Helse esc

Innlegg

Helse

supper2

tull og tøv i

Jøran Hjelmesæth skriver følgende i et svar i et tett på nett intervju i VG:

"det er en myte (feil) at fett kan gjøre deg slankere. Tvertimot vil høyt inntak av fett kunne øke fettmengden i kroppen. Det er også en myte at fett gir større metthetsfølelse, men litt høyere proteininntak som mange på lavkarbo har, kan øke metthetsfølelsen. Det er vanskelig å forklare hvorfor lavkarbodietter gir vektreduksjon, og det kan ha mange forklaringer. Uansett viser forskning at folk på lavkarbo spiser ca 500 kilokalorier mindre per dag enn før dietten, og dette i seg selv kan forklare det meste av vektreduksjonen. Hvorfor de spiser mindre vet vi ikke sikkert. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth"

http://tpn.vg.no/intervju/bli-kvitt-dine-ubevisste-fetende-vaner/2548

1
20 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Først sier han at det er en myte at fett gjør deg slankere. Så skriver han lenger ned at det er vanskelig å forklare hvorfor lavkarbodietter gir vektreduksjon. Han er altså ikke helt enig med seg selv om hvorvidt dette er en myte eller ikke!

Så sier han at det også er en myte at fett gir større metthetsfølelse, for så å skrive at viser forskning at folk på lavkarbo spiser ca 500 kilokalorier mindre per dag enn før dietten, og at dette kan forklare det meste av vektreduksjonen (som altså er en myte). "Hvorfor de spiser mindre vet vi ikke sikkert". Kan det være fordi det faktisk IKKE er en myte at fett gir økt metthetsfølelse. Det kan jo enhver som har forsøkt å øke fettinntaket skrive under på.

Hvilket grunnlag har denne "eksperten" for å påstå at sistnevnte er en myte når forskningen faktisk viser at økt fettinntak gir redusert kaloriinntak

1
supper2 Eller fordi de ikke blir like sultne mellom måltidene pga blodsukkersvingninger, og dermed går og småspiser hele dagen

Det er ikke slik at alle som ikke er på lavkarbo, går rundt med voldsomt svingende blodsukker hele dagen. Selv har jeg f.eks ikke det.

Du må huske at det i denne konteksten er snakk om overvektige mennesker, altså de som har spist for mye over lengre tid. Det blir for dumt å si at det er blodsukkervariasjonen sin feil. De har rett og slett spist for mye og beveget seg for lite.

Så kommer de på en streng diett og da må de spise mindre.

Intet mystisk.

1
supper2 Først sier han at det er en myte at fett gjør deg slankere. Så skriver han lenger ned at det er vanskelig å forklare hvorfor lavkarbodietter gir vektreduksjon. Han er altså ikke he...

Først sier han at det er en myte at fett gjør deg slankere. Så skriver han lenger ned at det er vanskelig å forklare hvorfor lavkarbodietter gir vektreduksjon.

Han har fullgode forklaringer for både metthetsfølelse og vektreduksjon i sitatet.

1
Wes24 [sitat…] Han har fullgode forklaringer for både metthetsfølelse og vektreduksjon i sitatet.

Hvis du sier det så. Hvordan begrunner du det?

Men mener han at fett gjør deg slankere eller mener han ikke det?

Og hva er hans fullgode forklaring på at det er en myte at fett gir økt metthetsfølelse? Han underbygger ikke påstanden. Derimot sier han at forskning viser at folk på lavkarbo spiser ca 500 kilokalorier MINDRE per dag enn før dietten, hvilket i seg selv underbygger det motsatte av det hans selv påstår

1
Navnebruker Det er ikke slik at alle som ikke er på lavkarbo, går rundt med voldsomt svingende blodsukker hele dagen. Selv har jeg f.eks ikke det. Du må huske at det i denne konteksten er snak...

Det er helt korrekt. Det er ikke ALLE som går rundt med voldsomt svingende blodsukker, noe jeg heller ikke har påstått. Det er som regel ikke alle eller ingen, men noen.

