Foto og video

TheObserver

Les dette før du kjøper ny TV!

Før du kjøper ny tv:

Hva slags skjermstørrelse skal du velge? Sitter du på rundt 2,5 til 3,5 meters avstand vil en 40", 42", 46" eller 50" fungere helt fint, med høy oppløsning kan du sitte enda nærmere også, litt forskjellig hva folk opplever som komfortabel avstand.

Før du velger en ny tv, bør du undersøke hva slags tilkoplinger du har på det du har koplet til tven, så du er sikker på at du kan kople det til den nye tven. Har din DVD spiller scart kontakt? og har noe annet utstyr, som kabel tv boks eller sattelitt boks også scart kontakt? Da må den nye tven ha 2 scart kontakter for eksempel.

Har du kabel tv som gir HD, high definition, ut av boksen? eller vanlig SD, standard definition, viktig at den nye tven viser formatet på en måte du er fornøyd med. Når du ser på bildet på tv apparatene i butikken, be dem legge ut et vanlig ikke HD, altså et SD bilde, så du får se hvordan det tar seg ut. Viktig at din nye tv viser det bildeformatet du ser mest på på en måte du er fornøyd med.

Hva ønsker du tven skal ha av funksjoner, vil du ha 3D og eller internett tilkopling? Prisforskjellen her kan være betydelig, så hvis dette ikke er interessant, kan du spare mye på et enkelt, rent tv uten så mange funksjoner, ikke la deg ovetale til noe annet.

LCD, LED eller Plasma? Er du miljøbevisst, velger du gjerne LED, da de bruker under halvparten så mye strøm som plasma skjermer, og betydelig mindre enn LCD skjermer, og inneholder ikke kvikksølv. Mange mener plasma har det beste bildet, men LED skjermer har nå ofte like bra bilde, og varigheten på LED er lik plasma, 100000 timer, LCD 60000 timer. I lyse rom med mye dagslys vil LCD og LED skjermer ha lysest skjerm, plasma skjermer gir best bilde i litt halvmørke rom.

Sitter folk i en sittegruppe rundt tven, vil de som ser tven fra siden oppleve mindre kontrast på bildet med LCD og LED skjermer, men mange LED tver har blitt bedre på dette området. Et plasma tv gir samme bilde fra hvilken som helst vinkel.

I butikkens showroom stiller du deg på samme avstand som du har til tven i stuen, og vurder bildet uten å høre på andre. Synes du bildet er bra, har tven et bra bilde for deg, opplevelsen på en tv bilde er forskjellig fra person til person. Det som teknisk sett skal gi et bedre bilde, behøver ikke å bety at det optisk sett blir bedre.

Feks. oppløsning på tv skjermer, en oppløsning på 1920X1080 er teknisk sett bedre enn 1024X720, eller 1368X768, men de menneskelige sansene vil ikke se forskjell på disse forskjellige oppløsningene på tver under 50" når en sitter på 2,5-3,5 meter har det vist seg under mange undersøkelser på dette.

50Hz eller 100Hz? Når alt ellers er likt, vil 100Hz teknisk sett være bedre, men igjen er det ofte at en alminnelig tv-titter ikke opplever forskjell, mens de kresne ergrer seg over detaljer som alminnelige tv-tittere ikke legger merke til i det hele tatt. En god 50Hz tv vil ofte gi et bedre bilde enn et mindre bra 100Hz tv.

Det som er viktig er at du synes at bildet er bra. Hva slags merke skal du velge? De merkene som de store kjedene har, er det trygt å anskaffe, da kjedene stiller seg bak disse merkene. Du får hva du betaler for, ikke sant? Vel, et tv til 15000Kr skal være bedre enn ett til 10000Kr, og det bedre enn ett til 5000Kr, hvis du sammenligner årets modeller fra ett merke. Med ett apparat som koster 10000Kr på våren kan være nedsatt til 5000Kr på høsten.

Følg med på priser, på internett kan du finne prisoversikter, som på kelkoo.no, og andre websiter, der kan du se hva slags pris variasjon det er på det apparatet du er interessert i, det kan hende apparatet du er interessert i har blitt nedsatt i pris, så ikke tro at et rimelig apparat ikke kan være bra.

Når du har sett deg ut et par tre modeller, kan du notere deg modellnummeret, og se om det finnes tester og omtaler på internett, søkeord test og review etter modellnavnet kan lede deg, se om dine utvalgte er omtalt på dinside.no, dingz.no, cnet, zdnet.

