Helse esc

Innlegg

Helse

feiekost

Ved bestilling av legetime

Jeg har et spørsmål til dere angående bestilling av legetime.

De få gangene jeg bestiller time hos legen, så har jeg kommet til resepsjonen og de damene jeg har kommet til har spurt meg om årsaken til at jeg skal til legen. Er det normalt at resepsjonisten spør pasient om hva som gjør at man skal til lege? Jeg syns det er litt upassende.

1
53 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Ja, det er helt vanlig. Glad mange leger har gått over til online timebestilling, så kan man skrive hva man vil.

1

De få gangene jeg bestiller time hos legen, så har jeg kommet til resepsjonen og de damene jeg har kommet til har spurt meg om årsaken til at jeg skal til legen. Er det normalt at resepsjonisten spør pasient om hva som gjør at man skal til lege? Jeg syns det er litt upassende.

Det er jo for prioriteringens skyld, og fordi noen ting, som f.eks. utskriving av en resept på noe du har fått før, kan ordnes over telefonen. Det forventer nok ikke alle detaljer, men en pekepinn om hva saken gjelder slik at de vet om det haster, om du kun trenger en "vanlig" time, hvis det er en kvinne - om man for eksempel trenger gynekologirommet (for de som har det), eller om det kan ordnes av resepsjonistene.

1
OOTSP [sitat…] Er det vanlig? Har selv bestillt mange legetimer gjennom tiden, men resepsjonistene har da ingenting med private opplysninger å gjøre, det er ikke deres arbeid, men legen...

Resepsjonistene/helsesekretærene har også taushetsplikt.

Og jo, det er en viktig del av deres arbeid. Ved hjelp av prioriteringsregler kan resepsjonisten (helsesekretæren) avgjøre om du behøver akutt tid med en gang, eller kan klare deg med en time neste uke. Av og til kan det passe med prøver før legetimen, og da må tiden bookes inn litt lengre tid fram slik at legen kan ordinere prøver og analysene kan være klare til selve timen.

1
TøttTøtt Resepsjonistene/helsesekretærene har også taushetsplikt. Og jo, det er en viktig del av deres arbeid. Ved hjelp av prioriteringsregler kan resepsjonisten (helsesekretæren) avgjøre...

Av og til kan det passe med prøver før legetimen, og da må tiden bookes inn litt lengre tid fram slik at legen kan ordinere prøver og analysene kan være klare til selve timen.

Ja det kunne det, men det fungere ikke nødvendigvis sådan,

Jeg har tidligere slitt med dårlig næringsopptakk, for å få tatt en blodprøve, blott omkring kronisk dårlig jern, og B12 måtte jeg altid til legen først, for at hentet papirene til blodprøvetagning.

Og dette har ikke bare vært en lege, selv etter jeg byttet og insisterte på å få blodprøvetagningen satt i system så jeg ikke skulle nå å bli så veldig dårlig innen det ble oppdaget, innsisterte legen på, at jeg måtte ha time hvergang, det eneste der foregikk var utlevering av hvilke blodprøver der skulle tages.

Fryktelig dårlig bruk av resurser, jeg ente opp med å insistere på , at jeg kunne gå direkte til sykepleierskene å få ta de prøver. Så nå ligger de klar for et halvår om gangen, jeg kan komme å få tatt prøvene når det passer mig, og får svar pr brev, det er sunn fornuft.

Der kan være ting folk ikke liker å snakke med andre en legen om, så er det helt ok å sie det.

1
sanila [sitat…] Ja det kunne det, men det fungere ikke nødvendigvis sådan, Jeg har tidligere slitt med dårlig næringsopptakk, for å få tatt en blodprøve, blott omkring kronisk dårlig jern...

Problemet er at det går med ekstremt mye ressurser om legen skal ta stilling til prioritering av pasienter til legetimene hele tiden.

