Fotball - Premier League

odin

Om medgangssupportarar

Medgangssupportar er vel det største skjellsordet som eksisterer her inne. Stadig vekk blir folk som held med ManU, Arsenal, Liverpool, og andre klubbar med mange supportarar, skulda for å vere noko så forakteleg som medgangssupportarar. For meg er ein medgangssupportar ein person som i vaksen alder heiar på eit lag som vinn titlar, og har mange supportarar. Det er ingen andre grunnar til å heie på klubben enn at ein har lyst til å vere på eit vinnande lag og høyre til ein populær fellesskap. Om laget skulle slutte å vinne særleg mykje så forsvinn interessa, og ein hoppar gjerne over til eit anna lag. Vaksne folk som har vraka sin gamle klubb for å heie på, til dømes ManU, er medgangssupportarar.

Eg meiner at ein må vere over, la oss seie 13-14-15 år for å kunne bli stempla som ein medgangssupportar. Ungar er ikkje medgangssupportarar fordi om dei går med ein drakt med Solskjær på ryggen. Ole Gunnar Solskjær er ein populær spelar fordi han kan gjere spektakulære ting på banen, han har utstråling og er ein populær og sympatisk person. Det er ingenting gale med at små ungar ynskjer å identifisere seg med han eller prestasjonane hans. Det er nettopp slike ting som skapar stjerner, enten det dreier seg om fotball, basket, ski eller musikk. Blir du inspirert av ein slik person er det naturleg at laget blir ManU. Det handlar mykje om dei første inntrykka du får når du byrjar å interessere deg for fotball. Småguttar er dessutan mykje prega av kameratgjengen, ein Solskjær/ManU-supportar klarar å få med seg andre, og slik ballar det på seg slik at det blir in å vere ManU-fan. Det er det då ingenting gale i. Etter utallige ManU-titlar på 90-talet er det heilt naturleg at det har blitt slik. Småguttar som ikkje er ManU-fans har sannsynlegvis blitt "brennmerka" av skjelsettande fotballopplevingar, der dei av ein eller annan grunn har falt for eit anna lag. Kanskje er det ein eldre bror eller eit anna forbilde som har påverka dei, eller kanskje at på grunn av at ein fotballspelar i nærleiken har fått proffkontrakt. På Torvastad (og kanskje på Austevoll?) er det påfallande mange Southampton-fans blant 8-10-12 åringar. Det er vel ingen annan måte å forklare det på enn med namn som Egil Østenstad og Claus Lundkvam.

Sjølv blei eg Liverpool-fan som fem-seks-åring. Dei aller fleste der eg kjem frå blei Liverpool-fans på den tida. Kevin Keegan, Ray Clemmence, Kenny Dalglish hadde sikkert mykje med det å gjere. Kevin Keegan blei kåra til European Footballer of the year og hadde karisma. I ei tid då det ikkje var nordmenn i engelsk fotball var han det store forbildet mitt. Å få eit fotballkort med bilde av han på var sjølve draumen. Eg har ikkje dårleg samvit for å vere fan av ein populær klubb for eg er trygg på min "kjærleik" til klubben. Eg har heller aldri svikta klubben min. Faktisk mista eg litt av den glødande interessa for engelsk fotball då eg var 17-18 år. Det var midt i den store Liverpool-dominansen. Interessa blei vekt til liv igjen etter Hillsbrough-tragedien, og det var på slutten av den førre æraen. Sidan blei forholdet sterkare og sterkare i takt med vanskelege sesongar.

Eg veit ikkje nok om personar her inne til å skulde nokon for å vere medgangssupportarar, og det er det vel dei færraste av dokker andre debattantar som også gjer. Er det nokon her inne som har skifta favorittklubb til ein klubb som har tatt pokalar dei siste åra?

Odin, som ikkje får seg til å hate at førsteklassingar går med ManU-drakt og ikkje Liverpool-, Leicester- eller Bristol City-drakt.

