Nye VGD er lansert! Mer informasjon

UDI og deres behandling av oppholdstillatelse

Aniekpeno Udo har ikke slått til ennå. Karen fra Nigeria er blitt 21 år og ikke spilt veldig mye for Viking. Han var utlånt til Levanger i fjor og fikk 14 kamper der. Resten av sesongen var han utleid til Sverige og gjorde det greit der.

Nå har hans oppholdstillatelse stoppet av UDI fordi han ikke oppfyller kravene til UDI. Han har vært i Viking i 2 år nå og har fortsatt kontrakt med Viking.

Hva synes dere om dette, for dette må jo gjelde alle klubber i Norge på nivå 1 og 2.

UDI sier dette "I en e-post til Aftenbladet skriver UDI:

– Profesjonelle idrettsutøvere som skal delta på høyt nasjonalt nivå, blir behandlet etter bestemmelsen som gjelder for faglærte arbeidstagere.

– For at kravet om å være faglært skal være oppfylt, er det et vilkår for oppholdstillatelsen at søkeren deltar i idrett på høyt nivå som idrettsutøver. For herrefotball stiller UDI som krav at spilleren deltar på de to øverste nivåene i Norge (Eliteserien og 1. divisjon). Det stilles også krav til aktivitetsnivå og resultater. Utøveren må som hovedregel delta på minst halvparten av de kampene som laget spiller i den perioden utøveren har arbeidskontrakt, forutsatt at utøveren er skadefri og tilgjengelig for spill, skriver presserådgiver Kjersti Vaugelade-Baust i UDI.

Hun fortsetter:

– Dersom det ved søknad om fornyelse av oppholdstillatelsen viser seg at utøveren har deltatt lite på det laget som utøver idrett på høyt nivå, kan det tilsi at utøveren ikke lenger oppfyller vilkåret om heltidsarbeid og at søknad om fornyelse må avslås. Ved vurderingen legger man vekt på årsaken til manglende aktivitet og sannsynligheten for at utøveren, ut fra de opplysningene man har, vil oppfylle kravet i fremtiden, opplyser UDI."

Jeg har sjekket klubbene i Eliteserien sist sesong og det er mange klubber som har spillere som sliter med å nå kravene til UDI.

Er dette noe særskilt i Stavanger, eller er reglene like andre steder? Har dere vært borte i noe lignende med deres spillere? Er jo nok av utenlandske spillere som har brukt noen sesonger på å slå gjennom i Eliteserien/Tippeligaen.

Udo er ikke det store tapet for Viking pr dags dato, men prinsippet i det er viktig for alle klubber i Norge. Dette er noe landsdekkende presse (VG) burde sjekke opp. For reglene bør være firkantet og klare for klubbene. Begynner UDI å bruke sjønn og vurdere potensial til spillere så blir det Texas her.

2
6 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

aIseboy

Moses Ebiye (Nigeria) på LSK. 5 måneder yngre enn nevnte Udoh. Spilte 184 minutter toppfotball i 2017, mens Udoh spilte 634 minutter.

Ligger forøvrig noe generell info om problematikken her.

2

villevesten

Forstår ingenting av dette.. Enig i at mediene burde ta opp tråden. Det er flere spillere med kontrakt som umulig kan oppfylle disse kravene. Her må det tas en oppgang

2

BigGeorge

Nå er Viking ikke i øverste divisjon i år. Kan det ha noe å si ?

1

aIseboy

Skal ikke ha noe å si, da de to øverste divisjonene regnes som toppfotball og skal behandles likt.

1

AlexandrsJelisejevs

Dette skjer sikkert stadig vekk, men det gjøres kanskje ikke noe stort nummer ut av det. Afrikanere f.eks. som ikke slår til i løpet av et par år blir gjerne frigitt uansett, uavhengig av hva UDI sier. Godset hadde blant annet Enock Kwakwa for noen år siden som ble sendt videre til Finland pga det her.

1

aIseboy

Ta f.eks 2. eller 3. valg i mål for Bodø/Glimt, Simon Thomas fra Canada. Spilte 11 kamper i fjor. I tillegg har de Richardo fra Brasil og nettopp hentet inn en ny, antatt førstekeeper, fra Serbia.

Rart om Thomas skulle få fornyet oppholdstillatelse, men ikke en med 14 kamper i fjor på samme nivå.

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...