Helse esc

Innlegg

Helse

Mentos

Barretts øsofagus.

Fikk påvist Barretts øsofagus for noen uker siden via gastroskopi og biopsi, hele spiserøret er betent. Har nylig tatt 24 timers PH-måling. Har vært plaga av reflux i mange år pga. Crohns, men ikke tatt refluxplagene på alvor (knaska syrenøytraliserende uten å ta det opp med lege). Det ble også påvist mellomgulvsbrokk.

Er ikke veldig hypp på å opere bort mellomgulvsbrokket hvis det kan føre til at jeg mister evnen til å rape, kaste opp, osv. sånn som skjedde med min far for noen år siden. Er det nødvendig å operere bort mellomgulvsbrokket hvis Nexium er nok til å holde magesyra unna spiserøret ? Bortsett fra litt magesmerter, så plager ikke brokket meg .

Finnes det noen måte å bli kvitt Barretts øsofagus ? Tenker på medisiner, e.l. Er det noen som vet hva slags konsekvenser det kan få å gå med Barretts øsofagus i mange år, så hører jeg gjerne om det. Er i 40 årene og legen jeg snakka med var mest opptatt av faren for å få spiserørskreft, selv om sjansen ikke er veldig stor. Plages mye med tørrhoste og følelsen av å være trang i halsen, samt følelsen av å ikke klare å puste fritt (minner litt om når man har irriterte luftveier pga. forkjølelse, osv). Jeg har ikke astma e.l.

Er det noen som vet om det finnes spesialister som er gode på Barretts øsofagus, så hører jeg gjerne om det. Føler at jeg vet litt lite om hva som skjer videre, mulige behandlingsmetoder, osv. Har ikke fast lege på sykehuset der jeg fikk Barretts-diagnosen fordi jeg benyttet meg av Fritt behandlingsvalg pga. mye kortere ventetid til gastroskopi,osv.

1
13 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Jeg tenker at det viktigste nå er å bruke effektiv syrehemmende medisin, feks Nexium fast. Det vil både lindre symptomer og forebygge komplikasjoner som arrdannelse, innsnevring og celleforandringer. All den tid du også har Crohns sykdom bør terskelen være høy for å operere på mellomgulvsbrokket. Da bør du egentlig opereres i buken kun når det virkelig trengs, og dersom effektiv syre hemming og generelle råd (livsstil, bygge opp under senga, unngå røyk og provoserende faktorer osv) holder plagene i sjakk bør du ikke opereres.

2

Når det gjelder Barretts er det som du vet litt økt risiko for utvikling av spiserørskreft. Derfor bør du inn i et kontrollo opplegg med gastroskopi med vevsprøver og/eller kromoendoskopi hvert 2-3. år. Påvises celleforandringer må kontroll intervallene reduseres. Dette finnes det retningslinjer for. Ved celleforandringer kan man evt vurdere endoskopisk behandling med ESD, EMD eller kryoterapi. Uten celleforandringer vil nok risikoen ved slik behandling klart overstige nytten.

2
qpr1 Når det gjelder Barretts er det som du vet litt økt risiko for utvikling av spiserørskreft. Derfor bør du inn i et kontrollo opplegg med gastroskopi med vevsprøver og/eller kromoen...

Takk for svar :-) Nexium hjelper mot syreplagene, Somac fungerte ikke så bra. Har ikke kunnet ligge på høyre side eller flatt på ryggen på veldig lenge uten å drukne i magesyre, nå går det greit. De sa at mellomgulvsbrokket var 4 cm. de sa det var stort ? For meg høres ikke 4 cm mye ut da :-) Venter fortsatt på svar fra pH-målinga, manometri ble også tatt, men jeg skjønte ikke så mye av det de sa :-D

1

4 cm brokk er nok litt over middels størrelse, men ikke veldig stort. Dersom jeg hadde det og kunne holde symptomene i sjakk og ha et bra liv med nexium fast, tror jeg at jeg ville tenkt meg veldig nøye om før jeg evt lot meg opereres.

