Fotball - Spill

Success

Petar Maric (FM14)

En voldsom mann Kun åtte år gammel slo Petar ned sin yngre bror, som var to år yngre, da han hadde drukket opp melken i kjøleskapet. Moren ble illsint, mens faren, som drev en hotellkjede, var på jobb. ”Hva i helvete var så ille med det?”, tenkte Petar, ”det er jo vanlig…”. Det var sånn han hadde vokst opp. Faren, Josip hadde alltid slått, det var normalen. Men det var også slik det ble slutt mellom moren og faren. Hun orket ikke mer av den voldelige oppførselen til faren, og flyttet nord, nærmere bestemt til Nesbru, Asker i Norge der hennes søster bodde. Petar og broren hans fulgte med, da faren hadde lite tid til over for å følge opp de to sønnene.

I Asker startet Petar på småguttelaget og trenerne så tidlig at han hadde noe spesielt. Den blendende teknikken, roen og den generelle ballkontrollen og spilleforståelsen til Petar var unik. Samtidig hadde han en voldsom arbeidsradius og et temperament som ofte var veldig positiv, men som også ga han konsekvenser. Som den gangen han grisetaklet en spiller på motstanderlaget og ble utestengt fra klubben i to måneder. Det var ikke kun for taklingen han fikk denne utestengelsen, men også for å ha dyttet til sin egen trener i det han forlot banen. ”Sånn oppførsel kan vi ikke godta her i Asker Fotball. ”Ja, men for faen da…”, Petar ville så gjerne, han hadde talentet, han hadde ambisjonene og han hadde treningsviljen. Det var imidlertid under en guttekamp hele hans fotballkarriere ble avgjort. Petar fikk en alvorlig ryggskade etter en duell og han klarte aldri å komme opp på nivået han hadde før skaden, som satte han ute av trening i et halvt år.

Petar hadde ingen andre drømmer eller planer. Han ville bli fotballspiller, eller i det minste drive med idrett. Det var nå umulig å kunne leve av, da ryggskaden satte en stopper for å kunne trene aktivt. Drømmen var opprinnelig å leve det gode liv i Madrid, som lagets hærfører og nummer 10. Kjøre dyre biler, bo i luksusleiligheter og bli en verdensstjerne. Skaden førte til mange lange netter med tenking og det var da den ambisjonsrike gutten fant ut hvordan han nærmest kunne nå målet sitt. Som fotballtrener. Han hadde forståelsen, interessen, motet og ikke minst iveren til å bli det. Han hadde alltid forstått spillet bedre enn de på hans egen alder, han hadde noe eget – han visste det. Han bet tennene sammen den natten han kom på det. ”Jeg skal faen meg bli trener for Real Madrid en dag. Jeg skal vise den dritten som skada meg at jeg kan nå dit en dag. Faen, faen, faen.” Petar slo neven knallhardt i veggen. Han var fortsatt irritert over skaden, men nå hadde han hvertfall en plan. ”Trener i Real Madrid”, han tenkte over det, det kan bli ganske greit det og. Han slo knyttneven knallhardt i veggen til før han sovnet.

Petar Maric, en jævlig voldsom mann.

PS! Petar Maric er en oppfunnet karakter som jeg bygger denne saverapporten rundt. Det er en saverapport fra FM14 der jeg startet med "amatørspiller" som tidligere erfaring.

6
26 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

”Living the dream”. Eller ikke? Året er 2014. Petar Maric har fylt 36 år. Etter å ha vært gymlærer på hans tidligere skole i noen år der han blant annet hadde jobbet sammen med noen av hans tidligere lærere hadde han kommet tilbake til drømmen han hadde som 15-åring. Det var jo trener han ville bli, hvorfor i helvete jobbet han med idioter i en gymsal? Han ville jobbe med fotballspillere på et gressteppe. Han satte i gang med trenerkurs og fikk seg jobb i Asker Fotball, først som trener for småguttene, deretter guttelaget og de seneste årene har han jobbet med juniorlaget sammen med en kar som et Einar. Einar var en idiot uten ambisjoner for laget sitt. Han hadde ingen plan for spillergruppen, ingen taktikk, ingen følelser for laget sitt. For Einar var det kun en hobby. ”Jævlig irriterende”, synes Petar. Han snakket med den sportslige lederen i klubben, og i 2010 fikk han jobben som hovedtrener for juniorlaget. Gutta likte Petar som trener, nettopp på grunn av hans engasjement og hans begeistring for spillet. Petar elsket virkelig fotball og jobben som trener.

