kan tro på.

Men Høgmo er bare toppen av isfjellet, og for å finne ut hva som egentlig skjedde med norsk fotball fra sankthanskvelden i 1998 og frem til i dag, er det mange spørsmål man kan stille seg.

Mange setter fingeren på spillerutvikling, og at de beste ikke får god nok matching fordi "alle skal med" etter den sosialdemokratiske, norske modellen. Men hvis denne modellen er så dårlig, hvorfor fikk vi da frem et så godt landslag på 90-tallet, der spillerne som kom frem da, hadde en helt annen treningshverdag enn i dag, hvor nye kunstgressbaner og ballbinger vokser opp på hvert gatehjørne? I tillegg til å følge den sosialdemokratiske modellen, måtte disse spillerne leve med å spille på grusbaner og potetåkre rundt om i landet under oppveksten. Min generasjon, som spilte aldersbestemt på 90-tallet da Drillofeberen var som verst, spilte stort sett på grus, og jubelen sto i taket om vi en sjelden gang fikk spille på en brun gressbane eller en bane med førstegenerasjons kunstgress. Mulighetene for å bli god i fotball har aldri vært bedre for barn og unge i Norge enn den er i dag, likevel er vi dårligere enn på svært mange år. Hva kommer dette av?

Andre peker på antall innbyggere. Se da på Island, som slo Tyrkia 2-0 i går. Se på Kroatia, som alltid er med i sluttspill, se på Uruguay som leder den Sør-Amerikanske kvalikgruppa. Innbyggerantall er totalt irrelevant så lenge man har god spillerutvikling.

Så, hvor gikk egentlig alt galt?

4
20 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Så, hvor gikk egentlig alt galt?

Its much viktigere to delta than to win skjønneru so we all get medals even om vi lose all our matchersh

Det er noe riv ruskende galt med mentaliteten vår på et ungt plan, med andre ord.

1

Så, hvor gikk egentlig alt galt?

Norge tålte ikke fremgangen på nittitallet. Selvtilfredsheten ble for stor. Norge trodde de var best på alt i fotballen. Utlendingene så mot blant andre Norge og tok det beste av det Norske og kombinerte med det beste fra resten av verden. Dermed sto Norge igjen på perrongen, mens resten av verden fortsatte med fotballens utvikling. Det skal god rygg til for å beherske motgang, men det krever enda sterkere rygg til å beherske medgang på en positiv måte.

Ellers så er jo det Norske folk blitt flinke til å fortelle hvor dårlig det står til med Norsk fotball, så det kan også virke negativt på spillerne som igjen begynner å tro at man kan ikke bli god å spille fotball i Norge, akkurat slik tankegangen var i gamle dager.

Tror egentlig ikke det er det står så veldig dårlig til med Norsk fotball, som "alle" skal ha det til. For øvrig så måtte Norge slite seg til en 1-0 seier i den avgjørende kvalkampen i Baku i 1997. Og det er ingen tvil om at utviklingen i Aserbardsjan har vært stor siden den gang, så vi møtte en helt annen utfordring denne gangen.

1

Spillerne på 90-tallet hadde foreldre som opplevde krigen/vokste opp rett etterpå, så disse fikk inn verdier med morsmelka om at det bare var hardt arbeid som gjaldt. Etter at vi fant oljen har folk bare blitt mer og mer bortskjemte og mindre interessert i å ofre det som skal til. Det hjalp heller ikke at mange trenere på alderbestemt skulle kopiere ideene til Drillo i stedet for å terpe på andre ting, men så gikk alle dritt lei av dette og skulle gjøre det helt motsatte, uten at det hjalp noe særlig.

2
Eksberten [sitat…] Norge tålte ikke fremgangen på nittitallet. Selvtilfredsheten ble for stor. Norge trodde de var best på alt i fotballen. Utlendingene så mot blant andre Norge og tok det b...

For øvrig så måtte Norge slite seg til en 1-0 seier i den avgjørende kvalkampen i Baku i 1997. Og det er ingen tvil om at utviklingen i Aserbardsjan har vært stor siden den gang, så vi møtte en helt annen utfordring denne gangen.