2
qpr1 Når det gjelder Barretts er det som du vet litt økt risiko for utvikling av spiserørskreft. Derfor bør du inn i et kontrollo opplegg med gastroskopi med vevsprøver og/eller kromoen...

Påvises celleforandringer må kontroll intervallene reduseres. Dette finnes det retningslinjer for. Ved celleforandringer kan man evt vurdere endoskopisk behandling med ESD, EMD eller kryoterapi. Uten celleforandringer vil nok risikoen ved slik behandling klart overstige nytten.

Ved hva slags celleforandringer bør man vurdere endoskopisk behandling ? Har lest litt om hva det går ut på på nettet.

I svaret fra patologen står det : 1. Gastrisk preget slimhinne med kronisk betennelse. 2. Gastrisk preget slimhinne med kronisk og fokal akutt betennelse, og intestinal metaplasi. Helicobacter ikke påvist. 3. Øsofagusslimhinne med Kronisk betennelse. Sopp ikke påvist.

Det ble tatt biopsiprøver fra 1. Distale øsofagus 2. Prox. øsofagus. Det ble lagt i 3 glass.

Finnes det andre medisiner enn Somac og Nexium som er effektive ? Jeg spør fordi jeg får mye vondt i magen (kolikksmerter) og blir kvalm av Nexium, så nå har jeg begynt å skulke unna medisinen om morgenen. Jeg vet at det ikke er noen god løsning, men skal ta det opp med fastlegen når jeg har time der i begynnelsen av oktober.

Siden jeg har lett for å bli kvalm og kaste opp pga. mellomgulvsbrokket, så fører det til at jeg ofte plages med sårhet, tørrhoste og følelsen av å være trang i halsen. Kan endoskopisk behandling lindre/fjerne disse plagene ?

Jeg har ikke fått noe svar ang. PH-målinga (syremålinga), så jeg regner med at det ikke var noe galt der. Venter på ny innkalling til gastroskopi.

1
return_of_drakkar [sitat…] Det er bra. Bruker det selv. Et annet tips er i tillegg å passe litt på maten. Ta deg tid til å lese denne og tenk litt over det, i tillegg til tablettene dine.

Et annet tips er i tillegg å passe litt på maten. Ta deg tid til å lese denne og tenk litt over det, i tillegg til tablettene dine.

Takk for tips og link :-) Jeg har kutta ut veldig mye av det som gir plager,f.eks. kaffe kutta jeg ut for mange år siden og jeg er selvsagt blitt mer obs på feit mat, løk , osv... Drikker alkohol veldig sjelden fordi det fører til oppstøt. Men, jeg har jo lyst til å leve litt også, ikke bare tenke på hva jeg kan spise og ikke spise :-) Jeg har noen begrensninger fra før av pga. Crohns, men lever ikke på diett (kan spise det meste, unntatt mye melkemat).

Et punkt jeg har merket meg er at Mint kan skape trøbbel.. jeg bør kutte ned på bruken av Mynton (sukkertøy med peppermyntesmak) forstår jeg, selv jeg egentlig ikke merker at jeg får plager av det :-)

1
Mentos [sitat…] Takk for tips og link :-) Jeg har kutta ut veldig mye av det som gir plager,f.eks. kaffe kutta jeg ut for mange år siden og jeg er selvsagt blitt mer obs på feit mat, løk...

Et punkt jeg har merket meg er at Mint kan skape trøbbel.. jeg bør kutte ned på bruken av Mynton (sukkertøy med peppermyntesmak) forstår jeg, selv jeg egentlig ikke merker at jeg får plager av det :-)

Det er en fordel, tror jeg, å ikke ha noe godteri med kunstig søtstoff. Godt sagt av deg - om kaffe - jeg bør selv kutte litt ned på den. Men kaffe er så godt.

Det jeg nå sier er lett å si, men vanskelig i praksis: - Leve ja, men holder seg borte fra det som gir problemene, så lever man bedre -.

Bevegelse hjelper i alle fall meg, altså diverse form for trening.