Fram til januar 2014. Lars Bohinen hadde sagt opp jobber en måned tidligere etter at laget ikke klarte å rykke opp og Petar har nettopp signert kontrakten som binder han til Asker Fotball i to år som hovedtrener for A-laget. ”NÅ var trenerkarrieren i gang”, tenkte han. Nå skulle det bli fart på sakene, han skulle finne gnisten blant befolkningen i Asker, han skulle få folk på kampene, og han skulle få klubben til å rykke opp til Adeccoligaen. Laget hans skulle skinne, og han skulle markere seg som trener i lille Norge. ”Det skal jo ikke så forbanna mye til for å hevde seg her i Norge”, tenkte Petar.

Petar Maric var blitt hovedtrener for et A-lag. Han levde drømmen. Eller, ikke helt enda. Han sto ikke på sidelinjen på Bernabeu i sort Zegna-dress enda. Ikke enda, men det skulle ikke bli lenge til.

2

Asker Fotball, en klubb med muligheter Asker Fotball er en klubb styrt av Jonas Kristoffersen. Klubben spiller til vanlig sine kamper på Føyka Stadion med 500 sitteplasser, men som totalt kan ta 1500 tilskuere. Det var målet. Å fylle Føyka. Det bodde nærmere 60 000 innbyggere i Asker, så potensialet var der absolutt. En stor kommune med en klubb som hadde relativt mye penger ift. konkurrentene i 2. divisjon avdeling 1. Sammen med rivalen Bærum ville det bli en tøff kamp om opprykk til Adeccoligaen denne sesongen. Det første Petar gjorde, den syttende januar 2014, var å ta et møte med den nåværende spillergruppen. Han ønsket å kartlegge personlighetene og ferdighetene til de som allerede var der, til tross for at han kjente de godt etter å ha jobbet i klubben i noen år. Det ville bli endringer. Petar skulle gjennomføre et prosjekt. Et prosjekt som baserte seg på noen prinsipper. Disse prinsippene var grunnpilarer for Petar Marics trenerfilosofi. Man skulle fokusere på:

- Knallhard arbeidsinnsats i kamp og på trening - Spille spektakulær fotball med fokus på å underholde - Man skulle spille med gnist, og det skulle gå fort.

Ferdigheter som var viktige for å passe inn i Petars filosofi var utholdenhet samtidig som man hadde en viss teknikk og spilleforståelse. Dette gjaldt uansett posisjon på banen – man skulle kunne behandle en ball, og man skulle jobbe for å få den tilbake om man mistet den. Filosofien var bygget på hans egen spillestil som ung – det var på en måte hans måte å ta hevn på sin egen spillerkarriere, ved å få mannskapet hans til å fungere på samme måte som han selv. Han elsket seg selv, han var jo best. Nå skulle Asker Fotball bli best. I hvertfall i 2.divisjon avdeling 1. Det var dog en stor jobb som måtte gjøres i forhold til fasilitetene for A-laget og ikke minst på junior/guttenivå. Det skulle være en rød tråd gjennom alt som ble gjort i hele klubben – og klubben skulle gjennomsyre suksess og vinnervilje. Alle lagene i Asker skulle vinne. Alltid.

Asker Fotball var en klubb med muligheter, og med et stort potensialet.

2

Hyggelig at dere liker det! Vi kommer til spill-delene snart, men ønsket å ha en liten intro for at dere skal forstå hva slags karakter Petar Maric er.

2

Sesongoppkjøring 2014 Vinteren bar preg av knalltøff, fysisk trening, samtidig som man jobbet med ball. Så å si alle øvelser ble gjort med ball. Spillerne så ut til å ha det gøy på feltet og man merket gnisten på spillergruppen. Petar studerte dem hver dag. Han så at det var en sulten spillergruppe som var klare for å rykke opp. De skulle opp. For at det skulle bli en realitet måtte han også gjøre noen grep på overgangsmarkedet. Og Petar gjorde voldsomme endringer:

Kurt Hareland – 18 år – Høyreback – Uten klubb Lokal høyreback med stort potensial (regen). Fikk ikke proffkontrakt med Stabæk, men den kortvokste høyrebacken er meget solid defensivt og blir fast på høyrebacken i år.