Det samme gjelder forsåvidt dine blodprøver, dessverre er det slik at new public management ikke gir legene inntekt pr rekvirerte blodprøve, men per legebesøk og pr resept.

1
TøttTøtt Problemet er at det går med ekstremt mye ressurser om legen skal ta stilling til prioritering av pasienter til legetimene hele tiden. Det samme gjelder forsåvidt dine blodprøver, d...

Strålende ,Det er helt ok at sykepleier vanligvis prioritere, men er der kan være situasjoner hvor noen kan være ubekvem og ønsker å tale med legen selv, dette går selvfølgelig ikke om det er en akuttime der bedes om.

DEn siste del, nå er det jo sådan, at patienter ofte venter urimeligt lenge på time, når jeg frigir bruk av en helt unødvendig time, da får en annen patient muligheten, og legen får sine penge.

Legen har fått penge for utskrivning av mine blodprøver, det går ann å utskrive ut mere en rekvisisjon om gangen, det tar ikke mere tid, men det er jo selvfølgelig smartere å måtte bestille time hver mdr, for utskrivning av en blodprøve. ( IRONI VARSEL )

Det er også sådan at jeg betaler hver gang jeg tar blodprøve, men må jeg til lege betaler jeg mere. Så ditt argument får at leger handler som de gjør, falder på sin urimelighet.

Jeg så trøtt av legers forsvar av egen legestand, jeg har vært sengeliggende, med hjemmesykepleie, når jeg hadde frikort, kunne legen ringe å spørre om han skulle stikke innom, men uten frikort.

Det er et stort problem for helsevesenet, denne forsvaren av legestanden. Der pumpes masser av penge i helsevesenet, men der fåes ikke det ut av pengene det er muligt å få.

Hvem går det ut over? Patienterne, de svakeste, det er dem der må råpe høyt, og ser hvordan det fungere, men troen på at leger med avgitt legeløfte, er bedre enn andre er stor.

1
OOTSP [sitat…] Er det vanlig? Har selv bestillt mange legetimer gjennom tiden, men resepsjonistene har da ingenting med private opplysninger å gjøre, det er ikke deres arbeid, men legen...

men resepsjonistene har da ingenting med private opplysninger å gjøre, det er ikke deres arbeid, men legen som jo har taushetsplikt.

For det første så er de ikke "resepsjonister", men stort sett helsesekretærer eller sykepleiere med god nok kompetanse til å vurdere om du skal ha øyeblikkelig hjelp, om du kan vente noen dager/uker eller om det kan ordnes pr tlf. Og de har, som alle andre som jobber i helsevesenet, taushetsplikt.

2
TøttTøtt Problemet er at det går med ekstremt mye ressurser om legen skal ta stilling til prioritering av pasienter til legetimene hele tiden. Det samme gjelder forsåvidt dine blodprøver, d...

Problemet er at det går med ekstremt mye ressurser om legen skal ta stilling til prioritering av pasienter til legetimene hele tiden.

Helt riktig. Samtidig er det største poblemet for norsk primærhelsetjeneste at alt for mange pasienter går til elgen for å bekrefte at de er friske, ikke fordi de tror de er syke.

1
Referee799 [sitat…] Helt riktig. Samtidig er det største poblemet for norsk primærhelsetjeneste at alt for mange pasienter går til elgen for å bekrefte at de er friske, ikke fordi de tror de...

Helt riktig.

Vi er i ferd med å bli et folkeferd som må ha bekreftelse på at vi er friske.

Hvor sykt er ikke det?

Lider vi av helseangst? Er vi blitt så navlebeskuende at kun tester kan berolige oss?

Stakkars helsevesenet som må bruke penger og folk på dette. Og ... i det store regnskapet er jo dette helt vilt.

2
fisto [sitat…] Ja. Og legestanden får ufortjent mye pes. Er min mening, da. (når det er sagt, er det forskjell på leger også. Akkurat som i alle andre yrkesgrupper)

Ja. Og legestanden får ufortjent mye pes. Er min mening, da.

