Fotball - Spill

sistebossen

[FM16] Jorge Sampaoli - offensiv fotball

Ok, vi lager en tråd om offensive taktikker og hvordan vi får de til å virke. En av moderne tids største ambassadører for offensiv fotball er Jorge Sampaoli. Han skapte et av verdens beste klubblag (!!) med Universidade de Chile og vant det som kunne vinnes som klubbtrener i Sør-Amerika, før han toppet det hele med å vinne Copa i fjor.

Han tilhører Bielsa-skolen, den type trener som ikke vil ha possession bare for å ha ballen i laget, han presser høyt i banen og bruker gjerne dverger i midtforsvaret fordi han foretrekker fart fremfor høyde siden den bakre treer står veldig høyt. Vinne ballen høyt i banen og bombe på med folk fremover. Samme som Eduardo Berizzo, Pablo Guede og Mauricio Pocchetino. Alle argentinere.

Dette sa Jorge Sampaoli da han ble ansatt av Sevilla:

Undoubtedly I am a person who is tremendously passionate about attacking football. They will see me as a coach who will never attempt to cede the spotlight. For that we need a lot of spirit spread to the group of players..."

Det han egentlig sier her er at for å spille hans system må spillerne være:

- hardtarbeidende - lagspillere - aggressive - modige = spirit

Hvis du har et lag med flere spillere som har disse egenskapene kan du tillate deg å spille på en litt dristigere måte. Og aldri før i FM-serien har man blitt bedre belønnet for dristig spill. Høy d-line, hardt press=nesten bankers suksess med de rette spillerne.

Sampaoli foretrekker å spille med tre stoppere, spesielt når han møter et lag med to spisser. Han har en haug med variasjoner av 3-4-3 og det er umulig å spå nå hvordan Sevilla vil spille denne sesongen. Vi kan uansett ta utgangspunkt i en slags 3-4-3 og se hvor det bærer. Uansett, det er åpenbart at han lurer grafikken til ESPN noen ganger. Eugenio Mena og Mauricio Islas er sidebacker, men for Sampaoli hadde de arbeidsområde "hele flanken - opp og ned". Altså, Gabriel Mercado som nettopp signet må nok trene en del kondisjon før seriestart.

Slik så det ut da han sikret Copa Sudamericana mot Quito for eksempel.

I neste post skal vi oversette dette til dagens Sevilla-tropp og finne taktikken som gir oss en så lik tilnærming som mulig.

3
4 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Før vi hopper inn i det må vi komme med noen advarsler. Som dere vet, i FM er mentalitet et barometer som sier noe om hvor risikovillig laget er. Det betyr at jo høyre risiko, jo fortere går ballen. Dette gir oss noen bivirkninger:

- Spolerte sjanser - dårlige pasninger/forhastede pasninger=lav possession - Risiko for kontringer imot.

Dette er ting man må leve med, som Sampaoli og Bielsa gjør IRL.

Vi kan starte med å ta en titt på spillerne vi har tilgjengelig. Jeg startet spille med å slå av første overgangsvindu fordi jeg ikke vil at hele troppen skal bli mongo som følge av avviste bud.

Jeg ser konsekvent etter spirit nå:

Adil Rami

Mercado

Kranevitter

Vitolo

Iborra

Et lite utvalg der, men vi ser at vi har en ryggrad. Vi har også en del spillere som overhodet ikke oppfyller kravene, spesielt fremover på banen - men det må vi leve med. Vinger og spisser trenger ikke helt psycho stats der, men på sikt kan man få inn denne typen spillere her (Lamela feks). Vi har for eksempel Ganso og Vazquez, som mangler mye på aggressivitet. Krohn-Dehli må selges ved første anledning.

Vi har ikke en utpreget sweeper keeper i laget, noe jeg alltid spiller med når jeg bruker high defensive line, men vi får prøve uten.

Vi ser at vi har en veldig god lagspiller i Vitolo, som kan spille på begge kantene og er målfarlig. Vi har en potensiell raumdeuter her. Vi har også en solid spiller i Iborra, som en god box-to-box.

Forsvaret kan da settes slik opp.

Vi kjører med 3 stoppere til å begynne med. To som vanlig og den i midten skal falle tilbake og rydde opp - litt som en sweeper. Vi må ta høyde for kontringer i mot og pasninger som går over stopperne og inn i bakrommet.

Midtbanen.

Vingbackene trenger ingen forklaring. Defensivt og offensivt ansvar. Vi bruker Kranevitter som ball winning midfielder på support og Iborra som B2B. Kranevitter er helt psycho der og vi ser det an med Iborra. Vi har også Ganso, som vi kan bruke i annen rolle.

Angrepet.

Tanken her å skape rom og være uforutsigbare for AI'en. Vi har Vitolo som raumdeuter og Konoplyanka som inside forward. Vi bruker aldri spisser på attacking duties når de er alene på topp, vi må ha spissen vår til å droppe ned og skape rom for de to på kant. En sterk spiss er en fordel (Llorente), men Vietto har andre egenskaper vi kan bruke.

Instruksene.

Disse instruksene er ganske ufravikelige. Vi kan fjerne "work ball into box", men de andre blir stående. Vi kan også sette på "shorter passing", for å øke ballinnehav i enkelte kamper. Vi spiller ballen ut av eget forsvar, selvsagt, fordi å måke ballen fremover skaper ingenting. Vi har allerede en mentalitet som sier at vi skal spille på mye risiko, det har ingen hensikt å være helt gærn.

Det er mye press og høyt forsvar. Det trengs ingen videre forklaring.

Dere som leser dette vil skjønne at en glimrende spiller som Franco Vazquez ikke får særlig plass i dette systemet. Det er for dumt. Så vi må lage en annen taktikk med han i mente. Vi kan prøve oss litt frem her, men jeg ser for meg en 5-3-2-variant med Vazquez bak Vietto og Llorente. Noe ala dette. Sånn umiddelbart ser den ganske dårlig ut med tanke på å utnytte rom, men vi kan tweake litt spillerinstrukser og se hvordan den ser ut.

2

Jeg skrev mye nå som forsvant :(

Preseason blæster jeg gjennom. Drit og dra denne gang. Normalt er jeg litt nazi på rutiner, men denne gangen er det bare en demo.

Vi møter Sporting i første ligakamp, hjemme i Andalusia. Vi bør vinne, men minst like viktig er at vi bør vinne på vår måte. Mange sjanser og mål.

4-0 til full tid.

Vi har 20 avslutninger, 8 på mål og 4 CCCs. Det er sånn det skal være. Ideelt sett bør man ha 50% av avslutningene på mål. Det er det som teller.

Ratings.

Vitolo som RMD funker fint. Vietto passer ikke som dyptliggende spiss, her må man tweake litt. Vi får se fremover.

Får ikke tid til mer nå, skal prøve å holde motivasjonen oppe og oppdatere for hver 10'ende kamp omlag.

2

Lignende innlegg

Laster...