Helse esc

Innlegg

Helse

Jalla80

Insulin og Insulatard Flexpen

Jeg har begynt å injisere insulin. Dette er helt nytt for meg - første gang var i går kveld, og jeg satte dose nr. to nå i dag morges.

Jeg bruker Insulatard Plexpen. I bruksanvisningen står det at man først skal stille skalaen på 2 IE og deretter trykke for å få ut evt. luftbobler (altså før man setter dosen på seg selv). Det skal da komme en dråpe på enden av nålen, i følge bruksanvisningen. I mitt tilfelle fører dette imidletid til at en god "dæsj" med insulin sprutes ut - det virker som 2 IE er alt for mye for å tvinge ut disse eventuelle luftboblene. Er det noen andre her som bruker Insulatard Flexpen som vet om dette er normalt? Å sette dosen (10/20 IE) på meg selv etterpå har forøvrig vært problemfritt.

Lurer også litt på om det er nødvendig å vaske hvis man søler litt insulin. Hvis man skal følge bruksanvisningen som nevnt ovenfor så vil det sprute litt insulin i det rommet man befinner seg. Man skal holde pennen/nålen oppover, så det nytter ikke å peke den nedover i vasken. Gjør det noe om man søler litt?

1
10 svar
Slettet-U75CDW Det er unødvendig; bare still inn på 10 (eller 12 første gang). Om en skulle komme til å injisere noe luft, gjør det ingenting. Det er farlig å injisere luft intravenøst, men sakte...

Det er ikke lufta i seg selv som er problemet, men at dosen kan bli feil.

Og kanylen skal selvfølgelig skiftes for hver gang. En sløv nål kan danne fettputer under huden som ødelegger for opptaket av insulin, samt at insulinet i selve pennen kan bli forurenset av en skitten nål.

Unoter trenger man ikke lære av andre. De plukker man lett opp på egenhånd.

2

Det går sikkert helt greit å forsøke med bare 1 IE. Det er nok at det kommer en dråpe. Grunnen til at det kommer mye, kan ha noe med selve flexpennen å gjøre. Så når pennen er brukt opp og du må skifte til ny, kan du gå tilbake til å teste med 2 IE igjen.

For å unngå søl, holder du bare noe over spissen når du "testskyter" (en plastboks, tørkepapir eller noe sånt). Det skal jo egentlig ikke sprute.

1
Slettet-U75CDW

Det er unødvendig; bare still inn på 10 (eller 12 første gang). Om en skulle komme til å injisere noe luft, gjør det ingenting. Det er farlig å injisere luft intravenøst, men saktevirkende insulin settes ikke intravenøst, av gode grunner. Kanylen behøver normalt bare skiftes for ny penn, forøvrig. Litt søl gjør ingenting. insulin er ikke giftig og virker ikke hverken på huda eller i magesekken.

1
Neith Det er ikke lufta i seg selv som er problemet, men at dosen kan bli feil. Og kanylen skal selvfølgelig skiftes for hver gang. En sløv nål kan danne fettputer under huden som ødeleg...
Slettet-U75CDW

Nettopp pga. luftproblemet skrev jeg at man stiller inn på 12 (og ikke 10) første gang. Ellers må jeg si at jeg kan styre min begeistring for de som er i stand til å spy oppigjen ufordøyd desinformasjon fra fabrikantene og elsker å skremme med ting som det er minimal risiko for at vil skje. De fleste av oss går ikke rundt og bærer på en paraply til enhver tid, i tilfelle... Er risikoen liten nok og/eller ubehaget stort nok, tar vi heller sjansen.

1

Takker for svar. Kommer nok til å holde meg til å skifte kanyle for hver injeksjon siden det var det jeg fikk beskjed om, så får jeg heller evt. justere litt på rutinene når jeg blir mer "dreven".

Interessant og litt nervepirrende å følge blodsukkernivået. Det har sunket i ujevne steg hele helgen siden jeg startet med insulin fredag kveld, og er nede i 4,5 nå (to timer siden siste måltid). Det er vel normalt nivå, men jeg håper reduksjonen flater ut og stabiliserer seg snart. Har legetime igjen i morgen, så det blir interessant å høre tilbakemelding på loggen over blodsukkerverdier.

