Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Tromsø oppfordrer til boikott av VM 2022

Tromsø blir første norske klubb som oppfordrer til boikott av Fotball-VM 2022.

Klubben skriver på sine hjemmesider at "Tromsø IL mener det er på tide at fotballen stopper opp og tar noen steg tilbake. Vi bør tenke over hva som er fotballens idé og hvorfor så mange elsker vår idrett. Det at korrupsjon, moderne slaveri og et høyt antall døde arbeidere er fundamentet til det viktigste vi har, VM, er overhodet ikke akseptabelt.

Dermed kan vi ikke lenger sitte og se på at mennesker dør i fotballens navn. Det er på tide å sette hardt mot hardt. Fotballen kan ikke styre alle nasjoners politikk og indre anliggende. Men det vi kan gjøre, er å sette tydelige krav til fotballturneringer som vi selv arrangerer.

Tromsø IL vil oppfordre Norges Fotballforbund til å gå inn for en boikott av Fotball VM 2022. Vi mener at hvis Norge kvalifiserer seg gjennom den kommende kvalifiseringen, bør vi takke nei til å reise til Qatar."

9
1,3k kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

Ola21

Boikott forslag nå i 2021 blir for dumt.

Tildelingen skjedde i 2010 og de lederne fra den gang er borte. Platini er også under korrupsjonsetterforskning.

Vi har et medansvar for det var "våre" valgte ledere som vedtok å legge VM til sanddyner i 40 graders varme.

Vi kan ikke forholde oss passive i 11 år, la Qatar bruke hundrevis av milliarder og så plutselig boikotte. Passivitet binder og forplikter uavhengig av korrupsjonen i 2010.

Da vi deltok i fridretts V M i Qatar i de samme anleggene i VM i 2019 hadde norsk idrett i realiteten tatt valget.

Norge har ikke greid å kvalifisere seg til de 5 siste VM og så er det vi som skal stå bak en boikott aksjon?? Vi kommer til å bli latterliggjort i resten av verden.

Boikott betyr at vi må trekke oss fra kvalikken også. De betyr i realiteten 2 år uten realistiske landskamper og sisteplass på rankinglisten.

Solbakken og resten av landslagsteamet kan vi ta først som sist si opp eller i beste fall permittere i 2 år.

At det er tidligere landslagsspiller Tom Høgli og Trmsø som har kommet opp med dette glupe utspillet nå i 2021 er helt patetisk.

Høgli spilte på landslaget i 5 år til 2015 etter at vedtaket i 2010 og tildelingen til Qatae ble gjort. Hvorfor tok han ikke opp saken da med NFF da han gikk inn og ut dørene på Ullevål?

Norske fagforeninger og Drillo tok opp saken i 2016 uten at det hjalp dengang.

Dette er en tapt sak og helt unødvendig å ta opp som en boikott sak.

Saken er så fullstendig malplassert og feiltimet at det er utrolig. Siden vi ikke har vært kvalifisert til VM på årevis at det nesten som en blir flau på Tromsø og andre støttende klubbers vegne.

15

DrSchwei

Saken er så fullstendig malplassert og feiltimet at det er utrolig. Siden vi ikke har vært kvalifisert til VM på årevis at det nesten som en blir flau på Tromsø og andre støttende klubbers vegne.

Ja, dette er bare moralsk posering. Det er lett å få spalteplass i mediene som tyter over av sportsjournalister og kommentatorer.

Dessuten - saken har også helt sikket flere sider. Det er litt kjapt å si at boikott er det beste etter å ha lest et par avisartikler. Alle som vet hvordan mediene fungerer vet at de alltid vinkler en sak veldig på en side.

1

emin

At det er tidligere landslagsspiller Tom Høgli og Trmsø som har kommet opp med dette glupe utspillet nå i 2021 er helt patetisk.

Høgli har vært klar på sitt standpunkt siden 2016, rett må være rett.

1

Arggg

Selv om jeg er sterkt negativt til akkurat dette boikottinitiativet, så syns jeg det er altfor mye relativisering og latterliggjøring av boikottilhengerne fra en del av motstanderne her nå. Jeg er selv medlem av supporterklubb og er en av disse som «gauler» på tribunen, men er likefullt mot boikott. Samtidig er jeg veldig glad for engasjementer og har stor tro på den supporterbølgen som nå reiser deg mot sportsvasking, superligaer og annen dritt. Det er på tide at fotballsupportere tar tilbake sporten sin.

