Helse esc

Innlegg

Helse

deleted314270

Jeg får ikke sove

Dette er blitt et problem for meg og min mann. Vi våkner stadig i 4- 5-tida og har vansker med å sove før etter flere timer igjen.

Vi har prøvd å gå en tur ute før vi legger oss. Vi har også prøvd en paracet på kvelden. Dette hjelper de første timene. Men ikke for hele natten. Og sovetabletter vil vi ikke begynne med.

Dette er selvsagt individuelt , men jeg lurer på om det er noen som har noen gode råd til oss.

Mvh Aasta.

1
46 svar

Har litt av same problemet. Pleier i så fall å eta lett frukost klokka 5 og sovnar ofte ei stund etterpå. Men sovnar ekstremt lett, så det er ikkje typisk. Sovna fort av Valerina Natt i stressperiodar, men veit ikkje om det er feil å bruka den seint på natt?

2

Det er en tråd om dette tema fra før. Der står en del råd.

Be om Tolvon (er ikke sovemedisin) fra din lege eller forsøk Melatonin i riktig dose.

1

Vallergan! Det er egentlig en allergimedisin, med trøtthet som "bivirkning". Fungerer bra, og ikke avhengighetsskapende :)

Jeg bruker den av andre grunner også, men sover mye bedre enn før.

1

Dette er blitt et problem for meg og min mann. Vi våkner stadig i 4- 5-tida og har vansker med å sove før etter flere timer igjen.

Vi har prøvd å gå en tur ute før vi legger oss.

Det sies at man ikke skal bedrive fysisk aktivitet de 2-3 siste timene før man legger seg.

Er du/dere slitne? Er det tanker og bekymringer? Stress med å måtte stå opp tidlig?

Strengt tatt er det jo glimrende å våkne så tidlig om man har én av de mange jobbene som begynner tidlig! Da blir man også sliten på ettermiddagen og har god grunn til å legge seg tidlig.

Dersom du/dere bruker skjermer på kvelden, slutt med det! La det bli dunkelt og avslappet: Lys på kvelden stresser kroppen.

Og som andre sier: Sov i "isolat", ikke la andres lyder etc. forstyrre.

Lykke til !

1
Slettet-U75CDW

Slik jeg forstår det, er ikke problemet at det er vanskelig å få sovne, men at dere våkner tidlig. Så en del av råda dere har fått så langt, er litt på sida. Stå opp, selv om det er før kl. 6, den normale tid å stå opp på! Selv om dere blir trøtte seinere på dagen, må dere ikke finne på å ta en lur, men holde det gående til normal leggetid. Etter hvert vil kroppen lære seg til at skal den få nok søvn, må den sove lenger, for den får ikke en ny sjanse seinere. Dere må altså bryte den vanen som er opparbeidet med å ha korte søvnperioder.

Men sov i enkeltsenger, der fikk dere et godt råd!

1
deleted314270

Takker. Den siste er vel den som bør prøves. Hvis jeg ikke sovner i tv-stolen før barne-tv...

1
TheBracket [sitat…] Eventuelt laveste dose Seroquel/Quetiapin. Beroligende og effektivt uten å være vanedannende som Zopiklon og Zolpidem.

Jada, det funker sikkert ok, det også. Hva angår dosering er det slik at kroppen dessverre "venner seg til"/kompenserer for - en viss dose, og man mister noe av effekten. Dette gjør at brukere ofte øker dosen. Dette er vel tilfelle med det aller meste av farmasøytiske preparanter.

Grunnregler for soverom: Kjølig og luftig. Telefon og nettbrett forbudt. Ikke bruk blått/blankt lys, men gult.

Les et par tre sider i en god (her menes kjedelig) bok. Finn fram et mentalt mantra som er behagelig å tenke på og dvel ved det til søvnen kommer.

Som andre nevner - det er smart å være våken HELE dagen og legge seg til en fast tid. Stå også opp til en normal (samme) tid også i helger.

1
TomPadang Jada, det funker sikkert ok, det også. Hva angår dosering er det slik at kroppen dessverre "venner seg til"/kompenserer for - en viss dose, og man mister noe av effekten. Dette gjø...

Jada, det funker sikkert ok, det også. Hva angår dosering er det slik at kroppen dessverre "venner seg til"/kompenserer for - en viss dose, og man mister noe av effekten. Dette gjør at brukere ofte øker dosen. Dette er vel tilfelle med det aller meste av farmasøytiske preparanter.