1
42 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Her hadde jeg svart lengre på Odins stort sett fornuftige innlegg, men så forsvant det i en feilmelding da det skulle postes :((((

Orker ikke å begynne på nytt, men kan bare si at de som har favorittlag, og som samtidig er lidenskapelig fotballinteressert, vil finne det UMULIG å skifte lag. De som skulle gjøre noe sånt, vil i mine øyne ikke være spesielt interesserte i fotball. De aller fleste vil nok finne det 1000 ganger enklere å skifte dame enn å skifte favorittlag.

Gizmo, som synes at det å bære en klubbdrakt forplikter å lære om klubbens historie og kultur

1
odin Godt råd: Ta alltid kopi når du har skrive ei lengre sak. Trur nemleg tida "går ut" etter ei viss tid med "inaktivitet" - og dermed får du feilmelding. Svarar på resten i ettermidd...

De som skriver her inne er vel såpass engasjert i fotball og klubbens sin, at det er nettopp derfor de skriver her. Jeg tviler på at det vil være noen av de som skriver her inne som kommer til å bytte favorittklubb. De som skifter klubb til stadighet har nok ingen interesse av å være her (plopper vel inn med en "X rules" eller noe slikt kanskje).

Lupus som kan forstå at smårollingen idag blir hekta på Solskjær og ManU

1
lupus De som skriver her inne er vel såpass engasjert i fotball og klubbens sin, at det er nettopp derfor de skriver her. Jeg tviler på at det vil være noen av de som skriver her inne so...

Det var også litt av poenget mitt at folk her inne neppe er medgangssupportarar, men folk som er engasjert i klubben sin. Eg vil også påstå at ein ikkje kan kalle ein smårolling som skiftar klubb til dømes fordi ein spelar skiftar klubb ikkje er medgangssupportar, men berre litt umoden.

Odin

1

"odin skrev: Kevin Keegan blei kåra til European Footballer of the year og hadde karisma. I ei tid då det ikkje var nordmenn i engelsk fotball var han det store forbildet mitt."

Keegan var også mitt store forbilde uten at jeg skiftet lag av den grunn! Laget var Man Utd! :-)

1

odin skrev: <<Medgangssupportar er vel det største skjellsordet som eksisterer her inne. Stadig vekk blir folk som held med ManU, Arsenal, Liverpool, og andre klubbar med mange supportarar, skulda for å vere noko så forakteleg som medgangssupportarar.

Stadig vekk blir og andre supportere,som f.eks. norske evertonians som meg selv beskyldt for å være medgangssupportere pga. en viss Wayne Rooney. Vi blir og beskyldt for at vi kun "dukker opp" på forumet når Everton gjør det bra. Selv har jeg vært evertonian i 14 år og var faktisk 15 år gammel da jeg valgte Everton som lag. Dermed kvalifiserer jeg til aldersgruppen Odin refererer til...men å si at det var pga at klubben hadde stor medgang på den tiden vil være "å ta litt vel i";-) Men jeg har da opplevd en tittel,FA-cupen 1995, og 2005/2006 fører David Moyes The People`s Club helt til topps i PL!!!

<<Er det nokon her inne som har skifta favorittklubb til ein klubb som har tatt pokalar dei siste åra?

Ja faktisk,men vil nå heller si motsatt...utrolig nok!!! Holdt faktisk med United på 80-tallet da Everton vant nærmest alt til min store ergrelse.Jeg kunne rett og slett ikke fordra dem. Men ni år senere,Merseysidederby i FA-cupfinalen på Wembley etter den tragiske hendelsen under semifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forrest på Hillsborough vekkes en voldsom følelse i meg som startet som sympati da jeg følte at "hele den internasjonale fotballverden" støttet Liverpool i akkurat den kampen. De røde vant 3-2 i en fantastisk underholdende finale der altså en voksende sympati utviklet seg til en enorm kjærlighet for The Toffees. Og selvom United bare noen få år etter at jeg koverterte begynte å vinne ANGRER JEG IKKE ETT SEKUND!!!!!!

Dex74

1

Du har mykje rett, odin, i det du skriv, men eg meiner du har feil når det gjeld at mindre barn ikkje kan vera medgongssupportarar. Om dette er sant eller ikkje nektar eg å kommentera av omsyn til hovudpersonane.