Jeg forstår godt at mange ser Qatar-VM som et slags symbol på alt som er negativt med fotballen. Det var det for meg også. Et hårreisende stormannsgalt prosjekt så åpenlyst korrupt at man kan bli kvalm. Et fordeling regime attpåtil, men ikke noe verre enn arrangøren for 2018 tross alt. Men alt dette visste vi for ti år siden! Ingenting nytt negativt har kommet frem, men det har heldigvis skjedd noen positive endringer, om enn altfor, altfor små.

Hovedgrunnen til at jeg er imot boikott er fordi denne bevegelsen kommer som et resultat av en kollektiv misforståelse av dødstall, og overhodet ikke er basert på virkelige forhold. Man kan godt si nå at dødstallet ikke er så viktig, men ingen kan late som at ikke «6500 døde arbeidere under bygging av VM» er hovedgrunnen til kravet boikott. Når dette tallet helt åpenbart er helt på tryne, så stinker det veldig av hele boikottbevegelsen. Jeg skjønner at dette selvsagt ikke er bevisst, og jeg vet at folk mener det godt, men det framstår som atter et eksempel på vestlige fordommer mot arabere, og den orientalistiske klisjeen om den onde araberen. Hvordan ellers kan såpass mange oppegående folk så ukritisk akseptere påstander om sånn ufattelig ondskap fra qatarere?

Når denne boikottbevegelsen kommer ti år etter tildelingen, tre år etter VM i et Russland med minst like mange svin på skogen, og etter et oppslag som har blitt fundamentalt misforstått, så tror jeg rett og slett ikke verden ser på den som så moralsk høyverdig som det tilhengerne selv tror. Kanskje tvert imot. Folk vil se den åpenbare vestlige forutinntattheten og arrogansen. Målet er kanskje å redde fotballen og gjøre den til noe bedre, men man risikerer å skape enda større avstand og splid.

Så jeg håper virkelig vi ikke boikotter, men jeg håper også dette ikke blir slutten på denne politiske bevisstheten blant fotballsupportere. Målet bør nå være å endre FIFA og sørge for at slikt ikke skjer igjen. Endre stemmereglene, stille krav til bærekraft hos arrangører, nedskalere mesterskapet, stille krav om arbeidsforhold og om ytringsfrihet i forbindelse med mesterskapet. Ja, også må vi gjøre noe med eget fotballforbund, for det er nesten litt pinlig å stå på samme side som dem i denne saken.

11

aIseboy

Så jeg håper virkelig vi ikke boikotter, men jeg håper også dette ikke blir slutten på denne politiske bevisstheten blant fotballsupportere. Målet bør nå være å endre FIFA og sørge for at slikt ikke skjer igjen. Endre stemmereglene, stille krav til bærekraft hos arrangører, nedskalere mesterskapet, stille krav om arbeidsforhold og om ytringsfrihet i forbindelse med mesterskapet. Ja, også må vi gjøre noe med eget fotballforbund, for det er nesten litt pinlig å stå på samme side som dem i denne saken.

Selv om vi har kommet til stikk motsatt konklusjon, så vil jeg likevel hylle deg for ett av de mest oppegående og nyanserte innleggene i saken fra boikottmotstandere (eller om prossessen om saken, mer korrekt) jeg har lest.

Ingen tvil om at gjennom årene har bygget seg opp masse frustasjon, hvor supportere, grasrota, bredde og frivillige har følt seg skviset, utnyttet og herset med. Mens toppene har beveget seg stadlig lengre bort fra de idealene de snakker så vakkert om i festtalene. "Uten fansen er vi ingenting"..hah..

Og NFF er knapt bedre enn UEFA/FIFA - det er bare i langt mindre skala. Måten NFF og flere kretsledere har operert i denne saken har virkelig vært å kaste bensin på bålet. Det går i bunn og grunn på mye av det vi ser i denne tråden også. Harsellering og beskjed om å holde kjeft. I tillegg har NFF vist en maktarroganse som er kvalmende.

Hadde de derimot vist den dialoglinjen de snakker så varmt om, i praksis - så tror jeg faktisk ikke vi hadde fått så stort engasjement.

For de som er for boikott er selvsagt langt flere og bredere lag av fotball-Norge enn "supporterhipstere".

1

Yourexperiencemaydiffer

Er det ikke litt unødvendig å slenge rundt seg med begreper som beskriver dumskap på amerikanske campuser når en omtaler meningsmotstandere? På samme måte som det er intellektuelt uredelig å avskrive folks meninger dersom de er hvite og pusher 30/40/50 (jeg vet ikke hvor cutoffen er lenger) er det like fordømt ubrukelig å stemple folk som woke, SJW og fandens oldemor i øst og vest. Norge er et ganske flott land, men likevel insisterer folk på å importere begreper fra amerikansk kulturkrig.