Kjell André Thu – 29 år – Midtstopper, sentral midtbane – Gratis fra Ørn En kanonsignering. Thu er en klassestopper og er nok den beste stopperen i ligaen. Har Adeccoliga-erfaring og er relativt komplett ift. at han har gode ferdigheter på de fleste områder. Går rett inn i 11’ern som midtstopper.

Jørgen Røssevold – 27 år – Offensiv midtbane – Gratis fra Drøbak-Frogn En veldig fleksibel offensiv midtbanespiller med fart i beina samt at han har en bra teknikk. Vil sannsynligvis ta 10’er-rollen sentralt og som er en lagspiller som jobber knallhardt. En spiller av Petars hjerte.

Ørjan Berg Hansen – 29 år – Sentral midtbane – Uten klubb En rutinert sentral midtbanespiller som kun har spilt i Adeccoligaen hele livet samt en sesong i Tippeligaen. Det tilfører naturligvis masse rutine. Klok spiller, som til tross for at han ikke er så kjapp jobber knallhardt. Årets kaptein.

Dardan Rexhaj – 25 år – Kantspiller – Gratis fra Elverum Norsk-albaneren er virkelig en spiller av Marics hjerte. Har en fantastisk teknikk, men jobber til tross for det knallhardt for laget sitt. Ses på som et kupp av media og fans og det stilles store forventninger til Raufoss-gutten som går inn på en av kantene.

Formose Pape Mendy – 25 år – Kantspiller, spiss – Uten klubb Den storvokste senegaleseren startet sin karriere i Vålerenga, men slo aldri i gjennom der. Har vært litt rundt omkring i klubber på Østlandet før han nå er her. En veldig uforutsigbar spiller, men som samtidig er meget bra fysisk.

Colin Nkee – 23 år – Spiss – Uten klubb Også vært rundt omkring i klubber på Østlandet, deriblant hos Lillestrøm og Strømsgodset. En hurtig spiss som er iskald foran mål og som også er flink til å sette opp andre.

Magne Sturød – 34 år – Venstre midtbane – Gratis fra Ulefoss Har vært proffspiller i den danske Superligaen og kommer hit med masse rutine. Elverumsgutten har mistet mye av farten sin, men er en meget klok spiller med bra basisferdigheter og som jobber hardt.

Daniel Haug – 28 år – Defensiv midtbanespiller – Gratis fra Raufoss Et rivjern som blir hentet for å i utgangspunktet være en backup-spiller. Haug scoret soleklart best på løpetestene før sesongen, men Haug har også bra teknikk og en bra pasnings/avslutningsfot. Rutinert og viktig for stallen.

Hele ni spillere ble hentet inn før sesongen, og for å gjøre plass til disse foretok Petar en voldsom opprydning av stallen i vinter. En rekke spillere ble testet både fysisk og teknisk, samt at han gjennomførte en rekke samtaler med spillerne for å bli bedre kjent med deres personlighet. Til slutt førte til at hele 17 spillere måtte forlate stallen for å gjøre plass til de nye både økonomisk og sportslig. Petar Marics opprydning og store utskiftninger har brakt media til Asker før sesongen og det er mange som spår Asker på direkte opprykk før sesongen etter å ha snakket med den kroatiske sjefen. ”Vi skal underholde på Føyka. Denne spillergruppen er mer enn gode nok for 2. divisjon og vi er meget sikre på at vi rykker opp i år. Men som sagt, vi skal underholde. Det er det viktigste. Folk skal komme til Føyka og ha en god opplevelse. Det er en katastrofe at billetten koster 100 kroner. Det burde vært gratis for barn og en femtilapp for voksne. Vi vil ha fulle hus”, sa Petar til pressen på gebrokkent norsk noe som førte til reaksjoner hos Asker-styret som slettes ikke var fornøyde med kroatens kritikk av billettprisene.

Uansett, Asker er klare for sesongstart. Den knallharde vinteren har bidratt til at Asker-spillerne har forbedret seg kraftig fysisk, og Petar mener han ser en god progresjon i forhold til det tekniske og taktiske som det også jobbes knallhardt med. Han fortalte at han ønsker å være fleksibel i forhold til formasjonen, men at det alltid vil være fire i forsvar, tre på midtbanen og tre helt fremme der to er kanter og én er spiss. Om det vil bli en 4231 eller en 433 er usikkert, men det er sannsynlig at man vil veksle på dette. Det skal gå fort fremover, det skal presses hardt og man skal være offensive. ”Angrep er det beste forsvar” er overskriften på det som var fire sider om Asker dagen før første seriekamp, et sitat brukt av mange, men i denne sammenheng Petar Maric.