Det "morsomme" er fortsatt at mange av de mestselgende pillene på resept til sammen har mindre virkning på indisert tilstand (feks høyt blodtrykk, høye blodfetter etc) enn den treenige egenbehandlingen: tilstrekkelig mosjon, sunt kosthold og stumpe røyken. Bare mosjon er i seg mer effektivt enn den mest effektive kombinerte blodtrykksbehandlingen.

Likevel er det ofte legen som får pes for at medisinene ikke virker (godt nok), bivirkninger oppstår, det finnes en kostnad og at pasienten må huske alle pillene.

Jeg har knapt 2 år igjen av studiene, men får nesten hver dag se spesialistleger som håndlegger relativt friske, men urolige, pasienter med unødvendige tester. Bare for at. Et eksempel er malignt melanom. Svært få får det før 40-50-årsalderen. Mer enn 75% av de som får tatt bort føflekker på "mitt sykehus" er under 30 år, til tross for at både allmennleger og hudspesialister vurderer føflekken til å være normal og familiehistorien er "ufarlig".

3
TøttTøtt [sitat…] Det "morsomme" er fortsatt at mange av de mestselgende pillene på resept til sammen har mindre virkning på indisert tilstand (feks høyt blodtrykk, høye blodfetter etc) enn...

: tilstrekkelig mosjon, sunt kosthold

Veldig mange mennesker kjører seg selv "helt ned" i grøfta ved å unngå dette. De tar seg ikke engang tid til å puste med magen. De neglisjerer liv og kropp og helse i årevis. Etterpå vil de ha både A - og B . preparater og kjører i "fylla" og er sykmeldt fra jobb osv. De som kommer seg ut av dette er etterpå hyperkritiske mot leger fordi de har funnet en annen utgang "med mat er din medisin" og skjønt at de må snu livsstilen. Vondt å være vitne til dette. Men det er ikke stuerent å si det. Ved siden av mitt egentlige, lønnede yrke er jeg både thai chi- instruktør og gjennom mange år utdannet som akupressør med en kinesisk "master". Hvis folk hadde visst hvor enkelt det er med selvhealing gjennom pust, trykk, mat osv.

Men sitter det mest mellom ørene er dette ikke løsningen. Det er helt klart.

2
fisto [sitat…] Veldig mange mennesker kjører seg selv "helt ned" i grøfta ved å unngå dette. De tar seg ikke engang tid til å puste med magen. De neglisjerer liv og kropp og helse i årev...

De som kommer seg ut av dette er etterpå hyperkritiske mot leger fordi de har funnet en annen utgang "med mat er din medisin" og skjønt at de må snu livsstilen.

Det siste året har i så måte vært mitt "annus horribilis", hvor tilsynelatende ingen kunne hjelpe meg. Var heldig og kom til funksjonell-medisinere, som ikke har skrevet ut en eneste pille, ikke noe hokus pokus, bare mat som jeg tåler (for jeg spiste såkalt sunn mat) - i tillegg til masse trening.

Nå ser jeg faktisk lys i tunellen.

1

Jeg hadde mitt første del kurs i fysikalsk medisin i går. TENS og akupunktur læres ut til alle medisinstudenter. Dessverre er det bare totalt 3 dager på Rehab/smerterehab og med fysikalsk medisin på hele studiet.

1
gourmande [sitat…] Det siste året har i så måte vært mitt "annus horribilis", hvor tilsynelatende ingen kunne hjelpe meg. Var heldig og kom til funksjonell-medisinere, som ikke har skrevet u...

Det er jo helt strålende! Men da har du vel merket at ting tar tid? Og veldig flott at enkelte medisinere tar fatt i dette.