Det gjelder i stor grad sovemedisiner i alle fall. Etter tre uker på Imovane kan en vente seg tre uker med enda dårligere søvn enn den man fikk Imovane for. Det er en utrolig dårlig løsning.

For dem som strever så mye med søvn at det går utover livsførsel, kan det være aktuelt med behandling med søvnrestriksjon. Det er beinhardt og slettes ikke for pyser, men metoden kan vise til bedre og mer langvarige resultater enn det medikamentell behandling kan.

https://www.nrk.no/livsstil/slik-tvinger-du-hjernen-til-a-sove-bedre-1.12228821

1
TheBracket [sitat…] Det gjelder i stor grad sovemedisiner i alle fall. Etter tre uker på Imovane kan en vente seg tre uker med enda dårligere søvn enn den man fikk Imovane for. Det er en utro...

For dem som strever så mye med søvn at det går utover livsførsel, kan det være aktuelt med behandling med søvnrestriksjon. Det er beinhardt og slettes ikke for pyser, men metoden kan vise til bedre og mer langvarige resultater enn det medikamentell behandling kan

Som B-menneske kan jeg underskrive på det. Man må være bestemt og holde jevnt tidsskjema, ørk som helg. Men med tiden innstiller faktisk kroppen seg på dette. Det hjelper også til at man med alderen også endrer seg fra B til "normal". I dag er jeg stuptrøtt før 11 på kvelden.

1

Det er noen hormoner som begynner å jobbe i 4-5 tiden om morgenen og som vekker noen av oss (insulin, cortisol, aldosteron, leptin). Selv har jeg hatt hjelp av magnesiumtilskudd som tas rett før sengetid, i tillegg til bruk av dagslyslampe, 1 time om morgenen.

Hormoner

1

Vi har også prøvd en paracet på kvelden. Dette hjelper de første timene.

Nei, det gjør det ikke. Paracet er overhodet ikke søvndyssende i det hele tatt.

1

Paracet er ingen sovemedisin. Det må noe sterkere til. Eller prøve noen naturpreparat. Men da må du ha trua.

1

Vet du hvorfor det ikke er mulig å endre profilbilde? Kommer ikke opp noe valg om å laste opp bilde. Ingen ting som skjer.

1

Tolvon er den verste medisin jeg har brukt. Forferdelig dårlig. Gikk opp i vekt og hadde mareritt. Verre en Stilnoct. Holder heller på Imovane, men som er sterkt vanedannende.

1

Nå har jeg fått Vallergan av legen. Skal bruke de de dagene jeg ikke bruker Zopiclone. Ser at hangover er en bivirkning. Hvis jeg tar 20 mg får jeg hangover da? Håper det ikke gir vektøkning. Sto intet om det i vedlegget. Legen sier jeg må treffe kraftig ned på Zopiclone, trafikkfarlig. Kan risikere å bli fratatt førerkortet, noe som ville ha vært en katastrofe.

1

Jeg tok to stk. Vallergan 10 mg. Ikke sjanse å få sove , kunne tatt to NonStop samme virkning. Hvor høy dose må man opp i? Har de noen virkning i det hele tatt, jeg var lysvåken!

1

Dette er et eksempel på alt for lite fysisk fostring.

Øk lengden på turen med 400% og ikle dere hver deres ryggsekk på 20kg.

1

Lignende innlegg

Helse Lars-Bjerke Publisert

Vi vil ha PSA-screening for prostatakreft NÅ!

Signert styret i ProFo Oslo; Lars Bjerke, Petter Kure, Per Axel Ankre, Morten Staubo og Harald Gjengstø. PSA = Prostata Spesifikt Antigen, Prostatakreft = PK, Prostatakreftforeningen = ProFo. Tenk tan...
Bilde

Hjem

Prostatakreftforeningen (PROFO) er en pasientforening for personer som er eller har vært rammet av prostatakreft. Prostatakreftforeningen har 26 lokallag.


Bilde prostatakreft.no
1
0 svar
Helse Script Siste svar

Psykiatri

Mange psykiatriske pasienter blir skrevet ut som friske, men så kommer de igjen, gang på gang. De er sjelden veldig syke, det er opplagt noe feil ved selve behandlingen. Man bør behandle og undersøke...
1
1 svar
Helse Script Publisert

Bakrus

Det innes et probat middel mot bakrus, jeg har prøvd både med og uten(så elendig jeg ble : Tren en-to dager i igste muskelgrupper så du får gangspær(trøndersk), stølhet i musklene når du har drikker....
1
0 svar
Laster...