2
Mentos [sitat…] Ved hva slags celleforandringer bør man vurdere endoskopisk behandling ? Har lest litt om hva det går ut på på nettet. I svaret fra patologen står det : 1. Gastrisk prege...

Gastrisk og intestinal metaplasi er helt vanlig ved Barretts. De gir ikke grunnlag for å anbefale noen annen behandling enn syrehemmende og kontroller. Om det påvises såkalt dysplasi (irregulære celle) må det kontrolleres etter 6 mnd og om det vedvarer over tid (1-2år) bær behandling vurderes. Slik behandling med esd eller emr er sentralisert til få senter (Oslo, Bergen, Trondheim, etterhvert Tromsø) og kanskje noen jeg ikke vet.

De såkalte PPI preparatene vil oftest være mest effektive mot symptomer, men kan ikke tilhele Barretts. Det finnes andre enn Somac og Nexium, men ikke noen som erfaringsvis er mer effektive.

2

For noen år siden ble det forsøkt forskjellige metoder for endoskopisk refluxbehandling med lite varig suksess. Operasjon kirurgisk med fundoplikasjon vil være det mest effektive, men reserveres gjerne til tilfeller hvor man ikke kommer til målet med medisiner og livsstilsendring (kost, vekttap, bygge opp senga osv) lykke til !

2

Må bare takke for svarene, qpr1, de fikk meg til å føle meg rimelig avslappa :-)

Syreprøvene var så dårlige at legene vil at jeg skal opereres pga. mellomgulvsbrokket, så jeg har sagt ja til å snakke med en kirurg på Ullevål som er spesialist på området. På Ullevål har de 2 kirurger som bare holder på med dette, erfaring og høy kompetanse har mye å si når det gjelder å unngå å miste evnen til å rape, kaste opp, osv.,sånn min far fikk. Det sier ihvertfall gastrolegen.

Jeg skal ta en ny trykkprøve (Manometri) til uken for sikkerhets skyld som gastrolegen skal sende til Ullevål sammen med henvisninga. Det lekker så mye magesyre opp i spiserøret at i følge gastrolegen er operasjon eneste utvei for å bli bra siden brokket er årsaken til at magesyra kan renne fritt i spiserøret.

Medisiner har hjulpet litt,men magasyra som kommer opp i spiserøret blir tykt som grøt . Da blir det liggende å irritere spiserøret mer og jeg må skylle det ned mye vann fremfor bare å la det renne ned igjen.

Så, jeg får se om jeg tar sjansen på å la meg operere når jeg har snakka med en spesialist på operasjonsmetoden :-)

1

Dersom du ikke kommer til målet med tung syrehemmende behandling i kombinasjon med gaviscon, og max livsstils tiltak, og pH måling og manometri bekrefter sikkert diagnosen, samt samsvar mellom reflux og symptomer (høy DeMeester score) så er nok fundoplikasjon løsningen for deg! Men lytt til ekspertene på Ullevål..Jeg vet de er dyktige der.

2

Er det noen som kjenner til en operasjonsmetode som var vanlig for ca 30 år siden der man bare fjerner brokket i overgangen mellom spiserøret og magesekken så lukkemuskelen lukker seg mer ? Skulle gjerne visst hvordan resultatet pleier å bli :-) En av seniorgastrolegene visste at en gastrokirurg på Haukeland fortsatt utførte denne operasjonstypen så jeg er blitt henvist dit. Får veldig plagsomme sjeldne bivirkinger av PPI-medisiner så det er ingen god løsning å bruke det resten av livet, og ønsker ikke en refluxoperasjon der man risikerer å miste evnen til å rape og kaste opp. Så, jeg håper ting blir bedre bare ved å fjerne brokken :-)

1

Lignende innlegg

Vintersport timy3 Publisert

Maren Lundby

Maren Lundby er for tjukk, eller rettere sakt for kraftig. Før ut i verden måtte en skihopper være kraftig og spenstig for å kunne hoppe langt, men etter at denne V-stilen ble til, så er det ikke kraf...
1
0 svar
Laster...