Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Er Solskjær en favoritt til overta etter Ferguson?

Alltid noe mas om dette, men sånn er det.

Personlig ser jeg svært gjerne at vi ”gambler” på Solskjær den dagen SAF trekker seg tilbake. Først og fremst fordi jeg mener at han er et glimrende alternativ, men også fordi jeg mener at risikoen og den potensielle nedsiden er oppskrytt. Empiriske studier viser at trenere stort sett presterer i hht til ressursene man har tilgjengelig, og det blir hevdet at hvem treneren er er av mindre betyning enn hva vedkommende har å rutte med. Unntak blir forklart ved ”nye oppdagelser”, og treningsmetoder (Rosenborg er kanskje et greit eksempel; på 90-tallet var RBK et av de første lagene som trente intervall og ble det laget i Europa som var best trent – hvertfall målt i O2-opptak). Det er i seg selv en spennende teori, men det er selvsagt et dårlig utgangspunkt for en slik ansettelse – man må jo ta det på alvor. Jeg ser ikke bort i fra at fotballtrenere er de lederene – sammenlignet med ledere i næringslivet - som kanskje i størst grad påvirker resultatene.

Men tilbake til Solskjær. Hvorfor? I mine øyner virker det som han besitter mange av de kvalitetene man ser etter hos en leder. Han virker intelligent, ekstremt lærevillig og interessert, ambisiøs, arbeidsom og metodisk. Jeg tror også at mange av de kvalitetene som gjorde Solskjær til en god spiller vil være gode å ta med seg som trener; god spillerforståelse kombinert med selvinnsikt og høy treningsmoral. Tidligere var det opplest og vedtatt at kaptein-typer ala Keane også var manager-typer – uten at jeg skjønner hvorfor. Det eneste typiske ledertrekket jeg klarer se i Keane var at han var en dyktig inspirator som kaptein, men det å være en inspirator som kaptein og som trener er to forskjellige ting. Jeg så aldri hva som tilsa at Keane skulle ha nok i topplokket til å legge om stilen. Jeg tviler på at det er mange voksne mennesker som lar seg inspirere av at en voksen mann i dress står og kjefter og skriker til deg. Tillitsvekkende er det heller ikke.

Mitt største ankepunkt mot Solskjær må likevel være at jeg er usikker på hvor flink han er med folk. Jeg synes ofte han virker sur og sær. Det er riktignok noe han har til felles med mange gode trenere, men han slår meg ikke som noen karismatisk, populær mann i samme grad som Ferguson, Shankly, Busby og Paisley. Noe svada-aktig dog.

Ole Gunnar Solskjær tok tidlig de trenerskiltene han kunne ta i England, og returnerte også til Norge for å ta trenerkursene NFF tilbyr. Det synes jeg vitner om en Solskjær som møter treningsyrket med samme målbevissthet og metodiske innstilling som han møtte spillerkarrieren med. Det vil være nyttig. De gangene trenere har klart å ta innersvingen på konkurrenter med mer ressurser har det som oftest vært trenere som har gått nye veier og funnet nye metoder. En av grunnene til at Ferguson har oppnådd det han har gjort i Man Utd, og fortsatt er aktuell som trener, er at han i steden for å være innbitt og konservativ, hele tiden har vært lærevillig og søkt nye, bedre metoder. En viktig faktor har vært at han har vært dyktig i å utvikle relasjoner til kollegaer både i og utenfor klubben, og ser ut til å utnytte de kontaktene han gjør seg til det maksimale.

Utad er dette viktig både ift til å holde seg informert om spillere, og nye tanker og erfaringer gjort av andre om taktikker, systemer og trening. Innad er det viktig ift at det gjør at han kan bruke mer tid på å konsentrere seg om de riktige tingene, samtidig som man aldri vil være ”best til alt” eller "the-jack-of-all-trades". Manager-rollen er vid, og går på så ufattelig mange forskjellige aspekter at det er unaturlig at en skal håndtere alt. Bare det å organisere forsvaret er helt forskjellig fra å organisere det offensive. Og fra slike faktorer til å vurdere nye spillere, være en motivator i pausen og en taktikker i kamp etc. kreves det ganske ulike egenskaper.

En perfekt manager finnes derfor ikke. Det nærmeste man kommer er den manageren som har selvinnsikt nok til å se sine svakheter og delegerer bort arbeidsoppgaver til de flinkeste innenfor sitt felt. Jeg har blant annet hørt Ferguson si at når det kommer til keeperene er det Steele som bestemmer. Han lar også andre organisere treningene, da det iflg han selv er andre som er mer skikket til dette. Selv observerer han, og har mer enn nok med dette. Spesialiseringen gjør også at han kan bruke mer tid på de tingene han faktisk fokuserer på, og det vil være ganske naturlig om dette er selvforsterkende. I utgangspunktet har jeg derfor vært tilhenger av system ala det man har hatt i mange franske og tyske klubber med en sportslig leder og en trener, men jeg ser jo at det ikke er kultur for det i England og at det lett vil kunne utvikle seg rollekonflikter. Det beste er nok derfor en leder som delgerer bort en del oppgaver.

Jeg tror og håper at Solskjær kan utvise den samme selvinnsikten som manager som han gjorde som spiller. Dette vil også være et poeng ift å rekruttere innenfor når Ferguson gir seg. I Man Utd har Ferguson bygget opp et apparat rundt seg hvor dyktige folk får lov til å bruke kompetansen sin. For en som kommer innenfor bør det være enklere å se dette, og bygge videre på det. For en som kommer utenfor kan det være veldig vanskelig å forstå kulturen og ”rolledelingen”, og man kan risikere at mye av det som Ferguson har brukt over tyve år på å bygge opp vil brytes ned på mindre enn en sesong samtidig som det selvsagt vil kunne medføre mye intern misnøye. Man kan selvsagt også risikere at den nye som kommer utenfor forstår rolledelingen godt, men ønsker å gjøre alt selv. Da sitter man plutselig igjen med en mann som ikke bare er svakere enn Ferguson, men også en svakere keepertrener (for å sette det på spissen), svakere til å sette opp treningsøvelser, dårligere til å motivere etc.

Jeg tror det er begrenset hvor mye ugagn Solskjær – i verstefall - vil kunne gjøre. I bestefall vil vi få en veldig smooth overgang, samtidig som man får inn en mann som klarer bygge videre på det som har blitt bygget opp og samtidig ta med seg nye ideer og visjoner inn. Jeg husker godt at Ferguson for noen år siden ble spurt om hva han trodde om Keane som en fremtidig manager. Ferguson svarte selvsagt diplomatisk (dette var da Keane fortsatt spilte i Man Utd), men endte opp med å trekke frem Solskjær som en han virkelig hadde tro på. Man skal ikke se bort i fra at han får rett igjen.

18
83 kommentarer

TheBlueRevolution

.. eller to.

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Norsk

Fotball - Norsk

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...