Kjør!

1

SESONGEN 2014: Del 1 Til tross for de gode ordene til Petar før sesongstart ble ikke Askers serieåpning noe å skryte av. Det offensive satt som et skudd borte mot Skarbøvik og man scoret tre mål, men når man slipper inn fire blir det tap 4-3 i Ålesund. Deretter skrur Asker på knappen og man vinner tre kjappe kamper deriblant en sterk 2-0-seier borte mot hovedkonkurrent og rival Bærum, og tar førsteplassen i ligaen. Man møter så Kjelsås på hjemmebane, man leder kampen 1-0 hele veien, men når man slipper inn på overtid knuser Petar Maric glasset rundt trenerne og spillerne og han blir i lagt en bot av styret, samt en forside i Budstikka. Marics ankomst har ført til masse om Asker i media, og det har lenge gått rykter om at noen ønsker å kjøpe opp klubben.

I Cupen vinner man første runde enkelt 3-1 mot Drammens. I runde to møter man dog Sandefjord på hjemmebane og man taper fortjent 0-2 og ryker ut tidlig. Maric prioriterte dog ikke Cupen i det hele tatt og var nærmest fornøyd da man røk ut. ”Jaja, nå kan vi konsentrere oss fullt og helt om opprykket i november, det blir en stor fest og det kreves god og nøye planlegging”, sa han med et smil om munnen etter kampen.

Uansett. Etter 1-1 mot Kjelsås og 0-2 mot Sandefjord i Cupen våkner Marics gutter. De slår tilbake brutalt og vinner fem strake kamper, der den mest imponerende seieren var 5-0-seieren borte mot Kvik Halden. Den offensive kvartetten med Rexhaj, Sistek, Mendy og Nkee var i storform. Rexhaj spesielt har imponert med hele 8 mål og 10 målgivende på kun 12 kamper! Nkee er toppscorer i ligaen med sine 10 mål på 10 kamper og Asker leder naturligvis ligaen med sine 25 poeng på 10 kamper.

SS osv kommer litt senere da jeg ikke hadde noen planer for saverapport helt i starten. Et annet spørsmål: noen som vet noen andre måter enn "Command+shift+4" for å ta screenshot på Mac? Må trykke disse tastene mange ganger før det blir noe SS ut av det. Irriterende.

1

SESONGEN 2014: Del 2 Etter ni kamper uten tap og en fin rekke på fem strake seire kom det forventede tapet til slutt. Det kom overraskende nok i en hjemmekamp mot tredjeplassen Nesodden, som vant 0-1 og tok med seg tre poeng hjem. Den dårlige formen fortsatte når Marics menn skuffende tapte 3-2 mot Træff. En uke senere blir klubben kjøpt av forretningsmannen Jonathan Sivertsen som informerer om at klubben egentlig ønsker å ansette en ny trener. Men etter to hjemmeseire over Østsiden og Skarbøvik ble den nye styreformannen overbevist over at Maric var rett mann for Asker Fotball.

Det spørs om ikke den nye styreformannen angret på det etter de to neste kampene. For den ujevne sommerformen fortsatte når Asker først tapte mot konkurrenten Moss borte, før man på hjemmebane, foran 700 tilskuere tapte 0-1 mot rival Bærum. Asker Fotball falt ned på andreplass, hele seks poeng bak Moss og det var en stor jobb foran Maric og co hvis man ønsket å rykke opp, da Moss var veldig solide og stabile. Allikevel begynte man å plukke poeng, og etter seks strake seire tar man igjen Moss på tabellen og man ligger likt når det gjenstår fem kamper. Det er uhyre jevnt og både Moss og Asker fortsetter å vinne, og når det gjenstår to kamper har begge 55 poeng, men Moss leder på målforskjell med fire mål bedre. Og spenningen stiger ytterligere når begge lag vinner sin nest siste kamp, selv om Asker virkelig var i trøbbel når keeper Thomas Lia ble utvist tidlig i andre omgang.

