Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Statiner og Q10

Statiner er en gruppe legemidler som brukes mot forhøyet (og ofte også ved normalt høyt!) kolesterol.

Det er et fysiologisk faktum at statiner hemmer kroppens naturlige egenproduksjon av det livsnødvendige co-enzymet Q10.

http://www.villagedrug.com/sections/level_info.php?level_id=88&page=compounding

Hvorfor anbefaler ikke både produsentene av statiner, helsemyndigheter og leger at de som bruker statiner tar tilskudd av Q10 for å kompensere for dette.

Mener skolemedisinen at kroppen fortsatt får nok Q10 når en tar et legemiddel som hemmer kroppens egenproduksjon?

Nok et eksempel på at ifølge skolemedisinen så er ikke mangel på livsnødvendige næringsstoffer noe problem. Mangel på legemidler derimot er et stort problem. Kroppen klarer ikke selv å regulere kolesterolproduksjonen, og trenger hjelp av statiner. Når så disse "fremmedstoffene "av noen statiner hemmer kroppens egen regulering Q10 så er imidlertid det ikke noe problem!

Hvis for høyt nivå av kolesterol må senkes, hvorfor må ikke da for lavt nivå av Q10 økes? Kan det være fordi det ikke finnes et legemiddel som kan øke Q10 produksjonen?

1
16 svar
Trådvisning
Hele diskusjonen

JazKo

Ok, du gir oss kilder fra en siden uten noen som helt troverdighet. Så du skal få en kilde fra meg med stor troverdighet innenfor helsevesenet. Her skal jeg gi deg en bra kilde. RELIS, et uavhengig organ som svarer på medisinske spørsmål fra leger, farmasøyter og alle andre som luerer. De skriver om statiner og Q10:

[...]

Studiene har til dels vist målbar effekt, men da har pasientgrunnlaget oftest vært lite. Kvaliteten på studiene har også variert og oftest er det ikke målt på harde endepunkter.

[...]

Statiner og Q10 HMG-CoA-reduktasehemmere, statiner, kan redusere serumkonsentrasjonen av Q10. Statinene blokkerer syntesen av mevalonsyre, som er en prekursor for koenzym Q10 (9). Serumnivåer av Q10 er imidlertid ikke vist å korrelere med intracellulære koenzym Q10- nivåer eller mitokondrienes evne til energiproduksjon (3). En studie viste at fire ukers behandling med simvastatin (20 mg/dag) reduserte serumkonsentrasjonen av Q10 med ca. 32%, mens nivået i musklene økte med 47% (9). En annen studie viste at simvastatin gitt i 6 måneder (20 mg/dag) ikke førte til noen forandring på Q10-nivåene i skjelettmuskulatur sammenlignet med utgangsverdiene (10). Den kliniske signifikansen av de reduserte serumkonsentrasjonsnivåene er derfor uklar. Det er behov for flere studier for å avgjøre hvorvidt dette resulterer i (muskel-) bivirkninger og for å bestemme eventuell nytte av Q10 supplement for pasienter som bruker statiner (2,6,9).

Bivirkninger Q10 synes å være forbundet med få bivirkninger. De hyppigst rapporterte er gastrointestinale; kvalme, diarré, epigastrisk ubehag, halsbrann og nedsatt apetitt. Bivirkninger av Q10 er rapportert med en frekvens på mindre enn 1% (7-8).

[....]

Statiner kan redusere serumkonsentrasjonen av Q10, men den kliniske relevansen er uklar. Tilskudd av Q10 til pasienter som behandles med statiner bør derfor ikke anbefales med utgangspunkt i dagens dokumentasjonsgrunnlag.

Kilden er her.

1

Lignende temaer

Bilde

Trening og Kosthold

Trening og Kosthold

Bilde

Vintersport

Vintersport

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Mat og Drikke

Mat og Drikke

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Laster...