Det var ein gong ein gjeng smågutar som heldt med Manchester United. Ein god del av desse heldt kanskje med ManUtd fordi dei tok mange titlar. Men likavel er det begrensa kva ein sjuåring får med seg av kva fotball-lag vinn og ikkje vinn. Men nokre få år seinare, vann Arsenal premier league. Då var det plutseleg to stykker som heldt med Arsenal. Og i løpet av nokre få år vidare, hadde dei halde med MANGE forskjellige lag, alt etter kven som gjorde det bra akkurat då. Wimbledon, Liverpool, Fiorentina, Milan, Real Madrid, you name it. Endå større var antalet forskjellige favorittspelarar, eg overdriv ikkje i det heile teke når eg antar dei kanskje hadde over 100 forskjellige favorittspelarar i løpet av desse få åra. Og ikkje sånn at dei hadde fem-seks om gongen, nei, kun ein. Og dei skifta favorittspelarar oftare enn du skifter undertøy. For å gi eit døme, så kunne det på ein fredag komma lovprisningar av t.d. Fiorentina frå desse to, medan på mandagen, då Fiorentina hadde tapt i helga, var det plutseleg berre Batistuta som var noko god på det laget... Men det var ikkje alt. I ei ikkje alt for lang periode presterte han eine av dei å halda med både ManUtd og Arsenal på ein gong. Seier vel det meste. Og snipp snapp snute, så var eventyret ute.

Dersom desse to ikkje er medgongssupportarar, kva er dei då?

[Ikke endret 28.01.03 18:15 av Vebjørn]

Arsenalfansen kvar sesong framover: "Vi var jo EGENTLIG best, vi vant bare ikke."

Liverpoolfansen om 50 år: "Vi styrte 70-tallet, dominerte 80-årene, tok en pause på 90-tallet, tok en pause på 00-tallet, tok en pause på 10-tallet, tok en pause på 20-tallet, tok en pause på 30-tallet, tok en pause på 40-tallet og neste sesong er vi tilbake!"

Ålesundfansen heile tida: "Kråmyra er ikke noen potetåker"

1

odin skrev: "Vaksne folk som har vraka sin gamle klubb for å heie på, til dømes ManU, er medgangssupportarar."

Eksisterer slike? Høres rart ut...

1
notlob Kevin Keegan ble vel uansett aldri årets spiller i Europa som Liverpool-spiller.

Er mye rart som kan sies når det gjelder det og være medgangssupportere eller ikke. Mye av det kan nok skyldes media's fokusering på enkelte lag,for når en 8åring f.eks. kun høre/les om Arsenal eller Utd så er jo sjansen større for at dem "heier" på en av de laga enn f.eks Bolton. Jeg har en gutt selv på 9 som alltid har likt fotball,og det har gått i Utd hele tia, men da jeg satte han mere inn i PL og hvilke lag som er der ++++ så fant han fort ett lag som var mere naturligt for han,nemlig Tottenham. Han leste historien til klubben,hvilke spillere som har vært,og er der nå ++++ Jeg må legge til at jeg selv er svoren Spurs tilhenger (siden1986), men har ALDRI prøvd og prakke det på gutten,men har latt han få godt med innsikt i de fleste lag i de 2 øverste divisjonene (historie +++) og finne ut selv hvilket lag som tiltrekker han mest. Men må selvsagt innrømme at jeg er fornøyd med valget..hehe.. Men det jeg skulle frem til i grunnen.var at mange av den yngre garde hadde nok funnet seg andre lag enn arsenal og utd om alle laga hadde fått like mye media omtale osv..

**Glory-Glory**

-WHL-

1
TRAX Er mye rart som kan sies når det gjelder det og være medgangssupportere eller ikke. Mye av det kan nok skyldes media's fokusering på enkelte lag,for når en 8åring f.eks. kun høre/l...