Og overvektige har som regel spist for mye og beveget seg for lite (ofte fordi de ikke klarer/gidder å bevege seg pga overvekten). Men det er ofte en årsak til at en spiser for mye. Årsaken kan være blodsukkersvingninger.

Lavkarbo er ikke en diett men en livsstil som det er meningen en skal følge livet ut, selv om motstanderne liker å kalle det en diett/motediett. Hvorvidt den er streng kommer an på øyet som ser. Du MÅ ikke spise mindre, bare anderledes. Om du likevel spiser mindre så kan det skyldes mindre sultfølelse og/eller mer bevisthet rundt kostholdet.

Faktum er uansett at de aller fleste som begynner på lavkarbo opplever at de holder seg mett lengre og føler mindre sult mellom måltidene.

1
supper2 Det er helt korrekt. Det er ikke ALLE som går rundt med voldsomt svingende blodsukker, noe jeg heller ikke har påstått. Det er som regel ikke alle eller ingen, men noen. Og overvek...

Lavkarbo er ikke en diett men en livsstil som det er meningen en skal følge livet ut, selv om motstanderne liker å kalle det en diett/motediett. Hvorvidt den er streng kommer an på øyet som ser. Du MÅ ikke spise mindre, bare anderledes. Om du likevel spiser mindre så kan det skyldes mindre sultfølelse og/eller mer bevisthet rundt kostholdet.

Faktum er uansett at de aller fleste som begynner på lavkarbo opplever at de holder seg mett lengre og føler mindre sult mellom måltidene.

Lavkarbo er topp og fungerer bra. Masse gode oppskrifter og enkelt å lage mat, bake kaker og unne seg mye godt, bare at det er sunnere enn alt det andre vi putter i oss. Smaker godt og savner ikke noe annet.

Det fungerer og er uproblematisk og inspirerende. Anbefaler lavkarbo for en bedre helse og et sunnere liv.

1

Greit, la oss si at lavkarbo gjør deg slankere. Men hva sier hjerte og blodkar om noen år dersom dette er en "diett" som skal følges livet ut??

Edit: Jeg fant svaret selv. Lavkarbo er uheldig for normalvektige, som vil få økt risiko for hjertesykdommer. Overvektige som går ned i vekt, vil uansett komme bedre ut av det enn tidligere. Link

1

Uansett viser forskning at folk på lavkarbo spiser ca 500 kilokalorier mindre per dag enn før dietten, og dette i seg selv kan forklare det meste av vektreduksjonen. Hvorfor de spiser mindre vet vi ikke sikkert.

Jeg hadde også spist mindre om jeg skulle gå på lavkarbo, fordi jeg synes karbohydratrik mat i hovedsak smaker mye bedre enn fettrik mat. Skulle jeg erstattet mat jeg liker med mat jeg ikke liker, ville jeg logisk nok ha spist mindre.

1
Neith Greit, la oss si at lavkarbo gjør deg slankere. Men hva sier hjerte og blodkar om noen år dersom dette er en "diett" som skal følges livet ut?? Edit: Jeg fant svaret selv. Lavkarbo...

Edit: Jeg fant svaret selv. Lavkarbo er uheldig for normalvektige, som vil få økt risiko for hjertesykdommer. Overvektige som går ned i vekt, vil uansett komme bedre ut av det enn tidligere. Link

Det er tildels helt motstridende resultater fra forskjellige undersøkelser, så det er egentlig bare å velge de som passer med det syn du ønsker å ha...

Egentlig er det ikke så rart at man får forskjellige resultater. Det meste er fra epidemiologiske undersøkelser, og de er oftest "feil", pga bias, misforståelser osv (for mer om dette, se http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2010/11/lies-damned-lies-and-medical-science/8269/2/).

Når det gjelder risiko for hjertefeil er det som vanligvis hevdes nå at et høyt nivå av LDL-C, det såkalte dårlige kolesterolet, innebærer en riskiko for at det dannes plakk på innsiden av blodårene (aterosklerose, åreforkalkning) som etterhvert kan gi infarkt. Derimot ser det ut til at høyt nivå av HDL-C, det gode kolesterolet, er positivt.