Skal jeg få lov til å komme med noen personlige anbefalinger, så vil jeg anbefale Sony, Sony har alltid robuste, holdbare apparater med lite feil, og er alltid bra til meget bra på alt. Tips: Sony Bravia KDL-46EX520 LED TV, mitt eget apparat ca 8000Kr. Sony Bravia KDL-46EX721 LED TV hvis du vil ha 3D ca 10000Kr. Sony Bravia KDL46CX520 ca 5000Kr. Disse apparatene har fått meget god omtale, og er meget gode også. Lykke til i jakten på det beste apparatet for deg!

3
31 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Såkalt LED-TV er og blir LCD-teknologi med de begrensinger som dette medfører. Teknologien har fortsatt behov for forbedringer på blant annet sortgraderinger, bevegelser og fargeekthet.

Samtidig går utviklingen av plasmateknologi fremover. Panasonic forventes å implementere Pioneers teknologi for fullt i sine produkter, og da vil forskjellene vedvare, kanskje helt frem til organiske skjermer avløser eksisterende teknologier.

Selv har jeg Sharp LED-LCD med lokal dimming, et produkt jeg er godt fornøyd med. Men det er viktig å være realist. Selv rimelig plasma har kvaliteter som tukter min tv. Da også Sony, naturligvis. På sin toppmodell har Sony dessverre valgt å slukke baklyset totalt ved mørke scener for å gi inntrykk av å mestre totalt mørke. Naturligvis forsvinner således sortdetaljer, noe som ikke trenger å skje hvis man isteden velger plasma.

1

Sony er et bra merke ja. Har sett på vanlig sd-materiale (kabel-tv) på en Sony-tv på det lokale bosenteret og bildekvaliteten er helt toppers uten nesten noe som helst støy. Men på Samsung-tven til mamma så må man sitte flere meter unna når man ser på sd-materiale og hu har også kabel-tv, og der ser man lett bildestøy om man sitter ett par meter unna og kikker.

Har planer om å kjøpe meg et Sony-fjernsyn når deres 3D-tver går ned i pris om en del år eller om jeg klarer å vente til det kommer brillefri 3D.

1
vadefugl Sony er et bra merke ja. Har sett på vanlig sd-materiale (kabel-tv) på en Sony-tv på det lokale bosenteret og bildekvaliteten er helt toppers uten nesten noe som helst støy. Men på...

Sony er et bra merke ja. Har sett på vanlig sd-materiale (kabel-tv) på en Sony-tv på det lokale bosenteret og bildekvaliteten er helt toppers uten nesten noe som helst støy. Men på Samsung-tven til mamma så må man sitte flere meter unna når man ser på sd-materiale og hu har også kabel-tv, og der ser man lett bildestøy om man sitter ett par meter unna og kikker.

Jeg så også etter bildekvalitet med SD signal... Og fant at Sony var bra når det gjaldt LED/LCD man Panasonic Plasma var allikevel helt overlegen. Synes ikke Samsungen var av de værste, det var andre som var enda dårligere....

Så for min del var det ikke noe tvil. Det ble en 50" VT20 ...... Knallfornøyd. :-D

2
Slettet-FG61RQ

Før du kjøper ny tv:

Du virker å ha peiling!

Hva synes du om denne til en hybelboer som skal sitte på kveldene i mørket å chille med sine daglige tv-program? :)

Tror du eventuelt du kan finne noe bedre? Takk!

1
Slettet-FG61RQ

Sony Bravia KDL46CX520

Oja, ser når at du har annbefalt 46 tommeren av samme merket :) Vurderer å gå for den jeg nå.

1
Slettet-FG61RQ

Et siste spørsmål..Det er usb portaler. Men funker det å ta den eksterne hardisken og plugge rett på tv'en for å så se programmene som er lagt inn der? Det går nemmelig ikke på dvd spilleren jeg har merkelig nok. Kanskje det bare er minnepenn som funker her?

1
Slettet-FG61RQ Et siste spørsmål..Det er usb portaler. Men funker det å ta den eksterne hardisken og plugge rett på tv'en for å så se programmene som er lagt inn der? Det går nemmelig ikke på dvd...

Men funker det å ta den eksterne hardisken og plugge rett på tv'en for å så se programmene som er lagt inn der? Det går nemmelig ikke på dvd spilleren jeg har merkelig nok. Kanskje det bare er minnepenn som funker her?

Det fungerer,men det er veldig begrenset hva den finner,så det er bedre med minnepenn,ja.

2

Når man påroper seg peiling på tv'er og helt utelukker å anbefalle Plasma, så har man tråkka i baret og i tillegg utelukkende anbefaller Sony - har man blottlagt hele sin kunnskap.

2

Det betviles ikke. Jeg reagerer derimot på at du advarer mot plasma grunnet innbrenningsfare når du selv opplever fenomenet på LCD.