TRAX skrev:

Jeg har en gutt selv på 9 som alltid har likt fotball,og det har gått i Utd hele tia, men da jeg satte han mere inn i PL og hvilke lag som er der ++++ så fant han fort ett lag som var mere naturligt for han,nemlig Tottenham. Han leste historien til klubben,hvilke spillere som har vært,og er der nå ++++ Jeg må legge til at jeg selv er svoren Spurs tilhenger (siden1986), men har ALDRI prøvd og prakke det på gutten,men har latt han få godt med innsikt i de fleste lag i de 2 øverste divisjonene (historie +++) og finne ut selv hvilket lag som tiltrekker han mest. Men må selvsagt innrømme at jeg er fornøyd med valget..hehe.. Men det jeg skulle frem til i grunnen.var at mange av den yngre garde hadde nok funnet seg andre lag enn arsenal og utd om alle laga hadde fått like mye media omtale osv..

**Glory-Glory**

> Lovely story! Synes nesten det er for mye å forlange av en 9-åring at han setter seg ned å kikker gjennom de 2 øverste divisjonene, og ser på historien til disse lagene, men det er selvfølgelig meget gledelig at det enda finnes sånne.

Vær stolt av sønnen din!

"I cant smile without you I cant laugh and I cant sing I am finding it hard to do anything You see, I feel sad when you’re sad I feel glad when you’re glad If you only knew what I’m going through I just cant smile without you" (Tottenham Hotspur FC)

1

Dette kunne jo vært dkrevet av meg, bare dialekta jeg ikke har til felles med deg.

1
Vebjørn Du har mykje rett, odin, i det du skriv, men eg meiner du har feil når det gjeld at mindre barn ikkje kan vera medgongssupportarar. Om dette er sant eller ikkje nektar eg å komment...
deleted196507

Vebjørn skrev: Liverpoolfansen om 50 år: "Vi styrte 70-tallet, dominerte 80-årene, tok en pause på 90-tallet, tok en pause på 00-tallet, tok en pause på 10-tallet, tok en pause på 20-tallet, tok en pause på 30-tallet, tok en pause på 40-tallet og neste sesong er vi tilbake!"

- Den var hysterisk morsom.

1
deleted196507 Vebjørn skrev: Liverpoolfansen om 50 år: "Vi styrte 70-tallet, dominerte 80-årene, tok en pause på 90-tallet, tok en pause på 00-tallet, tok en pause på 10-tallet, tok en pause på...

jeg syns den også var morsom, på to måter:

For det første så er det jo mulgi at det blir sånn.

For det andre må det være rekord i å forskuttere suksess. de fleste har stukket seg så langt som til å si noe om årets sessong allerede i begynnelsen av Aufust. men 50 år fram i tid...det er lenge det.

1
IalociN jeg syns den også var morsom, på to måter: For det første så er det jo mulgi at det blir sånn. For det andre må det være rekord i å forskuttere suksess. de fleste har stukket seg s...

<For det andre må det være rekord i å forskuttere suksess. de fleste har stukket seg så langt som til å si noe om årets sessong allerede i begynnelsen av Aufust. men 50 år fram i tid...det er lenge det.>

Ja, du har jo åpenbart fortstått bakgrunnen......

1
Vebjørn Du har mykje rett, odin, i det du skriv, men eg meiner du har feil når det gjeld at mindre barn ikkje kan vera medgongssupportarar. Om dette er sant eller ikkje nektar eg å komment...

"Vi styrte 70-tallet, dominerte 80-årene, tok en pause på 90-tallet, tok en pause på 00-tallet, tok en pause på 10-tallet, tok en pause på 20-tallet, tok en pause på 30-tallet, tok en pause på 40-tallet og neste sesong er vi tilbake!"

Så det er herfra Carra har signaturen sin...?

1
clavin <Så det er herfra Carra har signaturen sin...?> Det kommer nok fra en banner i opptoget etter treble-triumfen i 2001. "We controlled the 70's, dominted the 80's, took a break in th...

