Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Det er på høy tid at denne gamle og ærverdige klubben igjen får sin egen tråd. Sannsynligheten er der for at tråden drukner her inne, men det får stå sin prøve. Jeg regner med at mange vet noe om Everton og historien bak, men i tilfelle navn som William Ralph Dean, Alec Young, Brian Labone, Bob Latchford, Neville Southall, Kevin Ratcliffe, Trevor Steven, Graeme Sharp ikke sier dere noe så drar jeg i gang med litt historikk (i biter) og etterhvert noen tørre fakta om Merseysides eldste klubb.

STANLEY PARK, PRIORY ROAD & ANFIELD: 1878-1892 Everton ble stiftet i 1878 (som St. Domingo FC) av en prest ved navn B.S. Chambers for å gi ungene som spilte cricket om sommeren noe å gjøre på i vinterhalvåret. Klubben vokste seg derimot fort for stor for kirken og i november året etter ble det bestemt at klubben skulle skifte navn til Everton, som området kirken lå i het. Evertons første offisielle kamp var i desember 1879 mot et lag som het St. Peter's. Everton vant kampen hele 6-0 og klubbens første seier var notert. I løpet av disse tidligste årene spilte Everton alle sine kamper i et hjørne av Stanley Park hvor alle som ville kunne stå og se kampene, men når tilskuerantallet nærmet seg 2000 så ble det bestemt at klubben trengte en skikkelig bane å spille på. I 1882 donerte en herremann ved navn J. Cruitt et stykke land ved Priory Road til klubben som så bygget garderober og begynte å ta seg betalt for kampene. 1882-83 sesongen ble dermed den siste de spilte i Stanley Park. Sesongen etter, den første på Priory Road, vant Everton sin første tittel noensinne etter at de slo Earlestown 1-0 i Liverpool Cup finalen.

I løpet av årene som kom skulle Everton nok en gang bli nødt til å bytte bane, denne gang fordi herr Cruitt ikke satte særlig pris på de bråkete og utagerende tilskuerene som kom for å se Everton spille. Saken endte opp med at Everton leide sin nye bane, Anfield Road, fra et lokalt bryggeri. Samtidig ble Liverpools daværende ordfører, en mann ved navn John Houlding, valgt som klubbformann. Den første kampen på Anfield ble spilt i september 1884 i en kamp hvor Everton slo Earlestown 5-0. Året etter ble klubben profesjonell, noe som ble etterfulgt av to suksessfulle sesonger hvor Everton vant Liverpool Cup begge årene.

Med denne suksessen i bakhodet meldte Everton seg på FA cupen for første gang i 1886-87 sesongen. Til tross for den gryende optimismen i klubben så endte det med 1-0 tap for Glasgow Rangers hjemme på Anfield. Sesongen etter var de derimot med igjen og spilte hele fire kamper mot Bolton før de gikk på en stjernesmell med 0-6 mot Preston North End. En seier mot Preston hadde uansett ikke hjulpet da FA diskvalifiserte Everton for å ha brukt for mange betalte spillere mot Bolton runden før. Alt dette førte til at Everton rett og slett lot være å melde seg på neste sesongs FA cup.

Når The Football League ble opprettet i 1888 var Everton et av ligaens 12 grunnleggende medlemmer. De andre var Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion og Wolverhampton Wanderers. Hele seks av dagens PL lag var altså med å starte ligaen for 121 år siden. Evertons første liga kamp var for øvrig mot Accrington og Everton vant kampen 2-1 foran over 10000 tilskuere.

Preston North End var ligaens desiderte ener de første to sesongene, men i 1890-91 sesongen klarte Everton å frafriste de overtaket og klubbens aller første seriegull var et faktum. I løpet av denne sesongen hadde Everton flere engelske landslagsspillere, deriblant Johnny Holt, Edgar Chadwick, Alfred Milward og Fred Geary.

13
8,6k kommentarer

Stracqualursi

Du veit hva f.eks betyr?

Har null peiling på Everton, men til og med jeg skjønner poenget her.

1

minuspol

Ja jeg vet hva f.eks betyr. Jeg ser bare ikke at James er eksempel på noe. Dette gjelder kun ham.

Utgangspunktet mitt er at jeg har veldig liten tro på at Nuno Espirito Santo sånn rent generelt har noen større stjerne/tiltrekningskraft hos spillere enn hva Rafa har. Sjøl i Everton.

Mulig jeg tar feil, men dette eksempelet med James viser ikke det.

1

caliblue

Ja jeg vet hva f.eks betyr. Jeg ser bare ikke at James er eksempel på noe. Dette gjelder kun ham.

Vanskelig for offensive spillere å skinne under Rafa. Sist han var i PL skapte hans lag 18. mest av sjanser.

Det var ille nok for en Calvert-Lewin når Ancelotti ble stadig mer defensiv utover sesongen. Under Rafa blir det enda verre. Og scorer han ikke minst like mye neste sesong som han gjorde denne, så ryker landslagsplassen.

Like greit å selge og la Rafa erstatte han med Dwight Gayle og Yoshinori Muto. Spisser som sprudler under Rafas mektige offensiv.

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Norsk

Fotball - Norsk

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Fortid og framtid - Viking for alltid

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...