Nye VGD er lansert! Mer informasjon

En av norsk fotball mest seiglivet myte er hvor flinke Sogndal er på å utvikle talenter fra egen bygd.

Jeg tok en kikk på lagoppstillingen deres hjemme mot Brann i år. Den ser slik ut (hjemby/bygd i parantes).

Mathias Dyngeland (Bergen) Taijo Teniste (Tartu, Estland) Christoph Psyché (Cannes, Frankrike) Hannu Patronen (Träskända, Finland) Jukka Raitala (Kerava, Finland) Gilbert Koomson (Accra, Ghana) Eirik Birkelund (Bergen) Henrik Furebotn (Årdal) Lars Christian Kjemhus (Bergen) Martin Ramsland (Marnardal i Vest-Agder) Ole Amund Sveen (Gjøvik)

Av sentrale spillere som ikke spilte denne kampen kan nevnes Bjørn Inge Utvik (Karmøy) og Babacar Sarr (Senegal, ble solgt til Molde midtveis i sesongen). Rune Bolseth startet bare ni av tretti seriekamper og kan knapt kalles en sentral spiller. Av den gjengen som spilte mot Brann er det fem utlendinger, tre bergensere, en sørlending, en østlending og en årdøl. Årdølen Furebotn (som kom tilbake til Sogndal fra Glimt midtveis i sesongen) er den eneste fra hjemfylket som startet kampen. Han er så vidt jeg kan se den eneste i fra Sogn og Fjordane som man kunne forvente å se i en startoppstilling for et toppet Sogndal-lag. Da er det kanskje mer korrekt å si at Sogndal er et lag bestående av utlendinger med enkelte bergenske, sørlandske og østlandske innslag.

2
14 svar

14 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Kurtkanon2

Sogndal er et mønsterbruk i ei bygd langt ut i huttaheiti. Klarer de å få opp en spiller på stabilt eliteserienivå en gang hvert fjerde-femte år, vil det være en kjempeprestasjon. Og det er vel sånn cirka der de er, når man ser lagene de har stilt med over 30 år. Mange benkeslitere og OBOS-gutter. En og annen virkelig bra spiller.

2

glady

Nja, det finnes ca. 70 klubber i Sogn og Fjordane fotballkrets som de er mer eller mindre kan velge og vrake fra. De får så og si ikke konkurranser om talentene i fylket. Og det er heller ikke slik at de ikke henter talenter fra sitt nærområde. De blir hentet, men blir avspist med en håndfull a-kamper. Middelaldrende utlendinger, bergensere og en og annen øst- og sørlendinger opptar de faste plassene.

Jeg ønsker på ingen måte å diskreditere det Sogndal har fått til de siste årene. De har vært veldig flinke til å hente gode spillere for en rimelig sum med penger. Jeg så Hødd i flere kamper i fjor, og var alltid mye mer imponert over "ukjente" Ole Amund Sveen enn "superhypete" Fredrik Aursnes. Sogndal hentet førstnevnte billig, mens Molde hentet sistnevnte dyrt. Det er vel lite tvil om hvilken klubb som har vært mest fornøyd med investeringen sin så langt.

De treffer generelt godt med investeringene. Eirik Birkelund er en annen god spiller som fort kan dominere enda mer til neste år. Lars Christian Kjemhus slet benken for Brann 2 og juniorlaget der Kjetil Kalve var den store stjernen. I 2017 vil sistnevnte spille i 3. divisjon (med Fyllingsdalen) mens Kjemhus får en ny sesong i eliteserien. Og de har i mange år hentet gode utlendinger. Koomson, Otoo, Patronen, Badji m.fl. For et par år siden var jeg mildt sagt frustert over at ledertrioen fra helvete (Bruun-Hanssen, Walstad og Skarsfjord) hentet boss som Pavlov og Dramé mens Sogndal hentet den ene kvalitetsutlendingen etter, som Brann bruker mange millioner for å kjøpe fra dem etterpå. At ikke den lokale pressen var mer kritisk til den trioen er helt vanvittig.

Men dette er på siden av diskusjonen. Jeg ønsker primært å sette spørsmålstegn ved myten om Sogndal som klubben som avler frem og konstant bruker spillere fra egen bakgård. Senest i forrige uke leste jeg en slik påstand i et fotballforum på Facebook. Vedkommende skrev at ingen er bedre enn Sogndal til å få frem egne talenter. Dette er etter en myte som har gått igjen i nærmere tredve år. Noen år er det ganske fortjent, noen år mindre fortjent. I år mener jeg myten ikke kunne bomme mer. De har altså kun én trettiårig årdøl som er i nærheten av å være et lokalt innslag i førsteelleveren. Han ble attpåtil hentet tilbake midt i sesongen. Spillere som Edin Øy, Aase-tvillingene og Ruben Holsæter var i sin tid alle aktuell for Brann. De valgte Sogndal sannsynligvis fordi de trodde veien til A-laget var kortere der (lurt av myten?). Øy fikk sin debut i eliteserien først i siste kamp mot Aalesund. Han er det fortsatt håp for. De andre har nok ikke det.

