Helse esc

Innlegg

Helse

susilu

Methotrexate.........eller ikke?

Er det noen her som har erfaring med methotrexate, lavdose cellegift som brukes mot autoimmune sykdommer?

Jeg er blitt tilbudt det pga revmatoid artritt, men vegrer meg...

1
11 svar

Preparatet er vel dokumentert effektivt mot RA og bedre i lengden enn prednisolon i alle fall. Som de fleste midler mot autoimmune tilstander hemmer det immunforsvaret. Man må dessuten alltid bruke folinsyre alle andre dager enn MTX dagen. Har du drøftet med revmatologen din om biologisk behandling kan være aktuell? Er i alle fall bedre å bruke methotrexate dersom alternativet er "ødelagte ledd"

2

"Den leddgikts-pasienten som ikke tar Methotrexate vet ikke sitt eget beste" sa min venninne den gangen hun fikk en "ny vår". Altså et bedre liv med leddgikten.

Hun regner ikke med å dø av medisinen, akkurat.

2

Jeg går selv på metex sprøyter og biologiske medisiner grunnet psoriasis artritt. Hjelper det. Men usikker på om det kanskje kan være smart å vente litt med medisinene grunnet Corona. De senker jo immunforsvaret disse med

2

Jeg har hatt psoriasis arttritt siden 1970. Prøvet methotrexate men ble uvel og fikk et dårliger liv.Min lege dengang ville ikke anbefale meg den videre. Hadde en god virkning, men hvor lenge vet jeg ikke ,da jeg kuttet det. Smertemessig klarer jeg med Voltaren 50mg som taes etter behov. Hadde bra virkning med Indosid, Napren-E 250mg over flere år. Noe som hjalp radikalt mot sykdommen var å slutte å spise tomater. Møllers classic Tran på flaske hjalp veldig. 1 spiseskje hver morgen. For psoriasisen, brukte jeg salver,kremer til dyre dommer . Disse skadet huden, men utslettene ble vagere. Fant etter mye selforsking ut at spenekrem/salve Agrysan 500g tuber med bivoks, gjorde susen. Mavens sarthet er jo med om hvilke medesin man velger.

PS: Har 2 venner med samme autoimune sykdommen, de har gått lenger på methotrexate men sluttet da de begge hadde et dårligere livsmønster med den. Tror de brukte dem 1-2 år med stadig blodprøver for lever/nyreskader.

Lykke til ,da.

2

Ja. Dersom man visste det var alternativet. Jeg har allerede noen skjevstillinger. Men det har også folk jeg kjenner som bruker MTX. De første 35 årene hadde jeg ikke noen slike. De fleste av disse årene brukte jeg bare Dispril og fenazon-koffein. Ble overtalt til prøve prednisolon, som virket fint, men jeg får alltid følelsen at etterpå er jeg for meg selv og nå synes jeg ikke det virker som om prednisolon har noen effekt.

Ibux og voltaren virker. Uansett har jo alt bivirkninger og er noe dritt sånn sett....

1

Methotrexate er veldokumentert i behandlingen av denne sykdommen gjennom mange år. Det foreligger en rekke gode kliniske randomiserte studier. Kanskje kan denne oversiktsartikkelen være nyttig lesing i så måte.

1

Hvordan vet man at det er autoimmunt? Jeg fikk en relapse da jeg fikk influensa. For meg er influensasmerter og leddgiktsmerter identiske.

1

@susilu er i samme gata som deg, benytter du Metrotreksat idag? Funker det bra? Tror jeg begynner med det iløpet av høsten.

1
spetsern @susilu er i samme gata som deg, benytter du Metrotreksat idag? Funker det bra? Tror jeg begynner med det iløpet av høsten.

@ spetsern

Jeg har ikke prøvd methotrexate ennå ! Faren min døde av en feildose av dette på Bærum sykehus.

Sist jeg ble tilbudt noe var det olumiant, som er biologisk medisin. Alle disse ser ut til å ha bivirkninger som går på lungene. I tillegg kan denne gi høyt kolesterol bl a.

Jeg har ingen smerter når jeg holder meg i ro. Men jeg greier nesten ikke å stå på det høyre benet pga artrose i kneet. Men jeg tviler på at olumiant hjelper på det. Jeg var i årevis seronegativ, men plutselig sto det seropositiv på epikrisen. Etterhvert er det vel kommet nye diagnosetester også, f eks den som heter A-CCP.

Disse DMARDS skal jo beskytte mot ødeleggelser, men fingrene mine vred seg over natta. Jeg vet ikke om noe kunne stoppet det.

Jeg tror ikke jeg ble tilbudt hverken methotrexate eller biologisk før senere.

Hvordan er det gått med deg?

1

Lignende innlegg

Laster...