Det er siste serierunde i 2. divisjon avdeling 1. Både Moss og Asker har tatt 58 poeng og vært overlegne denne sesongen, men det er nå det virkelig gjelder. Kun ett lag rykker opp. Sammenlignet med de andre avdelingene har Moss og Asker i særklasse vært de beste lagene i 2. divisjon, og Maric, som før sesongen lovet opprykk, er fortsatt selvsikker. ”Drøbak-Frogn kommer til å ta poeng mot Moss, så vi må bare gjøre jobben vår. Vi er klare. Vi er godt forberedt”, sa han til Budstikka dagen før kamp, som også fokuserte veldig på at Stabæk er uhyre nære et direkte opprykk til Tippeligaen i divisjonen over.

Og for en start på dagen det blir. Asker går ut i hundre og får to tidlige scoringer. Samtidig tar Drøbak-Frogn ledelsen hjemme mot Moss med både 1 og 2-0, og ved pause er Asker klare for opprykk. Til tross for at Træff reduserer til 2-1 og senere utligner til 2-2 vinner Asker avdeling 1 – og er klare for Adeccoligaen! – fordi Moss taper mot Drøbak-Frogn. For en førstesesong for Maric, med 61 poeng og opprykk. Han stilnet kritikerne og innfridde forventningene og til de som trodde på han. Forsiden dagen etter var preget av et helsidesbilde av Maric og overskriften ”Det skulle jo bare mangle.” Han gliste på bildet, han gliste inni seg. ”Jeg vet at jeg er best, og det var ekstremt viktig at vi vant dette. Faen så viktig”, var det siste han tenkte før han sovnet – vel vitende om at han dagen etter var trener for et kommende Adeccoliga-lag.

Tabellen

2

SESONGEN 2014: Del 3 Asker rykker opp og vinner 2.divisjon avdeling 1 med ett poeng foran Moss etter en ekstremt nervepirrende sesongavslutning. Marics menn hadde en strålende høstsesong og avsluttet med ni strake seiere før det ble en uavgjort i siste kamp. Totalt tok de nitten seiere, spilte to uavgjorte og tapte fem kamper. Man var det soleklart mestscorende laget i 2.divisjon og blir sett på som det beste laget som rykket opp sammen med Tromsdalen, som også rykket opp. Alta og Vindbjart var de to andre lagene som rykket opp.

Beste spiller: Pape Mendy (15 mål, 10 assist på 27 kamper) 7.57 i gj. rating Pape var strålende på venstrekanten i år. Senegaleseren leverte ekstremt med målpoeng og var meget imponerende og viktig i de tøffe høstkampene der han ofte var tungen på vektskålen. Strålende sesongen gjennom.

Toppscorer: Colin Nkee (18 mål, 5 assist på 22(3) kamper) 7.26 i gj. rating Nkee var meget god i vårsesongen og leverte mål på bestilling. Den unge, norske spissen havnet på andreplass på toppscorerlisten og var en viktig del av den imponerende kvartetten helt fremst. Leverte over evne.

Assistkonge: Dardan Rexhaj (10 mål, 15 assist på 23(1) kamper) 7.37 i gj. rating Dardan var lagets stjernespiller i vårsesongen, men slet litt med skader mot slutten. Dog leverte han en rekke assist og bidro sterkt til at Asker ble det mestscorende laget. Nummer syv på høyrekanten ble en publikumsfavoritt etter hvert. Flere målpoeng enn kamper – imponerende.

1

Sesongoppkjøring 2015 Petar Maric har alltid vært en mann med mye penger. Hans far er styrtrik og til tross for bruddet mellom han og moren har han alltid sendt over penger til moren, Petar og hans bror i Norge. Petar lever godt på pengene fra faren da jobben i Asker ikke er en veldig bra betalt jobb. Man kan si Petar er bortskjemt og det er noe som slår tilbake på ham når han skal signere spillere. Han ønsker en rekke gode spillere, men det blir for dyrt da Asker er en klubb uten meget god økonomi. Uansett, et opprykk til Adeccoligaen betyr forsterkninger – det må til om man vil overleve. Hele atten spillere og ledere ble løslatt fra kontrakten etter sesongslutt da noen ikke ville signere ny kontrakt, mens noen ikke ble vurdert gode nok. Men før det, dramaet i vinter.