Uten at jeg har sjekket opp alle andre klubber i eliteserien, kan jeg ikke på sparket komme på mange andre klubber som kun har én lokal spiller (på tredve år) noenlunde fast på laget. Da er det noe flatterende å kalle klubben for et mønsterbruk i bruk av lokale talenter.

1

hrrreminius

En av norsk fotball mest seiglivet myte er hvor flinke Sogndal er på å utvikle talenter fra egen bygd.

Denne myten må ha oppstått i ditt eget hode. Det har aldri vært og vil aldri være nok talenter fra Sogndal til at man bygge et Tippeliga-lag rundt dem.

Snakker man om talentutvikling fra Sogn og Fjordane så bærer dagens situasjon først og fremst preg av at fylket er inne i en liten talenttørke når vi snakker om spillere på Tippeliganivå (nå trekker sikkert stimen inn noen kvasibergensere fra den bergenske eksklaven Florø, men de holder neppe TL-kvalitet, og det bør uansett ikke telle som Sogn og Fjordane). Vi skal imidlertid ikke mange årene tilbake før stammen i laget var fra fylket.

Ellers er det vel verdt å nevne at Sogndal tradisjonelt har hentet spillere også fra Hordaland. Nord-Hordaland, sør til Bergen og innover til Voss er like mye en naturlig region for Sogndal som f. eks. Nordfjord

1

PapaSmurf

Der tar du feil. AaFK og Brann ligger på hver side av fylket og lurer. Tidligere har også MFK plukket en del talenter fra fylket.

1

glady

Nå sier jeg nesten, ikke absolutt. Det går nærmest ett tiår mellom hver gang et talent fra Sogn og Fjordane går til en annen toppklubb enn Sogndal. Trond Fylling klikket da Brann hentet i 1998 hentet 17-årige Azar Karadas fra Nordfjordeid. Ble nærmest beskyldt for å stjålet ham fra dem.

1

RotherhamRules

Kanskje bør vi sammenligne Sogndal og Sogn og Fjordane med regioner en kan sammenligne den med. Nord-Trøndelag for eksempel? Sogn & Fjordane har rundt 110000 innbygger, Nord-Trøndelag har i underkant av 140000 verdensborgere. Kommunen Sogndal har omkring 8000 innbyggere, mens et sted som Steinkjer ligger på rundt 20000. Ingen er vel i tvil hvilke av de to stedene som kommer best ut av det fotball-messig, både når det gjelder talentutvikling og kvalitet på fotball-lag. Det er vel omtrent der jeg tenker en skal begynne når en snakker om fotball og utvikling av talenter. Det være seg myter eller ikke.

1

glady

En vesentlig forskjell mellom Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag er at de største talenter fra sistnevnte fylke går til Rosenborg, og ikke til Levanger eller Steinkjer. Sogndal får på sin side nesten ikke konkurranse om talenter i sitt hjemfylke, og er utvilsomt det eneste storlaget i regionen.

Igjen, jeg sier ikke at det Sogndal gjør er feil, men å si at Sogndal er best på bruk av egne talenter, når de er en av klubbene i de to øverste divisjonene med færrest lokale innslag på a-laget sitt, er unektelig noe spesielt.

1

sTIMEN87

nesten ikke konkurranse om talenter

Om de ikke har hatt det før,så vil de definitivt få det i årene som kommer fra Florø. Florø er på vei til å ta over stafettpinnen,med så og si kun spillere fra egen by og region.

Sogndal er ikke litt i nærheten en gang for øyeblikket for å være ærlig,og det svirrer en masse rykter om at både Peter Aase og Kristoffer Ryland er på vei tilbake til Florø igjen. De har egentlig aldri blitt satsa på i Sogndal.

Det vil en nok få se et tydelig bevis på i 2017,sjøl om klubben kanskje henter 1 spiller utforbi fylkesgrensa/ene. Kan være en feks ser mot Hordaland.

Til slutt vil jeg avslutte med å si: At Sogndal har vært flinke på å satse på egne talenter fra eget fylke tidligere,men de siste årene har de vært meget svake. Så kan det selvfølgelig variere fra år til år,men per dags dato er jeg 100% enig med deg i at de blir fryktelig hypet på det punktet her.

1

Tig_

...og enda lenger tilbake

Eirik Bakke sjøl, Alexander Ødegaard (Til Rosenborg), Robbie Russel (til Rosenborg)...Piotr "lesievski" (Til Brann)....

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...