Løsningen på dette er ikke å finne de begrepene som passer utfra hvilken amerikansk senator eller Twitter-personlighet du føler deg mest dus med og bruke de ukritisk og an mass i norske debatter. Løsningen er å ignorere skiten og bruke de ordene du lærte på skolen til å uttrykke deg på høvelig vis. Dersom en i samme slengen leser hva meningsmotstander skriver og forholder seg til det, og ikke til hva en mobb et annet sted har skrevet, tror jeg ting kan bli riktig så bra.

10

Taururu

Joshua King sto bak et fotballarrangement på Stovner for unge håpefulle. Groruddalen består av av over 300.000 innbyggere. King ga uttrykk for at fotball er for dyrt i Norge. Jeg vil si at dette gjelder i særdeleshet barn og unge i Groruddalen som ikke har pengesterke foreldre som vi ser spesielt lenger vest i Osloområdet. At det kan være økonomisk vanskelig å ha barna sin i den lokale klubben er et problem, neste problem er å ha kvalifiserte trenere og for å ha en sportslig satsing i hver klubb trengs økonomiske ressurser, men også mangel på fotballbaner er et stort problem blant titusenvis av barn og unge i Groruddalen. Så kan man spørre seg, er ikke dette noe som bør være på bordet til politikerne? Ja, til dels. Jeg har jo alltids ment at Bærum kommune som er en del Oslo by bør bli en del av Oslo kommune. Men å dele ressursene med østlige deler av Oslo sitter nok langt inne for mange.

Så hva har dette med boikott av QatarVm å gjøre? Konsekvenser av en boikott er som vi alle vet at vi kan bli utestengt fra VM og dens kvalikk frem til VM 2030. Det kan også bety enorme økonomiske tap for NFF, vårt øverste organ. Det vil bl.a. bety at titusenvis av unge håpefulle fotballspillere i Groruddalen kanskje ikke har råd til å spille fotball, eller at de lokale klubbene ikke har råd til å følge opp en sportslig plan. Uten penger som kommer inn til NFF og som kommer norsk fotball til gode, vil det fortsatt være vanskelig om ikke umulig å finne en fotballbane å spille på. Så ja, kanskje vi mister hundrevis av spillere i toppfotballen denne og neste fotballgenerasjon. For de som driter i det, kan jeg fortelle at tilbudet om å kunne spille fotball går langt utover nettopp det å bli "proff". Det har en samfunnsmessig viktig rolle og kanskje spesielt her i Osloområdet. Å være del av en klubb, lag og miljø er viktig for utviklingen av "selvet". Det kan gjøre at dårlige miljøer blir byttet ut med klubbmiljøet og på sikt bety mindre kriminalitet, men heller bedre muligheter for alle senere i livet. Med en boikott vil disse unge, håpefulle aldri se Joshua King i et VM. Den drømmen blir knust, kanskje det å akkurat se deres store forbilde i et VM hadde vært den siste lille gnisten for å gå på treningen den dagen det trengtes.

Så, ja jeg hører til på venstresiden i politikken. Mulig jeg var enda rødere før, jeg var der en gang hvor jeg skulle boikotte, protestere mot alt som ikke var riktig i denne verden. Grunnen var god og innsatsen hard og vi må faktisk bruke stemmen vår for å kunne gjøre en forandring i verden. Men tidligere gjorde jeg det uansett, jeg hadde tunnelsyn og ønsket ikke å åpne øynene for konsekvenser og andre løsninger. Konsekvensene er å sette landslagsfotballen på stopp og ikke minst risikere enorme tap for norsk fotball generelt. Jeg vet hvor viktig dette er, jeg ser ofte toppfotball (1-3nivå), men også på lavere nivå. Jeg vet hvor mye fotballen betyr for alle på alle nivåer. Konsekvensene kan for mange bli kutt i planer og mindre satsing. Andre løsninger finnes også. For menneskerettighetene i Qatar er forkastelige, jeg tror du skal lete lenge i Norge for å finne noen som mener noe annet. Det vil være mye mer virkningsfullt å forsøke å få med andre nasjoner med HumanRights markeringer under ett VM f.eks.

En boikott løser ingenting, menneskerettighetene i Qatar vil ikke bli bedre av dette. Å skyve norsk fotball foran oss og med det våre beste spillere, men også unge håpefulle spillere er et sjansespill. Så værsågrei, ha mulige konsekvenser i bakhodet. Når det gjelder NFF er jeg helt enig, mye kan bli bedre. Diskusjonen om NFF kan vi ta når boikotten er nedstemt.