Etter at Fredrikstad ikke maktet å rykke opp mistet deres trener jobben, og Maric så raskt sitt snitt til å kunne få seg en bedre jobb i en større klubb med større forutsetninger. Han var langt i fra favoritt, men søkte på jobben og kunngjorde interessen for jobben i media. Dette skapte drama i Asker, spesielt da Maric var på et jobbintervju hos rødbuksene. Det førte til at Asker kom med et kontratilbud og satt opp en ny kontrakt som skulle gjøre at kroaten ble værende på Føyka Stadion. Maric takker nei til dette, og en uke senere får han kontraktstilbudet fra Fredrikstad Fotballklubb.

2

Fredrikstad Fotballklubb, en storklubb i feil divisjon Petar Maric. 28 kamper (to cupkamper) i Asker og vips så var det over som A-lagstrener for klubben han har vært i siden han var liten gutt. Det ble et trist farvel, men som han sa i sitt avskjedsintervju måtte han gripe muligheten. Han flyttet over til plankebyen nesten nøyaktig et år etter han signerte kontrakten for Asker. Fredrikstad var og er en storklubb. Med ni seriegull i sine velmaktsdager på 50 og 60-tallet er det en skam at man nå er i Adeccoligaen. Klubben har en trofast supportergjeng kalt Plankehaugen som på sitt beste fyller Fredrikstad Stadion med 12 000 mennesker. Det er med andre ord veldig andre tilstander enn når Maric var i Asker. Med en lønn på over 700 000 kroner i året og et lønnsbudsjett på 16 millioner kroner er mulighetene mye større for og lykkes i Fredrikstad. Målet var enkelt og greit det samme som i fjor. Man skulle opp. Rykke opp var eneste alternativ. Denne klubben var altfor stor for å være i Adeccoligaen. Fredrikstad var i feil divisjon.

Marics personlighet var den samme. Han ankom med selvsikkerhet, og han tok med sine prinsipper fra Asker-tiden hit. Det skulle jobbes knallhardt, med gnist og man skulle underholde. Forventningene var større her i Fredrikstad, men det trivdes han med. Han likte å spille ball med de store gutta. Han var ikke helt med de store gutta enda, men det var mål setningen. Fredrikstad skulle spille som de store gutta i det minste. Og det første steget for å nå det målet skapte store overskrifter i Fredrikstad Blad. Maric var vandt med overskrifter, men det ble virkelig stilt spørsmålstegn til kroaten da han valgte å sparke hele støtteapparatet han kom til. Han satte en rekke spillere på transferlisten og hele 28 (!) spillere gikk ut portene. Det kom naturligvis også en del inn:

Pavel Londak – 34 år – Keeper – Uten klubb En rutinert, estisk keeper med syv års erfaring fra Bodø/Glimt. En solid keeper som absolutt er god nok for et lag som ønsker å rykke opp. Bra reflekser og kan varte opp med ekstreme kamper. En matchvinner.

Kristian Ørn Sigurdsson – 34 år – Midtstopper – Uten klubb Nok en rutinert spiller med erfaring fra norsk fotball. Sigurdsson var tidligere en av de beste stopperne i landet, men med årene har han falt litt i kvalitet. Er dog en meget bra midtstopper som er bunnsolid defensivt.

Helge Haugen – 33 år – Defensiv midtbane – Uten klubb Klassesignering, og nok en rutinert midtbanespiller. Haugen har sin definitive styrke i det defensive. Jobber knallhardt, er en vinner og har masse erfaring. Går rett inn på den sentrale midtbanen.

Henrik Breimyr – 21 år – Sentral midtbane – Uten klubb Ung og fleksibel midtbanespiller. Startet sin spillerkarriere i Aldershot i England, men har nå kommet hjem til Norge. Er en hardtarbeidende spiller som er meget kreativ og slår bra pasninger.

Geir Ludvig Fevang – 34 år – Sentral midtbane – Uten klubb Nok en midtbanespiller og nok en gammel mann med rutine. Fevang vil være en rotasjonsspiller sentralt og i den offensive treeren. Som de fleste av Marics kjøp er også Fevang bra teknisk, men også en hardtarbeidende spiller. Rutine.

Steinar Strømnes – 27 år – Midtstopper – Uten klubb Oslogutten går rett inn som midtstopper sammen med Ørn. Strømnes er meget solid defensivt. En klok lagspiller som etter hvert også har begynt å få en del rutine.

Giourkas Seitaridis – 33 år – Høyreback – Uten klubb En erfaren høyreback med lang fartstid i Atletico Madrid og Panathinaikos. Relativt komplett forsvarsspiller, som dog begynner å miste litt fart. Har tonnevis internasjonal erfaring og er god begge veier. En meget oppløftende signering.

