Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Jeg vet ikke hvor interessant et innlegg av denne typen er, men jeg klarer ikke helt å holde det inne i forbindelse med den tøffe kampen denne lille helten utkjemper utenfor banen. At en 5-åring må gå gjennom noe sånt er direkte hjerteskjærende, og det varmer meg langt inn i hjerterota å se den oppmerksomheten og omtanken han har mottatt fra et unisont fotballpublikum. Onsdag kveld fikk man vitne Lowery lede the Black Cats ut på gressmatta, få æren av å score på straffe mot Begovic etterfulgt av taktfast chanting av «There’s only one Bradley Lowery» fem minutter ut i kampen. Jeg kan vel neppe være den eneste her inne som ikke klarte å holde tilbake tårene, spesielt med tanke på at hans videre skjebne er høyst usikker.

Nordøst-England har alltid følt en viss grad av isolasjon fra resten av landet. Lenge gikk Tyne-Wear-oppgjørene langt mer gemyttlig for seg, og det var en sterk følelse av samhørighet mellom klubbene. Det var i hovedsak nordøst mot røkla. Områdets geografiske posisjon har gjort det til et bindeledd mellom Skottland og Sør-England, mens EU-skepsisen her har alltid vært størst. Hensynet til gruvearbeiderne i County Durham var en av de viktigste årsakene til at Storbritannia var lunkne til medlemsskap til EU i dets startfase, da det kun var et kull - og stålsamarbeid, og i årets referendum var området blant de største Leave-bastionene. Sånn sett framstår det litt uforståelig at regionen i 2004 stemte nei til en reform som ville gitt dem langt større regional makt på bekostning av Westminster.

Det sies ofte at fotballkulturen i nordøst representerer noe unikt, og selv om jeg er litt lei av denne typen klisjeer, så vil jeg ikke benekte at det er en sterk grad av sannhet i akkurat dette utsagnet. Årsakene til det tror jeg har sammenheng med den nevnte isolasjonen, men også hvordan mange av samfunnene i området har vært særdeles ensidige. I et samfunn som Ashington (nord for Newcastle, mest kjent som Charlton-brødrenes hjemsted) har opptil 90 % av befolkningen på ett tidspunkt enten direkte eller indirekte vært knyttet til kullgruveindustrien. Da kan man selv tenke seg til hva som skjer med dette samfunnet i det denne livsnerva forsvinner uten at det erstattes av nye institusjoner. Et tidligere tight-knit samfunn oppløses, og fotballklubbenes rolle som brobygger blir mer og mer sentral.

Så hvilken sammenheng har dette med Bradley Lowery? En slik sak ville naturligvis fått oppmerksomhet hvor som helst i fotball-England, men min påstand er at den forsterkes i nordøst. Jeg har alltid latt meg imponere av Sunderlands tilskuertall, da byen har begrenset med befolkningsgrunnlag og man har konkurranse fra en svær motor i Newcastle United som en større del av befolkninga i regionen sogner til. Men etter å ha opplevd regionen på ganske nært hold, må jeg si at det framstår mer og mer forståelig. Utfasinga av kullindustrien og skipsverftene i byen har gjort Sunderland AFC til den klart største og viktigste institusjonen i byen. Fraværet av kapital sammenlignet med London og de to store byene i nordvest gjør det vanskelig å drive fotballklubb i området, da dette ikke kan gjøres uten at man har med seg hele befolkninga. Samfunnsengasjement er alfa og omega for nordøst-klubbenes eksistens i toppen av engelsk fotball.

Så har du Middlesbrough og Teesside, hvor tilstanden om mulig er enda verre. Klubben ble selve symbolet på samfunnsengasjement da flere tusen supportere i bortekamp på Old Trafford i fjor organiserte en støtteaksjon for å bevare siste rest av arbeidplasser knyttet til stålindustrien i området. Klubben organiserer også selv matbanker for befolkningen. I sommer var jeg i England og benyttet meg av Teesside airport da det lå mest strategisk i forhold til området av Yorkshire jeg skulle til. Flyplassen som bare få år tidligere hadde blomstret takket være tilstedeværelsen av flere billige, kommersielle lavprisselskap, var nå i praksis helt død. Lokaltogene hadde sluttet å stoppe innom den nærmeste stasjonen til flyplassen og busstilbud til lokale byer som Darlington og Middlesbrough hadde opphørt. Taxi-sjåføren som transporterte meg videre til Darlington kunne fortelle meg at nærmest over natta hadde flere av disse selskapene trukket seg ut av Teesside. Det er ganske vanskelig å se dette uten sammenheng med den økonomiske situasjonen regionen er oppe i.

Avslutningvis vil jeg bare påpeke at dette ikke er et innlegg for å diskreditere andre engelske klubbers samfunnsengasjement. Det er bare det at dette engasjementet er makeløst i nordøst. Det er Bradley Lowery et synlig symbol på.

18
19 svar

19 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

real-_-

Virket som en fantastisk fyr. Bare å høre og se når Defoe snakker om han så skjønner man at dette var en spesiel liten gutt.

RIP

2

molishani

Har sett gjennom bilder av denne fantastiske, skjønne tapre gutten. Vakre bilder av en gutt full av livsmot. Hvil i fred, lille gutten, du viste verden mot og uskyld.

1

Leoparden1

Ufattelig trist. Har en liten på hans alder selv og tørr ikke gå dit med tankene. Hvil i fred.

1

LaGoeba

Ufattelig trist ja. Støtter vidar sitt innlegg.

Hvil i fred, Bradley.

1

vidar

Håper FA kjører stillhet/applaus foran alle kamper under sesongåpningen.

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Norsk

Fotball - Norsk

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Fotball - Spill

Fotball - Spill

Bilde

Viking FK

Diskusjon om Viking FK

Bilde

Liverpool Football Club

Forum for the true reds - YNWA

Laster...