Nye VGD er lansert! Mer informasjon

NRK: Norges zambiske fotballfall

Denne syntes jeg fortjener en egen tråd når NRK har tatt tiden å lage en slik lang reportasje. Helt utrolig at det har endt slik. Burde jo egentlig forskes på "hva gikk galt" med Norge og hvordan vi kunne ende opp med å bli "så dårlige".

1
14 svar

14 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

jorkje

Flykrasj er eneste mulighet til å bli kvitt Høgmo

3

GiPazzini_85

Denne syntes jeg fortjener en egen tråd når NRK har tatt tiden å lage en slik lang reportasje. Helt utrolig at det har endt slik. Burde jo egentlig forskes på "hva gikk galt".

Men hvilken innvirkning ville en slik hendelse hatt på Norges fotballandslag?

2

Eksberten

SLUTTEN

Nå opptrer ikke Marokko som en flokk forfengelige løver med sporadiske hugg og bitt. De tramper snarer over Zambia som ustoppelige kameler og fem minutter ut i andre omgang får gjestene på pukkelen. Keeper James Phiri lander like mykt som alltid på en lav heading, men uten ballen denne gang. 1-0 - &!!xyyz!!! Resten av kampen er mest tåke. Vi husker en ball som skrudde inn på mållinja til Marokko, før den skrudde ut igjen. Og vi kan huske at det gikk hele 85 minutter før trener Ian Porterfield, innhentet fra den gamle kolonimakten, kjørte fem Balinga på topp sammen med den ensomme Kalusha. I slike tilfeller holder det ikke metaforer fra plantelivet. - Ian ditt kjøtthue. Det henger allerede ferdig slaktet når vår tidligere gabonske venn blåser av kampen. Marokkanerne hyller sine vinnere med å brenne små bål på tribunen. Michelet nøyer seg med en Petterøes til ære for taperne. Forferdelig mye røyk her nå, synes Michelet som har blitt rød og blank i øya. Han er trett nu, Michelet. - Nå skal bestefar hjem og ta seg en liten pinne og en lang lur.

ETTERORD

Kanskje ble det en lang pinne og en liten lur i stedet. i umiskjennelig driv innfinner Michelet seg i hotellets kjelleravdeling hvor man ikke spiller Squash, men drikker den. Han avleverer følgende sluttrapport: - Zambia er ute, det er jævlig leit. Kamerun kom altså igjennom. Norge, Kamerun og Brasil blir VM for meg med hovedvekt på Norge. - Og Marokko? - Dag - Finaletips? - Brasil - Norge. - Med zambisk dommer? - Måtte Allah fri oss fra det. Han frir oss i det minste fra tungsinnet og rester fikser det zambiske laget som ubemerket av nederlaget tar dansegulvet i besittelse. Livet går videre. Solen sjkinner i Zambia. Solen skinner på Zambia. Og den skinner på midtstopper Chongo som deiser ned i nabostolen. - Har du lyst å spille for Vålenga spør vi. - Yeah svarer Chongo og så skriver vi en kontrakt a`la Vålenga på servietten og kompenserer svetten, sikkert allah Vålenga det også. "Play it again, Sambia", sang vi i Casablancas sene natt. Men kampen ble aldri spilt om igjen.

1

Solvgutt1

Demidov kom med et lite stikk mot Høgmo og norsk fotball i dag. Alt skal være en utviklingsarena. Ingen tenker på å prestere her og nå. Tror han har et poeng

1

GiPazzini_85

Ja, det hele er jo fremstilt som en evig dannelsesreise uten mål og mening fra NFFs side. Er på tide at man legger vekk tåkepratet og vektlegger prestasjoner her og nå. Er sjelden landslagssjefer får lov til å styre og stelle i en lengre periode før de får høste fruktene.

1

Trehjulssykkel

Er på tide at man legger vekk tåkepratet og vektlegger prestasjoner her og nå. Er sjelden landslagssjefer får lov til å styre og stelle i en lengre periode før de får høste fruktene.

Hvilke frukter? Det eneste Høgmo har gjort er å bruke altfor mye gjødsel, så fruktene lander i en haug med dritt.

1

KongOlav2

En gitt nasjons A-landslag er vel egentlig det eneste som ikke bør være dette i fotballen. Alle andre landslag på aldersbestemte nivå er dette. Også klubblag bør i stor grad være en utviklingsarena. A-landslaget bør kun være det i særskilte tilfeller. Ellers handler alt om kortsiktige prestasjoner for landslag.

1

GiPazzini_85

Når det skal være sagt, så er det godt gjort å ta for seg Zambias landslag og flykræsjen uten å nevne Kalusha Bwalya, som var en stor stjerne på den tiden og som ikke var med i flyet.

1

Eksberten

En svale gjør som kjent ingen sommer. Anderlecht-spiller Charles Musonda var heller ikke med. Men på kort sikt så klarte de seg ganske bra, ble seier og uavgjort mot Senegal og det ville holdt med uavgjort i Marokko, for å komme til VM. Det endte med et surt 1-0 tap. Tror bladet fotball og Jon Michelet var til stede i den avgjørende kampen. I alle fall leste jeg en reportasje der, trolig i nr 8 i 1993, eller nr 1 i 1994. Michelet hadde stor forkjærlighet til det zambiske landslaget og måtte felle noe tårer, da det gikk skeis i Marokko.

Fant det i bladet fotball nr 8 i 1993: En tåre for Zambia. Bladet fotball hadde også en reportasje i nr 5 i 1993 om nye Zambia, men der hadde dessverre de siste 6 sidene(og de første så klart) falt ut.

2

Eksberten

Fant det i bladet fotball nr 8 i 1993: En tåre for Zambia.

Kan legge ut hele denne historien her :) Men må nok dele den inn i flere bolker utover dagen, da den er på 2 ganske fullpakkede sider.

En tåre for Zambia av Lars Petter Fosdahl

Ifølge internasjonale pressebyråer var det 110.000 tilskuere tilstede på Mohammed V i Casablanca 10.oktober i år (1993). Meldingene kunne fortelle at Marokko hadde beseiret Zambia med 1-0 og dermed var klar for sitt tredje verdensmesterskap i fotball. Ukjent av hvilken grunn unnlot de samme byråene å nevne at Jon Michelet, norsk A-kjendis, erklært afrikansk fotballsupporter og på vei til sitt fjerde VM som forfatter, befant seg midt i dramaet. Derfor: her er historien om Jon Michelet kamp for Zambia og et vakkert eventyr som fortjente en bedre ende.

(CASABLANCA), MAROKKO) To minutter på overtid strekker dommer Jean-Fidäle Diramba fra Gabon armene mot oven og blåser i basunen for siste gang. Alllah tar hintet og alle himmelens krefter bryter løs på arenaen som gamlekongen Mohammed tydeligvis har gjort seg fortjent til. "Lets go in USA !" hyler de 110.000 og peker nese til en liten deppa flokk som ikke skal til USA, men må ta fatt på den lange veien tilbake til Zambia. De få tilreisende zambierne står like nedenfor pressetribunen. Vi kan høre de synger en sang de også, lavmælt og full av sorg, mens de uendelig triste betrakter sluttscenen på et eventyr som i noen måneder har beveget en hel fotballverden. Jon Michelet har reist helt fra Larkollen for et Zambisk poeng og har vel også vært i bedre slag enn nå. Han står taus blant taperne. tausere enn vi noen gang trodde vi skulle få oppleve Jon Michelet, og stirrer red ne i vanngraven, som snart renner over av tårer. - Nå er jeg tom, nå, sier Jon Michelet. - Helt, helt tom.

3

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...