Ørjan Hopen – 23 år – Venstrekant – 360 000,- fra Sogndal Marics første signering som kostet penger. Hopen har de tre siste sesongene spilt rundt 60 Tippeligakamper og til tross for sin alder har han bra med rutine. En fantastisk venstrefot og går da inn på venstreflanken.

Fredrik Haugen – 22 år – Offensiv midtbane – 900 000,- fra Brann Årets stjernesignering som virkelig tenner håpet til i Fredrikstad. 75 kamper for Brann i Tippeligaen de siste årene, men de rykket ned. Maric overbeviste den komplette midtbanespilleren om å komme til Fredrikstad. En av Norges beste midtbanespillere på 22 år er klar for Fredrikstad. For en signering! Nummer ti.

Også i år, med Fredrikstad, signerte Maric hele ni spillere der sistnevnte er den største og beste signeringen i følge media. Fredrikstad seiler opp som den største favoritten til å rykke opp i Adeccoligaen etter overgangsvinduet og man er spente på om Maric nok en gang kan rykke opp med sitt lag, denne gang til den øverste divisjonen i landet. Etter en knallhard fysisk trening drillet Maric inn en lik 4231-formasjon som han brukte i Asker. Det har blitt fokusert på et rutinert lag, med noen unge bra spillere som Haugen, Hopen, Breimyr og Andersen Aase som var i klubben før Maric kom. En annen viktig spiller blir venstrebacken Christian Poulsen som er en klasseback. Det skal spilles underholdende fotball, også i Fredrikstad, og man skulle bli og være best i Adeccoligaen. ”Det er sånn det burde være. Vi er den største klubben i Adecco, det må vi bare bevise.”, sa Maric til Fredrikstad Blad før første seriekamp borte mot Hønefoss, som også er en av opprykksfavorittene.

1
Success Fredrikstad Fotballklubb, en storklubb i feil divisjon Petar Maric. 28 kamper (to cupkamper) i Asker og vips så var det over som A-lagstrener for klubben han har vært i siden han v...

Pavel Londak – 34 år – Keeper – Uten klubb En rutinert, estisk keeper med syv års erfaring fra Bodø/Glimt. En solid keeper som absolutt er god nok for et lag som ønsker å rykke opp. Bra reflekser og kan varte opp med ekstreme kamper. En matchvinner.

"ååååååååå Pavel Londak - klapp klapp, klapp"

Kongespiller!

1

SESONGEN 2015: Del 1 Maric gikk som vanlig hardt ut i pressen før sesongen og det med rette etter en meget oppløftende sesongoppkjøring med mye godt spill og mange seire. Og i første kamp overbeviser man når Fredrikstad spiller ut Hønefoss på bortebane og vinner 3-1. De fem neste kampene går ikke like bra, og man spiller hele fire uavgjort samt at man slår Ranheim borte. Man taper ikke, men evner ikke å avgjøre kamper til sin fordel. Man scorer dog hele femten mål på disse kampene, og spiller en underholdende fotball – så der holdt Maric sine ord.

I Cupen skulle det satses og Maric så en mulighet for å markere seg nasjonalt gjennom å imponere i denne turneringen. Det hele startet med en skuffende 3-3-kamp borte mot Toten, som etterhvert ble vunnet i straffekonk. I runde to slår man Skeid 2-0, og tar seg enkelt videre. I runde tre er det Start fra Tippeligaen man møter på hjemmebane. Det blir en ekstremt jevn og spennende kamp. Fredrikstad ligger dypt og organisert, og helt på slutten av kampen dukker Ørjan Hopen opp og avgjør kampen med 1-0-scoringen sin! Fredrikstad er videre!

I serien finner man vinnerformelen. Man slår Tromsdalen 2-1, før man slår Vindbjart 5-4 på bortebane i en kaotisk og ekstremt underholdende kamp. Maric blir kritisert av journalister for hans naive spillestil som førte til enormt mange baklengs (17 på 8 kamper) da Fredrikstad har sluppet inn tredje mest mål i hele ligaen. Det rettes på og jobbes med, noe som fører til en solid 1-0-seier hjemme mot Ham-Kam i neste kamp. Det ligger an til å bli årets første tap når man gjennom hele kampen ligger under mot Bodø/Glimt, men Andersen Aase scorer et viktig mål på corner og det ender 1-1 i Bodø.