Selv har jeg opplevd en form for retention på Toshiba LCD av den dyre sorten. Veldig midlertidig, vel å merke, så det er jo ikke et reelt problem. Bare litt skremmende når det skjer, ettersom fenomenet minner om en atomsopp. :)

På plasma har jeg også opplevd helt uskyldige retentions. Ingen innbrenning overhodet. Både billig og dyr plasma.

1
vadefugl Jeg tenkte på de gode plasmatvene og ikke de billige.

En Plasma behøver ikke å koste så mye før den er av god kvalitet - kvalitet som går langt utenpå en hver LCD og LED-LCD i samme prisklassen.

Og dine tanker om innbrenning, kan du bare glemme... Selv har vi hatt 3 stk plasma fra Panasonic og aldri noe problemer med innbrenning. 2 stk er fortsatt i hus - den eldste som jeg solgte for under 1 mnd siden etter nesten 6 år i bruk. I tillegg henger det en Pioneer i stua som er ca 3 år - ikke noe problematikk i det hele tatt!

Har hatt 2 LCD skjermer i hus, og hvor den ene er der enda (forøvrig en Sony av nest høyeste kvalitet for 2-3 år siden). Begge har vært direkte dårlige når det kommer til bildeopplevelse. Den første gikk det dårlig med, da den ikke tålte tempraturer over 23 grader før den tilnærmet hang seg opp og kjørte med ca 1 hz i bildefrekvens... Aldri mer LCD, selv om dette er veldig tynt grunnlag. Ser også mine venner. De som kjøper LCD har bilde av dårlig kvalitet. De som følger mine råd har mye bedre bildekvalitet.

Fagpressen er også stort sett enig med meg.

Så å komme her for å slakte Plasma på bakgrunn av at du en gang i tiden fikk innbrenning på en LCD (!) og blindt anbefalle Sony - det er veldig tynn suppe....

1
Msport77 En Plasma behøver ikke å koste så mye før den er av god kvalitet - kvalitet som går langt utenpå en hver LCD og LED-LCD i samme prisklassen. Og dine tanker om innbrenning, kan du b...

En Plasma behøver ikke å koste så mye før den er av god kvalitet - kvalitet som går langt utenpå en hver LCD og LED-LCD i samme prisklassen.

I går stablet jeg og naboen opp våre to TV'er ved siden av hverandre(igjen...) for å sjekke bildekvalitet på fotball(RBK-AAFK). Samsung LCD LED vs Pioneer plasma(jada, den dyre som er gått ut av produksjon).

Tilkoblet samme antenneuttak, samme HDPVR fra CD og samme HDMI-kabel. Konklusjonen var enstemmig: God natt, Pioneer...!

1

Lignende innlegg

Vitenskap Script Publisert

Minoriteter

Minoriteter vil gjerne fremme at de har en særlig tilgang til den vitenskapelige sannheten utenom den vitenskapelige. Kvinnelige forskere som hevder at når en erkejennelsesfilosof gjetne tar trivielle...
1
0 svar
Vitenskap Aztalon Siste svar

Genier

Genier oppstår fra tid til annen. Da mener jeg de som skiller seg ut blandt folkemengden betraktelig og kan anses som geni altså geni begavet. Det er en skala fra 160 IQ og oppover til supergeni som e...
1
10 svar
Datahjelp gilean Publisert

Hjelp til kjøp av stasjonær gaming pc

Hei. Vurderer å kjøpe en stasjonær gaming pc. Budsjettet mitt er rundt 20 000 -27 000. Jeg ønsker at PC-en skal kunne spille 4k spill. Vurderer denne 3080 ti fra Elkjøp til 23 000 kr men litt bekymret...
Bilde

HP Omen 30L i7-11/16/1000/3080TI stasjonær gaming-PC - Elkjøp

Med HP Omen 30L GT13-1837no stasjonær gaming-PC får du et rent og stilig design med en rå kraft. Nestegenerasjons grafikk fra NVID


Bilde www.elkjop.no
1
0 svar
Datahjelp cesilie123 Publisert

Svart skjerm og lyd

Hei! Jeg har fått er problem med pc min, den skrur seg ikke på. Den funket helt fint i går og har stått med laderen i hele natt. Jeg skulle starte pc for noen minutter siden, men den ville ikke på og...
1
0 svar
Vitenskap Script Siste svar

Media

Nå pågår et program på Discovery Science som tilbakeviser von Dänichen og den slags sine teorier, til fordel for rasjonelle forklaringer basert på kunnskap. Det er alldeles ubegripeluig hvordan mureri...
2
2 svar
Laster...