Når man anklager noen for å være medgangssupporter, så svarer de stort sett at de har vært fan av klubben siden de var liten, og da er de pr def ikke medgangssupporter. Men folk som har holdt med ett lag lenge, kan oppføre seg som medgangssupporter: En supporter som er bortskjemt med suksess, og som sutrer og klager for den minste ting. En supporter som gleder seg mer over at rivalen taper enn at eget lag vinner! En supporter som ikke har opplevd større motgang. MANGE Man Utd supportere kommer under den kategorien, og uten å være medgangssupportere kan de sees på som medgangssupportere pga deres holdninger. Ta fjor årssesongen. Den var i følge Man Utd fans en katastrofesesong. Som Nufc-fan kan jeg ikke helt skjønne hvorfor, 3. plass= fortsatt Cl spill, Videre fra gruppespillet i CL, FA-cup finale! Katastrofe?!? Neppe! Jeg som Newcastle-supporter anser ikke en gang Newcastles forrige sesong som katastrofesesong, tross av vi gjorde vår dårligste sesong i PL noen sinne. Grunnen til at folk ser ned på medgangssupportere er at de har et helt feil bilde av hva det innbærer å heie på et lag. Fordi det også finnes "ekte" fans som oppfører seg som medgangssupportere ser jeg også ned på de. Ser derfor mye ned på mange Man Utd supportere, som har slike holdninger. Man kan si at fotball handler om å vinne trofeer, men det å være supporter handler ikke om trofeer, men å elske laget sitt uansett. Det å være ekte supporter handler om å glede seg over at sitt eget lag vinner, ikke over at rivalen taper.

Til Man Utd supportere: Tro ikke at dere er noe bedre supportere bare fordi dere valgte et lag som allerede hadde suksess og som til stadig vinner trofeer. For det handler ikke om å velge det beste laget. Finn også på bedre argumenter når dere diskuterer fotball enn: "Når vant dere PL sist", "Hvem er i CL?" osv. (Gjelder forsåvidt også litt liverpoolsupportere for øyeblikket... Man vinner ikke en hver diskusjon av "Hvem er Champions of Europe!"

1
EmreNufc Når man anklager noen for å være medgangssupporter, så svarer de stort sett at de har vært fan av klubben siden de var liten, og da er de pr def ikke medgangssupporter. Men folk so...

Det er vel ingen som klager så høylydt og forbitret over negative sportslige tendenser som de aller mest trofaste supporterne. Og ingen har et mer forbitret forhold til rivaliserende lag enn dem - ofte.

Det finnes mange som har et mindre forpliktende forhold til en klubb: "Jeg har litt sansen for United/Liverpool/Leicester, men jeg tar det ikke så tungt når de taper. Hvor ligger de på tabellen igjen? Å, fjerdeplass, det var jo hyggelig." Dette er ikke dårlige mennesker, men de vil nok neppe kalle seg selv die-hard-supportere. Disse står oftere i fare for å bli medgangssupportere også.

De som identifiserer seg veldig med en klubbs suksess, vil slite mer med å vende klubben ryggen i motgang. De vil bare bli veldig bitre og få det helt jævlig hver lørdag...;=)

PS. Ellers synes jeg ikke det er noe veldig prinsipielt forskjellig å skifte lag til et mer suksessrikt lag, og å skifte til et mer 'smakfullt' lag - f.eks. til en underdog, eller til noen som er mer politisk korrekte, eller til noen med kulere supportere.

Folk som bytter ut United fordi de har fått så mange 10 år gamle medgangssupportere, har en Megastore, er blitt et plc., eller spiller kjedelig fotball, er klassiske medgangssupportere i mine øyne. Men ikke dårlige mennesker for det. .

Grande Fotballpartiet Spark trenger din stemme.

1
clavin <Kevin Keegan ble vel uansett aldri årets spiller i Europa som Liverpool-spiller.> Siden jeg vet at notlob fortsatt er her får jeg tilføre at han riktignok hadde forlatt Liverpool...

"Siden jeg vet at notlob fortsatt er her får jeg tilføre at han riktignok hadde forlatt Liverpool da han første gangen ble kåret til årets spiller i Europa, men det var utvilsomt på basis av hva han hadde gjort som Liverpoolspiller han fikk utmerkelsen."

Var det ikke i -78 at Keegan første gang ble kåret til årets spiller? Da spilte han vel hele året for HSV.

Bean

1

Lignende innlegg

Laster...