10

stc887

Så hva har dette med boikott av QatarVm å gjøre? Konsekvenser av en boikott er som vi alle vet at vi kan bli utestengt fra VM og dens kvalikk frem til VM 2030. Det kan også bety enorme økonomiske tap for NFF, vårt øverste organ. Det vil bl.a. bety at titusenvis av unge håpefulle fotballspillere i Groruddalen kanskje ikke har råd til å spille fotball, eller at de lokale klubbene ikke har råd til å følge opp en sportslig plan. Uten penger som kommer inn til NFF og som kommer norsk fotball til god

Rørende innlegg men dessverre har det du sier lite om ingen rot i virkeligheten.

Jeg betaler mer i avgifter til NFF enn det vi får tilbake. Jeg ser heller ikke at vi har indirekte nytte av TV-pengene. Det er ganske dyrt å drive fotballklubb, og budsjettet på avgifter til NFF er ganske stort,

NFF om inntekter til bredden

[https://www.aftenposten.no/sport/fotball/i/yRWVp2/breddeklubber-reagerer-paa-nff-tall-tull-og-toeys](</system/edit/post/id/50504228/Breddeklubber%20reagerer på NFF tall. Tull og tøys>)

1

Arggg

Problemet mitt med å boikotte Qatar nå er fordi det helt åpenbart vil komme som følge av massesuggesjon rundt en feiltolkning av tall, noe som etter min mening viser ganske utbredte negative fordommer mot gulfarabere. Vi hadde aldri i verden brukt disse tallene på samme måte om det var snakk om en annen arrangør.

Qatar skulle aldri hatt VM. Det er et for lite land til å bære et så stort mesterskap, og de burde vært tvunget til å søke sammen med noen andre. Hele Qatar-VM viser en total mannen på magemål og bærekraft hos FIFA, og setter et elendig eksempel for framtiden. Da har jeg ikke en gang nevnt den åpenbare korrupsjonen og det mildt sagt problematiske styresettet, men dette er argumenter som ville betydd at man måtte boikotte Russland-VM også.

Men når Qatar har fått VM etterfulgt av en enorm kritikk og krav om reformer som til en viss grad har blitt oppfylt, så syns jeg det er spesielt å plutselig skulle bestemme seg for boikott ti år etter tildelingen når stadionene stort sett er bygget, og VM nesten er klar til å arrangeres. I hvert fall når grunnen til boikotten er en fundamental misforståelse av tall som strengt tatt egentlig ikke viser noe negativt for Qatar.

Det er godt mulig at det blir et varsku for framtidige røverstater som vil arrangere ting, og at det bidrar til en kursendring. Jeg frykter like mye at det kan slå negativt tilbake på oss. Folk utenfor Vesten vil kunne hevde at grunnlaget for denne boikotten viser vestlig arroganse på sitt verste, og en enorm mangel på selvinnsikt blant oss. De vil også med rette kunne hevde at det ligger tjukke lag av orientalistiske og til dels rasistiske holdninger bak en slik boikott når grunnlaget er denne artikkelen.

Hvorfor skal land som Qatar gjøre en innsats for å bli bedre når folk i moralens høyborg er villig til å tro all mulig dritt om dem uansett?

10

PapaSmurf

Hvorfor skal land som Qatar gjøre en innsats for å bli bedre når folk i moralens høyborg er villig til å tro all mulig dritt om dem uansett?

Godt poeng.

Men jeg har også tenkt over det Tjaaah sa om fremtidige mesterskap. Det var en tanke jeg ikke hadde vært innom før.

Det man må gjøre før man eventuelt boikotter er å få en fullstendig oversikt over fakta og den reelle utviklingen i Qatar. Å smelle til med en boikott der en ekstrem feilbruk av tall er den utløsende faktoren er på grensen til irrasjonelt.

1

Tjaaah

Hvorfor skal land som Qatar gjøre en innsats for å bli bedre når folk i moralens høyborg er villig til å tro all mulig dritt om dem uansett?

Det er ikke snakk om boikott uansett, det er snakk om at det nok har vært en utvikling der, men det er ikke godt nok.

Det vil være en klar beskjed om at et minimum av utvikling og tiltak ikke vil være godt nok. Det kan fortsatt ryke på tampen, om man ikke skjerper seg grundig.

Så er jeg helt klar på at mitt viktigste argument ikke bare gjelder Qatar, men også senere mesterskap, og utviklingen her generelt. Så det er helt fair å mene at min hovedgrunn til boikott dermed blir urettferdig overfor Qatar. Selv mener jeg de behandler arbeiderne sine altfor dårlig, og at de burde bli straffet for dette.

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Premier League

Fotball - Premier League

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...