Men siden man tidligere ikke skilte mellom godt og dårlig kolesterol, betyr det at mye av den eldre forskningen var "feil" og at mange mennesker ble feilaktig behandlet for høye kolesterolnivåer fordi man ikke så at det var det såkalte gode kolesterolet de hadde mye av.

Nå seiler en ny teori opp om at det finnes to typer av LDL-C, det dårlige kolesterolet: En dårlig (type A) og en som kanskje ikke er noe problem (type B). Det betyr at hvis en lege undersøker kolesterolnivået, og ikke tester om det er type A eller type B, så risikerer man å bli behandlet for noe som ikke er noe problem.

Det er vissnok ganske typisk ved lav-karbo (eller skal vi si høy-fett kosthold) at det gode HDL-C øker og at LDL-C minsker. Det kan også være at de enkelte partiklene blir større, altså type B og at risikoen dermed minsker, selv om LDL-C nivået som helhet øker.

En annen ting er at ettersom kolesterol er et så viktig stoff for kroppen, (finnes i alle celle-membraner, nervesystemet inkl. hjernen, er forløper for solskinnsgenerert vitamin D produksjon og for gallen du trenger for å fordøye maten) er det merkelig om det skulle være så farlig. Kroppen genererer jo selv kolesterol, mer enn det man får gjennom kosten, og om man spiser mindre kolesterol genererer den mer, og vise versa. (OBS: I motsetning til hva mange nok tror sier denne heart-diet teorien som har dominert de siste tiårene faktisk ikke at man får høyt kolesterol av å spise mye kolesterol, men av å spise mye fett, spesielt mettet fett).

Kanskje man har misforstått noe?

En alternativ teori er i hvert fall at når plakk dannes så er det fordi fettet i lipoprotein "kapselen" som kolesterol fraktes i fra levra og ut til cellene som trenger det, har oksydert (harsknet). Da angriper de hvite blodcellene (makrofager) dem og blir til disse foamcells inneholdende bl.a. kolesterol som man finner i plakket. (Mettet fett harskner forresten ikke).

Nok en alternativ teori er at det som skjer er betennelser i innsiden av blodårene, f.eks. av hyppig høyt blodsukker (som faktisk regnes som en toksisk tilstand, og svært skadelig, se f.eks på ubehandlet diabetes type 1) som skaper skader og at kolesterolet i plakket er en sekundær effekt, kanskje til og med et forsøk på å tette skaden (innsiden av blodårene har et lag, kalt intima, som er kun en celle tykk!).

Kanskje man har blandet sammen årsak og virkning?

1
justanothername Eh, den skjønte jeg ikke logikken bak. Hvis du mener det blir færre forskjelligen typer mat man kan spise, så er det jo ingenting som hindrer deg i å spise mer av hver enkelt type.

Hvis du mener det blir færre forskjelligen typer mat man kan spise, så er det jo ingenting som hindrer deg i å spise mer av hver enkelt type.

Neida. Ingenting hindrer deg i det. Det går av seg selv. Poenget er at det ikke er noe godt i store mengder. Å tygge ost uten kjeks f.eks - grenseløst kjedelig og litt tungt å tygge. Det samme med biff. Saus også - du kan sikkert spise så mye saus du vil - men hvor mye saus gidder du egentlig å spise, når du ikke kan ha poteter til?

1
Navnebruker [sitat…] Neida. Ingenting hindrer deg i det. Det går av seg selv. Poenget er at det ikke er noe godt i store mengder. Å tygge ost uten kjeks f.eks - grenseløst kjedelig og litt tun...

Nå har jeg egentlig ikke prøvd selv, men jeg spiser lunsj daglig med noen som sverger til lav-karbo og ser at de spiser mye, men variert. Det er ikke sånn at de bare spiser en type som bacon eller ost. Mye av det som er på tallerkenen er jo faktisk også grønnsaker og salater som fyller mye uten å ha masse kalorier fra karbohydrater.

1

Lignende innlegg

Helse Script Publisert

Psykisk helse

Analogien mellom fysisk og psykisk helse og behandling holder ikke. Begrepene frisk og syk fungerer slett ikke på samme måte.
1
0 svar
Laster...