Vi trenger absolutt legene våre, legevitenskapen redder liv hver eneste dag. Den delen som angår pillemisbruk er jo tragisk. Samtidig er det slik at mange piller(medisiner) hjelper mennesker som ellers ville ha dødd eller hatt dårlig livskvalitet. Så dette er et paradoks. Alt som er bra for folk, kan misbrukes osv. Men det som forundrer meg sånn i hverdagen er at når folk forteller at de prøver litt alternative kurer eller behandlinger, så avfeier de at det hjelper veldig fort. Ser/føler de ikke forandringer etter tre dager eller tre uker blir mange utålmodige og avslutter. Det er faktisk ikke alt som er Quick - fix .-)

1
fisto Det er jo helt strålende! Men da har du vel merket at ting tar tid? Og veldig flott at enkelte medisinere tar fatt i dette. Vi trenger absolutt legene våre, legevitenskapen redder...

Men da har du vel merket at ting tar tid?

Å ja. Jeg er ikke i mål ennu, er på syvende måneden. Stort sett spiser jeg bare animalsk føde. Kraft av margbein, rå eggeplommer av økologiske egg, kokosnøttolje, rå lever, innmat, masse gelatin, syrnede melkeprodukter av råmelk, eplecidereddik foran hvert måltid (de fleste av oss har for liiiite magesyre ...), magnesiumolje.

I det hele tatt, mat har blitt et prosjekt. Noe jeg ikke liker, men når resultatene kommer omtrent for hver dag som går, da fortsetter man jo. Og, jeg ser på dette prosjektet som en parentes. Det skal bare vare så lenge som det tar å lege en syk tarm - det tar visstnok alt mellom 6 mndr og to år ... Forhåpentligvis :-)

1
TøttTøtt Resepsjonistene/helsesekretærene har også taushetsplikt. Og jo, det er en viktig del av deres arbeid. Ved hjelp av prioriteringsregler kan resepsjonisten (helsesekretæren) avgjøre...

Resepsjonistene/helsesekretærene har også taushetsplikt.

De skal jo også være svært sladrete om de sier noe om ting. Jeg regner med at ikke bare taushetsplikt, men også profesjonalitet og rutine gjør at helsevesenet tar ting som jobb og ikke som sosialpornografi.

Det er vel ikek slik at helsepersonnell møtes på lunsjrommet og sier "vettu hva, han der har et problem med funksjonen og naboen din må opp på WC på natten..... "

Jeg spurte en gang om jeg skulle skrive et brev til legen om hva det gjaldt, men da sa sekretæren bare at de "stuntet" på direkten når jeg kommer inn. Altså ville de ikke ha "lekser" fra meg på forhånd...

1
TøttTøtt Okay, da er jeg ikke helt 100% oppdatert. Jeg bor og studerer i Sverige. :) Men prinsippet er i alle fall att legene har for mye administrativt arbeid, for mange friske pasienter o...

Okay, da er jeg ikke helt 100% oppdatert. Jeg bor og studerer i Sverige. :)

Hva er forresten policy på å svare på telefon mens legen sitter med pasient? Jeg har flere ganger opplevd at legen får telefon inngående mens jeg sitter der. Og da svarer han, og snakker i vei, slik at jeg også får innblikk i andres case, samtidig som han bruker av "min" tid.

1
fisto [sitat…] Veldig mange mennesker kjører seg selv "helt ned" i grøfta ved å unngå dette. De tar seg ikke engang tid til å puste med magen. De neglisjerer liv og kropp og helse i årev...

Veldig mange mennesker kjører seg selv "helt ned" i grøfta ved å unngå dette. De tar seg ikke engang tid til å puste med magen. De neglisjerer liv og kropp og helse i årevis.

Faktisk er det en enorm helseeffekt i å rusle seg en tur, ta seg god tid med mat og hvile, og å lære seg å slappe ordentlig av, og å sove nok. Gamle husmortips som betyr mye for helsa. Helsevesenet burde hatt folk til å gjete folk ut og gå. Kalles det "folkehelsekoordinator" noen steder?

1

Lignende innlegg

Laster...