1
Slettet-U75CDW Nettopp pga. luftproblemet skrev jeg at man stiller inn på 12 (og ikke 10) første gang. Ellers må jeg si at jeg kan styre min begeistring for de som er i stand til å spy oppigjen u...

Selvfølgelig setter du ikke 12, når du har fått beskjed om å sette 10. Hvordan skal legen, som skal justere dosen basert på blodsukkerverdiene kunne gjøre en riktig vurdering når pasientene selv styrer og ordner som det passer seg selv.

Og dersom du går rundt i den villfarelsen og tror at fettputer er noe du finner i sofaen til de som jobber i legemiddelindustrien, tar du feil. Da har du ikke sett lår og mage til gamle diabetespasienter. Spesielt de som ikke har tatt seg bryet med å ta vare på se selv.

1
Jalla80 Takker for svar. Kommer nok til å holde meg til å skifte kanyle for hver injeksjon siden det var det jeg fikk beskjed om, så får jeg heller evt. justere litt på rutinene når jeg bl...

Det har sunket i ujevne steg hele helgen siden jeg startet med insulin fredag kveld, og er nede i 4,5 nå (to timer siden siste måltid). Det er vel normalt nivå, men jeg håper reduksjonen flater ut og stabiliserer seg snart

Ja, skjønner godt at dette er litt nervepirrende. Du blir fort dreven, og ekspert på egen diabetes. Bare ikke plukk opp andre folks dårlige vaner. Kan legge til at mange pasienter som er vant til å gå rundt med høyt blodsukker, kan får symptomer på føling når det synker mot 4.

Lykke til! :)

1
Jalla80 Takker for svar. Kommer nok til å holde meg til å skifte kanyle for hver injeksjon siden det var det jeg fikk beskjed om, så får jeg heller evt. justere litt på rutinene når jeg bl...

Takker for svar. Kommer nok til å holde meg til å skifte kanyle for hver injeksjon siden det var det jeg fikk beskjed om, så får jeg heller evt. justere litt på rutinene når jeg blir mer "dreven".

Det er lurt. Sprøytespissen bør ikke brukes mer enn en gang. Årsaken er at nålen blir litt skadet for hvert stikk. Dette er ikke noe vi kan se med "det blotte øyet", men det fører til at skaden i huden blir større, og risikoen for at det danner seg fettputer øker. Nålespissene inneholder nikkel, men nålene er dekket med silikon. Dette silikonlaget slites av ved bruk, slik at de som er allergiske mot nikkel, har større sjanse for reaksjoner ved gjenbruk av nåler.

1

Hei. Har diabetes selv. Mens jeg gikk på Insulatard hadde jeg store problemer med ujevne blodsukker, og mange følinger. Etter at jeg gikk over til Lantus har mMol vært mye mer jevnt, og jeg har ikke opplevd føling. Du bør snakke med lege/sykepleier om sjansen til å gå over til denne, da ligger mMol på et mer behagelig nivå

1

Lignende innlegg

Helse Lars-Bjerke Publisert

Vi vil ha PSA-screening for prostatakreft NÅ!

Signert styret i ProFo Oslo; Lars Bjerke, Petter Kure, Per Axel Ankre, Morten Staubo og Harald Gjengstø. PSA = Prostata Spesifikt Antigen, Prostatakreft = PK, Prostatakreftforeningen = ProFo. Tenk tan...
Bilde

Hjem

Prostatakreftforeningen (PROFO) er en pasientforening for personer som er eller har vært rammet av prostatakreft. Prostatakreftforeningen har 26 lokallag.


Bilde prostatakreft.no
1
0 svar
Helse Script Siste svar

Psykiatri

Mange psykiatriske pasienter blir skrevet ut som friske, men så kommer de igjen, gang på gang. De er sjelden veldig syke, det er opplagt noe feil ved selve behandlingen. Man bør behandle og undersøke...
1
1 svar
Helse Script Publisert

Bakrus

Det innes et probat middel mot bakrus, jeg har prøvd både med og uten(så elendig jeg ble : Tren en-to dager i igste muskelgrupper så du får gangspær(trøndersk), stølhet i musklene når du har drikker....
1
0 svar
Laster...