Men her har du den store forskjellen på 90-tallets landslag kontra i dag. Der man på 90-tallet karret seg til 1-0 seire i vanskelige bortekamper, taper man nå de samme kampene 1-0. Vi vant også gruppa den gangen med 6-2-0 i kamper, og tok en enkel gruppeseier

1

Mange faktorer

Utviklingen har skjedd ganske raskt i internasjonal fotball

Her hjemme har vi slitt med kulturen. Hva skal vi velge ? Akademikere med taktikk-tavle eller en som fokuserer på individuelle egenskaper ? Sistnevnte gruppe har overtatt mer heldigvis.

Kunstgress har bidratt til å utvikle noen egenskaper og nedprioritere andre egenskaper. Tøffe spillere velges bort.

Frekke spisser og tøffe midtstoppere er ikke mangel bare i Norge, selv Tyskland og Spania har erkjent det og importerer begge spillertypene fra Sør-Amerika.

Men først og fremst er nivået så tett at hvis noen underpresterer slår det brutalt ut på rankingen. For å bruke en metafor: Se for det et sykkelritt der vinneren kommer inn alene og konkurrentene kommer inn en etter en med 50 meters mellomrom. Så ser du for deg et annet sykkelritt hvor det er en klynge som kommer inn og forskjellen mellom de 20 beste er målfinish. Sånn har det blitt i internasjonal fotball også. Det er veldig jevnt og det attpåtil blitt endel flere land. Sovjet, Tsjekkoslovakia og Jugoslavia var tre land, nå er det veldig mange flere nasjoner etter løsrivelse. Vi skal ikke la oss narre til å tro at disse ikke har gode fotball-spillere.

1

Det som er viktig i første omgang er å kvitte seg med den verste nøden, som oppstod da Drillo ble avsatt som landslagstrener til fordel for Høgmo, som dessverre for ham ikke har hatt noen suksess med landslaget. Det må inn en annen trener.

1

Spørs om suksessen på 90 tallet hadde vært halvparten så stor uten Drillo og Eggen. Er nok mulig at de fikk ett godt grunnlag å bygge på, men de var trenere som fikk det meste ut av sine spillere. Den nærmeste vi kommer en slik i moderne tid er Solbakken, men spørs om han er kompis med gutteklubben grei NFF så han får sikkert ikke jobben.

Mitt tips på nåværende tidspunkt: Forny landslaget, ikke godta at sutrekopper som f.eks Selnæs og Henriksen kan gjøre en dårlig stemning enda verre, det hadde aldri i verden hverken Drillo eller Eggen godtatt. Få bort ugress som Høgmo, Svendsen og Semb å forny hele NFF, de har fått til utrolig lite med norsk fotball og virker ikke som de er interesserte i å fornye seg til det bedre.

Sist men ikke minst må man begynne å se på spillerutvikling i barnefotballen. Ett tips er å få utdanne ordentlige trenere til de største talentene, la merke til at trener og spillerutvikler i Brann foreslo dette for en stund siden. De ble selvfølgelig møtt med at det er for dyrt osv osv, men de har tydeligvis råd til det i Spania, merkelige greier. Og da ender det jo selvfølgelig opp med at de fortsetter å utvikle seg samtidig som vi står i stampe, snart er vi på nivå med San Marino og Gibraltar.

1
ElJucan [sitat…] Men her har du den store forskjellen på 90-tallets landslag kontra i dag. Der man på 90-tallet karret seg til 1-0 seire i vanskelige bortekamper, taper man nå de samme kam...

Men her har du den store forskjellen på 90-tallets landslag kontra i dag. Der man på 90-tallet karret seg til 1-0 seire i vanskelige bortekamper, taper man nå de samme kampene 1-0

Det har noe med mentaliteten og flytsonen å gjøre. Derfor vant Island i siste sekund på en dårlig dag mot Finland. Og derfor vant Norge bortekampen i Sveits i 1996, selv om de ble nærmest rundspilt av sveitserne.

1

Når de fleste andre nasjoner kjører et kynisk system der de beste barna dyrkes og foredles med full tyngde vil vi med vår modell havne bakpå.