Det kommer så to tøffe hjemmekamper når to opprykksrivaler i Sandefjord og Brann kommer på besøk til Fredrikstad. Simen Standerholden, som for øvrig har imponert kraftig denne våren sikrer 1-1 hjemme mot Sandefjord, men når serieleder Brann kommer på besøk blir vi sjanseløse og vi taper 0-2 på hjemmebane. Den elendige formen fortsetter når Maric og Fredrikstad spiller uavgjort både borte mot Vard og mot Kristiansund i de to neste kampene og spørsmålstegnene er mange til Maric og Fredrikstads evne til å avgjøre og vinne kamper.

”Jeg er utrolig skuffet. Vi har et rutinert lag, men vi er for dårlige kondisjonsmessig. Vi holder ikke ut hele kampen og mangler de ekstra kreftene som gjør at vi kan avgjøre kamper og vinne dem. Det er grunnen til de så mange uavgjorte kampene. Allikevel, vi har kun tapt én av fjorten kamper og det viser potensialet i dette laget. Vi vil komme til høsten. Vi skal bruke høsten godt. Vi skal holde ut lenger – og vi skal rykke opp. Til dere fans: det lover jeg dere.”, sa Maric til Fredrikstad Blad før man i neste kamp vinner 2-0 hjemme mot hans tidligere klubb Asker, og trer opp på en fjerdeplass på tabellen.

1

Så, kommer det noe mer eller har du bare blitt truffet av eksamen og/eller masse prøver?

1
Mirage Så, kommer det noe mer eller har du bare blitt truffet av eksamen og/eller masse prøver?

Uff… Det er synd å si det, men jeg har rett og slett mistet skrivelysten. Spiller fortsatt på saven og er straks i 2021. For å ta en rask oppsummering:

Klarte ikke rykke opp denne første sesongen med Fredrikstad, men rykket opp året etter etter en overlegen sesong i Adeccoligaen. Trengte nok litt tid på å sette laget, men når det ble satt var det et slagkraftig lag som ble klare for Tippeligaen 2017. Det førte til en ekstremt imponerende førstesesong i den øverste divisjonen der vi kom på tredjeplass og tok bronse!

Til tross for at Fredrikstad på det tidspunktet var blant de beste lagene i Norge valgte Maric å gå til Molde, som i 2017 havnet bak Fredrikstad på en femteplass. Begrunnelsen var enkelt og greit at man i Molde hadde et ekstremt spennende lag med blant annet Vajebah Sakor samt mye mer midler. Potensialet var større, men det ble kun et cupgull og tredjeplass i Tippeligaen (nok en gang) det første året, der man utrolig nok havnet bak gamleklubben Fredrikstad, noe som var et gedigent nederlag.

I nabolandet Danmark, slet København på en femteplass etter halvspilt sesong da deres trener ble sparket. Maric gjorde seg til en fiende blandt Molde-styret da han kunngjorde interesse for den danske jobben, og han sa opp Molde-jobben før han i februar 2019 tok over FC København. Det ble kun en tredjeplass det første året, men Maric foretok en voldsom opprydning i klubben der han blant annet kuttet lønnskostnadene fra 200 millioner kroner i året til 70 millioner kroner i året, på én sommer! Til tross for dette ble København et bedre lag, og man vant både Superligaen og Cupen året etter. Nå er Maric inne i sin tredje sesong med København, og det har startet litt trått, men utsiktene for seriegull er gode allikevel. Man er med i Champions League og sånn sett er Maric på sitt høyeste nivå så langt i karrieren.

Ambisjonene er fortsatt store, og han drømmer om en jobb i en toppklubb i Nederland eller kanskje en Bundesligaklubb som neste steg. Han største mål er naturligvis fortsatt å få drømmejobben på Santiago Bernabeu.

OPPNÅDDE RESULTATER 2013-2020 2014: Opprykk til Adeccoligaen (Asker) 2016: Opprykk til Tippeligaen (Fredrikstad) 2017: Bronsemedalje i Tippeligean (Fredrikstad) 2018: Bronsemedalje i Tippeligaen (Molde) 2018: Norgesmester (Molde) 2020: Den danske cupen (FC København) 2020: Gullmedalje i Superligaen (FC København)

Mulig jeg fortsetter å legge inn litt info om karrieren til Maric i denne tråden hvis det er interesse for det.

1

Lignende innlegg

Laster...