Det er som jeg har skrevet før er det et verdivalg vi står ovenfor. Skal vi fortsette vår inkluderende profil og akseptere at det er viktigere enn å hevde oss internasjonalt eller skal målet være å hevde oss mot andre nasjoner og dermed endre den norske modellen?

Det er ikke til å komme bort fra at de som trener mer, har bedre medspillere og utdannede trenere gjennom hele utviklingsprosessen vil ende opp som bedre spillere enn de vi kan få frem gjennom vår modell.

Det beste vi kan håpe på er en og annen gylden generasjon annet er mannsalder og en og annen spiller som blir kjempegod.

Men å tro at vi på magisk vis kan bli bedre ved å endre antall lag i de øverste divisjonene eller å endre underlaget man spiller på, det er mer enn naivt.

1

Andre peker på antall innbyggere. Se da på Island, som slo Tyrkia 2-0 i går.

Island tror ikke at de er noe mer enn de er. De utnytter sine styrker grovt (med stor suksess), i stedet for å spille på motstanderens premisser. Fotballnorge ser på toppkamper i Spania, England og Tyskland og tror at de kan importere deres strukturer hit.

1

Så, hvor gikk egentlig alt galt?

Enkelt , vi hadde Drillo med en spesiell spilleplan som tok Europa på senga . Og vi hadde store sterke spillere som fulgte planen 100% . Dette fungerte i ca 8 år inntil de andre landene hadde tatt oss igjen og fant ut at de kunna variere spillet sitt og spille mere på samme måte som Drillo.

I dag så har utviklingen i Europa forlengst passert Norges nivå , man trener mere og bedre, og man har trenere som er taktisk dyktige.

Hadde Norge hatt en dyktig trener så kunne man tettet igjen noen av hullene , spesielt hvis man gikk tilbake til den gode gamle defensive organiseringen. Men under Høgmo så forsvant det sikre spillet og Norge slapp inn flere mål enn noengang.

Norge kan fint spille som Island , hvis man finner de riktige spillertypene og legger en plan som fungerer.

1

Tror det også lå en del i fysikken til gutta på Drillos..Ser man på de fysiske målene til dagens spillere, så synes jeg de virker små til sammenligning.. Mindre av vekst -> mindre muskler

Joshua King 1.80m 74kg PC SKjelbreid 1.76m 74kg S Johansen 1.82m 78kg

Pussignok blir jo King omtalt av VG som en av PLs sterkeste spisser.. Med 74kg ville du vel vært en lettvekter i laget til drillo.

Er vel knapt en spiller på landslaget som er over 190 og veier mer enn 80kg.

Selvfølgelig kan du være sterk tatt i betraktning av størrelsen din.. men i fotball er det som kjent ingen vektklasser...

2
kansas00 Tror det også lå en del i fysikken til gutta på Drillos..Ser man på de fysiske målene til dagens spillere, så synes jeg de virker små til sammenligning.. Mindre av vekst -> mindre...

Joshua King 1.80m 74kg PC SKjelbreid 1.76m 74kg S Johansen 1.82m 78kg

Er vel knapt en spiller på landslaget som er over 190 og veier mer enn 80kg.

Sammenlignet med Carew og Jostein Flo så er de dverger ja .

Men vi hadde Solskjær, vi hadde Myggen og noen andre som ikke raget så høyt så jeg er mere opptatt av måten det spilles på enn spillernes fysikk.

1

Vel går det noe på ferdighetene, men man mangler vinnere. Spillere som er vant med å vinne på et internasjonalt nivå og ikke en gjeng med trøndere i en bedriten TL eller spillere som spiller for bunnlag i PL. Det er ikke en spiller fra dagens lag som ville gått inn på det laget som slo Brasil i VM.

2

Se på mentaliteten til spillerne da! Store ego som King og Diomande, som forventer klippekort på landslaget fordi de "spiller i verdens beste liga". Mulig det, men de leverer jo ingenting på landslaget. Det har grodd fram en innstilling som ikke er bra, og som ikke bør få vokse særlig mer. Lite fokus på hardt arbeid over tid, her skal man belønnes for å ha fått til en brukbar proffkarriere og komme hjem til Norge for sin hyllest.

2

Lignende innlegg

Laster...